happy-angel Napisano 20 Wrzesień 2008 Share Napisano 20 Wrzesień 2008 (edytowane) Witam, Jakis czas temu zaczelem chodzic na warszaty z rysunku plastycznego dla podniesienia swojego skilla 2d i tutaj bede wrzucal efekty mojej pracy. Ołowek ~2h Akryle ~4h Wegiel Ołowek ~20min Pastele ~4h Ołówek ~2h Piurko ~2h Ołówek ~3h Wegiel ~1h Wegiel + Pastela ~1h Z gory dziekuje za krytyke :) Edytowane 18 Listopad 2012 przez happy-angel 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicponim Napisano 20 Wrzesień 2008 Share Napisano 20 Wrzesień 2008 masz chaotyczne kreskowanie, wychodzi z tego siano, probuj raczej kreskowaniem budowac forme,a nie napizdzac na prawo i lewo bez zastanowienia...no spore braki sa;/ Probuj kreskowaniem okreslac fakture obiektu,bo u ciebie czy to but,czy skora,czy drewno-wszystko jest takie same.. no sporo przed toba pracy;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Masz racje bo jak narazie cala swoja uwage przykulem do proporcji, kompozycji i glębi a w tym czasie kreska gdzies umyka mojemu oku ;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farvus Napisano 21 Wrzesień 2008 Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Bardzo dobrze wyłapane kompozycje. Masz racje bo jak narazie cala swoja uwage przykulem do proporcji, kompozycji i glębi a w tym czasie kreska gdzies umyka mojemu oku ;-( Dlatego lepiej podzielić budowanie pracy na etapy. Wpierw narysować cały rysunek lekką kreską bez cieniowania i jak wszystkie proporcje są w porządku to dopiero wtedy można bez obawy skupić się na kreskowaniu i walorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Dokladnie tak robie tyle ze nie zawsze czasowo wyrabiam bo czesto przerysowuje pierwszy szkic po kilka razy a pozniej gonie z walorem. Mam nadzieje ze jak mi sie juz oko wyrobi to bede mogl poswiecac na to wiecej czasu :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 5 Październik 2008 Autor Share Napisano 5 Październik 2008 Sangwina z natury wszystko zrobilem w przeciagu 3h: Na zdjeciach to wszystko wyglada jakos plasko prawie nie widac gdzie jest kreska mocniejsza a gdzie slabasza :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 11 Październik 2008 Autor Share Napisano 11 Październik 2008 Piorko 3h: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 13 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2008 Linoryt 3h na temat "Światło i cień" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 27 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2008 Dostalem pod chóinke nowego ludzia i wegiel :) Moj ex ludź wypożyczony z pracowni Dorwałem jakąś Panienke w pociągu ze szkicownikiem kolejny szkic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 27 Grudzień 2008 Share Napisano 27 Grudzień 2008 hehe.. bardzo przyjemne rysunki "ludź`a" widać że wziąłeś sobie do serca uwagi nicponim`a i Farvus`a... tak trzymaj... odnośnie proporcji, spróbuj zastosować zasadę trójpodziału, może ci to pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Kaczmarczyk Napisano 27 Grudzień 2008 Share Napisano 27 Grudzień 2008 odnośnie proporcji, spróbuj zastosować zasadę trójpodziału, może ci to pomoże Zasada trójpodziału nie odnosi się do proporcji tylko do kompzycji. Chyba, że ja czegoś tu nie wiem... Jak się mylę to wyjaśnij. ;) Pozdrawiam ;] Rysunki ładne, ale nadal kreska chaotyczna, cieniowanie w szczególności, brak podziału na plany, brak głębi. Mocne przerysowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2009 Nieście pojawił się odzew :) hehe.. bardzo przyjemne rysunki "ludź`a" widać że wziąłeś sobie do serca uwagi nicponim`a i Farvus`a... tak trzymaj... odnośnie proporcji, spróbuj zastosować zasadę trójpodziału, może ci to pomoże Dzieki. Z tym trójpodziałem to chyba jakiś "zły skrót myślowy"? :D Rysunki ładne, ale nadal kreska chaotyczna, cieniowanie w szczególności, brak podziału na plany, brak głębi. Mocne przerysowania. Nadal mam taki problem że jak się skupie na proporcjach to umyka mi kompozycja a nawet jak dopilnuje jedno i drugie to jak skończę widzę ze wyszło z kreski siano albo jeszcze coś. Mam nadzieje ze w miarę rysowania będę coraz lepiej radził z tymi aspektami. Studium draperii 2-3h (ta szmata to ręcznik :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farvus Napisano 7 Styczeń 2009 Share Napisano 7 Styczeń 2009 Ostatnie studium jest super. Bardzo szybko widać postęp. Myśle że jak pociągniesz jeszcze w tym kierunku to będziesz miał dobre podstawy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosikowski Napisano 7 Styczeń 2009 Share Napisano 7 Styczeń 2009 Zasada trójpodziału nie odnosi się do proporcji tylko do kompzycji. Chyba, że ja czegoś tu nie wiem... Jak się mylę to wyjaśnij. ;) Pozdrawiam ;] Tia, chodziło o kompozycje, mi pomaga bardzo jak rysuje postacie czy martwą nature Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2009 Nareszcie odzyskałem swoje piętnastominutówki z modelem które zapomniałem w busie miesiąc temu :D (pozdrowienia dla Pana kierowcy który pewnie i tak nie czyta to forum :P) Co 15 min model zmieniał pozycje a ja miałem za zadnie wszystko naszkicować jednej kartce. Nie wiem w czym był problem ale jak widać pierwsze pozy przejęły kontrole na moim ołówkiem i wszyło to co wyszło. Od razu rzuca się w oczy moja choroba "Mało w głowie dużo w barach" :) no i oczywiście kompozycja :( Po rozpoczęciu kolejnej strony już udało mi sie przejść rozsądnej wielkości postaci natomiast co do kompozycji to jej po prostu niema :-/. "model-pijak" :) "zamyślony model" "model na plaży" jak widać nie wyrobiłem się z głową :( "model-harrypoter" model czyta komiks "Człowiek Parówka" (nie dawajcie czytać modelowi takie rzeczy bo jest baaardzo ciężko skupić się na rysowaniu :P) Na koniec godzinny szkic. Znowu kompozycja poszla w las i modelowi ucieło nogi :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 14 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2009 Speed paint na temat "robot latający który zajmuje się gaszeniem pożarów w lasach ameryki północnej" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 25 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2009 (edytowane) Zeskanowalem pare prac ze szkicownika. Wszystkie pracy rysowane z obserwacji najczesciej w pociagu. Edytowane 25 Styczeń 2009 przez happy-angel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thirdeye Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 Rysuje glownie automatami 0,5 i 2mm, HB i H. Papier - te ostatnie ktore wrzucalem to szkicownik, poza ostatnim obrazkiem wszystkie maja wymiar A4. Papier raczej gladki, dosyc cienki, generalnie dochodze do wniosku ze nienajlepszej jakosci :) Dobrze ze rysujesz z obserwacji, wiele mozna sie tak nauczyc. Staraj sie budowac postacie bardziej plynnymi liniami niz takim "siankiem" na pewno lepiej sie tak reka wyrabia. PS. Wrzucaj mniejsze prace bo ciezko sie oglada :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisu Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 chłopie po co cieniujesz, bo w 95% jest to niezrozumiałe wypełnienie plamą bez budowania czegokolwiek, poza tym to o czym pisze thirdeye - linia, nie sieczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 5 Luty 2009 Autor Share Napisano 5 Luty 2009 Rysuje glownie automatami 0,5 i 2mm, HB i H. Papier - te ostatnie ktore wrzucalem to szkicownik, poza ostatnim obrazkiem wszystkie maja wymiar A4. Papier raczej gladki, dosyc cienki, generalnie dochodze do wniosku ze nienajlepszej jakosci :) Dobrze ze rysujesz z obserwacji, wiele mozna sie tak nauczyc. Staraj sie budowac postacie bardziej plynnymi liniami niz takim "siankiem" na pewno lepiej sie tak reka wyrabia. PS. Wrzucaj mniejsze prace bo ciezko sie oglada :) Nie za twardo? :D Kiedy chce zrobic precyzyjny rysunek to musze nonstop teperowac kubusia 2mm (w pociagu to jest raczej niemozliwe bo bylbym caly w graficie :D). PS: Twoje pracy wygladaja na dosc precyzyjne jak na a4 stad moje zainteresowanie. chłopie po co cieniujesz, bo w 95% jest to niezrozumiałe wypełnienie plamą bez budowania czegokolwiek[...] Czesto to wyglada na plame bo nie wyrabiam sie zeby dokonczyc. Naprzyklad jak masz tego ostatniego grubasa to mial ciemniejszy swetr i jasna koszule to spoczatku rownomiernie robie ciemny swetr a pozniej zajmuje swiatlocieniem i poprawiam gumka tyle ze nie wyrobilem z czasem bo sie polapal ze go rysuje pochowal swoje wszystkie rzeczy i zaczol na mnie dziwnie gapic :-( [...]poza tym to o czym pisze thirdeye - linia, nie sieczka Przyznaje racje w swoja obrone moge tylko powiedziec ze jak kogoś rysuje w pociagu z odleglosci kilku metrow bez pytania to sie troche steresuje do tego w pociagu trzesie, na modela spogladam tylko katem oka albo z pod czola zeby sie nie polapal ze go rysuje bo ludzie roznie reaguja :D W sumie dochodze do wniosku ze do rysowania najepsze sa dziewczyny bo nawet jak polapia sie ze ich rysuje to zamiast tego zeby sie na mnie podejrzanie gapic udaja ze niczego nie widza ewenalnie poprawiaja wlosy i zaczynaja pozowac ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 14 Luty 2009 Autor Share Napisano 14 Luty 2009 (edytowane) Ćwiczenie polegało na przeniesieniu bardzo małego przedmiotu na duży format dla tego każdy otrzymał kinder surprise (oczywiscie nikt nie wiedzial co bedzie w jajku :D) i inspirujac sie zabawką miał narysować własny obraz :) Niespodzianka + sex + przemoc = 3h pastele olejne Podobno pozował nam sam król Szwecji (siedzenie i tlo dorysowane w shopie) 3h - olowki akwarelowe "Carrefour" na sucho triptyk 6h - olowki studium szkła 15 min mój obecny szczyt precyzji :D 3h olowek Edytowane 14 Luty 2009 przez happy-angel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 5 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2009 Mimo to że od dawna nie zaglądałem do swojej teczki cały czas pracuje pracuję nad rysunkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2009 Tematu dokładnie nie pamiętam ale chyba było coś w stlu "Hałas na budowie". Glowa z kaskiem narysowane na podstawie manekina ktory stal na stole reszta jest z wyobrazni. 3h pastele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 6 Sierpień 2009 Share Napisano 6 Sierpień 2009 Proponuje odstawic narazie pastele i jeździć na ołówkach różnych różnistych. Pracowac nad bryłą, cieniowaniem, perspektywą i przestrzenią. Bierzesz i jedziesz, jedziesz... Ołówek to klucz do wszystkiego... Na pastele przyjdzie czas. Przy okazji musisz się zaopatrzyc w rozne ich typy...i obrac jakiś kierunek. Suche pastelki, twarde na kontur- alleluja i do przodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 6 Sierpień 2009 Share Napisano 6 Sierpień 2009 (edytowane) CzAk1, jeśli dobrze zrozumiałem co pisał wcześniej happy-angel, to prace które nam pokazuje powstały na jakimś kursie rysunku... Rozumiem że wybór medium należy do prowadzącego zajęcia - a nie do kursanta ? Jak to wygląda pod tym względem, happy-angel ? Edytowane 6 Sierpień 2009 przez SBT77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2009 CzAk1, jeśli dobrze zrozumiałem co pisał wcześniej happy-angel, to prace które nam pokazuje powstały na jakimś kursie rysunku... Rozumiem że wybór medium należy do prowadzącego zajęcia - a nie do kursanta ? Jak to wygląda pod tym względem, happy-angel ? To zalezy od cwiczenia. Niema przymusu, zazwyczaj gosc doradza co by bylo najlepsze albo wrzuca propozycje. Oczywiscie zdanie wykladowcy ma dla mnie wieksza wage niz opnia jakiegos CzAk1 z forum ktory umie rysowac tylko dym i chmury :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 6 Sierpień 2009 Share Napisano 6 Sierpień 2009 (edytowane) Niemniej jednak według mnie czasem lepiej takie wnioski zostawić wyłącznie dla siebie. Jakoś tak mniej kwasu na forum. Oczywiście możesz mieć odmienne zdanie. edit: spoko, zauwazylem po chwili, niezła wkrętka :) Edytowane 6 Sierpień 2009 przez SBT77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 6 Sierpień 2009 Share Napisano 6 Sierpień 2009 Oczywiscie zdanie wykladowcy ma dla mnie wieksza wage niz opnia jakiegos CzAk1 z forum ktory umie rysowac tylko dym i chmury :D Jeśli ja nie jestem wykładowcą, to znaczy, że wykładowca guzik umie. Powinienem cie zbanowac siłą woli...ale wybacze Ci to obraźliwe stwierdzenie. Zostań moim uczniem...wyprowadze cie z tj krainy ciemnoty i oświece moją wiedzą i talentem... A tak na poważnie to co to za kursy? W podstawówce? Koleś wam nie pokazywał zastosowań Pasteli, różnego podejścia do rysowania nimi...o perspektywie, proporcjach nei wspominał?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2009 Niemniej jednak według mnie czasem lepiej takie wnioski zostawić wyłącznie dla siebie. Jakoś tak mniej kwasu na forum. Oczywiście możesz mieć odmienne zdanie. To taki zart w odniesniu naszej rozmwy z CzAk1 na ircu :-P tak ze tutaj niema zlosliwosc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 24 Październik 2009 Autor Share Napisano 24 Październik 2009 Praca z której jestem najbardziej zadowolony po ponad rocznym studiowaniu rysunku i malarstwa Gwasz z natury 6h Trochę poszła kompozycja w prawo i w sumie można by było wypracować większa głębie waloru ale generalnie jestem zadowolony :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 24 Październik 2009 Share Napisano 24 Październik 2009 o to mi się bardzo podoba, kupa fajnego koloru, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2009 Thx >> Miło słyszeć od kogoś z takim skillem :) Trochę wyżyłem się na tablecie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 2 Grudzień 2009 Share Napisano 2 Grudzień 2009 Fajne nawet - widać progres :) Albo po prostu wygodniej ci na tablecie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jokov Napisano 2 Grudzień 2009 Share Napisano 2 Grudzień 2009 poprzednie buty naprawdę fajne, z kolei ta twarz nie bardzo - kolory surowe, drażni też koszula ale ogólnie widać postęp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wish69 Napisano 2 Grudzień 2009 Share Napisano 2 Grudzień 2009 "Thx >> Miło słyszeć od kogoś z takim skillem :)" A ktoś z mniejszym sklillem powie, że brakuje koloru na twarzy, przez co wyglada mało ciekawie. Też to miałem, wyleczyłem się. Usta powinny iść nieco dalej, u Ciebie kończą się przy skrzydełkach (dobrze mówię?) nosa. Przy dość detalicznym namazaniu włosów, koszula jest zrobiona tak trochę na odwal. POZDRAWIAM!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 18 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2009 Fajne nawet - widać progres :) Albo po prostu wygodniej ci na tablecie. Raczej użyłem umiejętności zdobyte przy malowaniu i rysowaniu technikami tradycyjnymi bo bardzo rzadko używam tablet do rysowania a jak już to kończy się wszystko na czarno-białej papce. poprzednie buty naprawdę fajne, z kolei ta twarz nie bardzo - kolory surowe, drażni też koszula ale ogólnie widać postęp Mnie drażni wszystko oprócz faktury którą udało sie uzyskać wokół oczodołów :P Usta powinny iść nieco dalej, u Ciebie kończą się przy skrzydełkach (dobrze mówię?) nosa. Przy dość detalicznym namazaniu włosów, koszula jest zrobiona tak trochę na odwal. POZDRAWIAM!! Dzieki za uwagi jak będzie jakiś sensowny postęp to wrzucę prace w kolejnych updata'ch Kolejne Akryle 6h: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Nooo...radzisz sobie. Morda fajna. Oczodołki dają radę. Dobrze, że stosujesz się do moich rad, mój uczniu ]:-> Jeszcze daleka droga przed toba...ale poprowadzę Cię...nie lękaj się! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 zanim coś namalujesz robisz sobie szkic i założenie co chcesz namalować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 20 Grudzień 2009 Share Napisano 20 Grudzień 2009 zanim coś namalujesz robisz sobie szkic i założenie co chcesz namalować ? Obstawiam, ze w tej ostatniej pracy raczej nie, widac troche koslawych dzbankow i innych takich ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2009 (edytowane) CzAk1 >> Lękam jedynie tego że Ty sam pozostajesz bez opieki :P Coyote >> Zawsze zaczynam od szkicowania. Edytowane 20 Grudzień 2009 przez happy-angel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 20 Grudzień 2009 Share Napisano 20 Grudzień 2009 Po pierwszym mrugnięciu okiem przeczytałem w dolnym, prawym rogu napis. "Ziobro". Czy to oznacza, że na jakiś czas powinienem odstawić telewizor do piwnicy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 20 Grudzień 2009 Share Napisano 20 Grudzień 2009 (edytowane) To nic nie da, ja prawie nie mam dostepu do telewizora, a tez na mnie wczoraj ziobro z tego obrazka zial! Chociaz w tej martwej postaci tak bardzo nie razi ;P Co do samego malowania, to bardzo podoba mi sie sposob w jaki plastikowa butla zostala potraktowana plama i kolorem. Edytowane 20 Grudzień 2009 przez Urbanboogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2009 SBT77 >> To oznacza że powinieneś cześciej mrugać :P Urbanboogie >> Mowisz o tej z wodą czy o tej Zibro? Jak skończyłem pracę żałowałem że poszedłem na kompromis między dwoma butlami zamiast tego żeby się skupić na korespondencji kolorów pomiędzy zibro a tym czerwonym naczyniem. [OFFTOP]Chwilę przed tym jak zobaczyłem Twoj post skończyłem studiować twoją teczkę :) ostatnie pracki robią wrażenie.[/OFFTOP] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 20 Grudzień 2009 Share Napisano 20 Grudzień 2009 Dzieki :))) Mowilem o tej z woda, podoba mi sie ze jest zbudowana z takich zdecydowanych i dosyc kontrastujacych plam. Ale to jak zwykle tylko subiektywna opinia odbiorcy, bo za malowanie dopiero zamierzam sie zabrac i niewiele o tym wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 25 Maj 2010 Autor Share Napisano 25 Maj 2010 Kilka miesięcy temu musiałem przerwać swoje warsztaty dla tego do rysowania siadam tylko od czasu do czasu i są to głownie autoportrety ołówkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 27 Listopad 2010 Autor Share Napisano 27 Listopad 2010 (edytowane) Po kilku miesiącach przerwy znowu wróciłem do nauki rysunku. Dla zwiekszenia motywacji zacząłem uczestniczyć w Warsaw Subway Sketch Group który ze względu na porę roku zmienił sie w Gold Tarasy Sketch Group :D Pierwsze moje podejscie na WSSG zrobilem sobie poźniej afterparty w coffeeheaven: Drugi WSSG: strzeliłem parę szkiców w autobusie na drodze powrotnej: Oprócz tego od wczoraj zacząłem rysować na hali akty z natury: Jak trafia się wolna chwila to od czasu do czasu strzelam jakieś autoportrety ale temat jest dość ciężki wiec puki co niema czym chwalic się :/ Edytowane 27 Listopad 2010 przez happy-angel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2011 Za każdym razem jak coś próbuje narysować z głowy cała perspektywa zaczyna mi się rozjeżdżać bo zupełnie nie mam nad nią kontroli. Dla tego postawiłem wrócić do podstaw i porobić najprostsze ćwiczenia, które okazały się wcale nie takie proste :) Oczywiście rozumiem co mam zrobić żeby kostka wyglądała na kostkę ale mimo wszystko chciałbym zrobić to według zasad perspektywy a nie na oko. Ktoś umie odpowiedzieć dla czego wychodzi mi dziwny skrót perspektywy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheBill Napisano 13 Kwiecień 2011 Share Napisano 13 Kwiecień 2011 yyy, ale gdzie tu masz jakiś dziwny skrót? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2011 Każda kolejna kostka staje się coraz dłuższa. Czy ja dobrze rozrysowuje grida dla pionowych ścian (Niebieskie linie sa do ścian a różowe do podłogi)? Jak coś nie widać i trzeba dać w większej rozdzielczości albo wyłuskać którąś z siatek to proszę mówić mam to wszystko na warstwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheBill Napisano 13 Kwiecień 2011 Share Napisano 13 Kwiecień 2011 powinno być oddwrotnie - im dalej tym mniejsze obiekty po za tym żeby otrzymać sześcian musiałbyś zmniejszać bryłe na wysokość i długość linie pomocnicze są ok. a tak po za tym to na logike w perspektywie rzadko widzsz idealnie sześcianu, jako obserwator stoisz bliżej jakiejś ściany, przez co druga się wydłuża/skaraca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi