Kimmi Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 (edytowane) Witam. Dość dawno nic nie wrzucałem na forum. Oto mój ostatni model, którego męczę od jakiegoś czasu. Zawiera dość trochę błędów, bo jest w fazie początkowej. Model nie jest idealnym odwzorowaniem oryginału z powodu braku dokładnych referek no i w dodatku w bolidach niektóre elementy często zmieniają swój kształt. Komentarze mile widziane. Połączenia poszczególnych części karoserii nie są jeszcze idealnie spasowane. Edytowane 11 Kwiecień 2009 przez Kimmi
TheCapo Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 Bardzo dobrze wygląda. Chyba nie widzę poważnych błędów.
Robertus Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 Renderuj clay'e z jakims podlozem. Troche to posadzi model i doda mu cieni tam gdzie trzeba. Modeling niezly choc narazie calosc sprawia bardzo lekkie wrazenie, jakby caly byl z papieru.
Kimmi Napisano 27 Maj 2008 Autor Napisano 27 Maj 2008 Render wygląda jak wygląda bo to zwykły materiał + włączone GI. Oto siateczki: Rewelacyjne nie są, ale nie chciałem zbytnio zagęszczać siatki. Zresztą siatkę będę chyba jeszcze poprawiał.
RA Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 Dużo niezgodności z oryginałem, aż ciężko to wszystko wyliczyc. Masz jakieś źródło fotek hi res? Bo jak coś, to ja mogę polecic bardzo fajne. 1
Kimmi Napisano 27 Maj 2008 Autor Napisano 27 Maj 2008 Ra->Mam trochę referek ale wszystkie są niskiej jakości. Byłbym wdzięczny za jakiegoś linka. Na dodatek wiele zdjęć pochodzi z ubiegłorocznego modelu. Chciałem też zrobić go bez "obudowy" ale brakuje mi konkretnych referek.
malyboa Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Ja mam pytanie z innej beczki .... Czemu akurat ING Renault?
makbol Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Właśnie, przecież Kimi Räikkönen jeździ w Ferrari ;)
Kimmi Napisano 28 Maj 2008 Autor Napisano 28 Maj 2008 No w sumie nie wiem dlaczego akurat Renault. Zastanawiałem się nad ferrari i renault, ale w renault jakoś bardziej mi sie podobają kolory. No a poza tym na początku mojej przygody z grafiką robiłem już bolid renault i teraz chcę go zrobić na poważnie. Nie miałem wtedy neta więc nie miałem dostępu do referek. Model powstał w oparciu o kilka zdjęć wiec słabo odwzorowuje rzeczywisty. Dodam jeszcze, że model jest wykonany prawie w całości na splinach, co teraz jest dla mnie absolutną głupotą:p Oto kilka renderów wersji sprzed niecałych dwóch lat.
TheCapo Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 To było dwa lata temu? To nieźle ci wyszedł ten bolid.:)
Kimmi Napisano 28 Maj 2008 Autor Napisano 28 Maj 2008 No To były początki mojej grafiki 3d. Po jakimś miesiącu siedzenia w maxie. To było ok 1,5 roku temu.
TheCapo Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 No to dobrze to wyglada. Mi chyba ciezej to przychodzi.
Kimmi Napisano 29 Maj 2008 Autor Napisano 29 Maj 2008 Zrobiłem normalniejszy render(trochę za ciemno, ale nie chciało mi się włączać photoshopa), no i dorobiłem lusterka.
TheCapo Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 Mogłeś trochę rozjaśnić w kamerze. f-number czy jakoś tak. No chyba że nie siedzisz w v-rayu no to nie wiem:) Będziesz nie długo teksturował czy jeszcze dużo do poprawki ci zostało?
Adek_CG Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 bardzo ladnie wyglada :), masz zamiar zrobic jakas scenke oprocz tego czy tylko sam model ?
Kimmi Napisano 29 Maj 2008 Autor Napisano 29 Maj 2008 TheCapo->Wiem, że mogłem tak zrobić, mogłem też wzmocnić oświetlenie, na następnych będzie jaśniej. Adek_CG-> Chcę zrobić render i w studiu i na torze. W planach jest też animacja, ale dopiero jak kupię sobie nowego kompa, bo na aktualnym nie dam rady.(widzicie te czasy renderów i nigdy nie zrobił bym na tym animki:p) Muszę zrobić jeszcze kierowcę i potem zabieram się za teksturowanie. Zastanawiam się jak zrobić kierowcę i mam dwie opcje: -Zrobienie modelu kombinezonu podpięcie szkieletu i nałożenie na to skina -Zrobienie prostego modelu ciała, podpiąć do niego szkielet i skina, a dapiero na to nałożyć kombinezon (cloth). Nie wiem która opcja będzie lepsza, bo już kiedyś chciałem zeskinować kolesia i dziwne rzeczy działy się w stawach. Pomyślałem wiec żeby zrobić byle jakie ciało na którym będzie wiele bugów przy zmianie pozy i nałożenie właściwego kombinezonu jago clotha który by maskował błedy rig'a. Która metodę wy byście wybrali?
Kimmi Napisano 2 Czerwiec 2008 Autor Napisano 2 Czerwiec 2008 Mały upek. Zacząłem bawić się z teksturowaniem i na razie mam tyle: P.S.Wiem, że mapowanie na tych cylindrachjest zrąbane ale to itak jest we wnętrzu koła.
Homa Napisano 2 Czerwiec 2008 Napisano 2 Czerwiec 2008 Ładny modelik :) Na ostatnim renderze textury wygladają naprawdę klasa, tylko ten carbon chyba za duży... Pomniejszyłbym go ze trzy razy. Powodzenia w dalszych zmaganiach ;)
hcpiter Napisano 2 Czerwiec 2008 Napisano 2 Czerwiec 2008 Robisz bolida z referkami czy bez bo jak z referkami to poka te refy wkoncu bo cos mi sie wydaje ze oryginal wyglada inaczej.
Kimmi Napisano 2 Czerwiec 2008 Autor Napisano 2 Czerwiec 2008 Tak robię z referek, ale jest ciężko wszystko dokładnie odwzorować. Oto kilka referek przodu:
hcpiter Napisano 2 Czerwiec 2008 Napisano 2 Czerwiec 2008 no to juz nawet te niebieskie platy masz zle wyprofilowane :) wez jeszcze posiedz nad modelem a nie zabieraj sie odrazu za mapy czy studio bo to bez sensu robic blednie model
Kimmi Napisano 2 Czerwiec 2008 Autor Napisano 2 Czerwiec 2008 No ok posiedzę jeszcze trochę nad modelem.
Kimmi Napisano 9 Czerwiec 2008 Autor Napisano 9 Czerwiec 2008 Dalej teksturuję i jeszcze dużo roboty przede mną. Okolice kokpitu nie są jeszcze dokończone.
Kimmi Napisano 13 Czerwiec 2008 Autor Napisano 13 Czerwiec 2008 Oto ostatni w najbliższym czasie up: Nie mogłem wyrenderować modelu w całości bo zabrakło mi ramu. Model dokończę jak kupię sobie nowego kompa gdzieś pod koniec wakacji. To jest już drugi model, którego nie mogę dokończyć z powodu słabego kompa. Zapomniałem nałożyć mapowania na opony.
KamillM Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Szkoda, bo wygląda nieźle, a po dopracowaniu renderu efekt mógłby być świetny :)
Kimmi Napisano 11 Kwiecień 2009 Autor Napisano 11 Kwiecień 2009 Wracam po bardzo długiej przerwie spowodowanej totalnym brakiem czasu. Postanowiłem wkońcu dokończyć ten model. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: Zapraszam do komentowania. P.S. Wiem, że model ma trochę niedoskonałości:p
Marcin_ps Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 opony nie powinny byc matowe ( no chyba ze juz przejechaly kilkanascie okrazen :) ) + zmien hdrke na jakas zroznicowana moze nawet nocna ,ale z licznymi zrodlami swiatla
Rekomendowane odpowiedzi