Napisano 23 Luty 200817 l Witam Szukam drzew oraz roślinek, traw, krzaczków, najlepiej w formacie psd, lub z kanałem alpha, do wizualizacji architektonicznych. Znacie może jakieś strony, na których można znaleźć darmowe roślinki? Zacząłem wycinać drzewa ze zdjęć ale jest to raczej zadanie dość karkołomne, a i rezultaty mizerne :( Będę bardzo wdzięczny za wszelkie linki :) Pozdrawiam
Napisano 23 Luty 200817 l To ja może podam metodę na wycinanie różnych rzeczy w Photoshopie. Wymyśliłem sobie taki sposób: kopiuję zdjęcie z drzewkiem na drugą warstwę > ustawiam kontrast na bardzo wysoki > robię zaznaczenie tła różczką > p-click Similar > usuwam warstwę ze zwiększonym kontrastem > pozostaje mi zaznaczenie tła na wyjściowej fotce > usuwam tło za naciśnięciem klawisza Delete (można oczywiście zrobić w międzyczasie Invert selection i skopiować po prostu drzewo). Pozdro. P.S. Byćmoże komuś się przyda...
Napisano 24 Luty 200817 l Autor Tomuś nie chcę zarżnąć kompa, bo za dużo tego mam Taras_UN Rewelacja! Dzięki, właśnie czegoś takiego szukałem. Nawet te limity można jakoś przeboleć, w pełni rekompensuje to jakość tych drzewek :) Stradivalius To dobra metoda, ale sprawdza się tylko wtedy gdy drzewo jest na tle nieba, albo na jakimś innym kontrastującym tle. Raczej nie da się w ten sposób wyciąć krzaczka na tle trawy i drzew. Aczkolwiek sposób przydatny i pewnie będę z niego korzystał :) Dzięki za odpowiedzi, a jeśli ktoś ma jeszcze jakieś linki to będę wdzięczny, zwłaszcza jakieś krzaczki, klomby, trawy.. :) Pozdrawiam
Napisano 24 Luty 200817 l czasem warto isc z aparatem porobic zdjecia dla siebie , drzewka czy ludzie auta itp .. potem sobie obrobic i miec swoje
Napisano 26 Luty 200817 l vray proxy i mozna caly las postawic bez problemowo (moj rekord dotychczas to coś kolo 400 drzew po 10k poly kazde) - renderowalo sie bez zająknięcia (i bez problemu sie pracuje w viewportach) - polecam Onyx - najlepszy generator drzew, Ania pisała coś o Dryad , ale wersja aktualna nie chce mi dzialac na Windows XP64 wiec na razie sobie darowalem.
Napisano 26 Luty 200817 l Autor Nie wiem co to proxy, najczęściej mam takie terminy, że nie mam czasu na poznawanie nowych funkcji, a gdy skończę nie mam siły wracać do 3d maxa... Poza tym renderuje w mentalu. Ten Onyx to jest osobny program czy plugin do maxa? Jest darmowy czy płatny? Pozdrawiam
Napisano 27 Luty 200817 l ja od kilku dni wiem co to proxy , wlasnie poznalem z powodu drzewek .. chlopie luknij to i problem rozwiazany :D
Napisano 27 Luty 200817 l tu jak dziala proxy: http://www.evermotion.org/index.php?unfold_exclusive=154&unfold=exclusive
Napisano 28 Luty 200817 l A mógłby ktoś z Was zrobić kilka drzewek w tym ONYX'sie i wrzucić je na jakiś serwer? Im więcej tym lepiej :) Oczywiście chodzi mi o "polską" florę... Pozdrawiam i dzięki
Napisano 28 Luty 200817 l A mógłby ktoś z Was zrobić kilka drzewek w tym ONYX'sie i wrzucić je na jakiś serwer? O ile sie nie myle, licencja ONYXa tego zabrania.
Napisano 28 Luty 200817 l www.google.pl + onyx Nie przepadam za tego typu złośliwościami. nie pytał bym się na forum gdybym wcześniej nie przeprowadził małych poszukiwań... Ale nic to. Może ktoś jednak kupuje oryginalne programy i zna sklep w Polsce z Onyxem?
Napisano 26 Czerwiec 200816 l Ja też robię wizkę, ale na LW. Czy jest jakiś plugin czy cuś w postastaci tego onyxa na Lightwave. Drzewa i krzewy zabiją mi kompa ilością poly, a w photoshopie nie chcę doklejać bo mam zamiar zrobić animkę - spacerunek. Natomiast drzew z "kdzyżaków" tak jak w grach skrzyżowanne poligony z obrazkiem rośliny wygląda raczej marnie. Napisz ktoś proszę jak sensownie i optymalnie zrobić fajną roślinność. Trawę zrobię saslitem
Napisano 26 Czerwiec 200816 l PS: Fajna ta stronka z ze zdjęciami drzew ale nie wiem jak za darmo z niej skorzystać? Nigdzie nie ma linka.
Napisano 26 Czerwiec 200816 l http://vyonyx.com/ na tej stronie w kategorii download jest sporo ciekawych roślin i nie tylko :) edit: viater - żeby nie zarżnąć kompa roślinami 3d potrzebowałbyś plugina HD Instance - pełni on identyczną funkcję jak vray proxy. Czyli możesz sobie klonować drzewa hi-poly w zasadzie bez ograniczeń. Coś za coś - redner trwa trochę wolniej, ale nie jesteś ograniczany ilością pamięci ram. Edytowane 26 Czerwiec 200816 l przez Ford Prefect
Napisano 26 Czerwiec 200816 l tak w ramach przypomnienia ---- wystarczy w maxie kopiować drzewka jako instancje (żrą i wiele mniej RAM) i wyświetlania zamienic na DISPLAY AS BOX aby nie mieć problemów w viewportach.
Napisano 27 Czerwiec 200816 l Dzięki! Ford Prefect: dzięki zalink, ale koleżka maxowiec dał mi kilka drzewek w 3ds i może byk! EjczDiInstancje mam. Robiłem nią ROOOKsInSpace. Faktycznie dobry do klonowania, ale działa na zasadzie HyperVoksla, który też nie liczy sie krótko. Jednak skorzystałem z HDI przy robieniu igieł na choince. Coś mi się jednak wysypuje przy renderze. Chyba czas na Windows reinstal bo w ciągu tego roku w pośpiechu śmietnisko zrobiłem. Hard Mam słabiznę 2.6 Intel 1 GB RAM, graf - Radeon Shaphire 9600. Nie rozwijam bo zbieram na BOXXa! Lolipop: - dzięki za podpowiedź