Napisano 19 Marzec 200817 l Witam! Wiem ze bede milionowym przypadkiem ktory o to pyta i prosi..wiem bo sam kiedys tak stwierdzalem czytajac takie posty ale jednak chce sprobowac. Krotko i zwiezle:Szukam jakiejs ksiazki(moze to byc do kupienia moze tez byc ebook), ksiazka online na jakiejs stronie, cos dzieki ktoremu moglbym nauczyc sie wszystkiego co dotyczy podstawowego warsztatu 3ds max. Jakies 2 lata temu bawilem sie duuzo z max'em..oczywiscie chcialem sie go nauczyc tak jak photoshopa-czyli tutorialami do przodu po wlasnych bledach i tak robilem...srednie i zaawansowane prace z tutoriali ktore niestety nie mialy rezultatow. Modele praktycznie nijakie z ladnymi renderami ktorych ustawienia przepisywalem. Stwierdzielm ze chcac sie nauczyc maxa trzeba sie nauczyc wszystkiego od podstaw ze nie da rady troche pomieszac w renderze , troche modyfikatorami itd. Chcialbym jakas pomoc ktora wytlumaczylaby funkcje kazdego modyfikatora, opcji jednoczesnie zebym mogl dzieki niej przyswoic wszystko po kolei:modelling, materialy, rendering itd. Powiem tylko ze wiekszosc z interfejsu mam juz opanowany, ze przypisalem sobie skroty klawiszowe z illustratora dla lepszego opanowania pracy, tyle ze to nie jest illustrator a wiem ze np. modelowanie mogloby byc przyjemniejsze znajac wszystkie jego cechy. Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc i pozdrawiam serdecznie.wezyr512
Napisano 19 Marzec 200817 l Każdą opcję - jej działanie, sposób użycia masz opisane w dokumentacji oprogramowania.
Napisano 19 Marzec 200817 l Hmm, może Biblia 3Ds Max? Dużo kosztuje, ale jest w niej opisane wszystko, bardzo przystępnym językiem, tak że każdy laik zrozumie na pewno. W księgarniach spotkałem się jedynie z wersją do maxa 8, podejrzewam że do 9 jeszcze tłumaczą z oryginału.
Napisano 19 Marzec 200817 l Na stronie Helionu jak pokopiesz to znajdziesz czytelnie On-line, a w niej cala kompletna ksiazke o podstawach Maxa w plikach pdf. Za free legalnie. Wprawdzie to jest bodajze do Maxa 3, ale sama filozofia pracy sie nie zmienila. Tylko narzedzi przybylo.
Napisano 21 Marzec 200817 l ,,3d studio max 9 ćwiczenia praktyczne'' książka tylko z podstawami, ale po opanowaniu jej zrobisz bez problemu większość tutoriali. Bardzo mi w niej brakowało informacji o budowaniu złożonych postaci
Napisano 21 Marzec 200817 l Wiesz co wezyr? Radziłbym ci kupić wiryja (v-ray) bo moim zdaniem mental ssie. Wiem, jaki użyszkodnik taki komputer, ale od kiedy mam vraya świat nabrał barw (:P). http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/ Tu masz całkiem dobry opis VRaya i jego opcji. Na tym forum są tematy o tipsach w 3ds max. http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=27206 . Koniecznie przejrzyj sobie FAQ http://max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=49 . Po przerobieniu tego porób kilka tutoriali, zrob cos sam i znowu tutoriale. Miłego dnia :) .
Napisano 21 Marzec 200817 l Wiesz co wezyr? Radziłbym ci kupić wiryja (v-ray) bo moim zdaniem mental ssie. Komentarz totalnie bez sensu. Człowiek szuka materiałów do podstaw maxa a Ty mu piszesz, że mental ssie. Zarówno vray jak i mental to bardzo potężne silniki renderujące, oba są używane do bardziej zaawansowanych produkcji niż jesteś sobie w stanie wyobrazić więc Twoja ocena jest conajmniej "pochopna". Dopiero po ogarnięciu podstaw, można zdecydować w jakim kierunku będzie się rozwijać i jakich rendererów potrzebować. wezyr512: Polecałbym totalne olanie wałkowania dokumentacji, tylko przerabianie tutoriali krok po kroku, a sięganie do dokumantacji, podręczników i F1 w przypadku gdy coś jest niejasne, gdy potrzebujesz opisu danej funcji. Na forum znajdziesz przecież dział tutoriale, na naszym nowym pomarańczowym pasku jest obszerna zakładka z tutorialami. Tam jest napradę bardzo dużo wiedzy podstawowej. Polecam również tutoriale z http://www.3dtotal.com , praktycznie na każdy temat, zarówno poglądowe jak i step-by-step. Imo na "biblie" szkoda pieniędzy gdyż jest to tylko wydrukowana dokumantacja, lepiej inwestować w książki podlądowe, zawierające rozwiązania "know-how", jakieś opisy workflow-ów, sztuczki itp. Lub w videotutki (gnomon choć drogi, to wartościowy). Taką samą opinie mam o "ćwiczeniach praktycznych" na papierze, kilka tutków wydrukowanych i w dodatku opisanych tak łopatologicznie, że się tego czytać nie da. W sieci jest masa lepszego materiału for free. A, i przede wszystkim nie załamywać się jak coś nie wychodzi tylko dowiedzieć się dlaczego nie wychodzi. I nie spoczywać na laurach:p pozdro!
Napisano 21 Marzec 200817 l Radziłbym ci kupić wiryja (v-ray) bo moim zdaniem mental ssie. O kurde ale zes teraz dowalil xD Najpierw sie naucz obslugiwac mentala a pozniej sie wypowiadaj na jego temat.