Noe Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Witam, Do robienia UV mapy poslugujem sie maxem i UVW unwarpem - do skomplikowanych organicznych modeli uzywam opcji pelt. Mam jednak z tym problem... Za kazdym razem jak peltuje obiekt to pojawiaja sie rozciagniecia i to zupelnie nie wytlumaczalne. Jaki jest najlepszy sposob na dobra UV mape w maxsie? Dzieki!
claude Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 wpisz w google unwarella http://www.unwrella.com/
Gość User190 Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Dobry sposób to dobrze nauczyc sie uzywac unwrapa. tutki masz w dziale z tutorialami.
Vorek Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 pelcik w nowych maxach nie jest taki tragiczny jak go odpowiednio użyć z relaxem i dobrze rozłożyć seamy (to zawsze jest podstawa), ale szczerze polecam blenderka do rozkładania uv, zwłaszcza w modelach organicznych. Jest też kilka osobnych softów, dedykowanych do mapowania.
Noe Napisano 15 Sierpień 2009 Autor Napisano 15 Sierpień 2009 dzieki za odpowiedz, chyba bede sie musial wzac za blenderka i poduczyc unwarpa:)
mafida Napisano 15 Sierpień 2009 Napisano 15 Sierpień 2009 Bez blenderka też się da,rozciągnięcia likwidujesz relaxem -trzeba się tylko pobawić ustawieniami żeby wyczaić o co chodzi.W opcjach można włączyc show edge distortion -pokazuje kolorami siatki zniekształcenia(całkiem przydatne).Przy mapowaniu organicznych modeli zawsze muszą być zniekształcenia,nie da się całkiem na płasko rozłożyć modelu głowy-ani w blenderze ani w maxie(chyba że potniesz każdy poly osobno:))
Tomala Napisano 15 Sierpień 2009 Napisano 15 Sierpień 2009 Modo i silo 2 którego ostatnio używam mają bardzo proste mapowanie. Wszystko sprowadza sie tak jak w blenderku do wskazania seemów i kliknięcia na unwrap ale w maxie też się da ładnie uv'ki rozłożyć niwelując rozciągnięcia relaxem jak wspomniał mafida. Podstawa to dobrze pociąć siatkę.
Traitor Napisano 15 Sierpień 2009 Napisano 15 Sierpień 2009 XRay unwrap - Najlepszy plugin do unwrapowania w maxie. Pokazujesz tylko gdzie ma byc rozciete a reszta sama sie robi. Zapomnisz o peltach i innych wynalazkach w mgnieniu oka.
Noe Napisano 16 Sierpień 2009 Autor Napisano 16 Sierpień 2009 dzieki koledzy a replay, No wlasnie Mafida ja tego relaxa nie uzywalem:]:] XRay? Tnx Traitor! Czu je ze sie z tym pluginem zapoznam:)
Gość kakaku Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 a mozna skads sciagnac triala xraya? bo juz od tygodnia zastanawiam sie czy nie kupic za te 5 euro ale nie wiem czy to faktycznie tak dzial i chcialbym sam przetestowac:)
Gość kakaku Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 no 20 zl niby nie duzo, a wlasnie sie ucze texturowania to mogloby sie przydac:) a nie wiesz czy mozna przelewem jakos czy tylko paypalem?
RA Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Z tego co wiem, to tylko paypal'em. Ale paypal jest teraz przyjaźniejszy niż jeszcze z rok temu. Chyba można teraz działać na zwykłej karcie płatniczej.
Gość kakaku Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 ee to lipa troche :P bo nie mam konta a na tym sie nie znam zabardzo:P
Traitor Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Zakladasz konto PayPal i przelewasz 5 euro. Triala nie potrzeba gdyz plugin jest bardzo tani, dziala znakomicie i niezawodnie. Kazdy do niego sie przekona. Gwarantuje.
Gość kakaku Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Traitor troche czytalem o paypalu i czy trzeba miec karte platnicza?
Traitor Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Nie trzeba. Robisz zwykly przelew na konto PayPal po prostu.
mirach Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 A ja wam tak powiem, jak sie uczycie unwrapa to pouczcie sie na normalnych narzedziach programu w ktorym pracujecie. Te automaty w rodzaju Xray sa swietne (sam uzywam) jak trzeba rozlozyc mase siatek, ale tak czy siak czasem trzeba cos po nich poprawic, wtedy bez znajomosci podstaw sie lezy i kwiczy. pozdrawiam :)
Gość kakaku Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Wiesz niby tak, ale dla takich amatorów jak ja z 3 miesięcznym strzem maxowy unwrap to koszmar a mając coś takiego to czysta przyjemność i oszczędność czasu :) Chyba się jednak skuszę na Xraya w końcu 5 euro to nie dużo a jak ma pomóc to cóż :) A jeszcze jedno pytanko jak to przesyłają jak im już zapłacę? pocztą na płytce czy podsyłają link i sobie ściągam?
RA Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Chyba link do ftp dostajesz, jeśli dobrze pamiętam. Jeśli po wysłaniu kasy z paypal'a nie dostaniesz od razu mail'a, to ślij z zapytaniem czemu nie przyszedł. Bo powinien natychmiastowo niemal.
Rekomendowane odpowiedzi