Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jakis czas temu zaczelem chodzic na warszaty z rysunku plastycznego dla podniesienia swojego skilla 2d i tutaj bede wrzucal efekty mojej pracy.

01yp4.jpg

O艂owek ~2h

02zw9.jpg

Akryle ~4h

03mj5.jpg

Wegiel

04eh1.jpg

O艂owek ~20min

05yz6.jpg

Pastele ~4h

06ap9.jpg

O艂贸wek ~2h

07ay6.jpg

Piurko ~2h

08rd7.jpg

O艂贸wek ~3h

09tm9.jpg

Wegiel ~1h

10se9.jpg

Wegiel + Pastela ~1h

Z gory dziekuje za krytyke :)

Edytowane przez happy-angel

• Odpowiedzi 112
  • Wy艣wietle艅 32,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

masz chaotyczne kreskowanie, wychodzi z tego siano, probuj raczej kreskowaniem budowac forme,a nie napizdzac na prawo i lewo bez zastanowienia...no spore braki sa;/ Probuj kreskowaniem okreslac fakture obiektu,bo u ciebie czy to but,czy skora,czy drewno-wszystko jest takie same.. no sporo przed toba pracy;]

Napisano
  • Autor

Masz racje bo jak narazie cala swoja uwage przykulem do proporcji, kompozycji i gl臋bi a w tym czasie kreska gdzies umyka mojemu oku ;-(

Napisano

Bardzo dobrze wy艂apane kompozycje.

Masz racje bo jak narazie cala swoja uwage przykulem do proporcji, kompozycji i gl臋bi a w tym czasie kreska gdzies umyka mojemu oku ;-(

Dlatego lepiej podzieli膰 budowanie pracy na etapy. Wpierw narysowa膰 ca艂y rysunek lekk膮 kresk膮 bez cieniowania i jak wszystkie proporcje s膮 w porz膮dku to dopiero wtedy mo偶na bez obawy skupi膰 si臋 na kreskowaniu i walorze.

Napisano
  • Autor

Dokladnie tak robie tyle ze nie zawsze czasowo wyrabiam bo czesto przerysowuje pierwszy szkic po kilka razy a pozniej gonie z walorem. Mam nadzieje ze jak mi sie juz oko wyrobi to bede mogl poswiecac na to wiecej czasu :-P

Napisano
  • Autor

Sangwina z natury wszystko zrobilem w przeciagu 3h:

9265ziyik.jpg

9317ykehy.jpg

9319eewlt.jpg

9318qgxej.jpg

Na zdjeciach to wszystko wyglada jakos plasko prawie nie widac gdzie jest kreska mocniejsza a gdzie slabasza :(

Napisano
  • Autor

2612008qe3.jpg

Dostalem pod ch贸inke nowego ludzia i wegiel :)

exludznm0.jpg

Moj ex lud藕 wypo偶yczony z pracowni

szkicownik01qv2.jpg

Dorwa艂em jak膮艣 Panienke w poci膮gu ze szkicownikiem

szkicownik02bi3.jpg

kolejny szkic

Napisano

hehe.. bardzo przyjemne rysunki "lud藕`a" wida膰 偶e wzi膮艂e艣 sobie do serca uwagi nicponim`a i Farvus`a... tak trzymaj... odno艣nie proporcji, spr贸buj zastosowa膰 zasad臋 tr贸jpodzia艂u, mo偶e ci to pomo偶e

Napisano
odno艣nie proporcji, spr贸buj zastosowa膰 zasad臋 tr贸jpodzia艂u, mo偶e ci to pomo偶e

Zasada tr贸jpodzia艂u nie odnosi si臋 do proporcji tylko do kompzycji. Chyba, 偶e ja czego艣 tu nie wiem... Jak si臋 myl臋 to wyja艣nij. ;)

Pozdrawiam ;]

Rysunki 艂adne, ale nadal kreska chaotyczna, cieniowanie w szczeg贸lno艣ci, brak podzia艂u na plany, brak g艂臋bi. Mocne przerysowania.

Napisano
  • Autor

Nie艣cie pojawi艂 si臋 odzew :)

hehe.. bardzo przyjemne rysunki "lud藕`a" wida膰 偶e wzi膮艂e艣 sobie do serca uwagi nicponim`a i Farvus`a... tak trzymaj... odno艣nie proporcji, spr贸buj zastosowa膰 zasad臋 tr贸jpodzia艂u, mo偶e ci to pomo偶e

Dzieki. Z tym tr贸jpodzia艂em to chyba jaki艣 "z艂y skr贸t my艣lowy"? :D

Rysunki 艂adne, ale nadal kreska chaotyczna, cieniowanie w szczeg贸lno艣ci, brak podzia艂u na plany, brak g艂臋bi. Mocne przerysowania.

Nadal mam taki problem 偶e jak si臋 skupie na proporcjach to umyka mi kompozycja a nawet jak dopilnuje jedno i drugie to jak sko艅cz臋 widz臋 ze wysz艂o z kreski siano albo jeszcze co艣. Mam nadzieje ze w miar臋 rysowania b臋d臋 coraz lepiej radzi艂 z tymi aspektami.

dsc0691skm0.jpg

Studium draperii 2-3h (ta szmata to r臋cznik :P)

Napisano

Ostatnie studium jest super. Bardzo szybko wida膰 post臋p. My艣le 偶e jak poci膮gniesz jeszcze w tym kierunku to b臋dziesz mia艂 dobre podstawy.

Pozdrawiam.

Napisano
Zasada tr贸jpodzia艂u nie odnosi si臋 do proporcji tylko do kompzycji. Chyba, 偶e ja czego艣 tu nie wiem... Jak si臋 myl臋 to wyja艣nij. ;)

Pozdrawiam ;]

Tia, chodzi艂o o kompozycje, mi pomaga bardzo jak rysuje postacie czy martw膮 nature

Napisano
  • Autor

Nareszcie odzyska艂em swoje pi臋tnastominut贸wki z modelem kt贸re zapomnia艂em w busie miesi膮c temu :D (pozdrowienia dla Pana kierowcy kt贸ry pewnie i tak nie czyta to forum :P)

perviyastranicatd0.jpg

Co 15 min model zmienia艂 pozycje a ja mia艂em za zadnie wszystko naszkicowa膰 jednej kartce. Nie wiem w czym by艂 problem ale jak wida膰 pierwsze pozy przej臋艂y kontrole na moim o艂贸wkiem i wszy艂o to co wysz艂o. Od razu rzuca si臋 w oczy moja choroba "Ma艂o w g艂owie du偶o w barach" :) no i oczywi艣cie kompozycja :(

1101009wv8.jpg

Po rozpocz臋ciu kolejnej strony ju偶 uda艂o mi sie przej艣膰 rozs膮dnej wielko艣ci postaci natomiast co do kompozycji to jej po prostu niema :-/.

alkashca2.jpg

"model-pijak" :)

vzadumiicp8.jpg

"zamy艣lony model"

nabereguny1.jpg

"model na pla偶y" jak wida膰 nie wyrobi艂em si臋 z g艂ow膮 :(

harrypoternl2.jpg

"model-harrypoter"

komikspd1.jpg

model czyta komiks "Cz艂owiek Par贸wka" (nie dawajcie czyta膰 modelowi takie rzeczy bo jest baaardzo ci臋偶ko skupi膰 si臋 na rysowaniu :P)

skukloyut7.jpg

Na koniec godzinny szkic. Znowu kompozycja poszla w las i modelowi ucie艂o nogi :(

Napisano
  • Autor

Speed paint na temat "robot lataj膮cy kt贸ry zajmuje si臋 gaszeniem po偶ar贸w w lasach ameryki p贸艂nocnej" :D

pojarniklr4.jpg

Napisano
  • Autor

Zeskanowalem pare prac ze szkicownika. Wszystkie pracy rysowane z obserwacji najczesciej w pociagu.

untitled25qq8.jpg

32666673ud7.jpg

untitled21gv5.jpg

untitled19ba3.jpg

untitled16lf8.jpg

untitled12fx1.jpg

untitled10mk1.jpg

untitled8mz2.jpg

untitled6kk6.jpg

untitled4cg2.jpg

untitled1rf6.jpg

untitled27bx1.jpg

Napisano

Rysuje glownie automatami 0,5 i 2mm, HB i H. Papier - te ostatnie ktore wrzucalem to szkicownik, poza ostatnim obrazkiem wszystkie maja wymiar A4. Papier raczej gladki, dosyc cienki, generalnie dochodze do wniosku ze nienajlepszej jakosci :)

Dobrze ze rysujesz z obserwacji, wiele mozna sie tak nauczyc. Staraj sie budowac postacie bardziej plynnymi liniami niz takim "siankiem" na pewno lepiej sie tak reka wyrabia.

PS. Wrzucaj mniejsze prace bo ciezko sie oglada :)

Napisano

ch艂opie po co cieniujesz, bo w 95% jest to niezrozumia艂e wype艂nienie plam膮 bez budowania czegokolwiek, poza tym to o czym pisze thirdeye - linia, nie sieczka

Napisano
  • Autor
Rysuje glownie automatami 0,5 i 2mm, HB i H. Papier - te ostatnie ktore wrzucalem to szkicownik, poza ostatnim obrazkiem wszystkie maja wymiar A4. Papier raczej gladki, dosyc cienki, generalnie dochodze do wniosku ze nienajlepszej jakosci :)

Dobrze ze rysujesz z obserwacji, wiele mozna sie tak nauczyc. Staraj sie budowac postacie bardziej plynnymi liniami niz takim "siankiem" na pewno lepiej sie tak reka wyrabia.

PS. Wrzucaj mniejsze prace bo ciezko sie oglada :)

Nie za twardo? :D Kiedy chce zrobic precyzyjny rysunek to musze nonstop teperowac kubusia 2mm (w pociagu to jest raczej niemozliwe bo bylbym caly w graficie :D). PS: Twoje pracy wygladaja na dosc precyzyjne jak na a4 stad moje zainteresowanie.

ch艂opie po co cieniujesz, bo w 95% jest to niezrozumia艂e wype艂nienie plam膮 bez budowania czegokolwiek[...]

Czesto to wyglada na plame bo nie wyrabiam sie zeby dokonczyc. Naprzyklad jak masz tego ostatniego grubasa to mial ciemniejszy swetr i jasna koszule to spoczatku rownomiernie robie ciemny swetr a pozniej zajmuje swiatlocieniem i poprawiam gumka tyle ze nie wyrobilem z czasem bo sie polapal ze go rysuje pochowal swoje wszystkie rzeczy i zaczol na mnie dziwnie gapic :-(

[...]poza tym to o czym pisze thirdeye - linia, nie sieczka

Przyznaje racje w swoja obrone moge tylko powiedziec ze jak kogo艣 rysuje w pociagu z odleglosci kilku metrow bez pytania to sie troche steresuje do tego w pociagu trzesie, na modela spogladam tylko katem oka albo z pod czola zeby sie nie polapal ze go rysuje bo ludzie roznie reaguja :D W sumie dochodze do wniosku ze do rysowania najepsze sa dziewczyny bo nawet jak polapia sie ze ich rysuje to zamiast tego zeby sie na mnie podejrzanie gapic udaja ze niczego nie widza ewenalnie poprawiaja wlosy i zaczynaja pozowac ^^

Napisano
  • Autor

膯wiczenie polega艂o na przeniesieniu bardzo ma艂ego przedmiotu na du偶y format dla tego ka偶dy otrzyma艂 kinder surprise (oczywiscie nikt nie wiedzial co bedzie w jajku :D) i inspirujac sie zabawk膮 mia艂 narysowa膰 w艂asny obraz :)

dsc0991ny5.jpg

Niespodzianka + sex + przemoc

=

dsc0982dj0.jpg

3h pastele olejne

14020092gn4.jpg

Podobno pozowa艂 nam sam kr贸l Szwecji (siedzenie i tlo dorysowane w shopie)

3h - olowki akwarelowe "Carrefour" na sucho

dsc0974an7.jpg

triptyk 6h - olowki

dsc0979yp5.jpg

studium szk艂a 15 min

1402009ja1.jpg

m贸j obecny szczyt precyzji :D

3h olowek

Napisano
  • Autor

robotnik2.jpg

Tematu dok艂adnie nie pami臋tam ale chyba by艂o co艣 w stlu "Ha艂as na budowie". Glowa z kaskiem narysowane na podstawie manekina ktory stal na stole reszta jest z wyobrazni.

3h pastele

Napisano

Proponuje odstawic narazie pastele i je藕dzi膰 na o艂贸wkach r贸偶nych r贸偶nistych. Pracowac nad bry艂膮, cieniowaniem, perspektyw膮 i przestrzeni膮. Bierzesz i jedziesz, jedziesz...

O艂贸wek to klucz do wszystkiego...

Na pastele przyjdzie czas. Przy okazji musisz si臋 zaopatrzyc w rozne ich typy...i obrac jaki艣 kierunek. Suche pastelki, twarde na kontur- alleluja i do przodu...

Napisano

CzAk1, je艣li dobrze zrozumia艂em co pisa艂 wcze艣niej happy-angel, to prace kt贸re nam pokazuje powsta艂y na jakim艣 kursie rysunku... Rozumiem 偶e wyb贸r medium nale偶y do prowadz膮cego zaj臋cia - a nie do kursanta ? Jak to wygl膮da pod tym wzgl臋dem, happy-angel ?

Edytowane przez SBT77

Napisano
  • Autor
CzAk1, je艣li dobrze zrozumia艂em co pisa艂 wcze艣niej happy-angel, to prace kt贸re nam pokazuje powsta艂y na jakim艣 kursie rysunku... Rozumiem 偶e wyb贸r medium nale偶y do prowadz膮cego zaj臋cia - a nie do kursanta ? Jak to wygl膮da pod tym wzgl臋dem, happy-angel ?

To zalezy od cwiczenia. Niema przymusu, zazwyczaj gosc doradza co by bylo najlepsze albo wrzuca propozycje. Oczywiscie zdanie wykladowcy ma dla mnie wieksza wage niz opnia jakiegos CzAk1 z forum ktory umie rysowac tylko dym i chmury :D

Napisano

Niemniej jednak wed艂ug mnie czasem lepiej takie wnioski zostawi膰 wy艂膮cznie dla siebie. Jako艣 tak mniej kwasu na forum. Oczywi艣cie mo偶esz mie膰 odmienne zdanie.

edit: spoko, zauwazylem po chwili, niez艂a wkr臋tka :)

Edytowane przez SBT77

Napisano
Oczywiscie zdanie wykladowcy ma dla mnie wieksza wage niz opnia jakiegos CzAk1 z forum ktory umie rysowac tylko dym i chmury :D

Je艣li ja nie jestem wyk艂adowc膮, to znaczy, 偶e wyk艂adowca guzik umie.

Powinienem cie zbanowac si艂膮 woli...ale wybacze Ci to obra藕liwe stwierdzenie.

Zosta艅 moim uczniem...wyprowadze cie z tj krainy ciemnoty i o艣wiece moj膮 wiedz膮 i talentem...

A tak na powa偶nie to co to za kursy? W podstaw贸wce? Kole艣 wam nie pokazywa艂 zastosowa艅 Pasteli, r贸偶nego podej艣cia do rysowania nimi...o perspektywie, proporcjach nei wspomina艂??

Napisano
  • Autor
Niemniej jednak wed艂ug mnie czasem lepiej takie wnioski zostawi膰 wy艂膮cznie dla siebie. Jako艣 tak mniej kwasu na forum. Oczywi艣cie mo偶esz mie膰 odmienne zdanie.

