Napisano 14 Sierpień 200915 l Witam, Do robienia UV mapy poslugujem sie maxem i UVW unwarpem - do skomplikowanych organicznych modeli uzywam opcji pelt. Mam jednak z tym problem... Za kazdym razem jak peltuje obiekt to pojawiaja sie rozciagniecia i to zupelnie nie wytlumaczalne. Jaki jest najlepszy sposob na dobra UV mape w maxsie? Dzieki!
Napisano 14 Sierpień 200915 l Dobry sposób to dobrze nauczyc sie uzywac unwrapa. tutki masz w dziale z tutorialami.
Napisano 14 Sierpień 200915 l pelcik w nowych maxach nie jest taki tragiczny jak go odpowiednio użyć z relaxem i dobrze rozłożyć seamy (to zawsze jest podstawa), ale szczerze polecam blenderka do rozkładania uv, zwłaszcza w modelach organicznych. Jest też kilka osobnych softów, dedykowanych do mapowania.
Napisano 15 Sierpień 200915 l Autor dzieki za odpowiedz, chyba bede sie musial wzac za blenderka i poduczyc unwarpa:)
Napisano 15 Sierpień 200915 l Bez blenderka też się da,rozciągnięcia likwidujesz relaxem -trzeba się tylko pobawić ustawieniami żeby wyczaić o co chodzi.W opcjach można włączyc show edge distortion -pokazuje kolorami siatki zniekształcenia(całkiem przydatne).Przy mapowaniu organicznych modeli zawsze muszą być zniekształcenia,nie da się całkiem na płasko rozłożyć modelu głowy-ani w blenderze ani w maxie(chyba że potniesz każdy poly osobno:))
Napisano 15 Sierpień 200915 l Modo i silo 2 którego ostatnio używam mają bardzo proste mapowanie. Wszystko sprowadza sie tak jak w blenderku do wskazania seemów i kliknięcia na unwrap ale w maxie też się da ładnie uv'ki rozłożyć niwelując rozciągnięcia relaxem jak wspomniał mafida. Podstawa to dobrze pociąć siatkę.
Napisano 15 Sierpień 200915 l XRay unwrap - Najlepszy plugin do unwrapowania w maxie. Pokazujesz tylko gdzie ma byc rozciete a reszta sama sie robi. Zapomnisz o peltach i innych wynalazkach w mgnieniu oka.
Napisano 16 Sierpień 200915 l Autor dzieki koledzy a replay, No wlasnie Mafida ja tego relaxa nie uzywalem:]:] XRay? Tnx Traitor! Czu je ze sie z tym pluginem zapoznam:)
Napisano 16 Sierpień 200915 l a mozna skads sciagnac triala xraya? bo juz od tygodnia zastanawiam sie czy nie kupic za te 5 euro ale nie wiem czy to faktycznie tak dzial i chcialbym sam przetestowac:)
Napisano 16 Sierpień 200915 l no 20 zl niby nie duzo, a wlasnie sie ucze texturowania to mogloby sie przydac:) a nie wiesz czy mozna przelewem jakos czy tylko paypalem?
Napisano 16 Sierpień 200915 l Z tego co wiem, to tylko paypal'em. Ale paypal jest teraz przyjaźniejszy niż jeszcze z rok temu. Chyba można teraz działać na zwykłej karcie płatniczej.
Napisano 16 Sierpień 200915 l Zakladasz konto PayPal i przelewasz 5 euro. Triala nie potrzeba gdyz plugin jest bardzo tani, dziala znakomicie i niezawodnie. Kazdy do niego sie przekona. Gwarantuje.
Napisano 16 Sierpień 200915 l A ja wam tak powiem, jak sie uczycie unwrapa to pouczcie sie na normalnych narzedziach programu w ktorym pracujecie. Te automaty w rodzaju Xray sa swietne (sam uzywam) jak trzeba rozlozyc mase siatek, ale tak czy siak czasem trzeba cos po nich poprawic, wtedy bez znajomosci podstaw sie lezy i kwiczy. pozdrawiam :)
Napisano 16 Sierpień 200915 l Wiesz niby tak, ale dla takich amatorów jak ja z 3 miesięcznym strzem maxowy unwrap to koszmar a mając coś takiego to czysta przyjemność i oszczędność czasu :) Chyba się jednak skuszę na Xraya w końcu 5 euro to nie dużo a jak ma pomóc to cóż :) A jeszcze jedno pytanko jak to przesyłają jak im już zapłacę? pocztą na płytce czy podsyłają link i sobie ściągam?
Napisano 16 Sierpień 200915 l Chyba link do ftp dostajesz, jeśli dobrze pamiętam. Jeśli po wysłaniu kasy z paypal'a nie dostaniesz od razu mail'a, to ślij z zapytaniem czemu nie przyszedł. Bo powinien natychmiastowo niemal.