Napisano 24 Kwiecień 200915 l Autor rzeczywiscie ;/ trza jeszcze popracowac nad tym ... nie wiedzialem ze tak to zle wyjdzie po photoshopie ;p;d ;/
Napisano 25 Kwiecień 200915 l Autor czesc ... chcialem juz powoli onczyc kuchnie ale na drzwiach wyskoczyla szyba ;/ wiecie moze z jakiej paki ?? na suficie tak samo jakies czarne ;/ wiecie jak to zlikwidowac ??
Napisano 25 Kwiecień 200915 l Autor dobra poradzilem sobie jakos ... poprzestawialem vertexy i wszystko gra
Napisano 25 Kwiecień 200915 l Jej teraz widzę jaka skopana jest tu komunikacja! Wchodząc do tego pomieszczenia wysepka jest istną przeszkodą!!!! Wyobraź sobie że zmieniasz sofę w salonie i masz ją tędy wnieść :D Albo dwie osoby naraz wchodzą. Przesuń ją w stronę okna. Drzwi średniawe te łuczki nijak się maja do nowoczesnej kuchni. Zrezygnuj z tego małego wklęśnięcia w suficie nie wyglada to dobrze. Ja bym zmienił też kolor podłogi w salonie na ciemniejszą - trochę podobną do drzwi. Ujęcie mi się nie podoba, jakbyś chciał uniknąć widoku za oknem, dowal jakieś fajne zasłony. Jak dorzucisz parę rzeczy już nie będziesz patrzył na tą prace z obrzydzeniem wiem o co chodzi, po długiej walce własne prace się nudzą dlatego staraj się cały czas widocznie ulepszać. Rozgadałem się ale mam nadzieje że Ci pomogę :-) Powodzenia i walcz do końca!!!
Napisano 25 Kwiecień 200915 l Autor tiaaa ;p znowu ;pzaslony clothem nie ?? ale zal ;p ok zrobie co sie da ;d dzieki ze interesujesz sie tak moja kuchnia ;d a i nie chce widoku za oknem i wcale go nie unikam ... jeszcze sie obrazki nie wczytuja ;/ http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=44312&highlight=zas%C5%82ony ktos wie jak zrobic zaslony ?? Edytowane 25 Kwiecień 200915 l przez phatum32
Napisano 25 Kwiecień 200915 l Rób co chcesz zasłony Fajnie by zmiękczyły ten obrazek. Możesz dać gotowy model jak boisz się sam modelować.
Napisano 25 Kwiecień 200915 l Autor nie chce czyjegos ;p pokombinuje sam metoda prob i bledow i sam sie czegos naucze
Napisano 26 Kwiecień 200915 l Autor dobra mysle ze juz praca zakonczona ... dalem jeszcze te zaluzje i dalem ciemniejsze panele ... jak sie wam podoba ?? moze byc? ?
Napisano 26 Kwiecień 200915 l Autor nie chce sie juz z tym bawic ;/ to juz koniec chyba ale chce wiedziec co o tym sadzicie EDIT: a i czy moge sie z tym do zakonczonych prac zawijac ?? Edytowane 26 Kwiecień 200915 l przez phatum32
Napisano 26 Kwiecień 200915 l W końcu niby profesjonalnie Ci wyszło :)) Popracuj nad FG a jak jesteś leniuch to daj go na FG 500-800, uważaj, no i licz na to że długo Ci potrwa, popraw też sampling mtl, i licz przez noc. Kazałem Ci czytać tutka o mentalu a Ty co? Niedobryś ty :) Światło jest MEGA, ale drzwi fuuuuj, ohyda! :D Dodaj ładny environment za oknem. bapi23 ma rację i naprawdę dobrze mówi :) Jak zapisujesz jpga, to w oknie zapisu wybierasz najpierw setup.. a potem suwaka dajesz quality na 100% i hostuj gdzieś porzadnie bez takiej kompresji, to będzie gites. Postudiuj troche na temat kompresowania obrazów, bo mała waga obrazu jest dobra dla wszystkich. Edytowane 26 Kwiecień 200915 l przez Camel
Napisano 26 Kwiecień 200915 l Ja nadal uważam że metoda FG GI jest dużo lepsza niż samo FG z pomnażaniem odbić. Jak moj ostatni projekt - też kuchnie robiłem FG 360 i wyszło światło jak należy : http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=58711&page=3 Jak bym Ci radził jeszcze dopieścić :-) Podłogę to tylko przyciemniłeś na PS'ie pewnie znajdź inną ładną mape.
Napisano 26 Kwiecień 200915 l on chyba włączył photon map.. poczekamy co on powie - niech dalej bawi się FG, dałem mu tutka :D
Napisano 26 Kwiecień 200915 l Autor ja wale czytalem tego tutka sto razy ... i sto razy lepiej tlumaczy mi bapi23 a ty caly czas trujesz zebym czytal tutka, nie wlaczylem tez photon mapa, widzialem jahred twoja prace i swiatelko fajne fajne ;p
Napisano 27 Kwiecień 200915 l kuchnia idealnie czysta i nieskazitelna to i kubki piwinny wisiec prosto. :)
Napisano 27 Kwiecień 200915 l No wreszcie to skończyłeś...... :D no może być.. i tak sporo ewoluowało w porównaniu z pierwszą stroną. :) Gratulacje finishu..
Napisano 27 Kwiecień 200915 l Autor jescze nie finish ;p musi byc ladny koncowy render i nowe panele ;/ kurde ;p nie chce mi sie, znaczy nie mam czasu w tygodni u ;/ zrobie jak najszybciej ... dzieki za dobre komenty
Napisano 28 Kwiecień 200915 l Musisz zwrócić większą uwagę na realność zarówno obiektów, projektu jak i materiałów. Przykładem - lodówka Pamiętaj, że projektujesz wnątrze w którym będą mieszkać ludzie. Mieszkać i - co najważniejsze - starzeć się. Względy estetyczne nie mogą być ważniejsze od funkcjonalnych. Ogólnie - nie jest super. Widać co prawda rozkład pomieszczenia, ale można jeszcze sporo pracy w to włożyć. Zwłaszcza popracować nad projektem i proporcjami Dunablaster i jahred6 zasypali Cię niewiele wnoszącymi postami, w niektórych przypadkach wprowadzającymi w błąd, więc nikomu się nie chciało przez to przebijać i prostować ich rad. Ja bym to zostawił na takim etapie jak jest i spróbował czegoś nowego, bo widać że już na siłę to robisz, bez sensu. Pozdro
Napisano 28 Kwiecień 200915 l mkeruj co Twoim zdaniem trułem tu niepotrzebnego ? , od trzech lat projektuje wnętrza i to co mówię to doświadczenie + jakieś bieżące względy estetyczne- a nie herezja jakiej wiele.
Napisano 28 Kwiecień 200915 l Hyh, zawsze mnie rozbrajają komentarze, że np. obrazki krzywo wiszą, albo że są nieładne. A poza tym zestawiasz opinię Pani Domu na temat czyszczenia czarnych szafek z jajami włożonymi w design... Pomijając, bo opinie są różne, miałem na myśli również ilość postów. Ja pisząc staram sią zebrać moje uwagi do kupy, a nie nabijać postcount i robić wątek słabo czytelnym. Większość postów była niepotrzebna po prostu, a jak ktoś przegląda wątek, po trzeciej stronie się zraża biciem piany, dlatego chyba było mało postów osób znających się na rzeczy i zarazem mających sporo roboty. No bo jeśli jest tyle dobrych rad, po co dorzucać kamyczek który zginie w masie? Ale to wszystko moje opinie i nikt nie musi się ze mną zgadzać. Nawet nie powinien.
Napisano 28 Kwiecień 200915 l Panowie wydaje mi się, czy kłócicie się o to kto był bardziej pomocny ?? Jeśli macie wątpliwości odnośnie kompetencji to dawniej modne były pojedynki :) phatum32 - duży postęp, czekam na twój kolejny temat, tym bardziej że zapewne przyciągnie wielu forumowiczów. Od siebie tylko proponuję wcześniej przemyśleć funkcję i komunikację szczególnie jeśli to także będzie kuchnia z wyspą.
Napisano 28 Kwiecień 200915 l Autor teraz chce z referki ... mysle ze lepiej wyjdzie i nie bedzie rpoblemow ;p kurde nie mam kiedy wyrenderowac juz na finish, mysle ze weekend bedzie ... ;/ oczywiscie zaloze niebawem nowy temat z jaas wloska kuchnia ;p ;p ;d
Napisano 29 Kwiecień 200915 l kłóćcie się dalej, może spytajcie autora tematu, kto był najbardziej pomocny... A poniżej różnica między 3ds max i 3ds max design obie w wersji 2009, ustawienia identyczne, (3ds max rendering u mnie, 3ds max 2009 rendering autora tematu)...i to jest przyczyną słabego shadingu, nie ustawy, nieumijętność itd... lecz coś sknocone w wesji design, jeżeli oczywiście to co mówi autor jest prawdziwe (czyli takie same ustawienia jak u mnie - scene przesłał mi z ustawieniami więc wszystko powinno być tak samo). Może ktoś wie o co chodzi? Ustawy są ok co pokazuje rendering na 3ds max, gnie ma żdanych plam, za to mental w design wyrenderował straszną kiszkę...
Napisano 2 Maj 200915 l kłóćcie się dalej, może spytajcie autora tematu, kto był najbardziej pomocny... A poniżej różnica między 3ds max i 3ds max design obie w wersji 2009, ustawienia identyczne, (3ds max rendering u mnie, 3ds max 2009 rendering autora tematu)...i to jest przyczyną słabego shadingu, nie ustawy, nieumijętność itd... lecz coś sknocone w wesji design, jeżeli oczywiście to co mówi autor jest prawdziwe (czyli takie same ustawienia jak u mnie - scene przesłał mi z ustawieniami więc wszystko powinno być tak samo). Może ktoś wie o co chodzi? Ustawy są ok co pokazuje rendering na 3ds max, gnie ma żdanych plam, za to mental w design wyrenderował straszną kiszkę... Straszne po prostu... Jak oni tego 3ds maxa rąbią to się zapłaczę że kiedyś będę musiał używać nowszych 3ds i kiepsko rendzić :(
Napisano 2 Maj 200915 l Straszne po prostu... Jak oni tego 3ds maxa rąbią to się zapłaczę że kiedyś będę musiał używać nowszych 3ds i kiepsko rendzić :( Nikt nie powiedział że trzeba kozystac z nowych 3ds maxow :P Ja jade na 3ds 9 bo wydaje mi sie że jest dobry i w nowszych wersjach narazie mało sie zmienia. Pozatym Autodesk niekaszani 3dsa tylko cos z renderem musi byc nie tak, pewnie pare opcji ma lekko inne efekty :)
Napisano 2 Maj 200915 l Taaaaaaaaaaa.. a jeśli nie da rady kupować starych 3ds, a przyjdzie mi na legalu robić komercyjne wizki, to przyjdzie mi tak sie rzygac z powodu tej nowiutkiej kaszany...;/ przepraszam autora wątku za łoff-top. obrazek prezentował w obu 3ds na takich samych ustawieniach renderu.. Pozatym uważam że należy winić za to autorów mentala. V-Ray góruje.
Napisano 2 Maj 200915 l Taaaaaaaaaaa.. a jeśli nie da rady kupować starych 3ds, a przyjdzie mi na legalu robić komercyjne wizki, to przyjdzie mi tak sie rzygac z powodu tej nowiutkiej kaszany...;/ przepraszam autora wątku za łoff-top. obrazek prezentował w obu 3ds na takich samych ustawieniach renderu.. Pozatym uważam że należy winić za to autorów mentala. V-Ray góruje. Taaaa... to kup teraz starsza wersje :/ Pozatym do wszystkiego idzie sie przyzyczaic więc wiesz. A zwalac wine można na wszystkich ale po co, render jest dobry to lekko go poprawaiają. A że V-ray jest lepszy to tez kwestja dyskusyjna bo każdy ma inny gust a mozliwości obu renderów sa bardzo rózne :P
Napisano 2 Maj 200915 l Bzury panowie piszecie, zaprezentowałem przecież nie starego i nowego maxa a wersję standard i design! Jeżeli ktoś pisze że od wersji 9 mało się zmienia to chyba nie używa zbyt często tego nowszego softu, lub nie miał z nim styczności na tak długo aby zauważyć zmiany. Jechanie na starym maxie 9 uznaje za - każdy ma to co lubi, a jak nie ma, to lubi to co ma, a w maxie 2k10 poprawili nawet błedy przy render to texture z daylightem, i dlatego też nowy soft jest przeważnie lepszy od starszego. Kiedyś była mowa o tym na forum, zawsze można jechać na maxie 4 z edit meshem;p