Napisano 13 Sierpie艅 200816 l Witam, 聽 聽 Chcia艂bym pokaza膰 spo艂eczno艣ci, ze bez wi臋kszych problem贸w mo偶na stworzyc mala gre - w malym zespole - bez pomyslu - zdalnie, odrazu ja wydac i przy okazji zarobic jakis grosz. 聽 聽 Nazwa: do wymyslenia - nie istotne tak naprawde 聽 Gatunek: do wymyslenia (platformowka, point&click) 聽 Rodzaj: 2d 聽 Przewidywany czas gry: 3-4 godziny 聽 Przedzia艂 wiekowy odbiorcy: 5-7 lat, Gra ma uczy膰 podstaw wg raportu psychologii dzieci臋cej 聽 Kr贸tki opis: gra dla dzieci - do wymyslenia 聽 D艂ugi opis: gra dla dzieci - do wymyslenia 聽 Screeny: brak 聽 Link do strony projektu: brak 聽 Obecny sk艂ad teamu: 聽 Andrzej Koloska - nic nie robi 聽 Poszukiwane osoby do teamu: 聽 1. Scenarzysta Potrzebny do wymy艣lenia pomys艂u, analizy pewnych gier dla dzieci, sporz膮dzenia dokumentacji projektu, roz艂o偶enia gameplayu gdy bedzie taka potrzeba. 聽 2. Programista Potrzebny do z艂o偶enia frameworku kt贸ry uci膮gnie zalozenia scenarzysty. Implementacja zalozen scenarzysty 聽 3. Grafik 2d Potrzebny do sporz膮dzenia wszystkich potrzebnych grafik do gry. 聽 聽 Kontakt: a.koloska__at__nicolasgames.pl gg: 6949428 Chcialbys miec szybko i skutecznie jakis projekt na koncie? Chcialbys zobaczyc w jaki sposob projektuje sie mala gre (uzywajac w duzej czesci metodyk wykorzystywanych w duzych produkcjach)? Chcialbys poznac ludzi z branzy, zdobyc kontakty? Masz troche czasu po pracy, studiach? - nie zastanawiaj sie tylko pisz mi na maila. Potrzebuje tylko odpowiednia forme maila: 聽 聽 1. Nad jakimi projektami pracowales wczesniej (moze byc to nawet pac man) 2. Dlaczego chcesz do mnie dolaczyc - to jest najwazniejsze i bedzie najbardziej rozpatrywane. 聽 聽 Ogloszenie moze wydawac Wam sie "zrobcie mi gre" i tak w pewnym sensie jest, ale: 聽 聽 + dostajecie konkretny projekt do zaprojektowania od poczatku do konca + mozecie wpisac sobie gotowa gre do CV + mozecie nauczyc sie calkiem sporo z zakresu developingu gier + brak hardcorowych terminow + macie okazje zaczac tworzyc team, ktory w przyszlosci moze tworzyc duze produkcje - to zalezy TYLKO I WYLACZNIE od Was + w jakis sposob mozecie "wejsc do branzy" (ktos moze powiedziec "heh, wejsc do branzy gra dla dzieci?" - od czegos trzeba zaczac) + Wasza gra pojawi sie w sklepach, z Waszymi nazwiskami 聽 Poniewaz jest to tylko i wylacznie moja inicjatywa - nie moge nikomu placic za robote, wiec nie szukam gurasow ktore chca zarabiac duzy hajsik, ale ludzi ktorzy nie maja doswiadczenia i chcieliby je zdobyc. Do projektu mozesz dolaczyc nie majac ukonczonych 18 lat. Maly grosz kazdy dostanie po wydanym produkcie. Inicjatywa nie ma nic wspolnego z produkcja gry Afterfall 聽 Ktos moze sobie pomyslec ze chce wykozystac ludzi. 聽 1. Daje szanse mlodym zdolnym osoba sie czegos nauczyc 2. Jeszcze nie jestem na etapie "pracuje dla kasy", po to ta inicjatywa i chce wykozystac czas w ktorym jeszcze nie licze dolarow na moim koncie. 聽 Na teksty typu: 聽 "Ty chyba nie masz co robic" "nic Wam z tego nie wyjdzie" "po co cos takiego, przeciez nikt sie nie zglosi" "jak duze pieniadze mozemy dostac za gotowy produkt" 聽 聽 uprzedzam, ze nie bede odpisywal. 聽 Plan na dzien dzisiejszy jest prosty: zebrac ludzi -> ogarnac projekt -> wymyslic gre -> rozlozyc timeline -> podpisac umowy -> zrobic -> wydac Inicjatywa moze troszke podobna do Inkubatora Gier i Techland Game Developers Hatchery, ktora jak najbardziej popieram! Ale w naszym przypadku nie szukamy teamow, tylko ludzi do teamu. 聽 ps. jak sie nikt nie zglosi nic sie nie zrobi - bo samemu tego niestety nie ciachne (pracuje po 10-15 godzin dziennie) 聽 Pozdr666
Napisano 13 Sierpie艅 200816 l Ja na pocz膮tku my艣la艂em, 偶e to 偶art, dalej nie jestem pewien czy to na serio. Pocz膮tek jest pisany jak parodia wi臋kszo艣ci og艂osze艅 tutaj... sorry, ale takie to sprawia wra偶enie :P
Napisano 13 Sierpie艅 200816 l (...)Ale w naszym przypadku nie szukamy teamow, tylko ludzi do teamu.(...) a dlaczego tak? tzn ogloszenie jest skierowane tylko i wylacznie do pojedynczych osob?
Napisano 13 Sierpie艅 200816 l Autor nie jest to zart. A sama forma posta jest lajtowa aluzja ;) Poprostu nie mam ludzi, nie chce nikomu zawracac glowy - jest wydawca, sa glowne zalozenia - czemu czegos nie zrobic i sie czegos nauczyc? :) 聽 Jest juz caly team, wiec dzieki za zgloszenia - choc zglaszac zawsze sie jeszcze mozna. 聽 a dlaczego tak? tzn ogloszenie jest skierowane tylko i wylacznie do pojedynczych osob? tak, albowiem jakis projekt->team = sporo pracy i urzerania sie z prawnikami - a tego akurat nie lubie i na to czasu nie mam Edytowane 13 Sierpie艅 200816 l przez intoxicate
Napisano 13 Sierpie艅 200816 l heh... w takim razie to i ja si臋 zg艂aszam o ile chcecie kogo艣 praktycznie zielonego, ale ch臋tnego do nauki, prace wida膰 w podpisie...
Napisano 14 Sierpie艅 200816 l tak, albowiem jakis projekt->team = sporo pracy i uzerania sie z prawnikami - a tego akurat nie lubie i na to czasu nie mam hm... moge prosic o rozjasnienie paru spraw? jak to jest, 偶e oplaca sie Tobie nalapac zupelnie(?) losowe osoby niz gotowe zespoly? mowisz (skrotowo) "projekt->team = sporo pracy" - co to oznacza? odnioslem wrazenie, iz chcesz powiedziec, ze w praktyce grupka losowych osob kosztuje mniej czasu (Twojego?) niz team, ktory ma juz doswiadczenie we wspolpracy ze soba? jakie jest Twoje zdanie w tej sprawie? 聽 analogicznie dlaczego z pojedynczymi osobami jest mniej roboty prawniczej niz z grupa osob? zdrowa intuicja podpowiadala by mi, ze powinno byc na odwrot - dlaczego tak nie jest? 聽 (pytam czysto akademicko jako osoba niedoswiadczona w tych dziedzinach)
Napisano 14 Sierpie艅 200816 l Autor prrrszalony - masz talent, spoko. 聽 hm... moge prosic o rozjasnienie paru spraw? jak to jest, 偶e oplaca sie Tobie nalapac zupelnie(?) losowe osoby niz gotowe zespoly? Gotowe zespoly maja swoje projekty, maja swoich koordynatorow, maja swoje "widzi-mi-sie". 聽 projekt->team = sporo pracy" - co to oznacza? to oznacza w 90% sporo dyskusji i klutni, zanim wogole do czegos sie dojdzie. Jak mowie: takie grupy ludzi maja swoje jakies projekty, maja swoich ludzi - ktorymi ktos juz kieruje. Ciezko ludzi przekonac by zrobili cos innego - podpisali umowy. To tylko latwo sie mowi, w praktyce wyglada to poprostu "dlugotrwale" 聽 analogicznie dlaczego z pojedynczymi osobami jest mniej roboty prawniczej niz z grupa osob? zdrowa intuicja podpowiadala by mi, ze powinno byc na odwrot - dlaczego tak nie jest? Ciezko to wytlumaczyc, bo tu jest ogromne powiazanie z praca jaka dany team wlozyl (=doswiadczenie) w dany projekt. Co nie oznacza ze ze wszystkimi projektami jest trudno sie porozumiec - poprostu z wlasnego doswiadczenia wiem ze wpieprzajac sie w jakas grupe ludzi - ciezko jest dojsc do porozumienia. 聽 (pytam czysto akademicko jako osoba niedoswiadczona w tych dziedzinach) tak jak kazdy z nas.
Napisano 14 Sierpie艅 200816 l OMG :D 聽 聽 Mo偶e Kolos chce sobie dorobi膰 tylko - bior膮c pod uwag臋 klimat w studiu AF to pewnie ma d艂ugi karciane w jakim艣 kasynie ;P 聽 Hmm czemu si臋 tak dziwicie? Wiele os贸b w ten spos贸b "si臋 realizuje" i najcz臋艣ciej jest to po prostu dodatkowa i w miar臋 艂atwa kasa. W 6 miech贸w mo偶na bez problemu skleci膰 projekt gierki 2d/2d na 5h gry dedykowanej dla naszych pociech [sprawny team zrobi to pewnie w 3 miechy]. Kurde wszyscy si臋 艣miej膮 z PLAY, ale sporo tych "wy艣miewaczy" tak偶e uczestniczy przy takich projekcikach - znajomy z RED ostatnio mnie w艂a艣nie tym rozwali艂 [robi艂 animki do giery plajowej zaraz po sko艅czeniu prac nad wie艣kiem]. 聽 Poza tym wydawcy z za zachodniej granicy nie藕le p艂ac膮 za takie projekciki. Wiem, wiem, 偶e to wszystko ch艂am, ale przecie偶 robi si臋 to tylko dla kasy. No mo偶e te偶 dla sprawdzenia swych si艂 w pracy teamowej, jakim艣 tam porto, etc.
Napisano 14 Sierpie艅 200816 l Autor Mo偶e Kolos chce sobie dorobi膰 tylko - bior膮c pod uwag臋 klimat w studiu AF to pewnie ma d艂ugi karciane w jakim艣 kasynie ;P to dziwne ze ja z tego nie bede mial ani grosza - wszystko oddaje teamowi. 聽 wiem, 偶e to wszystko ch艂am, ale przecie偶 robi si臋 to tylko dla kasy rozni ludzie, rozne potrzeby. jedni robia cos takiego dla kasy, a inni maja konkretny cel w glowie - nie zwiazany z pieniazkami
Napisano 14 Sierpie艅 200816 l to dziwne ze ja z tego nie bede mial ani grosza - wszystko oddaje teamowi.聽 聽 rozni ludzie, rozne potrzeby. jedni robia cos takiego dla kasy, a inni maja konkretny cel w glowie - nie zwiazany z pieniazkami 聽 聽 Hmm, zaintrygowa艂e艣 mnie ;) 聽 Je偶eli nie robisz tego dla kasy to w sumie jaka jest idea? My w sumie te偶 ciachamy takie projekciki, nasz g艂贸wny pow贸d to porto teamu i sprawdzenie si臋 po prostu przy wsp贸lnych projektach - te偶 na tym nie zarabiam ;P 聽 聽 To jaki jest ten tw贸j cel? ;]
Napisano 18 Sierpie艅 200816 l Kidy chcesz z "tym" ruszy膰(obecnie mam ma艂o czasu, ale jeszcze mniej got贸wki...) i czy to nie jest tak, 偶e chcesz pokaza膰 ludziom, 偶e potrafisz co艣 doprowadzi膰 do ko艅ca? Chodzi mi o to, 偶e narobi艂e艣 szumu wok贸艂 Afterfall'a a go ani widu ani s艂ychu, troch臋 ludzi do siebie tym zniech臋ci艂e艣 (co wida膰 po postach na takim np gamedev'ie :) ).
Napisano 19 Sierpie艅 200816 l Mam dla was konkurencyjna propozycje ;) WEZCIE I ZROBCIE SE GRE - sami wybierzecie sobie temat i tytul, sporo sie nauczycie, wrzucicie ja sobie w portfolio, skorzystacie ze wspanialej okazji zawodowego rozwoju, udowodnicie, ze da sie cos zrobic z niczego, dacie wspanialy przyklad innym, sami sobie ustalicie terminy, nikt wam nie bedzie pier...niczyl nad uchem i psul tego co sobie wymysliliscie "bo jemu sie cos wydaje", to znakomity sposob na wejscie do branzy... itd itp blablabla 聽 A NADE WSZYSTKO - jak juz bedziecie mieli gotowy produkt, to nie bedziecie potrzebowac altruisty, ktory wam to pomoze wydac i "nic na tym nie zarobi" (LMAO), bo sami opchniecie giere a kaska pojdzie do podzialu miedzy was. Znalezienie kupca na gotowy produkt jest o niebo latwiejsze niz fizyczne wykonanie projektu, doprowadzenie go do konca. 聽 Po co komus posrednicy? 聽 A poza wszystkim polecam niezly film z DeNiro - "Lowca Jeleni". Dobre kino. Edytowane 19 Sierpie艅 200816 l przez Nezumi
Napisano 19 Sierpie艅 200816 l @szalony ale przecie偶 nicolas games przej臋艂o AF i ch艂opaki w ko艅cu robi膮 gier臋 tak jak nale偶y - w sensie nie za fryty. Fakt, 偶e stronka jeszcze nie hula, ale to ju偶 podobno tylko "kwestia czasu" xD 聽 @Nezumi i tak, i nie ;P Ma艂o kt贸ry team oddaje te swoje giereczki gdzie indziej ni偶 w szponiaste 艂apska PLAY. Z tego co kolos pisa艂 wynika, 偶e ma innego wydawc臋. A z tego co ja wiem inny wydawca mo偶e si臋 r贸wna膰 kasa x2 a nawet i wi臋cej. Czyli jakie艣 wymierne korzy艣ci maj膮 obie strony. 聽 Ba, posun臋 si臋 nawet do tego, 偶e jak kto艣 szuka innego wydawcy, szczeg贸lnie zagranicznego to mog臋 s艂u偶y膰 pomoc膮 ;P
Napisano 19 Sierpie艅 200816 l @shergar 聽 No, darze wielkim zaufaniem kogos kto pisze: Na teksty typu: (...) "jak duze pieniadze mozemy dostac za gotowy produkt" uprzedzam, ze nie bede odpisywal. 聽 oraz 聽 "Maly grosz kazdy dostanie po wydanym produkcie." 聽 Znaczy mam uwierzyc ze gosc, sam nic z tego nie ma (bo pisze przeciez "to dziwne ze ja z tego nie bede mial ani grosza - wszystko oddaje teamowi.") a team dostanie "jakis maly grosz". To co sie dzieje z kasa od wydawcy? Wydawca tez nalezy do klubu Anonimowych Altruistow? Co za roznica w takim ukladzie czy PLAY czy inny ktos to kupi, skoro i tak zaplaca w orzeszkach i frytach? Smiech na sali z ta "oferta". NAWET jezeli jej autor ma szczere checi, calosc wyglada jak jedna wielka sciema. Edytowane 19 Sierpie艅 200816 l przez Nezumi
Napisano 19 Sierpie艅 200816 l Autor Kidy chcesz z "tym" ruszy膰(obecnie mam ma艂o czasu, ale jeszcze mniej got贸wki...) juz z "tym" ruszylem. 聽 i czy to nie jest tak, 偶e chcesz pokaza膰 ludziom, 偶e potrafisz co艣 doprowadzi膰 do ko艅ca? doprowadzilem juz pare rzeczy do konca. 聽 Chodzi mi o to, 偶e narobi艂e艣 szumu wok贸艂 Afterfall'a a go ani widu ani s艂ychu, troch臋 ludzi do siebie tym zniech臋ci艂e艣 (co wida膰 po postach na takim np gamedev'ie :) ). Afterfall to calkiem inna baja. Co do ludzi ktorzy sie do mnie zniechecili - mnie to za bardzo nie obchodzi, a im samym sie nie dziwie. 聽 聽 A NADE WSZYSTKO - jak juz bedziecie mieli gotowy produkt, to nie bedziecie potrzebowac altruisty, ktory wam to pomoze wydac i "nic na tym nie zarobi" (LMAO), bo sami opchniecie giere a kaska pojdzie do podzialu miedzy was. Znalezienie kupca na gotowy produkt jest o niebo latwiejsze niz fizyczne wykonanie projektu, doprowadzenie go do konca. hehe, jedna rzecz: to, ze napisalem "nic nie robi" to ironia dla tych ktorzy mysla ze managerowie nic nie robia. Nezumi - ja chce pomoc przy organizacji, moze o tym wiesz, moze nie, ale o dziwo - taka osoba jest potrzebna. Czy ja narzucam jakiegos wydawce? nie. Czy ja sam chce ta gre sprzedac? nie. Jak najbardziej ludzie beda mogli sobie "sami" opchnac giere, a kasa pojdzie dla nich do podzialu. - nie mam z tym wiekszego problemu. Nie kumasz o co mi chodzi i za bardzo sobie wkrecasz jakies szatanskie opcje. 聽 "jak duze pieniadze mozemy dostac za gotowy produkt" uprzedzam, ze nie bede odpisywal. nie szukam ludzi ktorzy chca zarobic, ale sie czegos nauczyc. 聽 "Maly grosz kazdy dostanie po wydanym produkcie." Znaczy mam uwierzyc ze gosc, sam nic z tego nie ma (bo pisze przeciez "to dziwne ze ja z tego nie bede mial ani grosza - wszystko oddaje teamowi.") a team dostanie "jakis maly grosz". To co sie dzieje z kasa od wydawcy? Wydawca tez nalezy do klubu Anonimowych Altruistow? a co Ty chcesz miliony zgarnac z malej gry edukacyjnej 2d? Co mam ludzi wkrecac, ze zrobia sobie mala gre i beda mogli zyc za zarobione miliony? Pisze to w perspektywie polskiego rynku, nie chce by ktos sie nagrzewal na kase - bo to wiaze sie z praca dla kasy, nie dla zajawki - badz checi nauczenia sie czegos. 聽 NAWET jezeli jej autor ma szczere checi, calosc wyglada jak jedna wielka sciema. pozyjemy zobaczymy, sam sie przeciez przekonasz. 聽 Nezumi - a tak wogole jest masa ofert na sieci, jest wybor - ja nikogo nie biore na sile. Ktos chce podjac sie wyzwania - podejmie sie. Proste. Przynajmniej dla mnie. 聽 聽 Tak wogole to przepraszam za to ze wklepalem tu posta z gamedev.pl - bo jest on pisany troche 'pod nich'. Nie mialem czasu by przygotowac akurat w tym momencie ogloszenia specjalnie pod grafikow - co zrobilbym calkiem inaczej. Niestety, mam hardcore teraz w pracy (GC i milestone) za co przepraszam. 聽 :piwo: i chill Edytowane 19 Sierpie艅 200816 l przez intoxicate
Napisano 19 Sierpie艅 200816 l Stary - zycze wam wszystkim POWODZENIA. Jedna sprawa - jesli traktujesz cos powaznie to nie ironizuj w ogloszeniu bo to ostatnie miejsce w ktorym ironia znajduje swoje miejsce ("slucham? A taaak, pisalismy 5000 na reke, ale to byla ironia!"), nie stylizuj go na zwyczajowe sciemy bo potem tak to wyglada jak wyglada. Jedno wielkie nieporozumienie. Masz konkretna propozycje - stawiaj kawe na lawe i juz. Ale jak opakowujesz to wszystko w ten marketingowy belkot o CV, samorozwoju itd to najzwyczajniej w swiecie to odrzuca. 聽 Jesli mozesz rozwiac jeszcze jedna watpliwosc - skoro masz taki luzny pomysl gdzie wszystko jest do dogrania, skoro nawet nie narzucasz wydawcy - to jak to jest ze temat gry jest tak cholernie konkretny? Sposob wykonania tez. Czy tez jest to moze propozycja tematu jedynie? (wcale niezla jesli chodzi o mnie).
Napisano 19 Sierpie艅 200816 l Co do ludzi ktorzy sie do mnie zniechecili - mnie to za bardzo nie obchodzi, a im samym sie nie dziwie. nic dodac nic uj膮膰.
Napisano 19 Sierpie艅 200816 l Autor Stary - zycze wam wszystkim POWODZENIA. Jedna sprawa - jesli traktujesz cos powaznie to nie ironizuj w ogloszeniu bo to ostatnie miejsce w ktorym ironia znajduje swoje miejsce ("slucham? A taaak, pisalismy 5000 na reke, ale to byla ironia!"), nie stylizuj go na zwyczajowe sciemy bo potem tak to wyglada jak wyglada. Jedno wielkie nieporozumienie. Masz konkretna propozycje - stawiaj kawe na lawe i juz. Ale jak opakowujesz to wszystko w ten marketingowy belkot o CV, samorozwoju itd to najzwyczajniej w swiecie to odrzuca. Biore do wiadomosci. 聽 skoro masz taki luzny pomysl gdzie wszystko jest do dogrania, skoro nawet nie narzucasz wydawcy - to jak to jest ze temat gry jest tak cholernie konkretny? Sposob wykonania tez. poprostu wybralem najodpowiedniejsza opcje wg mnie na dzien dzisiejszy. Opcje ktora pozwoli efektywnie dojsc do celu - tego jak narazie sie trzymam, nie chcialbym isc za daleko, gleboko - na poczatek. Niestety pewnych rzeczy trzeba sie trzymac.. no chyba, ze nie chce sie zrobic gry, ale tylko sie przy tym 'pobawic'