rosikowski Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 (edytowane) Pierwsza moja w życiu pracka na photo shopie, skrytykujcie jak chcecie, idę w dobrym kierunku ? mam wyczucie do kolorów ? (robiona myszką ze zdjęcia) ciężko mi sie zmobilizować do kończenia jej myszką. A tutaj tradycyjnie tak jak lubię, ołówek: Tutaj trochę skopana anatomia, jak ogólnie rysunek się spodoba to zrobię go jeszcze raz i jeden starszy rysunek, jakieś 2 lata temu: Edytowane 22 Marzec 2010 przez rosikowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2008 (edytowane) Coś świerzego: Edytowane 26 Marzec 2010 przez rosikowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leander Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 Zdaje sie, ze probujesz zalinkowac obrazki z wrzuta.pl, ale tu ich nie widac. Przynajmniej ja nie widze. Odnosnie kobiety ciezko cos powiedziec. "Wyczucie kolorów" mozna ocenic na podstawie zestawien kolorow, tego jak relatywnie ze soba graja. A to ciezko ocenic gdy wiekszosc sasiaduje z biela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2008 acha czyli na tło dawać kontrastowe kolorki. Ja resztę obrazków widzę, nie wiem co może być nie tak ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2008 Piszcie panowie jeśli widzicie tylko pierwszy obrazek, (ps, jeśli to problem z wrzutom to skąd linkować?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 Ja tylko pierwszy widzę :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regnar Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 http://imageshack.us/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2008 ok z tego wątku powoli robi się "Teczka 2d: Gdzie umieszczać obrazki?" jak umieszczam na imageshack to nawet ja nie widze swoich image`ów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 29 Kwiecień 2008 Share Napisano 29 Kwiecień 2008 może www.photobucket.com? bo dalej nic nie widać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 30 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2008 Ok poradziłem sobie :) możecie zacząć krytykować :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 30 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2008 Następny potworek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 2 Maj 2008 Autor Share Napisano 2 Maj 2008 n/c ? aż tak ze mną źle ? ;-p mały update, ostatnio się obijam bo w poniedziałek maturka ... no cóż siła wyższa Można powiedzieć że jest to taki auto(fantasy)portret ...;-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 2 Maj 2008 Autor Share Napisano 2 Maj 2008 i coś takowego jeszcze ...: sorry za kiepskawą jakość... ;-p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 3 Maj 2008 Share Napisano 3 Maj 2008 widze ze ostro cisniesz z obrazkami do przodu :) bardzo fajnie, pozdro stary :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 4 Maj 2008 Autor Share Napisano 4 Maj 2008 A Pozdro 4 you też :-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aspenboy Napisano 5 Maj 2008 Share Napisano 5 Maj 2008 Trochę mało zróżnicowane szarości wyciągasz z ołówka - spróbuj machnąć jakąś martwą naturę, zwracając uwagę na wszystkie niuanse tonalne, bardzo pomaga. Możesz też poeksperymentować z autoportretem na czas (np. poniżej 10 minut), to dobrze uczy syntezy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 5 Maj 2008 Autor Share Napisano 5 Maj 2008 aspenboy - Ok ok, po maturach zobaczysz kilka 10 minutowych portretów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 13 Maj 2008 Autor Share Napisano 13 Maj 2008 w czwartek ostatni dzień matur a w miedzy czasie dla relaksu sobie coś takiego porobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 13 Maj 2008 Autor Share Napisano 13 Maj 2008 aspenboy - tak na marginesie bo zapomniałem wcześniej napisać, odnośnie twoich rad ze zróżnicowanymi cieniami wydobywanymi z ołówka, czy oglądałeś skany tych potworków w mojej teczce ? bo teraz jak patrze na te zdjęcia dwóch portretów obrazek mocno traci