Napisano 6 Kwiecień 200915 l mam taki kłopot, że chciałbym zrobić identyczne ujęcie jak na obrazku, który wgrywam jako ImagePlane. Problem w tym, że kamera nie bardzo chce złapać takie ujęcie, bo wszystko jest powyginane i kompletnie nie łapie perspektywy. Nie moge dopasować swojego pomieszczenia 3D, do tego na obrazku. Może tymi kamerami 3D nie da się tego osiągnąć? Próbowałem już wszystkich ustawień kamery i nic z tego nie wychodzi. Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu.
Napisano 6 Kwiecień 200915 l A utworzyłeś nową kamerę, czy wrzuciłeś obrazek w tło perspective, i później je obracałeś?
Napisano 6 Kwiecień 200915 l Kamera z ktorej to ustawiasz akurat jest niewazna, choc napewno lepiej zrobic sobie dodatkową zeby uniknac przypadkowego obrotu po jakims czasie i pracy od nowa. Poza tym obserwujac ustawiana kamere w oknie perspektywy mozesz obracac i przesuwac ja manipulatorami. Skoro jest powyginane to moze ogniskowa kamery jest inna niz domyslna 35. Zeby prawidlowo ustawic kamere musisz zgadnac 7 parametrow - pozycje w 3d obrot w 3 osiach i wlasnie ogniskową - fov. Im mniejsza ogniskowa tym wiecej znieksztalcen beczkowatych (tworzacych tzw rybie oko). Mozesz tez przestawiac inny parametr wynikajacy bezposrednio z glebi ostrosci - kąt widzenia ale to juz kwestia gustu. Sprobuj dostac sie do metadanych pliku w ktorych czasem zapisana jest ogniskowa w chwili robienia zdjecia, a jesli nie ma takich to mozesz poprobowac na kilku najczesciej uzywanych - ale to juz raczej pytanie do fotografow ktorzy nierzadko po jednym spojzeniu na zdjecie potrafia stwierdzic jakim obiektywem o jakiej ogniskowej i jasnosci było zrobione. Oczywiscie moga sie na wejsciowym obrazie pojawic inne znieksztalcenia wynikajace z wad obiektywu ktorym robione bylo zdjecie, ale sa raczej zaniedbywalne. Pozdr. Edytowane 6 Kwiecień 200915 l przez ca mel
Napisano 6 Kwiecień 200915 l Do tego co misze ca mel mozna dodac jeszcze, ze ogniskowa rowniez okresla odleglosc matrycy/blony od obiektywu i jej proporcje wzgledem niego. Jesli wykadrowales obrazek to w ogole zaczynaja sie schody, bo zmieniles ogniskowa. Tak totalnie na oko latwo to wszystko ustawic nie jest w kazdym razie.
Napisano 7 Kwiecień 200915 l Autor dzięki, najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że Fryrender ma całkiem inną kamerę, która widzi "jeszcze inaczej"... domyślam się, że jego kamera, jest "tą właściwą", bo powoli zbliżam się do celu, o który mi chodziło :-)