palmer Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Witam ... probuje walczyc z roznymi ustawieniami vray'a lecz nie moge uzyskac zadowalajacego mnie efektu. Zalaczona lazienka jest nierowno oswietlona, mdla .... co zrobic aby ja ozywic ????
SWRSC Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 dlaczego uważasz, że jest nierówno oświetlona? samym oświetleniem nie ożywisz kilku boxów i chromu. Sprecyzuj jasno czego oczekujesz.
arev Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Oświetlenie ujdzie, a efekt mdłości powodują mdłe kolorki tekstur. Nie przeskoczysz tego oświetleniem ;)
palmer Napisano 21 Maj 2008 Autor Napisano 21 Maj 2008 (edytowane) zauwazcie ze tylna sciana jest "na okolo" jak gdyby przyciemniona , narozniki sa ostro zarysowane (cienie).... chcialbym uzyskac efekt rownomiernego wypenienia swiatlem .... obecnie wydaje mi sie ze im "glebiej" wchodze w kabine tym ciemniej ... arevulopapo - moze i masz racje ...kolorki sa mdle moze powinienem dac cos bardziej kontrastowego... co myslicie ...?? edit: moze wstawic hdri lub pozmieniac color mapping ... sam nie wiem Edytowane 21 Maj 2008 przez palmer
palmer Napisano 21 Maj 2008 Autor Napisano 21 Maj 2008 zobaczcie co uzyskalem wstawiakac render do PS i dajac auto levels zdecydowanie lepsze kontrasty i gorsze oswietlenie..... jak moge podciagnac kontrasty w v-ray ?
SansSerif Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Ten i Twój poprzedni problem to nie jest problem vraya czy maxa tylko pomysłu na sposób oświetlenia sceny. Skasuj to światło zewnętrzne z environmenta lub vraylighta i zrób czarne tło z jednym lub kilkoma małymi vraylightami z włączoną widocznością. Zrób ciekawe studio fotograficzne lub dorób resztę pomieszczenia by światło było bardziej naturalne i coś się odbijało w refleksach.
palmer Napisano 21 Maj 2008 Autor Napisano 21 Maj 2008 faktycznie nie mam zadnego "studia" moj obiekt jest po prostu zawieszony w przestrzeni , oswietlony tylko enviroment + vray jakies sugestje odnosnie tworzenia studia ? zamknac obiekt w 4 scianach (czarne tlo) + wstawic kilka swiatel vray ??? czy moze cos innego ... zaraz przeszukam forum moze znajde cos na temat "studia"
SansSerif Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Nie trać czasu na szukanie instrukcji bo jej nie znajdziesz. Testuj. To jest problem kreatywny a nie techniczny.
deshu Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 a jezeli chcesz dokladnej pomocy bez metody prob i bledow, to nie pros o nia tylko poszukaj odpowiedzi na swoje pytania w juz istniejacych topicach. w sekcji tutoriali/videotutoriali jest jeden dosc dobrze przedstawiajacy proste studio. pamietaj ze to forum jest naprawde bogate.
palmer Napisano 22 Maj 2008 Autor Napisano 22 Maj 2008 ok dzieki panowie dzialam .... gdy bede potrzebowal pomocy bede sie dopytywal
illy Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 a to? http://cg-india.com/Tutorials/V-Ray/3dsMax_tutorial_SL_01.html 1
palmer Napisano 22 Maj 2008 Autor Napisano 22 Maj 2008 illy wlasnie wlasnie ...zlalazlem to w googlech i probuje bawic sie ustawieniami tego studia
Rekomendowane odpowiedzi