Chrupek Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 czy do Mayki są jakieś drzewa, typu Onyx na Maxa? Chciałem się przymierzyć do jakiejś wizki zewnętrznej w Mentalu i bez roślinności to będzie kiszka troche.
wizz Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 (edytowane) w paint effects sa tam jakies , otwórz sobie Visora i poszukaj :) ale one i tak nie sa moim zdaniem dobrej jakosci , ale moze ci wystarczą Edytowane 11 Luty 2009 przez wizz
Destroyer Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 Onyx jest standalone i możesz sobie te tysiące polygonów wexportować do obj i potem długo importować :) są też xFrogi - ten sam workflow ;) kiedyś był plugin do majki ale jest kilka wersji do tyłu więc nie ma co się nim zajmowac do tego jeszcze super lekkie drzewka np. od everów ;)
beny Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 Drzewa Paint FXowe nie są konstruowane do zbliżeń, ale do wizualek to raczej stykną. Wybierz te z rodzaju "meshes" i jedziesz. Tylko sobie przekonwertuj do polygonów bo Ci Mental nie wyrenderuje :(
Nezumi Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 PaintFXy mozna pociagnac Zbrushem do zblizen. A te drzewka z Onyxa daje sie jakos ladnie animowac? (pewnie wszystko sie jakos daje ale JAK :D).
Destroyer Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 A te drzewka z Onyxa daje sie jakos ladnie animowac? (pewnie wszystko sie jakos daje ale JAK powoli :D mażna zrobić szkielet, Lattice, sofrbody + warp deformer, może dałooby się jakoś do PFX podpiąć ale tego nie wiem raczej nie ma łatwiego roziązania out of box :)
ptaszek Napisano 12 Luty 2009 Napisano 12 Luty 2009 w paint effects sa tam jakies , otwórz sobie Visora i poszukaj :) ale one i tak nie sa moim zdaniem dobrej jakosci , ale moze ci wystarczą wizz dobrze mowi.. zrob takie drzewko, ale przekonwertuj pozniej paint effect na poly i podmien textury lisci i pnia- mozna calkiem wypasne drzewka robic :)
Nezumi Napisano 12 Luty 2009 Napisano 12 Luty 2009 (edytowane) beny - LOL ;) Przeciez nie mowie zeby liscie ciagnac w Zbrusha. Malujesz drzewko w PaintFX, dajesz Separate i zaznaczasz pien i glowne galezie - laczysz je w jeden obiekt. Cala reszte laczysz ze soba w drugi obiekt i w Zbrushu meczysz tylko pien i glowne galezie. Raczej rzadko bedziesz mial duzo drzew na pierwszym planie wiec za duzo sie nie narobisz. Mialem gdzies caly workflow do tego... Zdaje sie ze pojawil sie tez na starszych tutkach Gnomona pod paintFXy. Co do swietnego Xfroga dla mayi - tutaj mozna przeczytac ze jest wersja 4.3 dla Mayi 2009 http://partnerproductsme.autodesk.com/catalog/default.asp Ale na oficjalnej stronie xfroga widze tylko pluga do cinemy w wersji4.3, a ostatni do mayi jest dla Maya2008... Edytowane 12 Luty 2009 przez Nezumi
Destroyer Napisano 12 Luty 2009 Napisano 12 Luty 2009 Ja swoją wiedzę o wersji froga pod majkę opierałem o stronke xfrog 4 for maya i tam jest trial do wersji 8 ;) informacji o nowszej nigdzie nie znalazłem, cała stronka greenworksa woła o pomstę do nieba, nawalone wszystkiego bez jakiegokolwiek pomysłu :) a w sklepie to nawet nie ma wersji 4.3 dla cinemy już o majce nie wspominając :)
beny Napisano 12 Luty 2009 Napisano 12 Luty 2009 Nezumi, z tą "rzeźbą" to mi chodziło o animację drzew :) a dokladnie, listkow ta metoda co Destroyer zaproponowal.
Chrupek Napisano 12 Luty 2009 Autor Napisano 12 Luty 2009 dzięki Panowie, ten Xfrog jest niezły, sprawdzę triala jak się oczywiście da zainstalować na Mayce 2008.
Nezumi Napisano 12 Luty 2009 Napisano 12 Luty 2009 Destroyer - ja trafilem przypadkiem na to info o xfrogu dla Mayi2009.. Ciekawe jak go kupic/wyprobowac skoro link z Autodesku przekierowuje na strone oficjalna na ktorej nic nie ma LOL beny - mà' baaad ;) Chyba w Onyxie kiedys widzialem opcje animacji gdzie wcale ladnie sie listki ruszaly... Bylo to tak dawno ze trudno mi osadzic czy to w ogole prawda :D
bartolomeo Napisano 13 Luty 2009 Napisano 13 Luty 2009 w maya w paint efectach można animować liście. Tak mi sie wydaje - niemal pewny jestem, ze kiedyś drżenie liści dodałem.
beny Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 Da się i to bardzo ładnie :) Da się nawet ich rozwój animować. Ogólnie maja to pinkny soft :)
Rekomendowane odpowiedzi