To taki zart w odniesniu naszej rozmwy z CzAk1 na ircu :-P tak ze tutaj niema zlosliwosc :)

Napisano
  • Autor

Praca z kt贸rej jestem najbardziej zadowolony po ponad rocznym studiowaniu rysunku i malarstwa

10009forum.jpg

Gwasz z natury 6h

Troch臋 posz艂a kompozycja w prawo i w sumie mo偶na by by艂o wypracowa膰 wi臋ksza g艂臋bie waloru ale generalnie jestem zadowolony :)

Napisano

o to mi si臋 bardzo podoba, kupa fajnego koloru,

Napisano

Fajne nawet - wida膰 progres :)

Albo po prostu wygodniej ci na tablecie.

pozdrawiam

Napisano

poprzednie buty naprawd臋 fajne, z kolei ta twarz nie bardzo - kolory surowe, dra偶ni te偶 koszula

ale og贸lnie wida膰 post臋p

Napisano

"Thx >> Mi艂o s艂ysze膰 od kogo艣 z takim skillem :)"

A kto艣 z mniejszym sklillem powie, 偶e brakuje koloru na twarzy, przez co wyglada ma艂o ciekawie. Te偶 to mia艂em, wyleczy艂em si臋. Usta powinny i艣膰 nieco dalej, u Ciebie ko艅cz膮 si臋 przy skrzyde艂kach (dobrze m贸wi臋?) nosa. Przy do艣膰 detalicznym namazaniu w艂os贸w, koszula jest zrobiona tak troch臋 na odwal. POZDRAWIAM!!

Napisano
  • Autor
Fajne nawet - wida膰 progres :)

Albo po prostu wygodniej ci na tablecie.

Raczej u偶y艂em umiej臋tno艣ci zdobyte przy malowaniu i rysowaniu technikami tradycyjnymi bo bardzo rzadko u偶ywam tablet do rysowania a jak ju偶 to ko艅czy si臋 wszystko na czarno-bia艂ej papce.

poprzednie buty naprawd臋 fajne, z kolei ta twarz nie bardzo - kolory surowe, dra偶ni te偶 koszula

ale og贸lnie wida膰 post臋p

Mnie dra偶ni wszystko opr贸cz faktury kt贸r膮 uda艂o sie uzyska膰 wok贸艂 oczodo艂贸w :P

Usta powinny i艣膰 nieco dalej, u Ciebie ko艅cz膮 si臋 przy skrzyde艂kach (dobrze m贸wi臋?) nosa. Przy do艣膰 detalicznym namazaniu w艂os贸w, koszula jest zrobiona tak troch臋 na odwal. POZDRAWIAM!!

Dzieki za uwagi jak b臋dzie jaki艣 sensowny post臋p to wrzuc臋 prace w kolejnych updata'ch

Kolejne Akryle 6h:

12009zibroforum.jpg

Napisano

Nooo...radzisz sobie. Morda fajna. Oczodo艂ki daj膮 rad臋.

Dobrze, 偶e stosujesz si臋 do moich rad, m贸j uczniu ]:->

Jeszcze daleka droga przed toba...ale poprowadz臋 Ci臋...nie l臋kaj si臋!

Napisano

zanim co艣 namalujesz robisz sobie szkic i za艂o偶enie co chcesz namalowa膰 ?

Napisano
zanim co艣 namalujesz robisz sobie szkic i za艂o偶enie co chcesz namalowa膰 ?

Obstawiam, ze w tej ostatniej pracy raczej nie, widac troche koslawych dzbankow i innych takich ^^

Napisano
  • Autor

CzAk1 >> L臋kam jedynie tego 偶e Ty sam pozostajesz bez opieki :P

Coyote >> Zawsze zaczynam od szkicowania.

Napisano

Po pierwszym mrugni臋ciu okiem przeczyta艂em w dolnym, prawym rogu napis.

"Ziobro".

Czy to oznacza, 偶e na jaki艣 czas powinienem odstawi膰 telewizor do piwnicy ?

Napisano

To nic nie da, ja prawie nie mam dostepu do telewizora, a tez na mnie wczoraj ziobro z tego obrazka zial! Chociaz w tej martwej postaci tak bardzo nie razi ;P Co do samego malowania, to bardzo podoba mi sie sposob w jaki plastikowa butla zostala potraktowana plama i kolorem.

Edytowane przez Urbanboogie

Napisano
  • Autor

SBT77 >> To oznacza 偶e powiniene艣 cze艣ciej mruga膰 :P

Urbanboogie >> Mowisz o tej z wod膮 czy o tej Zibro? Jak sko艅czy艂em prac臋 偶a艂owa艂em 偶e poszed艂em na kompromis mi臋dzy dwoma butlami zamiast tego 偶eby si臋 skupi膰 na korespondencji kolor贸w pomi臋dzy zibro a tym czerwonym naczyniem. [OFFTOP]Chwil臋 przed tym jak zobaczy艂em Twoj post sko艅czy艂em studiowa膰 twoj膮 teczk臋 :) ostatnie pracki robi膮 wra偶enie.[/OFFTOP]

Napisano

Dzieki :))) Mowilem o tej z woda, podoba mi sie ze jest zbudowana z takich zdecydowanych i dosyc kontrastujacych plam. Ale to jak zwykle tylko subiektywna opinia odbiorcy, bo za malowanie dopiero zamierzam sie zabrac i niewiele o tym wiem

Napisano
  • Autor

Kilka miesi臋cy temu musia艂em przerwa膰 swoje warsztaty dla tego do rysowania siadam tylko od czasu do czasu i s膮 to g艂ownie autoportrety o艂贸wkiem.

2005010.jpg

Napisano
  • Autor

Po kilku miesi膮cach przerwy znowu wr贸ci艂em do nauki rysunku. Dla zwiekszenia motywacji zacz膮艂em uczestniczy膰 w Warsaw Subway Sketch Group kt贸ry ze wzgl臋du na por臋 roku zmieni艂 sie w Gold Tarasy Sketch Group :D

Pierwsze moje podejscie na WSSG

28314350.jpg

zrobilem sobie po藕niej afterparty w coffeeheaven:

22983904.jpg

Drugi WSSG:

96102305.jpg

strzeli艂em par臋 szkic贸w w autobusie na drodze powrotnej:

33941817.jpg

Opr贸cz tego od wczoraj zacz膮艂em rysowa膰 na hali akty z natury:

47397623.jpg

53948530.jpg

57984319.jpg

79456837.jpg

15276878.jpg

53230722.jpg

Jak trafia si臋 wolna chwila to od czasu do czasu strzelam jakie艣 autoportrety ale temat jest do艣膰 ci臋偶ki wiec puki co niema czym chwalic si臋 :/

Napisano
  • Autor

Za ka偶dym razem jak co艣 pr贸buje narysowa膰 z g艂owy ca艂a perspektywa zaczyna mi si臋 rozje偶d偶a膰 bo zupe艂nie nie mam nad ni膮 kontroli. Dla tego postawi艂em wr贸ci膰 do podstaw i porobi膰 najprostsze 膰wiczenia, kt贸re okaza艂y si臋 wcale nie takie proste :) Oczywi艣cie rozumiem co mam zrobi膰 偶eby kostka wygl膮da艂a na kostk臋 ale mimo wszystko chcia艂bym zrobi膰 to wed艂ug zasad perspektywy a nie na oko.

persptest.jpg

Kto艣 umie odpowiedzie膰 dla czego wychodzi mi dziwny skr贸t perspektywy?

Napisano
  • Autor

Ka偶da kolejna kostka staje si臋 coraz d艂u偶sza. Czy ja dobrze rozrysowuje grida dla pionowych 艣cian (Niebieskie linie sa do 艣cian a r贸偶owe do pod艂ogi)? Jak co艣 nie wida膰 i trzeba da膰 w wi臋kszej rozdzielczo艣ci albo wy艂uska膰 kt贸r膮艣 z siatek to prosz臋 m贸wi膰 mam to wszystko na warstwach.

Napisano

powinno by膰 oddwrotnie - im dalej tym mniejsze obiekty

po za tym 偶eby otrzyma膰 sze艣cian musia艂by艣 zmniejsza膰 bry艂e na wysoko艣膰 i d艂ugo艣膰

linie pomocnicze s膮 ok. a tak po za tym to na logike w perspektywie rzadko widzsz idealnie sze艣cianu, jako obserwator stoisz bli偶ej jakiej艣 艣ciany, przez co druga si臋 wyd艂u偶a/skaraca

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci