Napisano 21 Październik 200816 l Witam, chciałem wam pokazać kasetki jakie tworzy mój ojciec. Powiedzcie co o tym myślicie. Kasetki są robione z drewna oklejane słomką. Podoba wam się?
Napisano 21 Październik 200816 l Z punktu widzenia konsumenta: ot, szkatułka jakich wiele. Z punktu widzenia rzemieślnika który sam zajmował się rekodzielnictwem: pełen podziw i uznanie. Masa pracy, masa cierpliwosci, masa nerwów. Szkoda tylko, ze w dzisiejszych realiach klient nie widzi róznicy pomiędzy unikalnym rękodziełem a produktem wytwarzanym masowo, maszynowo. Zwykle w związku z tym nie wyłoży na taką szkatułkę wiecej kasy niż za podobny produkt rodem z fabryki, choćby ten ostatni to była tandeta sprzedawana za kwotę niewiele wykraczającą powyżej kosztów.
Napisano 21 Październik 200816 l Wow, pełen podziw. piękne, wartościowe przedmioty. Niestety jest tak jak napisał Shogun. EDIT: Jeśli można się dowiedzieć, w jakich cenach są takie szkatułki? Czy Twój ojciec wykonuje również inne formy? Myślę konkretnie o prostym w kształcie humidorze na cygara (drewno cedrowe, bez obić), z ładnym wzorem na wieku i ew. miejscem na higroskop i prosty higrostat (wilgotny wacik w ażurowej obudowie z metalu ;) ). EDIT2: Swoją drogą, myślę, że Twój tato mógłby pójść w stronę humidorów. Palacze cygar to zwykle ludzie ceniący takie drobne dziełka sztuki, gotowi wydać dodatkowe pieniądze na coś co jest ręczną robotą. "Burżuje"... hehe ;) Edytowane 21 Październik 200816 l przez veri_jr
Napisano 23 Październik 200816 l Autor Sorry że tak długo nie odpisywałem. Dzięki za pozytywne komentarze - tato się ucieszył:) @Shogun 3D - zgadzam się z tym co mówisz, takie niestety realia:) @veri_jr - obecnie ojciec wytwarza tylko w takich kształtach i wymiarach (29x20x8) więc troche niskie, natomiast podsunołeś dobry pomysł z którego warto skorzystać, tato poważnie się nad tym zastanawia, cena jednej szkatułki to 250zł @brumugun - cieżko określić czas ponieważ od razu robi się kilka sztuk jednocześnie (tak jest szybciej bo nie trzeba się odrywać od jednego zajęcia i np wypalać dodatkowej słomki) wytworzenie ok 10 sztuk to mniej więcej miesiąc (trzeba ocheblować ręczenie drewno, wypalić słomkę i okleić - w tym jest najwięcej nerwów:) Może ktoś ma jescze jakieś sugestie? Wszystkie pomysły chętnie rozważymy, może inny design itp?
Napisano 23 Październik 200816 l Rzeczywiście bardzo ładne. Z trochę mniejszymi wymiarami moglibyście spróbować sprzedawać je jako szkatułki na biżuterię dla kobiet.
Napisano 23 Październik 200816 l jeszcze mniejsze..?? myślałem że to szkatułki do przechowywania zapałek ;) piękne... pozdrawiam.
Napisano 23 Październik 200816 l Reaver, mam wrażenie, ze to nie tylko słomka. Ten motyw z szachownica to chyba taka specjalna intarsjowana listewka? Można taką dostać na Długiej i na Złotej. :)
Napisano 25 Październik 200816 l Autor Hehe, ta szachownica to też ze słomki. Najpierw ustawia sie naprzemiennie czarną opaloną słomkę obok złotej, wycina wzdłuż i powstaje cieńki pasek z naprzemiennymi kolarami. Pod tym paskiem dokleja się następny tylko przesunięty o jedno "oczko" w lewą bądź prawo:) Mój tato się przy tym odpręża, mnie trafia szlag:)
Napisano 30 Październik 200816 l Gość wyplatający najlepsze kapelusze Panama zarabia 5-10 dolców za sztukę. Kapelusze na rynku zagranicznym schodzą po parę k za sztukę :P Skrzyneczki bardzo fajne ale dla zarobku to chyba nie jest ?
Napisano 30 Październik 200816 l Autor Nie jest to główne źródło dochodu, bardziej takie dorabianie. Proporcje tak pół na pół (zarobek, hobby)
Napisano 13 Listopad 200816 l Oczywiscie to jest sztuka. Tu nie ma watpliwosci. A ja szukam takiego czegos na prezent na gwiazdke! Ale mysle zeby samemu zrobic. Lubie sie bawic w drewnie. Jak otworzycie dystrybucje to daj znac na PW :) moze cos wykombinujemy.