Napisano 11 Listopad 200816 l Witajcie. Przygotowałem zestawienie do nowej maszynki:) Kosultowalem sie z kolegami, ktorzy wedlug mnie wiedza wiecej w tej materii. Mam tez kwote, w jakiej chcialbym zamknac to pudelko. Dodam rowniez ze chodzi o maszynke do projektowania w 3Dmaxie, rendering w mentalu itd., czesem w jakas nowa gierke lupnac:) Powiedzcie czy warto, a moze cos czyms zastapic, jesli tak to prosze powiedziec dlaczego:) Najwiecej wojny widzialem pomiedzy karta,ktora mam w linku a HD 4870. Z maxa na pewno sie nie przesiade na cos innego i narazie mental tylko, jak juz wspomnialem:) Poza tym pracuje bardzo duzo w photoshopie i flashu. Czasem pasjans:) Jak liczylem to koszt tego wynosi 2700 i w takim przedziale chcialbym sie zmiescic. proc: Intel Core 2 Quad Q6600 /2.4GHz, 1066MHz, 8MB grafika: MSI GeForce GTX 260 OC 896MB DDR3 /448bit plyta glowna: Gigabyte EP45-DS3R /intel P45/ ram: A-Data 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition dysk: Western Digital 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII [WD5000AACS] zasilacz: Chieftec 450W [GPS-450AA-101A] obudowa: Cooler Master Elite 330 (Black) Edytowane 11 Listopad 200816 l przez animatrix
Napisano 11 Listopad 200816 l Duży dysk, duża przyjemność, duży bałagan, duży płacz jak stanie Edytowane 11 Listopad 200816 l przez piksar
Napisano 11 Listopad 200816 l Autor :) Z tym nie ma problemu, dbam o porzadek i nie zapyacham dysku po brzegi:) A reszta ok ? Dobre i wydajne czesci?
Napisano 11 Listopad 200816 l heh... ja też tak myslalem jak mialem dysk 80gb... potem dostalem 2x200 i nie dbam w wiekszosci o porzadek :X co do konfigu to ja bym mocniejszy zasilacz wziął. Bo ten słaby patrząc na quada i mocną grafę.
Napisano 11 Listopad 200816 l zasilacz z deka słaby.... z procków to brałbym coś na penrynie... chyba ze wolisz poczekać na nehalem w sumie to warto... grafa zależy od softu... wallop pisał o tym swego czasu
Napisano 11 Listopad 200816 l serwus :) zapewne ograniczaja Cie finanse, ale dobrze zebys wiedzial , ze kupujac nowszy proek - penryn - masz praktycznie 40 % przyrostu wydajnosci przy takich samych nominalnie zegarach w GHZ. Te nowsze quady maja wiecej cache i sa na szybszej szynie puszczone. Przyznam ze bylem mocno zdziwiony gdy zobaczylem jak to smiga fajnie . Nie wiem jak teraz to kosztuje, ale jeszcze niedawno te najmocniejsze penryny byly dwa razy drozsze niz pierwsze serie quadow . do tego bierzesz sobie plytke glowna na czipsecie 45 i masz gotowa platforme pod nastepne procki. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 11 Listopad 200816 l Kannu - możesz podać źródło informacji na temat owego 40% przyrostu? Ja widzę kilka, w porywach do 10% więcej przy tym samym taktowaniu. http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3069&p=3
Napisano 11 Listopad 200816 l Autor hmmm...Panowie ja sie w tej chwili mecze na celeronie D 2,6 GHz, GF FX5500 256MB/128bit, 2GB Ramu, Dyski 2x200GB :):):) O Penrynie nie slyszalem nawet:) Powiedzcie mi jak sie przesiade z obecnej maszyny (karty perforowane:):):) na to co wypisalem wyzej to doznam malego szoku sredniego szoku czy mi sie buckety przed oczami pojawia?:) Rozwazalem ta Q9xxx ale czy cena/wydajnosc jest duzo wieksza od Q6600??
Napisano 11 Listopad 200816 l Mnie też trochę dziwi to 40% ;) Poza tym "bierzesz sobie plytke glowna na czipsecie 45 i masz gotowa platforme pod nastepne procki." - niby które następne? Nehalemy? One tylko na X58 i DD3 działają. Q6600 spokojnie wystarczy na początek, może jeśli znajdziesz to Q6700 - troszkę więcej można z niego wyciągnąć. No i zdecydowanie lepszy zasilacz do tego GF GTX260.
Napisano 11 Listopad 200816 l serwus :) kozioo - tak, moge powiedziec. Sprawdzilem to organoleptycznie . Na swojich scenach . Duza scena renderowana mentalem. Sam bylem zdziwiony . Zszokowany wrecz. Wczesniej renderowalem na zwyklych quadach i znalem czasy renderow z poszczegolnych kompow - bo mi to wyskakiwalo na farmie. Tego penryna zobaczylem u kumpla i podczas redneru jakos mi to wszystko nie pasowalo. Potem skumalem ze to sie moze zgadzac, bo roznica w cache jest 8 -> 12 mb , szyna danych tez sie rozni mocno. Moze to z tego sie bierze. Moze tez nowszy chipset ( 45 vs 35 ) cos tu dał - nie wiem. W kazdym razie kolejne stacje to juz tylko penryny :) animatrix - jak sie przesiadziesz nawet na zwyklego quada z celerona to bedziesz bardzo bardzo zadowolony. :) Odnosnie plyty glownej - wlasnie chodzi o to , zeby kolega kupil sobie cos nowszego - do czego mozna potem wsadzic penryna - nawet jesl iteraz musialby wsadzic tam zwyklego quada. czipset 45 to takze obsluga pciex 2.0 i 16 giga ramu. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 11 Listopad 200816 l Na pewno wyrośnie ci dodatkowa para oczu żeby nadążyć za czterema bucketami. Do grafy kup respirator, namiot tlenowy i jakiś środek spowalniający pracę mózgu bo jak zarzucisz pasjansa to efekty mogą być drastyczne :D PS. zatrudnię spamerkę do pisania postów.
Napisano 11 Listopad 200816 l Moze kannu myli penryna z nahalemem :) jesli chodzi o te 40% roznicy w wydajnosci wlasnie miedzy penrynem a nahalemem wtedy mialoby to sens. Inna architektura, wewnetrzny kontroler pamieci, 4 rdzenie, 8 threadow... no ale to dopiero wchodzi na rynek i troche drogie jest :/ ale jak Ci nie zalezy na czasie mozesz poczekac z nadzieja ze poprzednia generacja procesorow potanieje :)
Napisano 11 Listopad 200816 l serwus :) nie, to nie te najnowsze, tylko procki obecne juz od conajmniej kilku tygodni ( pewnie dluzej, ale nie sledzilem). koszt to bylo ok 1100 pln. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 11 Listopad 200816 l Nowe Quady tj. nastepna generacja po Q6600 zostaly nieco inaczej wykonane mniejszy wymiar technologiczny i inny material na bramce ktory jest sie w stanie szybciej przelaczac pomiedzy stanami co daje nieco wzrostu wydajnosci. Raczej nie mozliwy jest wzrost 40% z zachowaniem tego samego zegara, Quady 12 MB cache maja zegary od 2.66 GHz. Porownanie prockow dwu rdzeniowych 65 um i 45 um o tym samym zegarze. Widac polepszenie predkosci po zastosowanych zmianach jednak nie jest az tak wielkie i watpie aby bylo inaczej w przypadku quadow. http://www.egielda.com.pl/images/art/wolfdale_8200/wolfdale_nonoc_18.png http://www.egielda.com.pl/images/art/wolfdale_8200/wolfdale_nonoc_03.png Kannu chyba mial na mysli najnowsze Quady na zupelnie innej platformie czyli i7 a tu juz nie jest socket 775. A tutaj testy i7 http://www.egielda.com.pl/images/art/b2e3f5366d665707cafea8bbc467e63e.gif http://www.egielda.com.pl/images/art/5b1af386a6e40c503af8f4e0715b9f51.gif Edytowane 11 Listopad 200816 l przez Rascal
Napisano 12 Listopad 200816 l Autor Dziekuje wszystkim za rady!! Ja niedawno zaczalem dopiero sie maxem interesowac:) wiec mysle ze narazie mi Q6600 wystarczy:) Opanowalem tworzenie kaustyki ktora mi sie bardzo podoba w 2 godziny i bede walczyl dalej:) Sorry za off topa ale nie ma dzialu przedstaw sie:) Bardzo mi sie to forum podoba, tu jest tyle stuffu!!! Ze szok no nic tylko odpalac maxa i robic:)na pewno jeszcze pogadam z wami nie raz (jako noob:)), tymczasem zasiadam do manuala mentala i dzis juz bede sporo wiedzial :) dobranoc