meariss Napisano 30 Styczeń 2009 Share Napisano 30 Styczeń 2009 (edytowane) Powitać, jestem tu całkiem nowy, zakładam teczkę 2d, żeby zagnieździć gdzieś swoje pracki. Na początek moje pierwsze zabawy ze światłem: portret przyjaciółki na życzenie: i Lady Aribeth de Tylmarande z Neverwinter Nights, nie wyszła najlepiej, ale co tam: Edytowane 20 Listopad 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 30 Styczeń 2009 Share Napisano 30 Styczeń 2009 hmm http://max3d.pl/tutorial.php?id=97 http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=32070 Baw się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 30 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2009 Dzięki prrrszalony, dobry temat, wyszło mi w związku z nim coś takiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 31 Styczeń 2009 Share Napisano 31 Styczeń 2009 Podciągnij trochę kontrast w swoich pracach. Nie umieszczaj ich w bliżej nieokreślonej przestrzeni a przynajmniej upraszczaj tą, która widzisz. Teraz ta zieleń odbijałaby się bardzo mocno w jabłuszku. Kontury też popraw (zaznacz ostrzej krawędzie) w kilku ważniejszych miejscach i będzie git. Kibicuję, widać, że masz kopa :D daruj sobie na chwilę obecną w digitalu coś innego poza naturką, porysuj jakieś obiekty z różnych ujęć itd cobyś wyczuł obiekty a nie tylko plamy, bo jak widać, rozpływają Ci się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 31 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2009 Dzięki bardzo za dobre rady :], w najbliższych pracach postaram się kierować tym, co napisałeś, tymczasem (jeszcze przed przeczytaniem Twojego postu :D) namazałem jeszcze jedną prackę, która być może też mi się rozpłynęła w plamach, tak jak wspomniałeś. Ale mimo to wrzucam: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 16 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Po dłuższej przerwie wrzucam moje ostatnie szkice: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 co do oczu brakuje imy bryły sa płaskie szczególnie to drugie od góry http://img408.imageshack.us/img408/4083/he25.jpg zobacz to może to nie jest zbyt dobry przykład bo sam nie rysuje jakoś świetnie ale zawsze... oko ma bryle to jest kula jak sobie to dobrze wyobrazisz to jesteś w domu najpierw spróbuj załapać kształt a potem cieniuj :) polecam villpu head cos tam... dużo na tym forum było o tym pisane jak dobrze pokopiesz to znajdziesz czyrs ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem. Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 Szkica płaskie. Po pierwsze.. staraj się myśleć i pracować bryłą. Czyli oko sprowadzaj do kóli a nie koła. Po drugie jeśli już cieniujesz to mróż oczy. To co mocniej aprobuje światło (jest jasne) bedzie "znikać" i lepiej będziesz widział najciemniejsze elementy. Jak rozszerzysz zakres gradacji szarości w pracach będą one wyglądały zdecydowanie bardziej realistycznie. Nie bój się stawiac kreski. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Odnośnie oka-kuli musisz jeszcze pamiętać o jednaj ważnej rzeczy. Samo oko jest kulą jak najbardziej, ale okolica tęczówki jest wklęsła a ciało szkliste przed nią znowu lekko wypukłe. Najlepiej poczytaj sobie w necie o budowie anatomicznej oka albo nawet przejrzyj tutoriale 3d jak się robi gałkę oczną. To bardzo pomaga zrozumieć bryłę. O ile się nie mylę w portretach (i może nie tylko) gdzie widać oczy postaci to tam właśnie w 90-95% wędruje wzrok oglądającego w pierwszej chwili. GL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 23 Maj 2009 Autor Share Napisano 23 Maj 2009 Zrobiłem mały update w wolnym czasie, kierując się waszymi wskazówkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 12 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2009 Update: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 30 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2009 Po długiej przerwie, update: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 2 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2009 (edytowane) Edytowane 2 Wrzesień 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 (edytowane) Przejzalem twoja teczke, i na razie polecil bym zajac sie cwiczeniami, przeczytaj sobie teorie koloru, cwicz dalej anatomie, rysuj duzo z refek najlepiej, zeby byly to przedmioty badz osoby prawdziwe, mozna tez ze zdjecia, ale unikaj uzywania pipety. Jesli chodzi o pana z system of a down o ile sie nie myle, dobieraj sobie moze innego typu refki, z lepszym bardziej ciekawym oswietleniem i roznorodnoscia kolorow i barw wtedy oprocz anatomi cwiczysz tez pigmentacje ludzkiej skory np gdy pada na nia ostre swiatlo i takie typu sprawy. Staraj sie tez uzywac mozliwie jak najwiekszych rozmiarow brushy, i nie wdawaj sie zbyt szybko w detale. Pozdrawiam Edytowane 2 Wrzesień 2009 przez ICE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 2 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Dzięki za konstruktywną krytykę, na pewno się jakoś odniosę do Twoich rad. Pozostaje mi tylko kupno tabletu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dante88 Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Stary Pan z systemu dobry :D ale ostatnia praca miszcz :D kolorki swietne dobrane^^ chociaz mozesz trocheeee, podciagnac detal i wiecej twardszych edzli, napwno doda to charakteru prcy ;) Powodzenia w pracach i przy kupnie :P ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Dziękować :]. Ta ostatnia była maziana na podstawie TEJ referki. Co do pędzli, jakie polecasz ustawienia krycia i przepływu w Photoshopie (o ile go używasz)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2009 (edytowane) Jebut: Edytowane 3 Wrzesień 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kpax Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 uu rozwijasz się fajne te pracki;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2009 Trochę nieskończony, mało detali... ale wrzuciłem. Może dam do overpaintingu. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2009 (edytowane) Mały update, tym razem ołówek: Edytowane 17 Wrzesień 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 17 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2009 (edytowane) Oraz coś w digitalu: I mój kot: Edytowane 17 Wrzesień 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 21 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2009 Testowanie pędzli własnych. :] Hi-res Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 25 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kpax Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 o widzę że działasz no ładnie ładnie fajna ta wysepka jak na teścik;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2009 (edytowane) I coś nowego: :) Edytowane 5 Październik 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 5 Październik 2009 Autor Share Napisano 5 Październik 2009 (edytowane) Gazowy olbrzym: Użyłem do tego zdjęcia nieba: Następnie przekształciłem narzędziem smużenie oraz filtrem skraplanie: Po czym zaokrągliłem filtrem współrzędne biegunowe i standardowo filtr sferyzacja. Gwiazdy zrobione są szumem, mgiełka chmurami różnicowymi, a te jaśniejsze gwiazdy już ręcznie narzędziem rozjaśniającym i smużeniem (promienie). Edytowane 5 Październik 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kpax Napisano 9 Październik 2009 Share Napisano 9 Październik 2009 mearis bierz się za robotę a nie będziesz na forach siedział hehe żartuje;p szczerze to mi si podoba ta praca z tym mózgiem matroszki fajna i czekam na więcej..ćwicz ćwicz ćwicz ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 9 Październik 2009 Autor Share Napisano 9 Październik 2009 Dziękować. :) I kto tu się za robotę nie zabiera. :P Też byś coś do tygodniowego speedpaintingu wrzucił. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kpax Napisano 9 Październik 2009 Share Napisano 9 Październik 2009 oj cicho..;D ja niestety nie bo tablet zostawiłem na stancji gdzie imo nie mam internetu;p a po drugie za cienki jestem;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 17 Październik 2009 Autor Share Napisano 17 Październik 2009 (edytowane) Niedokończone, ale wrzucam. Edytowane 18 Październik 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kpax Napisano 18 Październik 2009 Share Napisano 18 Październik 2009 kurcze ten pejzażyk fajny jest i go skończ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 18 Październik 2009 Autor Share Napisano 18 Październik 2009 (edytowane) Ano wielkie dzięki za motywacje. :) I jeszcze update pracy z pierwszego posta ( ta na samym początku): Edytowane 18 Październik 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 19 Październik 2009 Share Napisano 19 Październik 2009 Zwroc uwage skad tak naprawde ma padac swiatlo na tego rycerza. Dalej dzialasz myszka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 19 Październik 2009 Autor Share Napisano 19 Październik 2009 (edytowane) Właśnie miałem z tym światłem nie mały problem, może po prostu najpierw zajmę się malowaniem z refek, a nie z wyobraźni. I niestety dalej działam myszką. Tymczasem ćwiczenie z domowego przedszkola. :O Edytowane 23 Październik 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 22 Październik 2009 Autor Share Napisano 22 Październik 2009 (edytowane) Update: Hi-res I drugi: Hi-res Edytowane 23 Październik 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 10 Listopad 2009 Autor Share Napisano 10 Listopad 2009 Małe studium anatomii z "Anatomii dla Artystów Fantasy" Glenn'a Fabry'ego i Ben'a Cormack'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 10 Listopad 2009 Share Napisano 10 Listopad 2009 lepiej jakbyś to sobie machnął ołóweczkiem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 10 Listopad 2009 Autor Share Napisano 10 Listopad 2009 lepiej jakbyś to sobie machnął ołóweczkiem ;) Fakt w digitalu mi to nie najlepiej wychodzi, więc za dużo prac nie wrzucam, ale ołówkiem też grzeję, tylko wszystkie trzy skanery w szkole nie działają, o ironio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 10 Listopad 2009 Share Napisano 10 Listopad 2009 Powiem, że bardzo się cieszę, że nie korzystasz z tego jednego, suchego pędzla, który moim zdaniem nie wszędzie pasuje. A walorek/kolorek fajny :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 A walorek/kolorek fajny :) pozdrawiam Niestety, ale wogole nie zgodze sie z przedmowca. Wiem, ze malowanie myszka to zadanie hardkorowe, ale odpusc sobie lepiej. Jesli naprawde chcesz nauczyc sie malowac i rysowac, to wiedz ze podstawy dla mediow tradycyjnych i cyfrowych sa takie same. Dobrze ulozona kompozycja, perspektywa, konstrukcja, proporcje, walor. Poki nie kupisz sobie tabletu radze wziac olowek w reke i zaczac ostro dzialac. Przekonaj sie tez do wegla i wiekszych formatow, kolor mozesz cwiczyc akwarelami, sa dosc tanie i latwiejsze niz np takie olejne. Dla scislosci podziwiam wytrwalosc rysowania myszka, ale nigdzie cie to niedoprowadzi pozatym, ze bedziesz w tym lepszy od innych probojacych robic to myszka ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 Jakikolwiek tablet będzie lepszy, jeśli nie ma żadnego... Jak nie da rady inaczej to bym poszukał używanego wacoma bamboo... Może znajdzie się coś w dobrej cenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 W sumie swieta sie zblizaja mozesz szepnac mikolajowi, ze przydal by ci sie intuos ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prrrszalony Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 Dobrze ulozona kompozycja, perspektywa, konstrukcja, proporcje, walor. Dla scislosci podziwiam wytrwalosc rysowania myszka, ale nigdzie cie to niedoprowadzi pozatym, ze bedziesz w tym lepszy od innych probojacych robic to myszka ;) Ale myszką też można ćwiczyć kompozycje, perspektywę, konstrukcje, proporcje i walor... tyle, że wolniej :D Więc do czegoś go to doprowadzi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 11 Listopad 2009 Autor Share Napisano 11 Listopad 2009 Ano na razie staram się nie opuszczać w ołówku, a na święta i tak nie liczę, tym bardziej, że musiałem dopiero co wyłudzić na kartę graficzną, bo starą szlag trafił (jakieś zielone krechy na ekranie). W tej chwili akurat ołówkiem ćwiczę twarze stenograficzne. Zastanawiam też, czym lepiej rysować - ołówek techniczny 5 mm, czy zwykłe 2B/3B i wyżej. Niby ja lubię technicznym, ale nie uzyskam nim takiej czerni, jak zwykłymi, co będzie widać po zeskanowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordbiernac Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 http://forums.cgsociety.org/showthread.php?f=137&t=502505 http://forums.cgsociety.org/showthread.php?f=137&t=241730 ten koles smiga myszka ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 Jakos niiewierze, ze od zera robi wszystko myszka, szkic postaci olowkiem i reszte technicznych elementow dorabianie i kolorwanie w ps. Bo albo jest genialnym i wytrwalym klikaczem, albo cofam wszystko co powiedzialem o gryzoniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 jak dla mnie bryłę czujesz ...po prostu pracuj nad nią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meariss Napisano 12 Listopad 2009 Autor Share Napisano 12 Listopad 2009 (edytowane) Jestem trochę uparty, co nie znaczy, że odłożyłem ołówek. :] A tu anatomia: Edytowane 12 Listopad 2009 przez meariss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jameli Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 że też chce Ci się myszką malować :p ja bym padła chyba :p różowe niebo jakoś do mnie nie przemawia ale szkice fajnie Ci wychodzą ;) tylko ta pani po prawej na górze jakaś taka nieproporcjonalna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi