jasiek311 Napisano 15 Kwiecień 2008 Napisano 15 Kwiecień 2008 mam pytanie odnosnie wykonania makiety - na podstawie bryly 3d z maxa. budynek ksztaltowany w podobny sposob co casa de musica. slyszalem ze unwrap rozbija bryle na siatke, ale zmienia przy tym dlugosci, wiec model realistyczny z papieru nie wchodzi w gre na podstawie tego rysunku /. .. prosze o odpowiedzi, jesli to tylko0 mozliwe... pozdrawiam
rjdr Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 czy ktos zna jeszcze jakies inne alternatywy? najbardziej by mnie interesowalo zeby program/plugin rozbijal bryle na plaszczyzne w skali najlepiej do krzywych widzialem ze w rhino chyba cos takiego jest ale nie mam pojecia jak sie to nazywa zeby cos poszukac na ten temat pzdr
jasiek311 Napisano 6 Marzec 2010 Autor Napisano 6 Marzec 2010 jesli chodzi o rhino, to plugin grasshopper, lub plugin paneling tools (nie pamietam nazwy dokladnej, ale chyba tak to sie nazywa ) polecam raczej ten drugi, gdyz zeby "napisac" skrypt sluzacy do rozbijania bryl na plaskie elementy wymagana jest znajomosc podstaw skryptowania (mowie o grasshopperze). pozdro
rjdr Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 dzieki za odpowiedź ma ktoś jeszcze jakieś propozycje np pod inne programy max? czy choćby sketchup? pzdr
Lucas Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 W Belnderze jest coś takiego jak Unfold - niestety działa dość losowo (program nawet określa w ilu procentach udało się rozłożyć siatkę:) ) Jeśli model nie jest jakiś bardzo złożony, można włączyć wyświetlanie długości krawędzi oraz kątów między nimi i łatwo odtworzyć sobie to np. w AutoCadzie. Miałem taki budynek o dość pokręconym kształcie zrobionym z samych trójkątnych powierzchni i bardzo dobrze sprawdziła się ta technika.
rjdr Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 no np w maxie z unwrap tez mozna by zrobic obrysowac w autocadzie i przeskalowac odpowiednio tylko zastanawiam sie czy istnieje cos dokladnie do takich celow - np pod ploter laserowy
SansSerif Napisano 7 Marzec 2010 Napisano 7 Marzec 2010 W Rhino są komendy UnrollSrf i Smash. Nie są to idealne automaty, ale za ich pomocą można poskładać poszczególne elementy. Przyda się też komenda Make2D.
Rekomendowane odpowiedzi