na jakości jak sie robi zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 (edytowane) Update panowie Update wrzucałem wcześniej ale wrzucam jeszcze raz: troszq anatomia skopana ale napracowałem się nad detalem i muszę pokazać trochę ćwiczeń(Sorry za odciski palców ale nie chce mi się tracić czasu na czyszczenie) i jeszcze takie dwa dziwadła Jakość skanów jest straszna później poszukam jakiś tutków jak to poprawić albo między ćwiczeniami nosów i ust sam pokombinuję. Edytowane 22 Czerwiec 2008 przez rosikowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barrystrew Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 duży ten update, aż nie wiem od czego zacząć.. ;) najbardziej mi się podoba ostatnie z ćwiczonek, mianowicie bobas (agresywny jakiś ;) ) sam osobiście bym bardziej zróżnicował szarości, to pewnie wina skanowania, ale mimo wszystko podciągnąłbym to w ps-sie poziomami albo krzywymi. ale sama praca jest naprawdę niezla. co do ćw. z oczami, to wydaje mi się, że białka są troszkę za ciemne, ale ja się za bardzo nie znam.. a trzygłowy smok bardziej mi się podoba w ołówku. fajnie zrobiłeś tekstury, mi by się chyba nie chciało tak bawić.. pozdrawiam i życzę dobrych wyników matury! :) (to już chyba jakoś za tydzień) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 dzięki :-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 25 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2008 Update Panowie.... takie skromne wyobrażenie ... eee... sam nie wiem czego, HomoIntelektusFuturus ? ..;-p Carnage z mieczem ? (Troszku się bawiłem w levelsach, ażeby poprawić jakość skanu) Moja pierwsza w życiu martwa natura robiona pod okiem nauczycielki (Kto zgadnie dlaczego góra butelki wyszła jakby była "brudna" ?) I kilka ćwiczeń z portretami kolejno 15 min 30 i na końcu jakaś godzinka kreski nie wychodzą mi zbyt równomiernie jak "speeduje" ale to kwestia ćwiczeń w8 4 c&c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grass Napisano 29 Czerwiec 2008 Share Napisano 29 Czerwiec 2008 cwicz anatomie ... i najlepiej zanim zaczniesz rysowac z glowy naucz sie rysowac z natury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 1 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2008 tak jak mówisz, tak robie ... :-] carnage z mieczem?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 2 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 2 Lipiec 2008 Skromny Update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 3 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2008 (edytowane) Jeszcze skromniejszy update, Załatwiłem sobie sztalugę i musiałem coś trzasnąć na dużym formaciku ta po prawej nie wyszła ;-p a tu już zabrakło mocy, ale i tak wrzucam może jakiegoś błędu nie widzę i mnie uświadomicie .... ;-p Edytowane 3 Lipiec 2008 przez rosikowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 4 Lipiec 2008 Share Napisano 4 Lipiec 2008 no stary pieknie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 4 Lipiec 2008 Share Napisano 4 Lipiec 2008 te ostatnie są znacznie lepsze niz te wcześniej twarzyczki bardzo fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thirdeye Napisano 4 Lipiec 2008 Share Napisano 4 Lipiec 2008 Rysuj rysuj i jeszcze raz rysuj :) bedzie lepiej bo widac ze robisz postepy. Jak cieniujesz olowkiem to skup sie najpierw na ogolnym wrazeniu, naloz sobie bokiem grubszego olowka (np klasycznego drewnianego) walor na calosc. Poslugujac sie tylko powiedzmy 3 odcieniami szarosci + biel (tam gdzie jest najwieksze swiatlo), staraj sie nie dowalac bardzo ciemnych/czarnych kresek. Pozniej stopniowo pracuj nad detalami - ale nie skupiaj sie na jednym tylko elemencie twarzy/postaci tylko miej na uwadze jak wyglada calosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 7 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2008 (edytowane) thirdeye - dzięki, wezmę pod uwagę twoje rady shaggi - dzięX mały update, na razie sam tablet, postać trzech gangsta ze zdjęcia, a