Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam pytanie odnosnie wykonania makiety - na podstawie bryly 3d z maxa.

budynek ksztaltowany w podobny sposob co casa de musica.

slyszalem ze unwrap rozbija bryle na siatke, ale zmienia przy tym dlugosci, wiec model realistyczny z papieru nie wchodzi w gre na podstawie tego rysunku /. ..

prosze o odpowiedzi, jesli to tylko0 mozliwe...

pozdrawiam

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

czy ktos zna jeszcze jakies inne alternatywy?

najbardziej by mnie interesowalo zeby program/plugin rozbijal bryle na plaszczyzne w skali najlepiej do krzywych

widzialem ze w rhino chyba cos takiego jest ale nie mam pojecia jak sie to nazywa zeby cos poszukac na ten temat

pzdr

Napisano
  • Autor

jesli chodzi o rhino, to plugin grasshopper, lub plugin paneling tools (nie pamietam nazwy dokladnej, ale chyba tak to sie nazywa ) polecam raczej ten drugi, gdyz zeby "napisac" skrypt sluzacy do rozbijania bryl na plaskie elementy wymagana jest znajomosc podstaw skryptowania (mowie o grasshopperze).

pozdro

Napisano

dzieki za odpowiedź

ma ktoś jeszcze jakieś propozycje np pod inne programy max? czy choćby sketchup?

pzdr

Napisano

W Belnderze jest coś takiego jak Unfold - niestety działa dość losowo (program nawet określa w ilu procentach udało się rozłożyć siatkę:) ) Jeśli model nie jest jakiś bardzo złożony, można włączyć wyświetlanie długości krawędzi oraz kątów między nimi i łatwo odtworzyć sobie to np. w AutoCadzie.

Miałem taki budynek o dość pokręconym kształcie zrobionym z samych trójkątnych powierzchni i bardzo dobrze sprawdziła się ta technika.

Napisano

no np w maxie z unwrap tez mozna by zrobic obrysowac w autocadzie i przeskalowac odpowiednio

tylko zastanawiam sie czy istnieje cos dokladnie do takich celow - np pod ploter laserowy

Napisano

W Rhino są komendy UnrollSrf i Smash. Nie są to idealne automaty, ale za ich pomocą można poskładać poszczególne elementy.

Przyda się też komenda Make2D.