Napisano 24 Listopad 200816 l Dzięki za głosy i pozytywne przyjęcie pracy. Zgodnie z zasadami, jako że moja pracka dostała najwięcej głosów wrzucam nowy temat do minibitwy. Będzie to Langen Foundation projektu Tadao Ando. Oto refka: hires: http://siwy.niewnikaj.pl/wrzuta/langenfoundation-l.jpg rzut Top: zasady jak poprzednio + chcę by woda i trawa były maxowe a photoshop posłużył do kręcenia kolorami, jasnościami ewentualnia dodaniu tła. do dzieła. powodzenia [edit] grigoriob zrobił w CADzie rzut w formacie DWG w centymetrach. w maxie DWG sie importuje i ukazuje sie on nam jako linie :) rzut należy zmniejszyc dziesieciokrotnie po imporcie Edytowane 27 Listopad 200816 l przez tweety
Napisano 24 Listopad 200816 l Siema, Ktoś ma jakieś plany dokładniejsze tego? bo ja tylko to znalazłem.. http://www.arcspace.com/architects/ando/langen/15langen.jpg,
Napisano 24 Listopad 200816 l ahh genialna osoba ! Jego projekt of czercz jest w pyte :) Do tego juz sie powinienem dolaczyc jak uda mi sie z czasem a jak nie to dajcie nastepny interiorek :) BTW siwy gratulacje :)
Napisano 24 Listopad 200816 l ja znalazlem takie plany wiec sie dziele moze tez wezme udział:) a co do kadru to ujecie rozumiem ma byc takie jak na refce Siwego? EDIT. zrobilem w CADzie rzut w formacie DWG w centymetrach zawsze tak robie dzieki temu latwiej sie pracuje wiec udostepniam takze:) w maxie DWG sie importuje i ukazuje sie on nam jako linie :) pozdrawiam. rzut należy zmniejszyc dziesieciokrotnie po imporcie Edytowane 25 Listopad 200816 l przez grzegerz
Napisano 24 Listopad 200816 l Siwy gratuluje podwójnie :) wygranej oraz wyboru jako referencji pracy mojego ulubionego architekta - tym razem obiecuję się przyłożyć. grigoriob - dzieki za plany :) edit------- jest szansa na lepsze usystematyzowanie tego eventu ? - tzn coś jak speedpainting w 2d ? bylo by wygodniej niż przeglądać wątek żeby znaleźć odpowiedni post z referencją, czy tematem. Jeśli oczywiście (a mam nadzieję że tak) całość się utrzyma edit ----- po poscie grigoriob - W czasie importowania wystarczy ustawić odpowiednio jednostki - nie trzeba nic skalować dzięki temu i później resetowac Xform. Edytowane 25 Listopad 200816 l przez Loki
Napisano 24 Listopad 200816 l Gratki Siwy!;) I świetna refka, jak już było powiedziane;) Ja tylko mam nadzieje, że uda mi się z czasem jakimś cudem i powalczę w tej edycji. Nawet jeśli nie, to z refką i tak się pobawię, po prostu dla siebie, bo zacna i warto;) Pozdr
Napisano 24 Listopad 200816 l super refka teraz. Ja już model mam prawie gotowy więc raczej tym razem wezmę udział. To będzie mój pierwszy exterior więc trzymajcie kciuki (bez tego nie da rady ;)).
Napisano 25 Listopad 200816 l Siwy graty:* Szkoda ze nie interior tym razem, byloby bardziej urozmaicone, ale ok :P Na 90% sie przylacze. pozdrowko peace:*
Napisano 25 Listopad 200816 l No ja na razie tyle zrobiłem. Walcze z fryrenderem o dobre światło ale teraz robie sobie przerwe na kotlety. Wygląda jak by się przerwacało ale to wina źle ustawionej kamery. Niebiesko jest bo dałem próbnego plejna z niebem w tle.. Wiem, że nie do końca się zgadza wszystko ale robiłem na oko wszystko więc mnie nie bijcie mocno:
Napisano 25 Listopad 200816 l Do tego watku dajemy juz finalne rendery, z tego co zrozumialem z rulsow. WIPy do "renderow testowych i for fun" :)
Napisano 25 Listopad 200816 l No wlasnie bo tutaj cos jest pomieszane :) Nie lepiej zalozyc w dziale mini contest watek gdzie np kazdy nowy zwyciezca zaklada temat z referka itp a pozostali uczestnicy sie zapisuja i tam wlasnie dodaja swoje wypociny tak jak w przypadku kazdej mini bitwy (poprostu chodzi o to zeby wszystko mialo rece i nogi i bylo na swoim miejscu a nie porozwalane po test renderach czy gdzies tam jeszcze ) W skrocie nowa referka, nowy watek bo teraz ciezko bedzie sie dokopac do czegos jezeli z glownego tematu zrobi sie taki jamnik :) Tutaj -> http://max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=41 nikt od miesiecy nie postowal, a ten dzial wlasnie po to jest zeby wszystko bylo zebrane w jednym dziale :) P.S dzisiaj tez cos pomecze z ta scenka :) [edit] Sand zwieksz rozdzialke i wiecej tonacji koloru lub daj dla testow podstawowe textury a efekt bedzie lepszy bo sekret fajnych renderow tkwi w jego materialach :) Pozdrawiam Edytowane 25 Listopad 200816 l przez hcpiter
Napisano 25 Listopad 200816 l a to sorawka koledzy za ten wrzut. Obiecuję poprawę. Jednak jak ja to wrzucę do renderów testowych to mnie tam zjecie ;) hcpiter dobrze mówi, że fajnie by było wątek w dziale mini.
Napisano 25 Listopad 200816 l w sumie chyba zawsze będzie tak, że do czwartku w kolejnym tygodniu do 20.oo;) Jeśli coś źle mówię, to poprawcie;)
Napisano 26 Listopad 200816 l sorry chłopaki ja zabiegany jestem ostatnio właśnie. Dziś też tylko na chwilę wlazłem. W sumie to można przenieść wszystko do minibitwy i podzielić wszystko na mniejsze topici. To proszę moda w miarę możliwości o przeniesienie i podzielenie (ten topic z nadubówką do nowego tematu, od oficjalnego wrzucenia refki domku 1 kolejny topic i ostatni od postu siwego z nową referką) bo sam niestety takich uprawnień nie posiadam :( Termin jak się nie mylę to 10 dni od 24 listopada więc to jest... 4 grudnia do 20 :) zbijam ja się szykować na połowinki, powodzenia wam życze ;)
Napisano 27 Listopad 200816 l no to do dzieła panowie :) tutaj umieszczacie postępy swoich prac. pod koniec terminu siwy zbiera wszystkie prace tworzy wątek i tam stawia sondę :) Powodzenia
Napisano 28 Listopad 200816 l To ja coś pokażę na początek, Dzisiaj się z tym pobawiłem. W sumie to będzie mój pierwszy exteriorek. Wizek nigdy nie robiłem więc walcie co do poprawy. Texy z cg_textures.com, renderowane w Vray`u,świecone vraySun+sky, patrzone Vray camerą:) Jak widać na razie nieba brak :) Edytowane 28 Listopad 200816 l przez Ex3
Napisano 28 Listopad 200816 l Ex3 - trochę ujęcie odstaje od zdjęcia. Dodatkowo dach ma spadek do środka a u ciebie wogóle go nie ma. Wał z tyłu chyba jest dalej bo bardzo cienie na niego padają. Woda mało przezroczysta. Nie ma okna w ścianie. Fale na wodzie jakieś dziwne zrobiłeś.
Napisano 28 Listopad 200816 l trosiek: moment, to gdzie mają ludziska wrzucać wipy? chyba nie ma sensu, żeby każdy miał swój własny wątek. patrz na CGtalk, gdzie lajtning czalendż jest zrobiony w jednym wątku.
Napisano 28 Listopad 200816 l no skoro tweety tak mówi to niech tak będzie :) sorry nie widziałem tamtego posta.
