Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 72
  • Wyświetleń 7,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

rosikowski dzieki , przy tej pracy sie paru rzeczy nowych nauczylem ,ale ogolnie zadowoloy nie jestem bo osoba ktora malowalem nie jest podobna zbytnio do modela ( jak to znajomi okreslili ) ...

pozdrawiam

Napisano

Z podobieństwem zawsze są problemy na początku. Mi w miarę wychodzi ale żeby ok było muszę nad twarzą niestety posiedzieć. Na pewno pomogła mi książeczka o rysowaniu portretów w której jest opisane na co zwracać uwagę podczas ogólnego szkicu - tych pierwszych kresek itp. Jest też tam opisanych kilka sposobów rysowania, plus oczywiście budowa, mięśnie, kości i proporcje twarzy.

LINK -->http://www.empik.com/podstawy-rysowania-portretu-ksiazka,372226,p

Nie wiem czy ta książka jest dobra czy nie, ale bez szkoły z forum wszystkiego się niestety =] nie dowiemy. Na pewno kluczem do sukcesu jest czas. Czas wypełniony połączeniem teorii i praktyki, z resztą już pewnie czytałeś o tym na forum z milion razy...

A progress Panie kolego widoczny, widoczny..

Napisano
  • Autor

cos nie cos czytalem pare arykulow,chco to za malo. Wezme sie za loomisa, chco nie wiem czy bd mial czas ;/ matura za pare miesiecy i trzeba bd sie tego uczyc;/

Napisano

aha..ok ;) jak narazie z calej teczki to mi te szkice tornada najbardziej przypadly do gustu- fajne kolory

pozdro

Napisano

Tak to jest jak rysuje się z głowy... Szkoda, że podpis stał się najwyraźniejszym punktem tej pracy, a nie świecące oczka Mecha. Czy pan po prawej ma kaptur czy hełm i czy kolega z lewej biegnie w naszym kierunku strzelając w międzyczasie do tyłu, bo w tym wypadku widać naprawdę błędy w postawie! Praca trzyma klimat, a o to chodziło więc gratuluję dobrej pracy w 2009.

Napisano

Panie panie...weź wymarz tych ludków, znajdź referki i pomaluj jeszcze trochę... Bo naprawdę by był dobry art, ale te ludziki wszystko psują :/ No może nie wszystko, ale sporo :P

Napisano
  • Autor

NO heh...:P ludzkow bd jutro poprawial. Mech raczej zostanie,jakos nie widze w nim za duzo bledow.

dzieki za linki

Napisano

Drawing the Human Figure From Your Mind - Video Lesson 1

koleś wydał serie EXTRA filmików instruktażowych jeśli chciałbyś kupić to są strasznie drogie, ale można pokombinować

Nie widziałem nikogo, kto uczył się z tego z dobrym rezultatem (co nie znaczy, że takich nie ma :) ). Z tego co pamiętam to jest tam ponad 40 godzin nudnego rysowania wszystkiego w kółko od nowa z ciągłym "diwajd in haf diwajd in haf...diwajd in haf...diwajd in haf...diwajd in haf...diwajd in haf...diwajd in haf...diwajd in haf...diwajd in haf...diwajd in haf...diwajd in haf...diwajd in haf... zero rysowania w ruchu (perspektywa itp), a przynajmniej nie dotrwałem do takiego etapu :D Dobre do sprawdzenia jak wyglądają flaczki (ale do tego znajdziesz lepsze książki), niestety nie przystosowano tego do naszego gatunku. Jeśli dasz radę obejrzeć wszystkie, to podziwiam :) Dużo lepsze są nagrania Glena Vilppu, też drogie, ale też da się "pokombinować" :P

Napisano

Eeeee... Według mnie żeby malować z wyobraźni ludzi trzeba mieć albo sporo wiedzy i praktyki (i to że na tym forum są takie osoby, nie oznacza że każdy może siąść i zacząć malować) albo posłużyć się modelem i uważnie go obserwować. W tym drugim wypadku jest jednak ryzyko że umkną ci ważne rzeczy, bo model jednak nie zawsze odpowiednio je eksponuje.

Przykładowo - to jak namalowane są na twarzy usta może być dla kogoś szczęśliwym trafem, dopóki nie uświadomi sobie że ułożenie ust jest zdeterminowane budową szczęki i umiejscowieniem pod nimi zębów. Oczy tkwią w oczodołach, to jak wyglądają policzki, nos - wynika z ułożenia kości, chrząstek i mięśni pod nimi. Głowę generalnie łatwiej mi zrozumieć wyobrażając sobie kościec który kryje się pod mięśniami i skórą. I tak będzie praktycznie z każdym elementem ludzkiej budowy.

Wiem że przynudzam, dla większości osób to jest kompletny truizm i oczywistość, ale przyznam że dla mnie do niedawna - wcale to nie było takie oczywiste.

Sama dobra technika malowania wg mnie nie gwarantuje dobrego efektu, szczególnie przy ukazywaniu żywych istot - wystarczy zobaczyć jak na dawnych obrazach ukazywano egzotyczne zwierzęta, gdy autor miał niewiele czasu na obserwację. A przecież to faktycznie byli nierzadko wielcy mistrzowie, mówię to bez cienia sarkazmu.

Może In Flaamess do poprawienia obecnej pracy pomocne będzie dla ciebie użycie manekina ?

Napisano
  • Autor

Pierwszy i ostatni raz rysowałem coś z głowy ( ludzi ). Za mało ćwiczeń, zacząłem czytać Loomisa i zaczne tych szkicow codziennie po 2-3 h mazać.

Co do twoich slow SBT77 masz całkowita rację, trudniej zrobić niż wypowiedzieć, mimo wiedzy i tak trzeba cwiczyć. Znajde sobie referki albo poszukam coś na stronie z modelami anatmomi, miałem kiedyś taką, chyba posemaniac czy jakoś tak. Ponad 800 różnych poz z mozliwościa oglądania ich obracając je o 360 stopni. :)

Napisano
Według mnie żeby malować z wyobraźni ludzi trzeba mieć albo sporo wiedzy i praktyki (...) albo posłużyć się modelem

Model do rysowania z wyobraźni? ;)

Napisano
Model do rysowania z wyobraźni? ;)

W sumie racja, to już nie do końca z wyobraźni :D

Napisano
  • Autor

To jedne z pierwszych cwiczen, speedy. KOlory sa mile dla oka ,bo takie refki dorwalem. A to ja sam musze popracowac nad kolorem, bo zazwyczaj przewaza u mnie szarosc;/

Napisano
  • Autor

Ludzikow 3 razy robiłem,ale ich twarze za sztuczne itp. byly ;/ wiec zrezygnowałem znich i pare mechów postawiłem,choc i one nie są najlepsze;/. Przerzucilem na PC i 30min męczyłem się z kolorami, aby je ustawic by były podobne do oryginalu z os x. Troszke im brakuje nasycenia i troszke inny odcien maja, ale cóż poradzić ;D

d5e464d42d12f0f9.jpg

Napisano
  • Autor

ee..mógłby mto jeszcze dłuzej poprawiac, ale nie o to chodzilo przy malowaniu, mial byc speed;/ po drugie czasu zbytnio nie mam duzo;/