blinq Napisano 21 Maj 2009 Napisano 21 Maj 2009 Hej! Dostałem zlecenie na wykonanie tapety do windowsa z animowanym logasem jakiejś tam firmy. Teraz mam takie pytanie do Was - w jakim formacie najlepiej to dostarczyć klientowy? Jako nieskompresowany avi? Jak się w ogóle ustawia film na tapetę? Z góry dzięki za pomoc
JmTm00 Napisano 21 Maj 2009 Napisano 21 Maj 2009 Nie jestem na bierząco w temacie tapet do windowsa ale wiem ze napewno format .GIF działa.
blinq Napisano 21 Maj 2009 Autor Napisano 21 Maj 2009 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, ale już próbowałem gifa i jakość jest słaba :/ Do tego strasznie tnie się przy odtwarzaniu. Może jakieś inne propozycje? Edit: Udało się. Zapisałem jako swf i tłem pulpitu jest strona html. Jakość może nie jest powalająca ale daje radę. Chyba, że ktoś ma jakiś inny fantastyczny pomysł? Jeszcze raz dzieki JmTm00 za zainteresowanie. Edytowane 21 Maj 2009 przez blinq
Traitor Napisano 21 Maj 2009 Napisano 21 Maj 2009 Tunery tv mialy mozliwosc emisji obrazu jako tapeta. ale zeby avika puszczac to nie slyszalem. Po co to komu, dysk bedzie wiercil.
bartolomeo Napisano 21 Maj 2009 Napisano 21 Maj 2009 ktoś płaci to znaczy, ze mu potrzebne. podobno swfy działają jako tapety.
DaveBorck Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 Znajomy wykorzystywał do tego właśnie swf-a, ale on nie puszczał filmów przez to tylko zrobił sobie coś w rodzaju własnego paska bocznego jak w windows vista. Ale puszczanie filmów na full screena może być problematyczne z powodu wydajności. Pozdro DaveBorck
Eddy__ Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 przecież mogą wykorzystać odtwarzacz do filmów i puścić po prostu na pulpicie... subedit, allplayer albo media player classic mają taką opcję ;) więc może tak chcą zrobić ? Innej możliwości raczej nie ma ?
Shogun 3D Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 Animacja logo na pulpicie kompa na którym się parcuje to absurd. zamula kompa i rozprasza przy pracy. Jak już, to najlepiej pokombinować z wygaszaczem ekranu, jesli podczas rozmowy z klientem się nie pracuje, a w zasięgu jego wzroku jest ekran monitora. Jesli natomiast ma to być wyświetlane jako reklama na monitorze stojącym na wystawie sklepu lub gdziekolwiek indziej, to filmik na full screen w dowiolnym playerze wystarczy.
blinq Napisano 22 Maj 2009 Autor Napisano 22 Maj 2009 Facet chce mieć animowaną tapetę - co zrobisz. Argumenty, że zamula kompa itd nie trafiają. Klient nasz pan jak to sie mowi ;)
Traitor Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 Ja bym mu zrobil avi nieskompresowane niech poczuje moc darcia kopyta dyskowego hehe Swoja droga, niech jeszcze powie, ze chce by tapeta animowana byla w HD, spadlbym chyba z krzesla:) :D
adek Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 Zapewne chodzi o tapetę dla Visty. Vista, ale jedynie w wersji Ultimate ma coś takiego jak animowane tapety. Faktycznie robi to wrażenie, jednak jeśli chodzi o pamięć - troche zabiera. Zdaje się, że MS najchętniej przyjmuje filmyw w WMV. Ogólnie to dosyć ciekawe, ale mało osób wie, że coś takiego jest no i mało osób ma Viste Ultimate. Dodatkowo to trzeba zaznaczyć jako aktualicje opcjonalne. Zdaje sie, że w nazewnictwie MS nazywa się to DreamScene. Jakie przykladowe galerie: http://dream.wincustomize.com/index.aspx?c=1 http://cybernetnews.com/2007/06/25/cybernotes-dreamscapes-that-make-your-vista-desktop-shine/
sly Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 Ja takie cuś jeszcze pod Win89 rozwiązywałem robiąc .html z animowanym gif'em, nie wiem czy flash zadziała - ale myślę że tak. Możnabyło wtedy zaznaczyć "pulpit jako strona sieci web" i jako tapetę zaznaczyć HTML'a. Zda egzamin jeśli to ma być tylko logo. pozdrawiam.
CzAk1 Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 Hmmm...Mozna zrobić właśnie gifa animowanego...i załadowac jako tapetę... I chyba jest jakiś programik... automatic wallpaper changer?? Jakoś to sie tak nazywało. I ów programik sięga do podanego folderu z którego bierze foty i zmienia je co jakiś czas...więc teoretycznie mozna coś zanimować... o_O Powinno działać...ale to z tym programikiem to troche bez sensu ;)
blinq Napisano 26 Maj 2009 Autor Napisano 26 Maj 2009 Dzięki wielkie za pomoc. Na razie zrobiłem swf'a i wysłałem razem z plikiem html do klienta. Zobaczymy co na to powie. To chyba najbardziej optymalne rozwiązanie - pójdzie pod każdym systemem i nie zamula tak kompa strasznie jak się obawiałem. Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi