dzudzu Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 próbując swoich sił z farbą doszedłem do wniosku, że muszę najpierw opanować jako tako światłocień w ołówku; postanowiłem zatem zawalczyć z rysunkami z natury ... co jakiś czas chciałbym dorzucać inną, mam nadzieję trudniejszą kompozycję; myślę, że jest to dobre ćwiczenie ... lepiej uczyć się światłocienia na prostych formach niż od razu się na człowieka porywać (co często obserwuję na forum), dlatego jak ktoś chciałby się przyłączyć to zapraszam ... do komentowania i umieszczania swoich prac. pierwsza praca - ustawiłem to co miałem pod ręką i wyszła taka kompozycja :) [Wyedytowany dnia 18-6-2004 > dzudzu]
dr Ug Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 No i fajnie, moja szkola (najpierw cwiczenia olowkiem. pozniej malarstwo) ;) Chyba jest ok, butelka bardzo dobra, nie zmasciles ksztaltow. Widac, ze wiesz o co chodzi. To pastele Kooh-i-Noor po lewej? ;)
dzudzu Napisano 6 Marzec 2004 Autor Napisano 6 Marzec 2004 yep, a kartka na której rysowałem to blok do pasteli trzeba będzie z niech kiedy użytek zrobić :)
yarpen Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 witam wszystkich oto moje szkice martwej: troche mi sie wygiął dziubek tego dzbanka ;) jak bede miał jakąś cyfrówkę w domu, umieszcze jakieś większe prace. pozdrawiam
dr Ug Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Nie tylko dziubek, ale cien i perspektywa takze. W kubku to samo.
leander Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Fajne prace. Obie mi się podobają. Komentować nie będę, ale chętnie zobaczę ich więcej i może coś wrzucę pod krytykę :) Aha, jestem za wrzucaniem tylko nowych rzeczy, bez wygrzebywania starych prac.
dzudzu Napisano 6 Marzec 2004 Autor Napisano 6 Marzec 2004 pewnie! dawajcie nowe pracki; niech forum służy rozwojowi a nie samouwielbieniu ...
Obywatel Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 no to teraz bed wrzucac stare prace mowiac, ze sa nowe :-)
yarpen Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 dwa nowe, jeszcze ciepłe :D (żeby nie było to oświetlenie jest z góry i z boku [lampa i okno]) :)
dzudzu Napisano 6 Marzec 2004 Autor Napisano 6 Marzec 2004 hehe fajne kompozycje, dobry pomysł z pędzelkiem, tak trzymaj :)
Frankot Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 Niezłe, robi wrażenie, ale czy ten \"kubek\" nie jest jakoś zniekształcony. Trochę jakby ten otwór był krzywy. Generalnie ok.
yarpen Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 zgadza sie, rysowanie kół i elips nie należy do moich specjalności :D
dzudzu Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 to nie rysuj na oko, takie rozmieszczenie obiektów nie powinno sprawiać problmów w zbudowaniu rozsądnej perspektywy; bierzesz się za książki loomisa i w 2 dni możesz opanować perspektywę w stopniu znacznie przekaraczającym wymagania twojej kompozycji.
Damian Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 generalnie git, ćwicz walce w roznych skrutach, bo one kuleja u ciebie najbardziej, szrafunek spox, światłocień tyz.
Cpt.Obvious Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 To i ja cos dorzuce, w kolorze jednak. Pierwsze mocowania z akrylami, nieudane za bardzo ale co tam :) No i skan potworny... Bede sie starał na przyszłosc :)
Mateusz Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 nic specjalnego, ale niech leci, dobry humor mam P.S. praca ma chyba tydzien, olej na plutnie (az zal plutna i farb...)
dzudzu Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 Tiger1313: czuję, że szybko załapiesz te akryle, choć pierwsze próby trochę kosmate ... ale to normalne Mateusz: myślę, że powinieneś poćwiczyć z nami ołóweczkiem :) perspektywa, forma i kompozycja kuleją ... w ołóweczku to jest najbardziej widoczne i najłatwiejsze do opanpowania
Mateusz Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 wiem wiem... jutro wrzuce cos olówkiem, to byl taki speed i dlatego wyglada to tak jak wyglada...
Mateusz Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 No to pare pracek, wszystkie niemaja wiecej niz 2 tygodnie, wiec stare chyba niesa... 1. wegiel
dzudzu Napisano 7 Marzec 2004 Autor Napisano 7 Marzec 2004 te rzeczy na 3 obrazku ... co to jest do licha :o oprócz butelki nic nie rozpoznaję :(
Mateusz Napisano 7 Marzec 2004 Napisano 7 Marzec 2004 :D ktorym obrazku? jezli chodzi o \"3\" to kolejno sa to: -butelka -czaszka jakiegos zwierza -jakas drewniana kulka w kropki... :) che che...
