Napisano 31 Sierpień 200816 l Zakładam ponownie poprawione. Oto mój pierwszy model samochodu. Będe tutaj zamieszczał Updaty i chciałbym żebyście mi w miły sposób pomagali (jeśli nie to się zamknę w sobie i już nigdy nic nie zrobię ;p)
Napisano 31 Sierpień 200816 l To samo co w poprzednim watku- Kliment Woroszyłow i jego prace. W tej sytuacji [te wloty powietrza o ktorych pisales] przyda sie obejrzec tą
Napisano 31 Sierpień 200816 l Autor No i kicha zrobiłem ProBoolean i dzieje sie coś takiego. Załączam z meshem i siatke.
Napisano 31 Sierpień 200816 l Witam, Czy nie da sie pociac tak tej klapy, by te wloty ladnie wyprowadzic np extrudem, a pozniej dac chamfera? Tylko takie pytanie, ewentualnie mala sugestia. Ja narazie rowniez poczatkujacy. Zycze powodzenia i bede obserwowal postpy. Pozdrawiam, xaoo
Napisano 31 Sierpień 200816 l boolean'em czy probolean'em to ci sie kolego tego nie uda zrobic...wytłumaczyc cięzko.. pooglądaj siatki w modelach z podobnym elementem. Musisz przygotowac siatke w odpowiedni sposób do ms'a.. bez tego zawsze ci wyjdzie po wycieciu babol.
Napisano 31 Sierpień 200816 l mam ten sam problem ale po tej symmetry daj na niej prawym myszki potem collapse all i masz chyba mesh potem na poly znów extrude na wlotach inset i włala
Napisano 31 Sierpień 200816 l @kliment woroszylow - czyli mam troche racji mowiac, ze siatke trzeba tak pociac, by te wloty mozna bylo extrudowac i pozniej nieco krawedzie chamferowac dla lepszego efektu? Tak by nalezalo postapic, zgadza sie? Czy masz moze jakis inny sposob na to? Pozdrawiam, xaoo
Napisano 31 Sierpień 200816 l Jeśli już chcesz bolka używać to na siatę po meshsmoothu, tak żeby później już nie nakładać ms, ale to i tak będzie niezbyt profi ;)
Napisano 31 Sierpień 200816 l xaoo- z grubsza tak. Tyle ze poprawniej byłoby odrazu tak modelowac by w konstrukcji siatki uwzględnić te otwory. Te skrzela ogólnie są ciężkie dość, to fakt.
Napisano 1 Wrzesień 200816 l a masz jeszcze tu http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=52741 i tu boolen http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://evermotion.org/excluziv/mf_up/sjon_tut/19.jpg&imgrefurl=http://www.evermotion.org/index.php%3Funfold_exclusive%3D128%26unfold%3Dexclusive&h=610&w=800&sz=54&hl=pl&start=2&um=1&usg=__byW4t2g1dNo9e_kO8fhcyWfB4mI=&tbnid=CflsBphhx3k75M:&tbnh=109&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3D3ds%2Bmax%2Bchamfer%2Bdoors%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN
Napisano 1 Wrzesień 200816 l Autor No panowie udało mi się uporać ze skrzelami. Okazało się że te skrzela nie są wklęsłe tylkow wypukło a to diametralnie zmieniło postać rzeczy. Skrzela zrobiłem w ten sposób że zextrudowałem polygona uformowałem go usunąłem przedną część(tam gdzie zasysa powitrze), potem zdetachowałem, powieliłem, skopiowałem i na koniec zattachowałem. Proszę o komentarze:D
Napisano 1 Wrzesień 200816 l zbyt mała rozdziałka obrazka, mało tego jest do komentowania wciąż, pracuj pracuj.
Napisano 4 Wrzesień 200816 l Autor Kolejnu up. Narazie nie widzę chyba żadnych błędów, a jężeli by były to prosze mi je wytknąć i powiedzieć jak je naprawić bądź zrobić.
Napisano 4 Wrzesień 200816 l nie jestem pewny ale orginał przód miał nie tak płaski chyba... wrzuc jakies fotki referencyjne mozliwe ze mnie pamięć myli....
Napisano 4 Wrzesień 200816 l Witam, Jak dla mnie te skrzela na renderze wyszly jakos nie rowno, szczegolnie to drugie liczac od przodu. Ale podejrzewam,ze to wina renderu. Dzialaj dzialaj, bo dobrze idzie :) Pozdrawiam, xaoo
Napisano 5 Wrzesień 200816 l Autor Otóż przód nie jest płaski oto referka: http://www.uaz.wozniakiewicz.pl/foto/jw009.jpg korzystam z wielu zdjęć. Z tego co wiem nowsze uazy mają przód tylko z dwoma grillami a starsze mają takie "wgniecenie". Prosze o komenty
Napisano 5 Wrzesień 200816 l zwracam honor, płaskie jest fakt. popraw trzy otwory pod grilem... sa zbyt owalne powinny byc bardziej prostokatne w kształcie. pracuj dalej ;)
Napisano 6 Wrzesień 200816 l Autor Kolejny apdejt niewiele ale zawsze coś, prosze o komenty i ... komenty :D
Napisano 6 Wrzesień 200816 l Autor Heh właśnie nie wiem jak ma wyglądać ta żarówka. Może narysowałbyś mi na szybkiego tak ogólnie jak coś takiego wygląda bo niestety nie wiem;( A tak po za tym kolejny upek:
Napisano 6 Wrzesień 200816 l Autor Heh właśnie nie wiem jak ma wyglądać ta żarówka. Może narysowałbyś mi na szybkiego tak ogólnie jak coś takiego wygląda bo niestety nie wiem;( A tak po za tym kolejny upek:
Napisano 8 Wrzesień 200816 l witam, @n_s - musze przyznac,ze autko wyglada coraz lepiej. Co prawda te zarowki wygladaja dziwnie, ale karoseria calkiem calkiem. Dzialaj dalej, czekam na wiecej. Powodzenia, xaoo
Napisano 12 Wrzesień 200816 l Autor Troche nie dawałem updejtów ale szkoła;/ Jednak znalazłem troche czasu wieczorkiem i wyklepałem bok ;D:
Napisano 12 Wrzesień 200816 l Witam, Fajnie widziec postepy, ale ten bok to chyba bedziesz musial dalej klepac, bo wyglada na wklesly i tej szerszej czesci. Dzialaj dzialaj. Pozdrawiam, xaoo
Napisano 13 Wrzesień 200816 l Autor Otóż bok jest wklęsły. Jeżeli nie ma więcej błędów to sie czesze:D http://lh5.ggpht.com/_45MxfqZ13so/RxziZm2a-yI/AAAAAAAADNI/3zNTtG4qNZE/2006.jesien1.jpg
Napisano 3 Październik 200816 l Autor Robie sobie tego uaza i mam problem... Jeśli mam symmetry w tym przypadku drzwi. To jak zrobić żeby lewe drzwi były niezależne od prawych. Jest to ważne ponieważ gdy mam symetry nie moge otworzyć jednych drzwi...:p
Napisano 3 Październik 200816 l pzerconvertuj do Poli i sobie zdetachuj jedne drzwi i ustaw pivot w miejscu zawiasów i je obróc... z symmetry to nie zadziała
Napisano 3 Październik 200816 l Witam, Moglbys tez uzyc mirrora. Na poczatek musialbys ustawic piwot samochodu na srodku, a pozniej piwot drzwi w tym samym miejscu co auta. Nastepnie mirorujesz drzwi z opcja clone i bedziesz mial to samo. Pozniej bedziesz jedynie musial zmienic piwot tak, by sie ladnie otwieraly. Pozdrawiam i czekam na jakies screeny, xaoo
Napisano 6 Październik 200816 l Autor Mówisz, masz... nie mam zbytnio czasu lecz w wolnych chwilach dłubie przy nim;) Z zewnątrz nic oprócz ramy na przednią szybę : I początki wnętrza(wszystko robiłem z głowy...nawet żadnych zdjęć nie przeglądałem czysta fantazja)