Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

headvuw.jpg

.

Zgodnie z ustaleniami, z początkiem nowego miesiąca, startujemy z nową minibitwą. I tym razem każdy chętny może spróbować swoich sił w temacie dość trudnym, bo dotyczącym tzw. Exterior'ów.

Refka do odtworzenia tym razem, to projekt studia Tezuka Architects, a konkretnie Wall less house w Tokio, w Japonii:)

002boe.jpg

.

Jak widać, chodzi tutaj o ujęcie nocne/późnowieczorne, co ma i ten plus, że w przypadku drzew, wystarczą nawet podstawowe rośliny dostępne standardowo w max'ie. Niestety, nie wiem jak tutaj wygląda sprawa z innym softem:)

Termin ukończenia, z racji ostatniej mizernej frekwencji, to koniec miesiąca, czyli 31 lipca 2009roku do godziny 20:00.

Wszelkie sugestie oczywiście mile widziane:D

Poniżej link do reszty ujęć oraz rzutów, które może pomogą trochę:)

http://www.plataformaarquitectura.cl/2009/03/10/wall-less-house-tezuka-architects/

Pozdr i powodzenia!:)

• Odpowiedzi 46
  • Wyświetleń 5,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Me lajk it zou macz :)

Normalnie zrobię sobie tą bitewkę bo jeszcze nigdy nie robiłem night exteriorów.

Napisano

Liczyłem na interior z początkiem miesiąca.

No cóż... czekam dalej :).

Powodzenia wszystkim!

Napisano
  • Autor

Jak się wycofacie, to znajdę i nakopię:D

Marshall, są wakacje, część osób ma trochę więcej czasu, można rozważyć dodanie jeszcze jednej, osobnej minibitwy z terminem do końca miesiąca, tyle że z jakimś interiorem. Wydaje mi się, że byłby to dobry pomysł, więc działaj:)

Napisano

Podpisuje sie rekoma i nogami pod tym tematem. Mozecie na mnie liczyc.

Napisano
  • Autor

Tak, kadr ma być jak najbliższy temu, który jest w temacie, czyli widok na elewację z 'klatką schodową', wersja nocna, ale można dodatkowo zrobić również wersję dzienną, z tym, że oceniana będzie tylko wersja nocna.

Pozdr:)

Napisano

Udział bym wziął ale jak znam swoje możliwości i mojego kompa to wyjdzie kicha a nie praca. Ale kto wie może mi sie uda cos wyskrobać :) Powodzenia dla innych :P

Napisano
  • Autor

WilL, nie marudź, ja poprzednią minibitwę robiłem na procku 1GHz i 512 RAM'u, także próbuj jak będziesz miał czas:)

Napisano

Dobra przekonaliście mnie do pracy. Dziś juz postawiłem budynek więc myśle że prace wykończe na czas i że poradze sobie ze światłem (lampami będe świecił pierwszy raz jak i pierwszy raz robie ujęcie nocne) :) Pozdrawiam

EDIT: No to ja mam narazie tyle :) Wiem że słabo ale dopiero sie rozkręcam.

pracka.jpg

PS: Sorry za ziarno ale taki render i barierki juz sa poprawione.

Edytowane przez WilL
Dodanie zdjęcia :)

Napisano

Witam :)

No to w takim razie ja tez wrzuce swoje wypociny :)

Chcialem zaznaczyc, ze nie mam dzialajacego vraya, wiec

pierwszy raz operuje pod mental rayem :)

Nie przedluzajac :)

minibitwa1.jpg

Napisano
  • Autor

Szalejecie:D Czas się samemu też zmobilizować w takim razie;p Super, że już działacie:)

Pozdr

Napisano

no kurde jak takie zainteresowanie to chyba też przysiądę :)

pozdrawiam

cholera, ma ktoś może tego tutka o dostosowywaniu kamery pod fotke?

Edytowane przez tob01

Napisano

Cóż jako że się zgłosiłem również pokaże swój progress...

1233jpg.jpg

PS. Macie może jakieś pomoce dotyczące Vray IES ?

Napisano

No ładnie panowie :D Ja powiem tylko źe narazie mam problem z oświetleniem i drzewkami.

Pozdrawiam i dalej życze powodzenia :)

Napisano

Ho, ho! Widze, że będę musiała sporo nadrabiać, bo jeszcze tego nie ruszyłam.

Nieźle panowie!

Napisano
  • Autor

I weź daj takim długi termin, to zapie... jak chomiki z dopalaczem:D

Napisano

No panowie widze że nieźle idzie :D Ale powiem wam chłopcy że są wakacje i można gdzieś iśc albo jechać :P Ide bawić się z drzewkami. Pozdrawiam :P

Napisano

Touch - lepiej wiecej czasu niz mniej zawsze moze ktos jeszcze dolaczy do bitwy :)

Rzeczywiscie tempo ladne chlopaki narzucili :P Trzeba sie dostosowac :)

Napisano

Ex3 - ten IES pod daszkiem dziwnie wygląda.

Jakby co to się nie odgrażam ale jeszcze dołączę :)

Napisano
  • Autor

Popraw szkło w bocznych 'panelach', bo chyba masz zły IOR

Napisano

Ja niestety musze odpuścic sobie ta mnibitwe :/ Mój komputer zacina sie przy każdej próbie renderowania a czasem nawet przy modelowaniu potrafi to zrobić tak więc nie dam rady dokończyć pracki. Ale życze powodzenia i mam nadzieje że cos się znowu ruszy :) Ps: A pracke dokończe juz poza bitwą na nowym kompie.

Napisano
  • Autor

Lubus, spokojnie, jeszcze jest czas:) Jak dobrze przysiąść, to luźno można to zrobić w 2-3 wieczory:)

WilL, szkoda:( Wiem jak to jest, oj, uwierz, wiem:P Jak nie teraz, to później:)

Pozdr

Napisano

Wrzucam minimalne poprawki :)

ghj1t.jpg

i jeszcze jeżeli oczywiście można prosić o radę :) To czy modelować jeszcze więcej czy dać sobie spokój i bawić się w rendering i materiały ?

Napisano

Nie widać szpar na budynku. Chodzi mi o te pionowe bo te poziome masz :)

Lewa lampa jest bardziej przekrzywiona u Ciebie. Bardziej odstaje od budynku :P

Wiem, że to pierdoły, ale jeśli jest jeszcze czas i można to poprawić. Chyba o to chodzi w mini bitwie, żeby coś odwzorować jak najlepiej :)

Tak bez zastrzeżeń. Rendering bardzo podobny do referki :)

Chciał bym się również zgłosić :) Nie wiem czy trzeba pisać do kogoś czy po prostu wrzucić swoją pracę i zostanie zgłoszona.

Napisano

Vega poprostu bierzesz pracke i wrzucasz tutaj a automatycznie pójdzie do konkursu (o ile autor napisze że jest skończona) :) Nadal spoko idzie i czekam na finał bo frekfencja jest dobra i rywalizacja będzie zacięta :)

Napisano

Przepraszam, że się spóźniłem. Jeżeli praca zostanie odrzucona z powodu spóźnienia to zrozumiem :) Prace uważam za skończoną. Zniknęła mi gdzieś po lewej antena oraz światła na górze dostały jakiegoś dziwnego koloru :)

minibitwafinishfinish.jpg

Edytowane przez Vega

Napisano

Cóż również przepraszam za spóźnienie...ale musiałem czekać na render :)

To jest finalna wersja:

render1c.jpg

Napisano
  • Autor

Zaczekamy do 0:00 jeszcze, ale widzę, że towarzystwo niestety podobnie jak poprzednio wykruszyło się, więc będzie to chyba ostatnia mimibitwa z tego cyklu:)

Brawa dla tych, którzy pociągnęli temat do końca:)

Pozdr

Napisano

Nie ma czasu na takie minibitwy. Może w zamian jakis arch speed modelling challenge? :P Krzesla sofy lampy itp

Napisano

Dopiero zobaczyłem ze jest takowy wątek :P , robcie , ja poki co cwicze ;) jak bede czym mial zaszaleć to chętnie ... na następną się łape ;)

Ale nie zamykaj tematu ;) !!!