Karkosik Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Zakładam ponownie poprawione. Oto mój pierwszy model samochodu. Będe tutaj zamieszczał Updaty i chciałbym żebyście mi w miły sposób pomagali (jeśli nie to się zamknę w sobie i już nigdy nic nie zrobię ;p)
Kr3tz Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 To samo co w poprzednim watku- Kliment Woroszyłow i jego prace. W tej sytuacji [te wloty powietrza o ktorych pisales] przyda sie obejrzec tą
Karkosik Napisano 31 Sierpień 2008 Autor Napisano 31 Sierpień 2008 No i kicha zrobiłem ProBoolean i dzieje sie coś takiego. Załączam z meshem i siatke.
xaoo Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Witam, Czy nie da sie pociac tak tej klapy, by te wloty ladnie wyprowadzic np extrudem, a pozniej dac chamfera? Tylko takie pytanie, ewentualnie mala sugestia. Ja narazie rowniez poczatkujacy. Zycze powodzenia i bede obserwowal postpy. Pozdrawiam, xaoo
kliment woroszyłow Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 boolean'em czy probolean'em to ci sie kolego tego nie uda zrobic...wytłumaczyc cięzko.. pooglądaj siatki w modelach z podobnym elementem. Musisz przygotowac siatke w odpowiedni sposób do ms'a.. bez tego zawsze ci wyjdzie po wycieciu babol.
markus23 Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 mam ten sam problem ale po tej symmetry daj na niej prawym myszki potem collapse all i masz chyba mesh potem na poly znów extrude na wlotach inset i włala
xaoo Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 @kliment woroszylow - czyli mam troche racji mowiac, ze siatke trzeba tak pociac, by te wloty mozna bylo extrudowac i pozniej nieco krawedzie chamferowac dla lepszego efektu? Tak by nalezalo postapic, zgadza sie? Czy masz moze jakis inny sposob na to? Pozdrawiam, xaoo
pecet Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Jeśli już chcesz bolka używać to na siatę po meshsmoothu, tak żeby później już nie nakładać ms, ale to i tak będzie niezbyt profi ;)
kliment woroszyłow Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 xaoo- z grubsza tak. Tyle ze poprawniej byłoby odrazu tak modelowac by w konstrukcji siatki uwzględnić te otwory. Te skrzela ogólnie są ciężkie dość, to fakt.
markus23 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 a masz jeszcze tu http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=52741 i tu boolen http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://evermotion.org/excluziv/mf_up/sjon_tut/19.jpg&imgrefurl=http://www.evermotion.org/index.php%3Funfold_exclusive%3D128%26unfold%3Dexclusive&h=610&w=800&sz=54&hl=pl&start=2&um=1&usg=__byW4t2g1dNo9e_kO8fhcyWfB4mI=&tbnid=CflsBphhx3k75M:&tbnh=109&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3D3ds%2Bmax%2Bchamfer%2Bdoors%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN
Karkosik Napisano 1 Wrzesień 2008 Autor Napisano 1 Wrzesień 2008 No panowie udało mi się uporać ze skrzelami. Okazało się że te skrzela nie są wklęsłe tylkow wypukło a to diametralnie zmieniło postać rzeczy. Skrzela zrobiłem w ten sposób że zextrudowałem polygona uformowałem go usunąłem przedną część(tam gdzie zasysa powitrze), potem zdetachowałem, powieliłem, skopiowałem i na koniec zattachowałem. Proszę o komentarze:D
kliment woroszyłow Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 zbyt mała rozdziałka obrazka, mało tego jest do komentowania wciąż, pracuj pracuj.
Karkosik Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Napisano 4 Wrzesień 2008 Kolejnu up. Narazie nie widzę chyba żadnych błędów, a jężeli by były to prosze mi je wytknąć i powiedzieć jak je naprawić bądź zrobić.
kliment woroszyłow Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 nie jestem pewny ale orginał przód miał nie tak płaski chyba... wrzuc jakies fotki referencyjne mozliwe ze mnie pamięć myli....
xaoo Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 Witam, Jak dla mnie te skrzela na renderze wyszly jakos nie rowno, szczegolnie to drugie liczac od przodu. Ale podejrzewam,ze to wina renderu. Dzialaj dzialaj, bo dobrze idzie :) Pozdrawiam, xaoo
Karkosik Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Napisano 5 Wrzesień 2008 Otóż przód nie jest płaski oto referka: http://www.uaz.wozniakiewicz.pl/foto/jw009.jpg korzystam z wielu zdjęć. Z tego co wiem nowsze uazy mają przód tylko z dwoma grillami a starsze mają takie "wgniecenie". Prosze o komenty
kliment woroszyłow Napisano 5 Wrzesień 2008 Napisano 5 Wrzesień 2008 zwracam honor, płaskie jest fakt. popraw trzy otwory pod grilem... sa zbyt owalne powinny byc bardziej prostokatne w kształcie. pracuj dalej ;)
Karkosik Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Napisano 5 Wrzesień 2008 Okiej Kliment postaram się zastosować;D
Karkosik Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 Kolejny apdejt niewiele ale zawsze coś, prosze o komenty i ... komenty :D
Kr3tz Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 Lecisz, lecisz. Prawy kierunkowskaz jest zle usytuowany, to tylko tyle.
Kr3tz Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 Lecisz, lecisz. Prawy kierunkowskaz jest zle usytuowany, to tylko tyle.
ReflectVision Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 zarowki w ksztalcie szachowych pionkow :D
ReflectVision Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 zarowki w ksztalcie szachowych pionkow :D
Karkosik Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 Heh właśnie nie wiem jak ma wyglądać ta żarówka. Może narysowałbyś mi na szybkiego tak ogólnie jak coś takiego wygląda bo niestety nie wiem;( A tak po za tym kolejny upek:
Karkosik Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 Heh właśnie nie wiem jak ma wyglądać ta żarówka. Może narysowałbyś mi na szybkiego tak ogólnie jak coś takiego wygląda bo niestety nie wiem;( A tak po za tym kolejny upek:
xaoo Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 witam, @n_s - musze przyznac,ze autko wyglada coraz lepiej. Co prawda te zarowki wygladaja dziwnie, ale karoseria calkiem calkiem. Dzialaj dalej, czekam na wiecej. Powodzenia, xaoo
Karkosik Napisano 12 Wrzesień 2008 Autor Napisano 12 Wrzesień 2008 Troche nie dawałem updejtów ale szkoła;/ Jednak znalazłem troche czasu wieczorkiem i wyklepałem bok ;D:
xaoo Napisano 12 Wrzesień 2008 Napisano 12 Wrzesień 2008 Witam, Fajnie widziec postepy, ale ten bok to chyba bedziesz musial dalej klepac, bo wyglada na wklesly i tej szerszej czesci. Dzialaj dzialaj. Pozdrawiam, xaoo
Karkosik Napisano 13 Wrzesień 2008 Autor Napisano 13 Wrzesień 2008 Otóż bok jest wklęsły. Jeżeli nie ma więcej błędów to sie czesze:D http://lh5.ggpht.com/_45MxfqZ13so/RxziZm2a-yI/AAAAAAAADNI/3zNTtG4qNZE/2006.jesien1.jpg
Karkosik Napisano 3 Październik 2008 Autor Napisano 3 Październik 2008 Robie sobie tego uaza i mam problem... Jeśli mam symmetry w tym przypadku drzwi. To jak zrobić żeby lewe drzwi były niezależne od prawych. Jest to ważne ponieważ gdy mam symetry nie moge otworzyć jednych drzwi...:p
Bruneq Napisano 3 Październik 2008 Napisano 3 Październik 2008 pzerconvertuj do Poli i sobie zdetachuj jedne drzwi i ustaw pivot w miejscu zawiasów i je obróc... z symmetry to nie zadziała
Karkosik Napisano 3 Październik 2008 Autor Napisano 3 Październik 2008 Dzięki... Bardzo mi to pomogło
xaoo Napisano 3 Październik 2008 Napisano 3 Październik 2008 Witam, Moglbys tez uzyc mirrora. Na poczatek musialbys ustawic piwot samochodu na srodku, a pozniej piwot drzwi w tym samym miejscu co auta. Nastepnie mirorujesz drzwi z opcja clone i bedziesz mial to samo. Pozniej bedziesz jedynie musial zmienic piwot tak, by sie ladnie otwieraly. Pozdrawiam i czekam na jakies screeny, xaoo
Karkosik Napisano 6 Październik 2008 Autor Napisano 6 Październik 2008 Mówisz, masz... nie mam zbytnio czasu lecz w wolnych chwilach dłubie przy nim;) Z zewnątrz nic oprócz ramy na przednią szybę : I początki wnętrza(wszystko robiłem z głowy...nawet żadnych zdjęć nie przeglądałem czysta fantazja)
Rekomendowane odpowiedzi