pitekkkk Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Witam. Ostatnio stworzyłem model lego w 3d, w ramach treningu odtwarzania istniejących obiektów, oraz treningu prezentacji i tutaj prosiłbym najwięcej uwag. Ogólnie jest to studyjne ujęcie prostego elementu, materiały zwykłe, troszkę przybrudzone kurzem na brązowo, do tego z DOFem żeby było bardziej fotorealistycznie. Teraz pytanie jak to wyszło, co poprawić, co dodać żeby prosty render studyjny był idealny, oświetlenie, materiały? Czego mi jeszcze brakuje do renderów najwyższego poziomu? Z góry dziękuję za komentarze i pozdrawiam :)
arev Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Bardzo ładnie. Dobre odwzorowanie modelu, realistyczny DoF i ciekawe ujęcia to zdecydowane plusy. Minusy, choć raczej nie zdecydowane, a malutkie, to: brak kilku subtelnych detali w niektórych klockach (jest to już masochizm, ale można by się w to pobawić przy takiej tematyce); niezbyt przekonujące shadery przewodów pneumatyki i tłoków w siłownikach; odbicia na klockach (szczególnie świateł pojazdu) nieco zbyt rozmyte jak na nowe klocki, a za mało porysowane jak na używane. Ogólny odbiór jednak zdecydowanie na plus. Pozdro.
JmTm00 Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Bardzo fajny modelik.....zrób jezeli mozesz jakąś fotkę dywanu czy tam podłogi jakiejś czy czegokolwiek i wkomponuj te modeliki w fotke, myśle ze duuuzo to poprawi ogólny odbiór całości i bedzie jeszcze bardziej przekonywujące
Raju Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 Moim zdaniem klocki troche za bardzo odbijaja swiatlo (szczegolnie na pierwszym ujeciu, te z przodu). Na czwartym obrazku bardziej widoczne powinno byc ramie, kabina zas rozmazana (IMO). Poza tymi dwoma szczegolami - swietnie sie prezentuje jako calosc :) Popieram JmTm00 - powinienes to w cos wkomponowac :)
GrześDuro Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 ^ Tak jak wyzej;) Jak dla mnie calkiem przekonywujące. Ile zajeła Ci praca nad tym modelem? Choć mysle ze do duzych zblizen sie ten model srednio nadaje. Poprostu wiekszosc ludzi bardzo dobrze zna kazdy klocek z dziecinstwa i ich umysl nie da sie oszukać. Ogolnie plus;)
plasti Napisano 8 Sierpień 2009 Napisano 8 Sierpień 2009 mnie ciekawi czy te wszystkie kloce masz w domciu czy w wyobrazni jedziesz :D?? najbardziej realny DoF jaki kiedykolwiek widzialem, jak dla mnie 5*
mafida Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Świetne renderki,trochę może za ciemne u mnie na jednym monitorze ale na drugim znowu ok-tak że niewiem; *****
kamil.ochel Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 bardzo fajnie :) zastanawiaja mnie tylko 2 rzeczy 1: plako wyglada ta lampka nad kabina ;P 2: czasami mam wrazenie ze material klockow nic nie odbija. a oile pamietam z przedszkola to one odbijaja :)
skocu Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Lego są wieczne! Jak na packshotowe obrazki to miejscami zbyt ciemno a przez to nieczytelnie. Czarne elementy lepiej wyszły na ramieniu i kołach niż na elementach podwozia. Miejscami trudno odgadnąć kształt. Co do prezentacji moim zdaniem: Ciemne, budujące dramaturgie tło może być, to nawet w stylistyce Lego się mieści. Nie szedłbym bardziej w realizm, przybrudzanie klocków, DOF itp. tylko walczył o czytelność obrazka.
zio_mal Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 swietne:) gratuluje detal ladny i render takze. LEGO RULEZ!:)
bbandi Napisano 19 Wrzesień 2009 Napisano 19 Wrzesień 2009 teraz jestem za duży na lego ale w młodości zawsze chciałem mieć.dobra robota.
m-peter Napisano 19 Wrzesień 2009 Napisano 19 Wrzesień 2009 teraz jestem za duży na lego ... Glupoty pan gadasz!!! :P Nikt nigdy nie jest za duzy na lego:]
natas Napisano 19 Wrzesień 2009 Napisano 19 Wrzesień 2009 Fajnie bardzo ale może nieco przyciemno momentami
halset Napisano 19 Wrzesień 2009 Napisano 19 Wrzesień 2009 To ja się doczepię żeby nie było za fajnie: te takie czarne "patyczki" o przekroju "+" nie są tak ostro ścięte na zakończeniach, są raczej pozaokrąglane :P
deshu Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Powiem tylko tyle ze zółty w lego jest inny, i ze cie kocham bo kocham lego
_Arti_ Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 Pobawiło by się tym... Ale na półeczce mam inne zestawy ;p deshu - też kocham Lego, no bo jest za co je kochać Co do żółtego - zbyt wyblakły. W lego jest taki fajny, żywy, ale i tak jest zacnie.
Rekomendowane odpowiedzi