ten spadający ziomek z głowy nie wiem, może zostawię to w charakterze prac-ćwiczeń, a może dokończę Edytowane 5 Wrzesień 2008 przez rosikowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 17 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2008 Następne ćwiczenia, tym razem tylko A4, wszystkie ze zdjęć Niektóre szybkie a nad innymi więcej czasu spędziłem, nie skupiałem się zbytnio na twarzach, portretów już trochę narobiłem. Ale tak czy siak nie długo trzeba będzie zacząć jakieś dłubane prace... Skaner mi coś nie trybi także zdjęcia porobiłem Sorry za kiepską jakość Szybka poza z Książki Adrew Lomisa - Anatomy for fantasy artists(nawiasem mówiąc świetna, polecam) I TroszQ inna tematyka ... ;-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Jest spoko, ale za mało się przyglądasz temu co chcesz narysować. Musisz temu poświęcić więcej czasu, bo patrzenie jest bardzo ważne. To jak w boksie równie ważne co machanie łapami równie ważna jest praca nóg, tak przy rysowaniu równoważna machaniu gryfem po papierze jest obserwacja :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2008 Tak skromnie, dla odświeżenia teczki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 20 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2008 prrrszalony - Pewnie że tak, jak to mój dobry stary ziomek kiedyś mi powiedział(gdy zaczął się zajmować grafiką 3d) Stary pomyśl jaki Bóg musi mieć sprzęt żeby udźwignąć tyle detali na świecie, patrz na to drzewo, głupie drzewo a ile poligonów. ;D Postanowiłem zająć się trochę odmienną tematyką niż zwykle mam to w zwyczaju Trooper #1 Trooper#2 Czekam na Komentarze Panowie :-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klocjusz Napisano 20 Sierpień 2008 Share Napisano 20 Sierpień 2008 Te rysunki z paniami mi się bardziej podobają, ci komandosi są płascy, nie widać pociągnięc ołówka (ale to pewno przez skan) i tacy za bardzo wymuskani i statyczni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2008 (edytowane) Dzięki Klocjusz za commenta... masz ty racje... mogłem zrobić zdjęcie, ale szczegóły nie byłyby tak dobrze widoczne... mało dynamiki w ostatnich dwóch ? też masz racje... przecież nie rysowałem ich stojących na baczność...;-p... będę o tym pamiętał przy następnych a tymczasem...: zrezygnowałem z mazania czegokolwiek z głowy... tylko prace ze zdjęć...a oto początek EDIT: Jako że nikt nie zdążył jeszcze dać commenta (zadziwiające ;-p) wrzucam jeszcze gorący digital Edytowane 4 Wrzesień 2008 przez rosikowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 4 Wrzesień 2008 Share Napisano 4 Wrzesień 2008 hm... daj zdjęcie z czego rysowałeś będzie łatwiej ocenić gdzie popełniłeś błąd poza tym ktoś kiedyś powiedział ze nie papramy na białym tle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 następny : dzięki coyote za zainteresowanie... masz zdjęcie ziomka Co do koksiarzy to nie jestem pewien czy mogę, te zdjęcia dorwałem na płatnym serwisie... więc wolę dać linka do strony, możesz porównać i sam skorzystać ... http://www.fotolia.com/search?k=body+builder&search_x=0&search_y=0&order=relevance&offset=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SunRider Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 oooo te twoje ćwiczenia anatomiczne na górze i rysunek z książki loomisa wymiatają... w tym kulturyście fajnie highlight dałeś... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 Pozwole sobie na dwa tipsy. Podczas malowania odbijaj sobie swoja prace horyzontalnie co jakis czas (albo ogladaj w lustrze, jezeli nie malujesz na kompie). Dzieki temu od razu zobaczysz bledy w kompozycji, w anatomii, w proporcjach, itp. Oczywiscie lepiej cwiczyc oko bez takich sztuczek, no ale... ;) W portrecie "ziomka" widac bardzo ostre krawedzie. W rzeczywistosci, szczegolnie na ciele ludzkim, nie wystepuja tak ostre granice w tonach, w barwach. Nawet usta nie sa wyciete skalpelem, nawet najostrzejsze krawedzie powieki nie sa takie. Jest jeszcze jedna rada: daruj sobie zdjecia. Cwicz oko malujac z natury. Wiem, ze ludzie sa najfajniejsi do rysowania i malowania, ale duzo radochy daje takze malowanie martwej natury. To swietne cwiczenie, a poki co masz jeszcze problemy z bryla, z proporcjami, z roznicowaniem cieniowania i sama technika rysunku. Przerysowujac ze zdjec tak naprawde kopiujesz plaski plamy. Gdy bedziesz rysowal/malowal z natury, zaczniesz sie zastanawiac nad ksztaltami, nad forma, nad bryla. Bedziesz mogl lepiej zauwazyc skroty perspektywiczne, bedziesz mogl poobserwowac anatomie, itp. Kilka slow od kogos, kto tez kiedys zaczynal :) Pozdro i powodzenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voody Napisano 14 Listopad 2008 Share Napisano 14 Listopad 2008 Wiesz co niesamowite jest jaki u Ciebie widac progress ;) , naprawde dajesz czadu stary , postaraj ;). Nie uderzaj tak plamami jak jeszcze ich nie opanowales . W kwestii proby proponuje abys sprobowal poprawdzic wszystkie cienie jak i krechy okreslajace bryle grubymi badz cienkszymi liniami. Staraj sie wychwycic forme swiatlocieniem , a to nie koneicznie jest tylko cien. to tez jest swiatlo. Zostaw jakies niedomowienia (czyt. niedokonczone linie ) zeby wspuscic troche swiatla. Ogolnie to progress masz naprawde duzy oby tak dalej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 14 Listopad 2008 Autor Share Napisano 14 Listopad 2008 dzięki panowie, dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 28 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2008 Up Up Up Martwa natura [live] 100x70 tempera/akryl Martwa [live] tempera/akryl 50x70 (szybciej mazałem niż to wyżej) speed painting, pozowała żona, akryl/tempera na kartonie (format zbliżony do a4) tutaj to samo co wyżej ale profil i trochę z mniejszą wczutą mazałem, tam wyżej nie uważałem aby oddać jej podobieństwo a tutaj tak; a tutaj projekcik na wklęsłodruk, wydruk strasznie nie wyszedł a tutaj takie dwa dla fazy po kilku głębszych w czasie świąt... no i trochę ćwiczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varmer Napisano 28 Grudzień 2008 Share Napisano 28 Grudzień 2008 nie mogłeś zapisać w JPG z powodu tego "RGB/16" na pasku zamiast RGB/8 (Obraz --> tryb) pierwszy martwiak ciekawy, a wklęsłodruk rządzi chociażby dlatego że się tak nazywa :] pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 JeezBumpkin - dzięki tutaj zacząłem walczyć z perspektywą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 30 Grudzień 2008 Share Napisano 30 Grudzień 2008 IMO digitale gorsze niż te tradycyjne robótki które trzymają poziom:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 30 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2008 RaVirr no nie ~?... jak maluje tradycyjnie to mam wczute masakryczną... a czasami nawet nie słyszę co się do mnie mówi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 (edytowane) Pudzian ma coś z anatomią mięśnia kapturowego. Brzuch jest lekko przesunięty w lewo i obok są puste miejsca. Perspektywa fajna. Im dłużej początkujący artysta patrzy na pracę tym mniej dostrzeże błędów. Dlatego początkowy zarys powinien być szybki. Skupiasz się wtedy na proporcjach, anatomii. Odwróć pracę w poziomie, raz, drugi. Szybko "skacz" oczami z oryginału na to co tworzysz tak żebyś miał przed oczyma 2-klatkowy film =] - spróbuj. Łatwiej wtedy wyłapać różnicę. Ja dopiero wprowadzam te zasady do mojego warsztatu. Trochę sam doczytałem, trochę sam do tego doszedłem. I dawaj Loomisa na warsztat. Ja się nim zajarałem jak małe dziecko. Na początku chrzanić detal ... Edytowane 4 Styczeń 2009 przez emmilius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puhaty Napisano 13 Styczeń 2009 Share Napisano 13 Styczeń 2009 czesc , narescie sie zarejestrowalem(Kuba o. z zielonej > , suchaj jak dla mnie detal masz wypracowany juz wystarczajaco , troszke jeszcze z perspektywo jesli chodzi o portret . :p niedługo wstawiam pierwsza prace na tablecie :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi