Skocz do zawartości

J 70 użytkowników zagłosowało

1. 1. J

• Blender
      13
    • 3D studio max
      40
    • zBrush
      1
    • Maya
      8
    • Cinema 4D
      1
    • SoftimageXSI
      4
    • Silo
      3

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Napisano

Jaki program najlepiej używać?

/warn/ Kolejnym razem sprawdź dział w którym zaczynasz nowy temat. Wątek przeniesiony. /warn/

Edytowane przez naeq

• Odpowiedzi 18
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Blender jest super modelerem, jak opanujesz technikę mysz+klawiatura to nie będziesz się zastanawiał jak coś wymodelować tylko po prostu "wsiadasz na rower i jedziesz :D.

Napisano

Najlepiej używać 3d maxa. Wymiata w skulpcie. Za to w animacji najlepiej uzywać Zbrusha...

Wakacje= sezon na egzotyczne tematy?

Napisano

Do tworzenia swietnych tekstur najlepszy jest AutoCad, jesli chodzi o animacje to polecam Wings, Modo jest idealny do sculptingu, a Mudbox nie ma sobie rownych w wizualizacjach architektonicznych.

Napisano

A kolega sobie zdaje sprawę, że ani zbrusha, ani silo nie można uznać za pełnoprawne pakiety 3d* ? I że nie ma czegoś takiego jak '3d studio max' ? I tego, że zapomniał właśnie o takim jednym pakiecie - dla ułatwienia powiem, że zaczyna się na literkę L .

To tak jakby zrobić ankietę jakim samochodem jeździsz i obok forda, audi i toyoty dać michelin i brembo, a zapomnieć o np. fiacie.

Aż dziw bierze, że tyle osób zagłosowało.

* jako pakiet 3d mam na myśli program oferujący wszystkie podstawowe czynności jak modelowanie, texturowanie i unwraping, animacja, tworzenie shaderów i rendering.

...:::EDIT:::...

Sorry, że wam zabawę zepsułem :P

Napisano
Do tworzenia swietnych tekstur najlepszy jest AutoCad

Muahaha. xD

A tak swoją drogą nie rozumiem sensu tego tematu, każdy używa tego co mu pasuje, jeśli nie pracujesz dla jakiejś gazety czy czegoś w tym stylu, zajmującego się ankietami, to taki topic nic nie wniesie do czegokolwiek. ;)

Jaki program najlepiej używać?

Takiego, jaki Ci przypasuje. Po to są triale aby można samemu sprawdzić. ;)

Napisano
A kolega sobie zdaje sprawę, że ani zbrusha, ani silo nie można uznać za pełnoprawne pakiety 3d* ? I że nie ma czegoś takiego jak '3d studio max' ? I tego, że zapomniał właśnie o takim jednym pakiecie - dla ułatwienia powiem, że zaczyna się na literkę L .
L... Lego? ;)
Napisano

Brakuje Houdiniego, Modo, Lightwave'a i ew. Mudboxa.. tak gwoli ścisłości. Poza tym Zbrush (podobnie jak mudbox) to chyba wciąż jeszcze sculpter (choć bardzo zaawansowany).

Dla pozyskania najlepszeych wyników najlepiej byłoby zrobić ankietę z możliwością wielokrotnego wyboru ze wszytskim, co jest na rynku.

Napisano

Oooo... i ja też o Houdinim zapomniałem... Ale jak dajemy zbrusha i mudboxa, to wypadałoby również 3d coat. Zbrush i 3d coat mogą texturować (nie wiem jak tam nowy mudbox) więc i bodypainta by trzeba dać... i tak można długo, bo choć rynek dość specyficzny, to różnorodność softu dość duża i mnóstwo róźnego rodzaju drobnego softu - takich przystawek.

Imo jeśli chcemy zrobić ankietę, to dla wybranej grupy programów - np. pakiety 3d i oczywiście wielowybór

Napisano

Najlepiej jest używać zbrusha, to chyba oczywiste...

Napisano

A ja za czasów studiowania informatyki to sobie współrzędne wertexów w notatniku spisywałem a potem w openGL sobie je wyświetlałem i była przednia zabawa przy tym :D:D

NOTATNIK najlepszym modelerem !!

Napisano

Nie zapomnij ze w notatniku mozesz tez renderowac, jesli np takiego Povraya podepniesz :)

Napisano

no i nie ma juz Softimage|XSI tylko Autodesk Softimage, a gdzie.. bo kiedys byl, czy jeszcze... Rhinoceros, Sketchup, ZModeler.. .no takie tam...xD

Napisano
A ja za czasów studiowania informatyki to sobie współrzędne wertexów w notatniku spisywałem a potem w openGL sobie je wyświetlałem i była przednia zabawa przy tym :D:D

NOTATNIK najlepszym modelerem !!

ja tez :D nawet animowane obiekty robiłem :D

a w ogóle to o co pytasz o to co ożywamy czy o to co najlepiej używać ?