Napisano 30 Listopad 200816 l Pogubiłem się i nie wiem czy mogę tu wrzucać wipa czy nie. Jest to mój pierwszy exterior więc bardzo liczę na wasze komentarze. Ciągle walczę z kropkami, które mi się pojawiły na wodzie ale pomysłu mi braknie czemu tak się dzieje. Pomóżcie! Dużo materiałów jeszcze do poprawy. WIP:
Napisano 1 Grudzień 200816 l Nie wiem czy zdąże się wyrobić ale nie o to chodzi. Podczas testowania oświetlenia chciałem użyć kaustyki w renderze. Nie używałem tego jeszcze i nie wiem gdzie szukać rozwiązania problemu. Otóż jak widać na załączonym renderze w czerwonym kółku mam cienie równomiernie rozmyte a nie w zależności od odległości. Dzieje się tak tylko za szkłem. W ustawieniach kaustyki dałem "Search dist. na 20cm". W zielonym kółku miałem ustawione na 10cm. Jest lepiej ale czas renderu wydłuża się niestety a i tak widzę, że są to rozmycia równomierne. Jak mogę uzyskać cienie takie jak bez używania kaustyki? W zasadzie to chodzi mi tylko o uzyskanie odbicia światła od szkła przed budynkiem.
Napisano 1 Grudzień 200816 l wynikło małe zamieszanie więc jeszcze raz: tutaj możecie umieszczać swoje wipy :)
Napisano 2 Grudzień 200816 l Wpadło mi zlecenie z deadline'em ze głowa mała i muszę od stawić scenkę na 2 dni :/ Nie wiem czy się wyrobie wiec pokażę co do tej pory miałem :P Test: Szkła, wody, trawy, kadru i oświetlenia.
Napisano 2 Grudzień 200816 l To i updacik ode mnie. Dajcie jakieś wskazówki co do rendera bo jeszcze pomyślę że jest dobrze ;) Edit: Kurcze jak bym pamiętał że to jest do dzisiaj to bym wrzucił finała a tak to muszę dać to co jest jako wersję ostateczną. Edytowane 4 Grudzień 200816 l przez Ex3
Napisano 2 Grudzień 200816 l Ex - fajna trawa. Model troche słaby (grubo co?). Światło chyba wporzo. Woda za czysta.
Napisano 3 Grudzień 200816 l Ja już muszę kończyć. Brakuje paru elementów ale nie mam już czasu aby to uzupełnić. Link do dużej wersji
Napisano 3 Grudzień 200816 l Tores bardzo fajne! Ja nie zrobiłem kamyczków pod ścianą ale już czas skończyć naukę na tym modelu i czekam na następny. Oto mój final (a jednak jeszcze nie, final niżej gdzieś): Edytowane 4 Grudzień 200816 l przez sand
Napisano 3 Grudzień 200816 l Sand: Nie kończ jeszcze. Zmień tą trawę na wzgórzu na jakiegoś dispa, bo teraz, jeśli dobrze widzę, to to fur jest? Na wodę lepiej daj jakiś noise i TS, bo teraz, przy bumpie, daleko od kamery woda nagle jest już gładką taflą. Dopracuj też mapowanie płyt betonowych. I może jakieś poważniejsze postpro? Jakieś kontrasty?
Napisano 4 Grudzień 200816 l Black Mamba - dzięki. Sand - bardzo kolorowo u ciebie coś wyszło i to odbicie w wodzie wygląda jakbyś je wrzucił z innego ujęcia. Ja bym jeszcze nie kończył ale to twoja decyzja.
Napisano 4 Grudzień 200816 l ok. Wasza namowa i brak roboty w pracy zmusiły mnie do poprawek. Wodę zrobiłem tak jak Pressenter napisał. Trawę z tyłu poprawiłem ale dispa nie dałem bo mi max się wykrzaczał (a ja się z nim nie kłócę bo nie znam;)). Tores słusznie zauważyłeś, że kolorowo dlatego zrobiłem inne postpro. Renderować się ciągle uczę i liczę na to, że następny temat będzie równie ciekawy! OTO FINAL:
Napisano 4 Grudzień 200816 l Przypominam, że dziś o 20 koniec! Sprężajcie się ;) PROSZĘ WYRAŹNIE ZAZNACZYĆ, ŻE JEST TO PRACA OSTATECZNA A NIE WIP!
Napisano 4 Grudzień 200816 l No to kolej na mnie: FINAŁ HiResy: http://img507.imageshack.us/img507/8400/01ys1.jpg http://img229.imageshack.us/img229/7743/02vj7.jpg http://img229.imageshack.us/img229/5390/03yc8.jpg
Napisano 4 Grudzień 200816 l Autor i mój, kończony jak zwykle w pośpiechu: w sumie pare min po czasie, ale chyba nikt sie nie pogniewa :). szkoda było nie dać jak już miałem tyle zrobionego