yarpen Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 dzisiejsza nieudana próba martwej :( kubek w oryginale jest taki jakiś kwadratowo okrągły sam nie wiem :/ no nic ide dalej rysować moze będzie lepiej :)
zombo master Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 wy to robicie na kompie?? sorry że sie głupio pytam ale na 2d weszłem po raz pierwszy
leander Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 zombo master: ja też podejrzewam, że to tylko jakiś dobry toon shader ;)
leander Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 yarpen, masz trochę za duży avatar (max 100x100) kaczka, tempery
Mateusz Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 fajowa pracka leander, naprawde spoko... sam niepotrafie powiedziec co mi sie w niej podoba...
leander Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Dzięki Mateusz :) Ja też nie potrafię, ale wisi na ścianie :) Jak każda kolejna, hehe yarpen: dzięki za zmiane avatara :) Ołówek i moja myszka (3 stadia)
dzudzu Napisano 8 Marzec 2004 Autor Napisano 8 Marzec 2004 yarpen: znowu ładne jabłuszko :) widzę, że jako tako czujesz światłócień, jednak wydaje mi się, że powinieneś operować na szerszej gamie tonalnej (od bieli do czerni absolutnej); perspektywa ciągle wszystko psuje :( powinieneś ją oddzielnie poćwiczyć - naprawdę warto, pracki będą dużo lepsze, aż sam się zdziwisz ... leander: mam wrażenie, że powinieneś bardziej dopieścić obrazek, to co namalowałeś jest bardzo ogólne dlatego ciężko wyrokować o plusach i minusach; niezależnie od tego widzę \'śmieci\' w kompozycji i perspktywie; kaczuszka jednak jako element martwej natury - fajny pomysł :) bym ją jeszcze wykorzystał w przyszłości ...; druga praca z myszką - spox :) mam takie ogólne spostrzeżenie do większości z was którzy umieściliście swoje prace w tym topicu: mianowicie myślę, że powinniście kończyć swoje prace, rysować od szkiców wstępnych do ostatniego bliku na połyskującym szkle ... szybkie szkice, lekką ręką są bezcenne gdy chcesz poczuć przestrzeń pomiędzy obiektami sceny, dobrać walor, lub załapać rytm kreski, jednak bardziej kształącące i daje większą satysfakcję kończenie pracy; osobiście najlepiej lubię właśnie ten etap rysowania - coś jak zostawianie nadzienia w delicjach na koniec ... ogryzacie cicho na około, ale nie zjadacie galaretki :) jednym słowem dawajcie takie pracki jakbyście się mieli lasce pochwalić jacy to z was artyści :) powodzenia.
Nezz Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 cholera Leander .. tez probowalem ale nie moglem przekonac swojej kaczki zeby sie nie ruszala :/
leander Napisano 8 Marzec 2004 Napisano 8 Marzec 2004 Nezz: postrasz ją buraczkami :) Moja zdębiała :D dzudzu: mimo wszystko początkowe szkice też bym chętnie oglądał. Szczególnie jak ciekawe. Z tych kilku kresek można się czasem sporo nauczyć. Oczywiście zgadzam się, że wykańczanie pracy jest bardzo pouczające :)
dzudzu Napisano 8 Marzec 2004 Autor Napisano 8 Marzec 2004 leander: myślę, że jedno drugiemu nie szkodzi; można dawać 2 obrazki obok siebie: wstępny szkic, który odda charakter pracy oraz pracę ukończoną - to chyba by było optymalne rozwiązanie :)
Ufooox Napisano 9 Marzec 2004 Napisano 9 Marzec 2004 o lol fajny watek mam 3 dni wolne wiec cos porobiem :) gracjas senioritas mw4d
Mateusz Napisano 13 Marzec 2004 Napisano 13 Marzec 2004 kilka nowosci... :) sorry za jakosc - webcam :) 1.
kengi Napisano 13 Marzec 2004 Napisano 13 Marzec 2004 ooo ciekawy wateczek... zeby nie bylo ze to jakas kryptoreklama, gowno takie ze tylko do martwej natury sie nadaje... :P
Batou Napisano 14 Marzec 2004 Napisano 14 Marzec 2004 Jak ja uwielbiam rysować ołówkiem! Szkoda tylko że skanera nie mam :(. Leander : fajna mycha.
Kinia Napisano 14 Marzec 2004 Napisano 14 Marzec 2004 jest to moja pierwsza praca na tak duzym kartonie (100 x 70) i w dodatku I raz malowałam akrylami ... :D coz tu dodac... myslalam ze malarstwo jest dużo łatwiejsze.... :P w najblizszym czasie wrzuce moje najnowsze prace ale do tego potrzebuje cyfrówke ...
leander Napisano 14 Marzec 2004 Napisano 14 Marzec 2004 Kiniu, wg mnie malarstwo u Ciebie jest dobrych kilka miesięcy przed ołowkiem. A jesli to pierwsza praca akrylami, to juz sam nie wiem co myslec.. Super. Ile Ci zajęła?
Rekomendowane odpowiedzi