Marduk Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 (edytowane) Ostatni update: ---------------------------------------------------------------------------------------------- Od jakiegoś czasu mnie nosiło, żeby zabrać się za pracę, która opowiadałaby jakąś ciekawą historię. Ostatnio spędziłem więc pare wieczorów nad takim pseudo matte. Jesli znajdziecie coś co mógłbym jeszcze poprawić lub ewentualnie sam znajdę chęci to byćmoże popracuję jeszcze troche nad tą pracą i podmaluję niektóre elementy. Gdzieniegnie posiłkowałem się teksturami i podmalowanymi fotkami, Przedewszystkim chciałem stworzyć ładną scenę bez przekombinowań. Liczę na liczne komentarze i krytykę ;). Edytowane 1 Sierpień 2008 przez Marduk
Shogun 3D Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Faaajne. :) Ależ bym ja chciał umieć operować plamą...
lordbiernac Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 bardzo przyjemne kolorki i teksturki. kompozycja tez fajowa:) tylko wydaje mi sie, ze powinno byc odbicie tej gorki i statku. I ja bym chyba troszke zroznicowal niebo po lewej, bo ta strona zrobila sie troszke niedopracowana (za duzo duzych plam jednolitych)... :)
WWWoj Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 rewelacja :] tylko faktycznie odbicie w wodzie by sie przydało
Gość dekiel Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 mie inspirowales sie przypadkiem uncharted? tak tylko z ciekawosci pytam bo widzialem bardzo podobny concept art do tej gry wlasnie. a rady? swiatlo sie nie zgadza - lepiej byloby zebys przesunol je na prawa strone i dodal rozjasnienia w atmosferze. no i jesli tak nisko umieszczasz slonce to chyba logiczne ze takiego koloru by na pewno nie mialo, a co za tym idzie cale niebo i sila rzeczy wszystkie kolory.to mogla byc (i nadal moze byc) piekna i dramatyczna (z dramatycznym niebem ktore jest skapane w blasku zachodzacego slonca) scena - pytanie tylko czy bedzie ci sie chialo poprawiac bo jak znam zycie to nie, ale wg mnie warto
Marduk Napisano 22 Lipiec 2008 Autor Napisano 22 Lipiec 2008 (edytowane) lordbiernac,LeonDeCycjusz,WWWoj:Dzięki. Postaram się wziąć wasze komentarze pod uwagę. Napewno spróbuję dodać odbicie statku i skał w wodzie. dekiel:Uncharted do tej pory nie znałem. Dopiero po przeczytaniu twojego posta z ciekawości sprawdziłem co to. Rzeczywiscie jest na stronie projektu podobny pomysł, ale jak to mówią te same pomysły mogą powstać w różnych umysłach. Co do światła. Za mało się często nad nim zastanawiam. W zasadzie większość elementów starałem się oświetlić z góry z prawej, a rozbłysk w oddali wzięty za słońce... maznąłem bo mi tam tak pasowało nie zastanawiając się zbytnio. Nikt nie mówił, że to słońce - może to wybuch? Nieba raczej nie ocieplę... bo poprostu sprawdzałem różne warianty kolorystyczne i tak chciałbym zostawić. Sprawdze natomiast jak będzie wygladał dalszy plan bez tego rozbłysku. Tak czy owak - nad światłem rzeczywiście musze jeszcze popracować i poprawić pare elementów. Edytowane 22 Lipiec 2008 przez Marduk
Thalion Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 bardzo przyjemna ilustracja:) co do jakichś uwag to: może przydałoby się jakoś bardziej chmurę urozmaicić po lewej stronie i nieco nad statkiem, bo teraz jest szara plama. Z wodą też można by pokombinować szczególnie tą na pierwszym planie... ale ogólnie bardzo fajna praca :)
avant.garde Napisano 22 Lipiec 2008 Napisano 22 Lipiec 2008 Bardzo ładnie to wygląda - ale przede wszystkim gratuluję pomysł:)
Marduk Napisano 24 Lipiec 2008 Autor Napisano 24 Lipiec 2008 (edytowane) Trochę podmalowałem. Siedziałem głównie nad wodą. Dodałem więcej ptaków... niewiem czy to dobry pomysł... podsuneła mi go znajoma. Jeszcze pare rzeczy pewnie podmaluję. Myslałem też trochę nad kolorystyką. Wrzucam pare propozycji. Poprawiona wersja w kolorystyce jak powyżej: Troche zmieniona kolorystyka: Przyciemniony pierwszy plan i rozjaśnione niebo: I totalny eksperyment: Edytowane 24 Lipiec 2008 przez Marduk
leander Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 "totalny eksperyment" ma swietny klimat, dla mnie praca tu dopiero nabrala glebi na ktora zasluguje motyw. Ew moznaby rzucic troche wiecej swiatla na pierwszy plan z ludzmi i na tylna czesc kadlubu. Te poprzednie wersje traca wlasnie przez zbyt wiele podobnych jasnych plam.
wroniec Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Bardzo fajna praca! Jak dla mnie to numer 3 ma najlepszy klimat, a totalny eksperyment mi "totalnie" nie podchodzi ;) Ale to musi być fajne uczucie, móc wymaziać coś takiego. Pozdrawiam
Nubb Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Ostatnia wersja przerewelacyjna ino nieco zalana. Kilka jaśniejszych akcentów ( może blik na dziobie statku czy cuś? ). Ale nie marudzę, bo nie mam powodów :). Absolutnie wyborne.
lordbiernac Napisano 24 Lipiec 2008 Napisano 24 Lipiec 2008 Rzeczywiscie eksperyment ma klimat. Troszke kontrastu przywroc i bedzie mistrz! A czy nie zastanawiales sie czy nie warto by bylo troszke poeksperymentowac z kolorem? Chodzi mi ogolnie o Twoje rysowanie, nie mowie konkretnie o tej pracy... Bo wydaje mi sie, ze te monochromy wychodza Ci swietnie i przy takim fajnym wyczuciu, gdybys dodawal jakies akcenty innych kolorow Twoje prace moglyby nabrac zupelnie nowej twarzy... :)
shi Napisano 26 Lipiec 2008 Napisano 26 Lipiec 2008 no nie sądziłem ze cie kiedyś pochwale, bo generalnie to cie nie lubię ale ta pracką mnie zagiąłeś. świetny klimat. Najlepsza twoja praca jaka widziałem. Sadze ze 3 ujecie najlepsze ale na pierwszym planie więcej światła powinno być (jak w 2)
Siegmar Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 podciągnij światło na pierwszym planie ostatniego i tak jak mówią - trochę akcentów w 2 planie, a będzie totalny git !
Marduk Napisano 31 Lipiec 2008 Autor Napisano 31 Lipiec 2008 (edytowane) Dzięki wszystkim za komentarze. shi: A czym sobie zasłużyłem tym, ze mnie nie lubisz? Czy po prostu nie trawisz moich prac? Bo to drugie jestem w stanie zrozumieć. W każdym razie dzięki ;] Pochwała od osoby, która mnie nie lubi dożo znaczy. lordbiernac: Z kolorem na pewno będę się starał pracować. Jak narazie mam spore braki w tym temacie i często to odczuwam. Najwięcej zwolenników tu na forum i wśród moich znajomych zebrała 3 i 4 wersja ( z przewagą na 4). Próbowałem je jakoś połączyć, ale nic z tego nie wyszło (kaszanka). Wróciłem więc do 4 i trochę z nią popracowałem. Nie wiem jednak czy nie przekombinowałem. Wrzucam też horyzontalnie dla porównana (czasem ta sama kompozycja obrócona horyzontalnie daje inne odczucia). Nie bede ukrywał iż chciałbym już ta pracę zostawić. Edytowane 31 Lipiec 2008 przez Marduk
nicponim Napisano 31 Lipiec 2008 Napisano 31 Lipiec 2008 swietnie tylko obroc tj wczesniej i gites. nr 4 mial najlepszy klimat, a nr1 swietne kolorki(chociaz ta jasna plamka na trawie mi nie pasuje;/) Idealem byloby chyba rzucic na ostatnia wersje mocniejsze swiatlo na stateczek-tak jakby akurat tylko on byl oswietlony, taki promyk slonca wybijajacy sie z zachmurzonego nieba;] pozdro!;]
leander Napisano 31 Lipiec 2008 Napisano 31 Lipiec 2008 Bardzo fajna ta ostatnia wersja. Ale, tak jak pisze nicponim, lepiej obrocic. Statek wydaje sie wowczas ciezszy i cala scena ma wiecej dramatyzmu, jakiejs tajemnicy. I czyta sie jednak lepiej, bo w nowej wersji ludzie wyszli za bardzo na pierwszy plan historii.
CzAk1 Napisano 31 Lipiec 2008 Napisano 31 Lipiec 2008 świetny pomysł, który trzyma w sobie jakąś ciekawą historię ale przede wszystkim fantastyczny klimat... Super
_LoGaN_ Napisano 31 Lipiec 2008 Napisano 31 Lipiec 2008 Rewelacja !! super klimacik, takie skrzyzowanie fallouta z waterworld hehe :) - uwielbiam takie klimaty.
lord_saskybody Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 (edytowane) Czesc Marku , jak dla mnie bomba , szczególnie pierwsza kolorystyka , postacie i niebo super wyszło , jedynie to co bym zmienił to dodał DOF do lini brzegowej (zobacz link) może jaką nisko unoszącą się mgłe tuż nad wodą. http://img156.imageshack.us/img156/3937/marekdq9.jpg o i jeszcze moze zrobilbym stojacych i machajacych rozbitów na kolumnie łodzi... 5 stars ode mnie. Edytowane 1 Sierpień 2008 przez lord_saskybody
misiekhc Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 git majonez, ze zmieniona kolorystyka lepsze ale to niebieskawe, jescze bym sie troche w kompo pobawil jakeis dymki dodal mgielke, ale i tak pracka spoko mozna by tez pierwsyz plan jescze bardizej ciemny zrobic, tak mnie sie wydaje
Marduk Napisano 1 Sierpień 2008 Autor Napisano 1 Sierpień 2008 Wiem, że można by jeszcze sporo poprawić, ale chyba już tak zostawię. Dzięki wszystkim.
mrkrzysiek Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 piękna praca uwielbiam takie klimaty ta wersja co wybrałeś zdecydowanie najlepsza:)
Rekomendowane odpowiedzi