Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jestem tu nowy, wi臋c mo偶e si臋 najpierw przedstawi臋. Nazywam si臋 艁ukasz W贸jcik. Mam 15 lat (tak tak, dzieciak jeszcze). Mieszkam we W艂oszczowie. Grafik膮 komputerow膮 interesuj臋 si臋 praktycznie od 2 klasy podstaw贸wki (ach te pierwsze wersje Corela :)) Potem by艂 Blender i grafika 3D razem z nim. Od 2 lat, bo tyle mam tablet (Wacom Bamboo Fun A5), zajmuj臋 si臋 Digital Paintingiem.

A o to moja galeria.

Na pocz膮tek kilka starych rysunk贸w.

• Odpowiedzi 61
  • Wy艣wietle艅 6,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Mam 15 lat (tak tak, dzieciak jeszcze).

Tym lepiej dla Ciebie 偶e zaczynasz w tym wieku. Jak b臋dziesz mia艂 tyle lat co ja i wytrwasz to podej偶ewam 偶e b臋dzie OK (co by艣 w pi贸rka nie obr贸s艂=])

Odno艣nie prac pierwsze co mnie razi to wszechobecny blur. U偶ywaj go tylko jak musisz (jaki艣 udawany bokeh etc).

Druga sprawa unikaj 100% czerni i bieli. Nawet w dobrej pracy robi膮 si臋 wtedy "dziury"

Nie 艣ciemniaj czarnym i nie rozja艣niaj bia艂ym. Staraj si臋 u偶ywa膰 innych odcieni koloru 偶eby wzbogaci膰 palet臋.

Tradycyjnie te偶 ju偶 nie pierwszy raz na tym forum zalecane jest odwiedzenie Domowego Przedszkola - podstawy. A tradycyjnie te偶 co艣 malujesz/rysujesz? (o艂贸wek/farby)

Pzdr

Napisano
Grafik膮 komputerow膮 interesuj臋 si臋 praktycznie od 2 klasy podstaw贸wki (ach te pierwsze wersje Corela :))

Bez urazy, ale o jakim Corelu mowa ? Mniej wi臋cej wtedy kiedy si臋 urodzi艂e艣 mia艂em okazj臋 pracowa膰 troch臋 na CorelDraw i o ile pami臋tam by艂a to ju偶 do艣膰 wysoka wersja (o ile pamietam to 5.0 albo 6.0) :)

Faktycznie - du偶o czerni...

Emmilius - nie wiadomo czy wtedy digitalpainting bedzie komus potrzebny - biorac pod uwage jak to sie rozwija, to kto wie co oni jeszcze wymysla :)

Moze za 15 lat malowanie postaci bezz tamtejszych wersji pozera bedzie niepotrzebnym nadk艂adaniem roboty :)

Napisano

U偶ywaj twardych p臋dzli na pocz膮tku, bo masz nieostre te prace. Ra偶膮 te偶 mocne kontrasty i wypalenia.

I tak jak Emmilius zasugerowa艂... Rysuj te偶 tradycyjnie, bo wtedy nie skupiasz si臋 na narz臋dziach photoshopa tylko 膰wiczysz warsztat i oko. Najlepiej chodzi膰 na jaki艣 rysunek i potworzy膰 troch臋 martwych natur aby nauczy膰 si臋 tworzenia bry艂 przestrzennych itd.

powodzenia ;)

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki za szczer膮 krytyk臋 i rady. Oczywi艣cie zastosuj臋 si臋 do nich.

Tradycyjnie rzadziej tworz臋, g艂贸wnie to szkice kt贸re ko艅cz臋 na PS'ie ale teraz widz臋, 偶e na papierze b臋d臋 musia艂 wi臋cej po膰wiczy膰. Za wszystkie rady dzi臋ki.

Co do corela. Kiedy wysz艂a pierwsza wersja Photopainta ?

Z tym "pierwsze wersje" troche przesadzi艂em. Bawi艂em si臋 na CorelDRAW 9, Corel PHOTO-PAINT 9 wiec nie by艂y to pierwsze ;]

Wieczorem wrzuc臋 kawa艂ek rysunku kt贸ry w艂a艣nie tworz臋.

Do przeczytania ;P

Napisano
  • Autor

Taki WIP, nad kt贸rym aktualnie pracuj臋

e264a2f4b4491c01m.jpg

Do doko艅czenia ca艂e t艂o oraz szczeg贸艂y mostu, no i jak b臋dzie trzeba to jakie艣 filtry na koniec. Wida膰 jeszcze pierwotny "kartkowy" szkic, kt贸ry b臋dzie w p贸藕niejszym czasie usuni臋ty.

Taka du偶a r贸偶nica w stopniu zaawansowania prac nad mostem i t艂em wynik艂a z przeczytania tutoriala Omen'a. Wcze艣niej rysowa艂em po kolei wszystkie elementy rysunku, a teraz mam zamiar stopniowo pracowa膰 na ca艂ym obrazie tak jak w w/w tutorialu.

Mam zamiar, na aktualnym etapie mojej, jakby to nazwa膰...tw贸rczo艣ci (?), pr贸bowa膰 r贸偶nych technik, aby pozna膰 w czym czuj臋 si臋 najlepiej, wi臋c bardzo ceni臋 sobie konstruktywne opinie ze strony bardziej do艣wiadczonych koleg贸w z forum.

Pozdrawiam.

Edytowane przez wo0o0kash

Napisano

Filtry i szczeg贸艂y to sobie daruj, przynajmniej na pocz膮tku - trzeba nie lada wprawy 偶eby umie膰 si臋 dobrze pos艂ugiwa膰 filtrami aby nie wali艂y po ga艂ach. Przy tego typu ilustracjach warto rozpocz膮膰 od rozrysowania lini perspektywicznych (horyzont, punkt zbiegu) 偶eby si臋 to kupy trzyma艂o. Mia艂e艣 ju偶 z tym do czynienia? Zapoznaj si臋 bo warto. Druga sprawa to studium koloru z krajobraz贸w. Mo偶e koledzy co艣 jeszcze napisz膮, bo 偶aden ze mnie nauczyciel niestety.

Napisano

100% twardosci, albo gigantyczny blur ale tez na 100% krycia zadnego innego brusha. tym nakladasz kolory a potem dziubasz innymi :) ...

Napisano
  • Autor

No w艂a艣nie u偶ywam brusha z ustawion膮 twardo艣ci膮 na 100%.

Emmilius - dzi臋ki, poszukam nieco artyku艂贸w o tych zagadnieniach.

Napisano
  • Autor

Zapomnijcie o tym rysunku wy偶ej i ca艂ej reszcie.

W ko艅cu stwierdzi艂em, 偶e 藕le si臋 zabra艂em za digital painting i tak naprawd臋 g贸wno potrafi臋.

Dotychczas czyta艂em tutoriale, w kt贸rych by艂o krok po kroczku napisane jak osi膮gn膮膰 jaki艣 efekt. Wczoraj przeczyta艂em tut z max3d.pl i radykalnie zmieni艂em podej艣cie. Korzystaj膮c z waszych uwag i lekcji znalezionych w internecie mam zamiar najpierw 膰wiczy膰 warsztat, klasycznie - o艂贸wkiem na kartce.

W zwi膮zku z tym raczej nie wrzuc臋 w najbli偶szym czasie konkretnej pracki, a mo偶e jedynie jakie艣 rysunki treningowe.

Napisano

Bardzo dobre podej艣cie ;] Wytrwa艂o艣ci i powodzenia 偶ycz臋 - ale bez sters贸w, masz jeszcze czas ;]

Napisano

U... dojrza艂e s艂owa jak na tak m艂odego cz艂owieka=]. Pogratulowa膰. A o szkole plastycznej my艣lisz? Chocia偶 pewnie nie wszyscy bran偶owcy by to popierali...

Napisano

ja osobi艣cie 偶a艂uje ze nie poszed艂em do liceum plastycznego ;/

Napisano

O, to umiemy dok艂adnie to samo :D

Korzystaj膮c z waszych uwag i lekcji znalezionych w internecie mam zamiar najpierw 膰wiczy膰 warsztat, klasycznie - o艂贸wkiem na kartce

Tylko czy da si臋 odm贸wi膰 sobie czasem namalowania czego艣 zupe艂nie niezobowi膮zuj膮cego, g艂upawego, dla rozrywki - tak tylko dla siebie, nie po to 偶eby inni wyli z zachwytu i rzucali w g贸r臋 marynarami ? :) Nie wierz臋... Osi膮gni臋cie zadowalajacego poziomu jest kwesti膮 wielu lat, wielu ton papieru - trudno mi uwierzy膰 偶eby kto艣 by艂 na tyle zdeterminowany, 偶eby non-stop ora膰 gleb臋 z臋bami nie maluj膮c czasem jakich艣 weso艂ych g艂upot... Jaki by to mia艂o inaczej sens... Malowanie to rado艣膰, eksperyment - trzeba oczywi艣cie to podeprze膰 warsztatem, ale imo ma to sens kiedy daje przyjemno艣膰, satysfakcj臋 obcowania z plastyczn膮 materi膮. Inna rzecz - 偶e cwiczenia mog膮 - a chyba nawet powinny by膰 przyjemne...

Nie b膮d藕 dla siebi臋 a偶 tak surowy, jasne 偶e w zetkni臋ciu z tymi wszystkimi ilustracjami cz艂owiek na pocz膮tku czuje si臋 wr臋cz zmia偶d偶ony, ale wg mnie wielk膮 spraw膮 jest nauczy膰 si臋 cieszy膰 w艂asnymi post臋pami, pracowa膰 na sw贸j spos贸b, chocia偶 wi臋kszo艣膰 i tak b臋dzie mia艂a to gdzie艣...

A czy jest sens wklejania jakich艣 treningowych bohomaz贸w na forum, gdzie oczekiwania koncentruj膮 si臋 na high-endowych, wypolerowanych ilustracjach ? Nie zauwa偶y艂em, 偶eby robi艂 podobnie ktokolwiek z czo艂贸wki grafik贸w przebywaj膮cych na max3d... Nie widzia艂em te偶 jakich艣 konkretnych zarzut贸w, ale czuj臋 pewn膮 podsk贸rn膮 wrogo艣膰 wobec takich dzia艂a艅... Z zachowania niekt贸rych, z cichego wycofania si臋 "po angielsku" z prowadzenia swoich treningowych teczek przez par臋 os贸b, kt贸re przez to forum zd膮偶y艂em zacz膮膰 szanowa膰 - wnioskuj臋 偶e nie tylko ja tak to widz臋...

Poza tym - czy to ma sens - wystawia膰 na pr臋gierz krytyki jak膮艣 kartk臋, czy tam par臋 kartek, kt贸re NIC nie znacz膮, skoro i tak liczy si臋 nie ilo艣膰 pope艂nionych na nich b艂臋d贸w, ale jakie艣 szersze spoj偶enie, d艂ugofalowe podej艣cie - po co w艂a艣ciwie robi艂o si臋 dane 膰wiczenie, co mia艂o da膰 - i czy co艣 da艂o. Jak膮 "strategi臋" rozwoju stosowa膰, co 膰wiczy膰 itd... To jest znacznie wa偶niejsze... Ale niestety - ch臋tnych do prowadzenia za r臋k臋 przez lata rozwoju warsztatu raczej brak... To ju偶 ka偶dy sam musi sobie wyznaczy膰 i rozplanowa膰... Przede wszystkim - przemy艣le膰...

Co do o艂贸wka - fajna sprawa - ja dzi艣 kupi艂em sobie sporo materia艂贸w do tradycyjnego malowania, ale szczerze m贸wi膮c tylko i wy艂膮cznie dlatego 偶e nabra艂em ch臋ci na takie skrobanie po kartce... Jako艣 si臋 st臋skni艂em za papierem - zobaczymy czy on za mn膮 te偶 :D

Napisano
  • Autor

Rozumiem. Ale nie pisa艂em, 偶e b臋d臋 tylko i wy艂膮cznie trenowa艂 , harowa艂 jak w贸艂 nie bior膮c z rysowania/malowania 偶adnych przyjemno艣ci (bo tak jak napisa艂e艣 - by艂oby to bez sensu), tylko w najbli偶szym czasie zaczn臋 wi臋cej poprawia膰 warsztat, bo dotychczas wymaga艂em od siebie zbyt du偶o, i zabiera艂em si臋 za skomplikowane rysunki, nie maj膮c wpojonych podstaw.

Ze wstawianiem moich treningowych bohomaz贸w zastanowi臋 si臋 jeszcze. Troch臋 da艂e艣 mi na ten temat do zrozumienia.

A, i nie mia艂em na my艣li udania si臋 do liceum plastycznego. Po pierwsze musia艂bym wyjecha膰 do Kielc (bo tam najbli偶sze) i mieszka膰 w internacie. Nie chc臋 sobie 偶ycia utrudnia膰. Po drugie, to wol臋 膰wiczy膰 w domu. Jestem samoukiem :P i z moim zaparciem poradz臋 sobie.

Napisano
Ze wstawianiem moich treningowych bohomaz贸w zastanowi臋 si臋 jeszcze. Troch臋 da艂e艣 mi na ten temat do zrozumienia.

Nie chcia艂em nic sugerowa膰, ani ogranicza膰. Ka偶dy robi co uwa偶a i jak uwa偶a. Zwyczajnie - jako艣 tak czuj臋, ale to nie znaczy wcale 偶e tak jest :)

Napisano
  • Autor

Po sporej przerwie wrzucam nast臋pny malunek :)

My艣l臋, 偶e coraz lepiej mi idzie, jak na razie jestem zadowolony z post臋pu.

Czekam na wasze opinie.

Napisano
  • Autor

Pierwszy malunek, odk膮d od nowa zacz膮艂em si臋 uczy膰 podstaw rysowania/malowania.

eaglen.png

Napisano

Ty 艁ukasz (nie chc臋 mi si臋 nicku pisa膰, sorry ;p), jeste艣 w moim wieku. Fajnie, 偶e teraz zaczynasz, ale ogl膮daj膮c prace widz臋, 偶e nie wiesz co tam k艂a艣膰. Musisz du偶o malowa膰 z referencji, wtedy nauczysz si臋 jak dzia艂a kolor. Pami臋taj, 偶e poszczeg贸lne elementy otoczenia oddzia艂uj膮 na siebie, g艂贸wnie przez odbijane 艣wiat艂o. Najlepszym treningiem jest malowa膰 to co widzisz, owoce, ludzi itp. A tak btw, to widz臋, ze malowa艂e艣 or艂a z identycznej referencji, kt贸r膮 ja si臋 wspiera艂em :D.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No w艂a艣nie napisa艂em, 偶e ucz臋 si臋 podstaw od pocz膮tku.

Wcze艣niej chcia艂em malowa膰 nie wiadomo jakie dzie艂a od razu z g艂owy, ale to by艂o g艂upie.

Napisano

mo偶e wr贸膰 ju偶 do tych pocz膮tk贸w, do kt贸rych ju偶 wraca艂e艣, bo t膮 ostatni膮 prac膮 nie ma za bardzo si臋 co chwali膰. Po膰wicz anatomi臋, zastosuj si臋 praktycznie do wszystkiego co napisa艂 ci SBT bo inaczej lepiej nie b臋dzie :/ Podpis... wiadomo, 偶e pochwali膰 si臋 czasem chce, ale za duuuuuuuuuuuuuuuuuuuu偶y :)) no ale licz臋 na doros艂e podej艣cie do sprawy i 偶e zaczniesz wa艂kowa膰 te podstawy :)), anatomia... referki... troche z natury... czasem z g艂owy dla kreatywno艣ci. :Licz臋 na post臋p :)) bo zaparcie jako takie jest :)

Napisano
  • Autor

No wi臋c z referki aktualnie robi臋 co艣 takiego. Szkic robilem tylko pod pojazd, aby si臋 nie pogubi膰.

Link do referencji:http://whatspikelikes.files.wordpress.com/2008/03/mass-effect-skyline-big.jpg

Klik aby powi臋kszy膰.

db43a75d676059d4med.png

Napisano

ten kontur pojzdu wyglada jak odkalkowany :D no ale zebys sie nie pogubil :))

Napisano

Gubisz si臋 w proporcjach, nie b臋d臋 ci wytyka艂 - po prostu sp贸jrz na g艂ow臋 kolesia ze screenshota, a potem por贸wnaj ze swoj膮. Wnioski zapisz w co najmniej dw贸ch zdaniach pami臋taj膮c o akapitach i zachowaniu esencjonalnej tre艣ci tematycznej.

Jeste艣 tak偶e bardzo niecierpliwy, ca艂a praca ledwie naszkicowana, a ty ju偶 zag艂臋bi艂e艣 si臋 w detal nogi. To z艂e, bo skupisz si臋 na jego 艂ydce i zrobisz j膮 kropla w kropl臋, a oka偶e si臋, 偶e jest za wysoko w stosunku do reszty i b臋dziesz si臋 bawi艂 na nowo. Malowanie z referencji nie dzia艂a w ten spos贸b, nie poprzestawaj na kopiowaniu. Przyjrzyj si臋 grze 艣wiat艂a, kolorystyce, pod艂ap pozy, zachowuj proporcje i wyszukuj podobie艅stwa oraz r贸偶nice wyst臋puj膮ce na zdj臋ciu, by u艂atwi膰 sobie prac臋: na przyk艂ad to, 偶e dzia艂ko pojazdu wystaje ponad g贸ry, albo to, 偶e d艂ugo艣膰 prawego uda odpowiada odleg艂o艣ci dziel膮cej g艂贸wny szczyt od g贸rnej kraw臋dzi obrazu. O anatomii ju偶 nie wspomn臋. Nie 艣piesz si臋, bo wida膰, 偶e ju偶 chcia艂by艣 to widzie膰 gotowym, a to nie na tym polega. Pakujesz nie po to, by jak najszybciej sko艅czy膰, tylko by wyrze藕bi膰 sobie mi臋艣nie. Nie neguj臋 膰wiczenia malowania korzystaj膮c z takiej referencji, ale... zastan贸w si臋, co ty z tego wyniesiesz, tu jest za du偶o rzeczy, kt贸re ci臋 rozpraszaj膮. Preferowa艂bym osobi艣cie (zn贸w to samo, ale co ja mog臋 powiedzie膰..) wzi膮膰 lusterko, albo dzbanuszek i 膰wiczy膰 poszczeg贸lne rzeczy, nie po to by si臋 pochwali膰 jak 艂adnie to robisz, bo ci na 80% na pocz膮tku nie wyjdzie tak jakby艣 chcia艂, tylko po to, by艣 si臋 wi臋cej nauczy艂. A jak przyjdzie pora na malowanie z艂o偶onej sceny, b臋dziesz mia艂 ju偶 wizj臋 jak co dzia艂a, b臋dziesz m贸g艂 to zastosowa膰, miast zastanawia膰 si臋 co, jak i gdzie powinno by膰 i lata艂 po zdj臋ciu szukaj膮c najprostszej rzeczy, od kt贸rej mo偶na by zacz膮膰. Odradzam tak偶e korzystania ze screenshot贸w z gier itp. bo nie jest to jednak naturalna rzecz, mo偶na to chyba por贸wna膰 do odmalowywania obrazu, co po prostu mniej daje korzy艣ci. Powodzenia w dalszej pracy.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki Joel, tego mi potrzeba by艂o. Nadal szukam "miejsca", od kt贸rego mam zacz膮膰. Pomog艂e艣 mi, dzi臋ki wielkie.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Taka d艂o艅.

Strasznie wolno mi idzie malowanie. Nad tym m臋czy艂em si臋 ok. 1 godz. 2o min.

fa3ab0502c6c2254.png

Wieczorem dorzuc臋 co艣 jeszcze.

Napisano

O, to mi si臋 podoba, jest jeszcze par臋 b艂臋d贸w, ale po dalszym okresie 膰wiczenia b臋dzie lepiej. Ze zdj臋cia, czy z natury? Radz臋 jednak nie rysowa膰 na bia艂ym tle, polecam neutraln膮 szaro艣膰 :). Wolno idzie? Jedna godzina to nie tak strasznie wolno, ale tak czy siak, czasu trzeba po艣wi臋ci膰, nie spiesz si臋 je艣li nie musisz.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Autoportret z natury, z lusterka. Strasznie wyszed艂, no ale jak na pierwszy malowany portret to i tak dobrze.

Teraz wida膰 dobrze r贸偶nic臋 mi臋dzy malowaniem ze zdj臋cia i z natury.

297f5e28f839c054med.png

Napisano

hehe, jakie oczy pistacjowe ^^, dobrze sobie z wlosami poradziles miedzy innymi ale z mas膮 juz nie tak dobrze :D, ale dobrze ze pracujesz, oby tak dalej ;))

Napisano

Mimo 偶e z lustra zapodaj czasem flip horizontal. Wtedy nawet na oko mo偶na wyeliminowa膰 nieprawid艂owo艣ci.

Napisano

A no w艂a艣nie, to co kolega Emmilius wy偶ej, jak flipa zrobisz, to zobaczysz z艂amany, albo tak偶e przesuni臋ty nos itp. powiedz jeszcze w jaki spos贸b zaczynasz malowa膰, od czego zaczynasz.

Napisano
  • Autor

Areien- o co Ci chodzi z t膮 mas膮?

Dzi臋ki za podpowied藕.

Szkic zaczynam od zarysu nosa potem oczu. Nast臋pnie kontury twarzy, brwi, usta. Na koniec szkicowania w艂osy i detale.

A tutaj niezwykle skomplikowana martwa natura, ok 40 min. W艂a艣nie zauwa偶y艂em, 偶e ucho szklanki mi najgorzej wysz艂o.

83357fc9a1e4dd6bmed.png

Napisano

nie zaczynaj od detalu. wtedy i twarz i taka szklanka pojd膮 lepiej i szybciej.

Napisano

Z tego co mi wiadomo budowy domu nie zaczyna si臋 od dachu. Sp贸jrz, zarysowa艂e艣 nos, (pomi艅my ju偶 te dziurki) a potem robisz reszt臋 twarzy i widzisz co masz? Zacznij wpierw od podstawowych cz臋艣ci, konturu, linii oczu itp. Bo jak zaczniesz od nosa albo oczu, to zepsujesz reszt臋. Co do szklanki, to nie wzi膮艂e艣 pod uwag臋 ciemniejszych miejsc obiektu - jedyne co masz, to bia艂y zarys tego naczynia. Do roboty

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Taki telefon na dzisiaj. W weekend nie mia艂em humoru na rysowanie ;).

472a4a130a5ec69cmed.png

Sporo mi nad ni膮 zesz艂o, gdzies ponad 2 godz.

Napisano

Bardzo fajnie, troch臋 ko艣lawy, ale jak handmade, to i tak prosty, jak ja sw贸j malowa艂em, to wygi臋ty by艂 jak banan :D.

pozdrawiam

Napisano

Telefonik nice. Mo偶e zbyt nadto nad detalem przysiedzia艂e艣 ale wiedz臋 o tym te偶 czasem trzeba ruszy膰.

Napisano
  • Autor

A tutaj moja myszka :P (tak przy okazji powiem, 偶e warta swojej ceny)

Malowa艂em swobodniej ni偶 telefon.

c687e6d58c38bc51med.png

Napisano
  • Autor

W艂a艣nie Joel. Na pocz膮tku swojej teczki, wrzuci艂e艣 fajne szkice ust, oczu.

Pisa艂e艣, 偶e to 膰wiczenia z jakiej艣 strony. Wiem, 偶e to daaawno by艂o, ale je艣li by艣 pami臋ta艂 adres to czy m贸g艂by艣 mi wys艂a膰 ?

Edit:

Jak my艣licie, mo偶na od takiego czego艣 zacz膮膰? Op艂aca si臋 takie kupi膰 ? Tam jest kurs rysowania ca艂ej postaci.

Potem zag艂臋bi艂bym si臋 bardziej w szczeg贸艂y: g艂owa, d艂onie, stopy itd.

http://www.robotki.pl/pdf/11188.pdf

Napisano

Pami臋tam, mam adresik, prosz臋 bardzo - http://www.stanprokopenko.com/blog/ poszukaj sobie w starszych postach, to b臋d膮 wszystkie. Dodam jeszcze, 偶e powiniene艣 to potraktowa膰, z reszt膮 tak samo jak Loomisa, czy Bridgmana jak wz贸r, do 膰wiczenia z natury, lub ew. zdj臋膰, nie tylko do przerysowywania.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci