Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Polecam znakomitego bloga filmu "Terror z kosmosu" http://www.terrorzkosmosu.blogspot.com . Okazuje si臋 偶e w Polsce jest nie tylko Hardkor ale po cichu ma艂ym kosztem, w dalekiej 艁odzi, bez zarzynania si臋 nad skomplikowan膮 technologi膮 i latami 艣wietlnymi do premiery, ale za to z wielkim funem powstaje film S-F. Dzisiaj jest tez news na stopklatce http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=57219

• Odpowiedzi 26
  • Wy艣wietle艅 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To dopiero jest hardkor :/ Jakosc animacji przypomina mi czasy dziecinstwa i psychodelicznych "Zwirka i Muchomorka" przy czym ta ostatnia byla chyba ladniej animowana...

Napisano

Oo...Ju偶 zapomnia艂em o tym projekcie. Fajno, 偶e doci膮gneli to do ko艅ca.

Napisano

Przecie偶 ta "Wojna 艢wiat贸w" to jest jaka艣 masakra! :O kto to realizuje? Jacy艣 gimnazjali艣ci?

ups - doczyta艂em - wyk艂adowca animacji w PWSFTiTV w 艁odzi. On uczy animacji? Matko Bosko Kochano i Chrystusie Niebieski... lito艣ci.

Napisano
  • Autor

tu jest wi臋cej

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=57219&klik=powiaz

nie wiem Kris_R czy twoje wzburzenie nie by艂o efektem zamierzonym przez autora :D

A tak w og贸le to mi jest bardzo niezr臋cznie si臋 wypowiada膰 na temat samego filmu bo zrobi艂 go m贸j kolega, a po za tym nikt z nas jeszcze ca艂o艣ci nie widzia艂. Nie codziennie te偶 mamy premier臋 animowanego shorta wi臋c jest to jaki艣 news i komu mog臋 to o tym opowiem.

Ale co艣 w tym jest 偶e z jako艣 Film贸wka nie zalewa rynku animacji co roku gromad膮 wybitnych fachowc贸w.

Napisano

haha

ale opcja. a mia艂em tradycyjnie i艣膰 na "najgorsze kino swiata" i jako艣 nie skojarzy艂em, ze b臋dzie ta animacja tam :) wypas!

Napisano

No z opisu mo偶na wyczyta膰 - "skojarzenia z klasyk膮 gatunku czyli sam膮 "Wojn膮 艢wiat贸w" H. G. Wellsa" , "Struktura fabularna, a po cz臋艣ci r贸wnie偶 estetyka filmu nawi膮zuje do kina science fiction lat 50 XX wieku" ...

Ja wiele jestem w stanie zrozumie膰. I sporo te偶 widzia艂em. Ale to jest po prostu lekkie przegi臋cie... po kim艣, kto wyk艂ada na filmowej uczelni spodziewam si臋 du偶o wi臋cej. Zar贸wno stylistycznie (bo to po prostu jest infantylne i 偶adne nawi膮zania do lat 50 tu nie pomog膮) jak i merytorycznie (kto艣 w wy偶szym wykszta艂ceniem m贸g艂by si臋 pokusi膰 o jak膮艣 mniejsz膮 dos艂owno艣膰 i bardziej wyrafinowane uj臋cie tematu ni偶 walcz膮cy robot).

Napisano

kris r , zdecydowanie przesadzasz. Styl animacji jest bardzo fajny, troche jak cartoon network, ci gimnazjalisci o ktorych wspominasz musieliby byc na prawd臋 dobrzy, 偶e by tak zaanimowa膰. Animacja nie ko艅czy si臋 na animation mentor, animation survial kit i pixarze.

Domy艣lam si臋 , 偶e tak ostro j膮 oceniasz, bo walmord nieco ironicznie por贸wna艂 j膮 do hardkoru 44.

Napisano

Proponuje tworcom nastepnym razem siegnac glebiej jeszcze w tradycje i przedstawic swoja wizje w formie teatrzyku kukielkowego. Nie bedziemy przeciez udawac jakichs tam pixarow czy innych hamerykanskich badziewi. Artyzm, Sztuka! Roboty mozna z puszek zrobic po coca coli i bedzie to wspaniale nawiazanie do amerykanizowania kultury. Bronic sie przed tymi robotami moga na przyklad postaci z ziemniakow, zeby podkreslic rodzime pochodzenie bohaterow pozytywnych. I swietnie bedzie, nietuzinkowo a pewnie i jaka dotacje mozna bedzie wyrwac na produkcje. Mnie tam sie bardzo podoba!

pfffff.

Napisano
ci gimnazjalisci o ktorych wspominasz musieliby byc na prawd臋 dobrzy, 偶e by tak zaanimowa膰

no wiadomo, sa gimnazjalisci dobzi w matematyce, albo historii to i pewnie sa tacy co animuj膮 na tym poziomie. Koles musi byc niezlym plackiem w animacji. Wykladowca to chyba jego nick, bo sie wyklada na prostym temacie. Ciezko powiedziec, ze nasza reakcja jest zamierzona przez autora, to jak zrobi膰 kupe w tramwaju i cieszyc sie ze ludzie zatykaj膮 nosy.

Napisano

nie wierze w艂asnym oczom, strasznie jedziecie po tej animacji, mimo i偶 jest na prawd臋 fajna. Nie poj臋te zaiste.....

Napisano
mimo i偶 jest na prawd臋 fajna.

oteksturuj prawid艂owo okulary ;)

Napisano

A mnie to wcale nie dziwi. Prawda jest taka 偶e ludzie zainteresowani tematem chcieliby zobaczy膰 w ko艅cu co艣 na 艣wiatowym poziomie i z rozmachem. A ca艂y czas ogl膮damy jakie艣 艣redniaki albo filmy kt贸re nie maj膮 szans trafi膰 do masowego odbiorcy.

Jak chodzi o animacj臋 to film mi przypomina Atom贸wki. Widzieli艣my to ju偶 1000 razy wszyscy i moim zdaniem faktycznie nie ma si臋 co tym jara膰.

Napisano

Czekam na "making of", z tym ze nie tlumaczacy JAK ale DLACZEGO...

Zwyczajowo swietnie sie czyta te wielkie slowa w zapowiedziach, odwolywanie sie do klasyki, wszechobecna dume i napuszenie jakby odkrywano wlasnie kolo. Plakac sie chce. Uszloby to jako jakis zabawny szorcik ale rozdmuchuja to jakby powstalo wiekopomne dzielo. Kolejne po "Gwiezdzie Kopernika" dzielo polskiej animacji! Way to go.... -__-

Napisano
  • Autor

a mnie znowu dziwi, bo co tu m贸wi膰 o rozmachu czy 艣wiatowym poziomie, a mo偶e nie wszyscy si臋 chc膮 z nimi 艣ciga膰? Kole艣 wymy艣li艂 sobie film na tematy jakie go kr臋c膮, zrobi艂 go sam w kr贸tkim czasie za minimalne pieni膮dze, wysypiaj膮c si臋 po nocach i odpoczywaj膮c w weekendy, nie napinaj膮c wszyskich mi臋艣ni 偶eby komu艣tam co艣tam udowodni膰 i pokaza膰 jaki jest zajebisty, maj膮c z tego przede wszystkim du偶o funu. Nie mo偶na przyk艂ada膰 do wszystkiego jednej miary.

Czytaj膮c te naprawd臋 zjadliwe komentarze kt贸re nie s膮 ani ocen膮 ani krytyk膮 ale z艂o艣liwym szyderstwem mam wra偶enie 偶e niekt贸rym si臋 naprawd臋 w g艂owach poprzewraca艂o.

Napisano

Znaczy nie mam prawa wyrazic niepochlebnej opinii? Musi mi sie podobac bo "koles sobie zrobil film"? Niech go zamiesci na forum to mu pogratuluje ukonczenia i zachece do dalszej pracy... Jeszcze brakuje tylko stwierdzenia "to zrob lepszy" :D

Nie wiem czy umknelo ci takie zdanie w jednym z artykulow "Nie wykluczone tak偶e, 偶e w niedalekiej przysz艂o艣ci pojawi si臋 serial bazuj膮cy na postaci Robota, kt贸ry trafia tak偶e w inne regionu kraju, albo i jeszcze dalej...". Nadal sadzisz ze on tak z powolania sobie za minimalne pieniadze zrobil filmek?

Z reszta na prawde mam w nosie czy zrobil to dla kasy czy dla siebie czy ku chwale ojczyzny - fakt faktem ze Laboratorium Dextera bardziej mi sie podobalo.

Edytowane przez Nezumi

Napisano

no tak, ale czy nale偶y i艣膰 z tym do ludzi? czy kazdy ludzik z kasztan贸w i 偶o艂臋dzi powinien sta膰 w muzeum? Raczej nie, tak samo jak nie o ka偶dej zupie borowikowej Krystyny Kowalskiej powinno si臋 pisa膰 w 呕yciu na Gor膮co.

Ja wiem, 偶e gdyby nie chorobliwy ekschibicjonizm artyst贸w nie by艂oby np. kolorowej telewizji i s膮 ludzie, ktorzy widz膮c nag膮 kobiet臋, chc膮 j膮 narysowa膰, ale czy wszystko spod ich r臋ki powinno pr贸bowa膰 wyp艂ywa膰 na szerokie wody? Jezeli tak, to mam prawo wyrazic sw贸j krytyczny os膮d.

Napisano

Walmord: Nie jest to na pewno tak dobre 偶eby ocha膰 i i acha膰. Jakby kto艣 wrzuci艂 ten kawa艂eczek pokazany do w膮tku animacja-testy te偶 nie us艂ysza艂by nic ciekawego. Nezumi ma IMO racj臋. Nie widzia艂em ca艂ego filmu ale to co jest pokazane do tej pory na pewno nie jest na satysfakcjonuj膮cym poziomie. A ca艂y jad wynika z wydumanych szumnych zapowiedzi.

Napisano
  • Autor

Tylko 偶e rzeczowa krytyka jednak r贸偶ni si臋 od zwyk艂ego wykpiwania i wy艣miewania, ale tu nie ma si臋 co denerwowa膰, niech inni oceni膮. Mam nadziej臋 ze jeste艣cie tak zajebi艣ci jak sugeruj膮 to wasze wypowiedzi.

A co do wychodzenia do ludzi to kt贸ry producent wyprodukowawszy cokolwiek nie stara艂by si臋 rozdmucha膰 tego na ca艂y 艣wiat? Bicie piany to podstawa marketingu, przecie偶 wielu z was pracuje w reklamie. To czy ludzik z kasztan贸w stanie w muzeum czy nie to ju偶 zale偶y od obiorcy, je偶eli film si臋 spodoba zwyk艂emu widzowi kt贸ry na chwil臋 si臋 przy tym u艣miechnie to kole艣 wygra艂, zobaczymy.

Wyluzujcie troch臋 :) Przecie偶 ka偶da potwora ma swojego amatora.

A tak na marginesie ja tez nie widzia艂em ca艂ego filmu, a po fragmentach nie s膮dz臋 偶eby by艂 dobry. Ale 偶eby tak od razu kogo艣 odsy艂a膰 do robienia film贸w z puszek i ziemniak贸w bo mia艂 wizj臋 kt贸ra nie trafi艂a w wasze gusta?

Edytowane przez walmord

Napisano
Mam nadziej臋 ze jeste艣cie tak zajebi艣ci jak sugeruj膮 to wasze wypowiedzi.

No nie wiem jak Nezumi, ale ja jestem ;)

A na powa偶nie, to facet wyk艂ada animacje. Generalnie za moje podatki i uczy ludzi, ktorzy z moich podatkow beda dotowani dla swoich projektow. Chcialbym by to mialo poziom i widac bylo pot. Kto wie moze jakby sie postara艂, to za 5lat byloby kilku wiecej niezlych animatorow ni偶 b臋dzie. Nic w tym zlego chyba, zeby zyjac sobie na luzie i bez cisnien za kase, ktora placimy wszyscy by rozwija艂 innych, przyj膮艂 ci艣nienie jakie temu towarzyszy.

Nie wiem, czy bym rozdmuchiwa艂, ostatnio powiedzia艂em swojemu stalemu klientowi, ze wolalbym zamknac agencj臋 ni偶 wzi膮藕膰 zlecenie X i tak samo oceniam innych, b膮d藕 co b膮d藕 wp艂ywaj膮cych na nasz膮 kondycj臋 i poziom otaczaj膮cego nas 艣wiata.

Jasne, ze ludzie decyduj膮, dlatego kr臋c膮 szreka IV i Rambo XV

Napisano

walmord

"Mam nadziej臋 ze jeste艣cie tak zajebi艣ci jak sugeruj膮 to wasze wypowiedzi."

Czyli jednak pojawil sie moj ulubiony "argument" z serii "to zrob lepiej".

Pozostaje w takim razie zyczyc ci, zebys nie byl tak cienki, by zachwycac sie czyms rownie slabym jak ten film. Ten sam poziom retoryki.

Poza tym zdecyduj sie - bo raz piszesz o nim jak o pasjonacie ktory sobie zgrzebal filmek dla wlasnej przyjemnosci a post pozniej wspominasz juz o producencie i rozdmuchiwaniu na caly swiat. Co lepsze - w koncu sam przyznajesz, ze nie sadzisz by film byl dobry... Przypomina mi sie ten zart o goralu co to mial swoje zdanie ale sie z nim nie zgadzal ;)

A puszki i ziemniaki odzwierciedlaly poziom przenosni jaki wspanialomyslnie zaserwowal sam tworca. Facet robi filmek o robocie walczacym w lesie i mowi "Ukazuj臋 wi臋c film - pod fasad膮 kina rozrywkowego - wa偶niejsze tre艣ci: to historia o odchodz膮cym 艣wiecie zagarni臋tym przez cywilizacj臋". To mniej wiecej tak jakby Walt Disney mowil, ze "pod fasada historyjki o kaczorze Donaldzie i jego przyjaciolce Daisy chcial opowiedziec historie konfliktu plci i oddac zlozonosc zwiazkow damsko meskich". Bulszit.

ola-f - ja nie jestem. Ja jestem sfrustrowanym polaczkiem na emigracji :(

Napisano
  • Autor

Nezumi trafi艂e艣 - jestem z g贸r !

ale musz臋 jeszcze jedno sprostowa膰, nie pisa艂em do Ciebie "zr贸b" to lepiej", chcia艂em zwr贸ci膰 delikatnie uwag臋 偶e poziom krytyki kt贸ry zastosowa艂e艣 jest do przyj臋cia tylko u mistrz贸w z kt贸rymi si臋 nie dyskutuje. To wszystko jest nieproporcjonalne do tematu, z a takiego niby nic zrobi艂 si臋 w膮tek na 3 strony :D

Napisano

Zaraz, musze zedytowac bo cos mi uswiadomiles. Nie byloby calej dyskusji gdybys skupil sie na krytykowaniu filmu zamiast komentujacych ;). Zauwazam ze zwykle takie dyskusje wybuchaja kiedy nagle ktos zamiast wyrazic swoje zdanie o filmie czy innym obiekcie poddanym krytyce zaczyna swoja krytyke kierowac w strone innych wypowiadajacych sie w watku. Przywodzi mi to na mysl praktyki politykow skupiajacych sie na oczernianiu innych czy tez wspanialej firmy Apple ktora dlugi czas reklamowala sie nasmiewajac sie z innych "zwyklych PC".

Daj nam miec swoje zdanie - nikt nie zabrania ci miec przeciwnego. Tylko dyskutujmy o filmie nie o nas na wzajem a bedzie git,

Edytowane przez Nezumi

Napisano

Mia艂em tego nie pisa膰, bo to nadu偶ywany tekst, ale co mi tam. Zr贸bcie sami lepiej, z tego co widz臋 na forum, to st臋kaliby艣cie a nie zrobili takiej animacji 2d. Przegl膮da艂em tutejsze animacje 2d, i jako艣 nie dor贸wnuj膮 "Terrorowi". Niby co艣 tam si臋 rusza, jest momentami na prawd臋 ciekawie (m贸wi臋 tu o pracach u偶tkownik贸w forum) ale pojawiaj膮 si臋 b艂臋dy, kt贸re zdradzaj膮 jeszcze spore braki. Za to autor "Terroru" zrobi艂 co prawd膮 prost膮 animacj臋 ( jednak synteza zawsze jest trudna) ale wida膰 偶e jakim艣 dziwnym cudem uda艂o unikn膮膰 mu si臋 kiksior贸w. To 艣wiadcczy, 偶e facet mimo skromnego z za艂o偶enia podej艣cia, zrobi艂 rzecz porz膮dnie.

No ale z drugiej strony rozumiem was, ja te偶 swojego czasu jecha艂em po hardkorze, mimo 偶e od strony warsztatowej by艂 dobry (mnie wtedy nie podoba艂 si臋 styl i "filozofia") wi臋c nie powinienem si臋 dziwi膰 偶e rzeczyy kt贸re darz臋 sympati膮 spotka ten sam los. Z艂a Karma zwasze wraca ;P Oczywi艣cie , 偶eby nie by艂o nieporozumie艅 nie znam autora i nie mam nic wsp贸lnego z produkcj膮.

ps.

Co do zarzutu, 偶e facet nie powinien uczy膰, bo wam si臋 nie podobaj膮 jego prace, to zupe艂na poracha, Nie trzeba by膰 Disneyem aby dobrze przekazywa膰 wiedz臋. Tak na prawd臋 wszystko w r臋kach student贸w, Nauczyciel powinien zna膰 si臋 na rzeczy, pokazywa膰 technik臋, kszta艂towa膰. Za bardzo jaracie si臋 amerykanami, kt贸rzy maj膮 co prawda super technik臋 animacji, ale jest ona jedn膮 z wielu filozofii, i wcale nie najlepsz膮.

Edytowane przez i-riss

Napisano

Niemoge znalesc nigdzie calego filmu ale widzane na blogu fragmenty bardzo mi sie podobaly.Bardzo ciekawie z przyruzeniem oka parodia konwencji filmow klasy b troche w estetyce cartoon network co jest fajne.Fajne ma rysunki/concepty na blogu.

Ale jakby mi ktos pokazal gdzie mozna calosc zobaczyc bo neimoge;) a jestem ciekaw.

Konwencja mi sie kojazy z swietnym filmikiem Jake'a Armstronga

The Terrible Thing of Alpha-9!

Ogolnie zgadzam sie z i-rissem jesli ktos zabrania temu gosciowi uczyc to trzeba by bylo wywalic kadre w wiekszosci na kazdej uczelni bo ktos zawsze komus udowodni ze ten nie jest dostatecznie dobry.

pzdr.

Kuba

Edytowane przez Scatmax

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci