Napisano 19 Czerwiec 200816 l Cześc Dlaczego max nie renderuje tego przebicia w odpowiednim kolorze tylko deflautowym szarym? Da sie coś zrobic, żeby ten render obejmował w sposób naturalny tą szarą powierzchnie również w kolorze miedzi?
Napisano 19 Czerwiec 200816 l To bardziej wina modelu niż renderera. Najprawdopodobniej są tam otwarte krawędzie (brakuje części powierzchni), a wszystkie powierzchnie widoczne są tylko z jednej strony. Spróbuj użyć Bridge'a, ew. Cap Holes. Możesz też w ustawieniach materiału zaznaczyć 2-sided, wtedy będą widoczne wewnętrzne powierzchnie.
Napisano 19 Czerwiec 200816 l he jakie zamkniete krawedzie i to nie zadna wina renderu czy modelu poprostu render renderenuje tylko 1 stronny face tak jak powinien podobnie jak z plane. Po co cap albo bridge ?! i jak tego uzyc w tym teapotcie ? w ustawieniach renderu zaznacz render backfaces czy cos takiego albo dodaj modyf shell :) Edytowane 19 Czerwiec 200816 l przez hcpiter
Napisano 19 Czerwiec 200816 l Nałóż na caly model modyfikator shell i ustaw jakąś tam niewielką warość na inwards. No i jeszcze kwestia renderera: vray domyślnie traktuje wszystkie materialy jako double sided na przykład, ale w scanlibne musisz odhaczyć opcje force double sided lub użyc wspomnianego shella. Jest jeszcze opcja uzycia materiału double sided, ale to tylko gdy chcezz mieć różne materiały po wew i zew stronie czajniczka.
Napisano 19 Czerwiec 200816 l Autor Hmm... Nie podoba mi się efekt z nałożonym shellem. Właściwości przedmiotu się zmieniają i wygląda znacznie gorzej. Chce to wyrednerowac w mentalu i robiąc to z opcją force double i bez niej efetk jest ten sam :/ Nadal nie wiem jak to zrobic. Chce jedynie by render objął mi wewnętrzną cześc obiektu.
Napisano 19 Czerwiec 200816 l Shell dziala dobrze poprostu moze masz za wysokie wartosci i wyglada to glupio ale jak dasz na jakies niskie to bedzie git.
Napisano 19 Czerwiec 200816 l nałóż materiał dwuwarstwowy i będzie dobrze. Jeżeli używasz standarda, to tam jest do zaznaczenia 2-sided czy jakoś tak... A jak nie to jak napisał Temporal: daj shella z niskimi wartościami (0,0001) Maxowy teapot jest chyba made in taiwan, tylko tego nie wymodelowali:p straszne dziury i słabo wykonany.
Napisano 19 Czerwiec 200816 l A to Force Double ustawiłeś w mentalu, czy w scanline? W opcjach mentala albo przy materiale zaznacz coś takiego.
Napisano 19 Czerwiec 200816 l Autor Zaznaczałem w mentalu w zakładce common: force 2 sided i to nic nie daje. Przy materiale wogóle nie moge znaleźc czegoś co by pod to podpadało.
Napisano 20 Czerwiec 200816 l Witam. Opcja Force to sides powinna styknąć, oczywiście zależy jakiego materiału używasz !? Mi wyszło to tak :