Pan News Napisano 22 Styczeń 2009 Share Napisano 22 Styczeń 2009 Pojawił się ciekawy plugin dla programu 3ds Max o nazwie Flatiron. Jest to kompletne narzędzie do "wypiekania" tekstur i pakowania grup obiektów do jednej pojedynczej mapy UV. Zachęcam do obejrzenia wideo na stronie producenta. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=484 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n-pigeon Napisano 22 Styczeń 2009 Share Napisano 22 Styczeń 2009 Czemu "wypiekania" nie lepiej wypalania :) brzmi sensowniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 23 Styczeń 2009 Share Napisano 23 Styczeń 2009 To chyba przez ten garnek :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aspenboy Napisano 23 Styczeń 2009 Share Napisano 23 Styczeń 2009 Ale w dosłowniejszym tłumaczeniu bliżej będzie właśnie "wypiekania" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 23 Styczeń 2009 Share Napisano 23 Styczeń 2009 bake'owac to nie to samo co wypalac wiec wypiekanie jak najbardziej jest poprawne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n-pigeon Napisano 23 Styczeń 2009 Share Napisano 23 Styczeń 2009 Za przeproszeniem, ja zazwyczaj spotykałem się z stwierdzeniem, wypalać coś na czymś, a nie wypiekać coś na czymś. Jeśli już, wypiekać coś. Po za tym wypalać lepiej brzmi :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczery. Napisano 23 Styczeń 2009 Share Napisano 23 Styczeń 2009 jeszcze się przyczepcie do daty wstawienia posta albo że wideo nie jest napisane przez "v" LOL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n-pigeon Napisano 23 Styczeń 2009 Share Napisano 23 Styczeń 2009 Nie czepiaj się bo video jest poprawnie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 23 Styczeń 2009 Share Napisano 23 Styczeń 2009 Powiem tak. Szkoły są różne. Lata temu, jeszcze na początku finalRendera używało się terminu "bejkowanie" i raczej tłumaczyło się go jako "wypiekanie". I stąd moje przyzwyczajenie. A chodzi w tym przypadku o "bejkowanie". Sam termin "wypiekanie" również lepiej się przyjął nawet w literaturze poświęconej grafice 3D. Przykład: "Ćwiczenie: Wypiekanie tekstur dla modelu psa (773)" http://helion.pl/ksiazki/spisy/max8bi.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n-pigeon Napisano 23 Styczeń 2009 Share Napisano 23 Styczeń 2009 Z tą literaturą też bywa różnie, przykład, jedna z moich ulubionych książek. "Cyfrowe oświetlenie i rendering" Jeremyego Birna, jedna z najlepiej znanych pozycji w świecie 3D, strona 351, "Wypalanie tekstur proceduralnych do tekstur obrazkowych". No, to dochodzimy do konkluzji, "jak zwał tak zwał" ^^. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 25 Styczeń 2009 Share Napisano 25 Styczeń 2009 A ja myślałem że wśród tych dziewięciu komentarzy jest choć trochę spostrzeżeń na temat opisywanego w newsie plugina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi