MazaQ Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 (edytowane) Witam wszystkich, Jako że to mój pierwszy post na forum, wypadałoby powiedzieć coś o sobie (będzie krótko): z racji zainteresowań czasem coś sobie pomaluję… efekty poniżej Na początek speedpainting’i , a z czasem pewnie trafią tu inne rzeczy. Zapraszam do komentowania i konstruktywnej krytyki. Edytowane 30 Listopad 2009 przez MazaQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kpax Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 u fajnie fajnie;D ciekawe pomysły. i życzę dalszych dobrych prac;p pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 2 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Dzięki Kpax, Mam nadzieję że założenie teczki zmotywuje mnie do systematycznej pracy. Poniżej efekt kolejnego wieczoru z wacomem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panRebonka Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Konstrukcja i perspektywa się kładzie, poprowadź sobie linie i zobaczysz, że się rozbiegają. Nie podoba mi się też mechaniczne "mazianie" górek na horyzoncie. Podobają mi się faktury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 2 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2009 No chyba tak żle to jednak nie jest ;) poniżej wrzucam kilka starszych prac Speeders' chase oraz kilka czarno-białych wnętrze: latająca doniczka: budynek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Fajne te prace, ale strasznie blade jak dla mnie... Pracowałeś długo w mediach tradycyjnych a teraz przechodzisz na cyfrowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Trochę pracowalem tradycyjnie, ale to nigdy nie było moje głowne zajęcie. Faktycznie teraz próbuję swych sił w PS, ale raczej hobbystycznie. No i niestety zgadzam się, że światła to ja nie czuję oj nie.. dlatego rysuneczki bladziuchne -> pomocy! :D kolejny staroć------> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panRebonka Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 To latające coś na ostatnim rysunku bardzo fajne, szkoda że mordujesz tło mechanicznymi pociągnięciami pędzla. Miejscami płaskawy ten pojazd (przyczepka), miejscami bardzo fajnie przestrzenny (przód). Poza tym doczepianie przyczepy do pojazdu tuż za tym wielkim silnikiem (odrzutowym?) nie jest chyba za mądre :). Osmaliłaby się. Poza tym on chyba leci z wyłączonym silnikiem. W tych piórkowych czy cienkopisowych rysunkach perspektywa jest si, ale w cyfrowych leży. Poprowadź sobie linię horyzontu i linie perspektywy w tym pierwszym a'la gwiezdne wojny. Dziób statku ewidentnie się rozjeżdża. Jeżeli jeszcze czegoś mam się czepić, to ta zielenina kiepsko ci wychodzi. Za dużo drobnych gestów na dużej przestrzeni obrazka, robi się płasko. Próbowałbym ją raczej w bryły pozamykać najspampierw i poustawiać światło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekG Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 troche ci sie kompozycje rozjezdzaja i uciekaja z niej glowne motywy..np ten rycerz konny albo speeder...ten gosc w czerwonym plaszczu tez troche zbyt na bok przesuniety...ale miejscami bardzo fajnie malowane...ostatnie nalepsze chyba..tylko troche niebo toksyczne :] pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Dzięki za komentarze - popracuję nad tymi elementami podczas malowania nowych malowanek. przez sekundę czy dwie będę wrzucał tylko starocie (przepraszam że partiami) - obecnie nie mam czasu ani na jednorazowy upload wszystkiego na Imageshacka ani tym bardzie na zabawę w PS. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Calkiem fajne te twoje prace, uwagi juz dostales od przedmowcow. Jesli chodzi o bladosc, korzystaj z mozliwosci ps'a walnij sobie czasem jakis gradient tu i owdzie, poprzestawiaj tryby warstwy pomanipuluj w color balance, brightness & contrast , levels. calkiem sporo tego ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2009 (edytowane) Sądzę że kluczem jest róznica pomiędzy rysowaniem, a malowaniem niestety jeszcze nie mogę się przestawić z kreski na plamy. tak więc stare kreski: witryna sklepu opuszczona latarnia morska B&W i kolor pzdr Edytowane 16 Wrzesień 2009 przez MazaQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem. Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Szkoda troche że te kolory masz mdłe. W tej wierzyczce dachówka jest - mocno nasycona czerwienią i wygląda bardzo fajnie, a reszta w dół już taka nijaka. Szkic jest super. Cienkopis czy tablet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 Bardzao fajne rysuny, mi w tej kolorowanej wiezy nawet nie przeszkadza bladosc, chyba dlatego ze ma kontury i taki komiksowy charakter przez to. Na pierwszej stronie tusze tez super, kolory rzeczywiscie troche gorzej, ale fajne pomysly :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2009 dzięki - w weekend miałem kilka minut na powalczenie z witryną sklepu. Oto wyniki na etapie wczesnego WIP'a - prosże o cenne uwagi oraz takie bardziej "kreskówkowe" coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekG Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 ja się zgodzę z urbanboogie, te szkice są na tyle fajne, że szkoda je zabijać kolorem..i takie delikatne potraktowanie jak w wypadku wieży jest bardzo fajne...przy witrynie jest już za mocno moim zdaniem i się to gubi...ale to zależy też co chcesz osiągnąć ;) pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrocker Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 Hej. Szkice są świetne warto utrzymać ich taki właśnie charakter. Polecam zapoznać się z warsztatem Feng Zhu, czy Sead Mead`a, gnomon wypuścił kilka serii które warto przejrzeć choćby: http://www.thegnomonworkshop.com/store/category/44/Environment-Design Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2009 ...ale to zależy też co chcesz osiągnąć ;) no właśnie uciec od kreski... pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekG Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 hehe..nie doczytałem widocznie..ale to może w takim razie zostaw w ogóle podrysy i maluj od razu plamą ? bo przy podrysie często, zwłaszcza bardzo dokładnym, zamiast malować i myśleć o tym robi się taką trochę kolorowankę.. plamami też się fajnie szkicuje :]..zwłaszcza na tablecie gdzie można poprawiać i warstwować do woli..ale akwarelę np. też do tego celu polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 8 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2009 Takie dwa speedy po 15 min - tym razem bez podrysów :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crayfish84 Napisano 8 Wrzesień 2009 Share Napisano 8 Wrzesień 2009 za plaskie te speedy, zroznicuj troche plany, wiecej przestrzeni by sie w nich przydało wczesniejsze rysunki b&w fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Hopsa! dwa - nowo/stare rysuneczki pzdr m Stacja dokująca: I'm a legend - czy coś w tym rodzaju ---> podmalówka na zdjęciu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 13 Wrzesień 2009 Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Osom! Szczegolnie ten drugi. Bardzo mi sie podoba styl w jakim jest to utrzymane. Ale ze zdjecia to chyba nic sie nie ostalo :)) Albo nas oszukujesz i narysowales wszystko z wyobrazni :P Chetnie, tak z czystej ciekawosci, zobaczylbym to foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 14 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2009 Dzięki! Poszperam i zobaczę czy je jeszcze mam - generalnie brązowy budynek jest zdjęciowo - przerobiony. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leondrago Napisano 14 Wrzesień 2009 Share Napisano 14 Wrzesień 2009 Nie no świetne... A powiesz skąd bierzesz inspiracje i czy takie szkice to za pierwszym razem zadowalające wychodzą?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 14 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2009 Dzieki leondrago, Inspiracje pochodzą ze wszystkiego - filmów/ksiazek muzyki itp. Ostatnio, będąc w Londynie nabyłem drobą kupna fajne książki o rysunku koncepcyjnym -> polecam np. "The skilful Huntsman" gdzie pokazany jest cały proces twórczy do bajki braci Grimm -- od designu broni, poprzez postacie, potwory na "środowiskach" i architekturze kończąc. Anyway Gospoda - rys koncepcyjny Szkic latawca - inspirowany WH40K i transportowcem Valkiria *wiem że drugie skrzydło jest lekko off, ale to taki szkic na spotkaniu, niemalze pod stołem. Pewnie kiedyś je wyprostuję i spróbuję pociągnąć całość kolorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrocker Napisano 14 Wrzesień 2009 Share Napisano 14 Wrzesień 2009 Szkic tawerny pełen wypas, miałeś refkę? Zdecydowanie powinieneś pomyśleć o "ocienianiu" szkiców. Tak czy owak fajne. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2009 Vrocker -> szkic tawerny bez refki Rozpoznawczy pojazd ZSRR - z serii alternatywna wojna światowa pzdr M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2009 a tutaj taki rzut okiem na doki i latarnię morską z poprzedniej strony wątku i takie niedokończone coś z duża ilością tekstur... pzdr M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 18 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2009 i kolejny maluneczek endżoj? pzdr M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 19 Wrzesień 2009 Share Napisano 19 Wrzesień 2009 Witam ponownie, jesli nie zalujesz sypnac groszem to polecil bym ci jedna rzecz, ktora w calkiem krotkim czasie (tak mi sie zdaje) zmieni twe prace na w pelni profesjonalne. :} http://www.thegnomonworkshop.com/store/product/472/Color-Theory%3A-The-Mechanics-of-Color Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 20 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2009 Dzięki icecold pewnie z nowym miesiącem się zaopatrzę. W weekend przez przypadek dokonałem wstrząsającego odkrycia; otóż mój własny i osobisty monitor przekłamuje wszystko co się da tzn. kontrast i jasność. Efekt tego jest taki, iż tworząc pracę wydaje mi się na maksa ciemna podczas gdy wszytsko co jest czarne jest lekko szare itd. Jak zobaczyłem moje prace na innym monitorze to się lekko zdziwiłem. czas zmieniać sprzęt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 20 Wrzesień 2009 Share Napisano 20 Wrzesień 2009 Swietne i nie takie drogie- iiyama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 20 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2009 ok, było kolorowo to teraz wrzucam trochę kresek - gospoda nr 2 i wnętrze baru zrujnowana krypta - fasada i wnętrze brand new krypta - sztuka nieśmigana Kazimierz Dolny :D I głowa Pana Kazimierza.. endżoj pzdr M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 20 Wrzesień 2009 Share Napisano 20 Wrzesień 2009 No ostatni up super:) Widźminowo się zrobiło:) Kazimierz to akwarela? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panRebonka Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Im dalej tym ciekawiej. Miejscami jednak nadal perspektywa ci się rozjeżdża (na przykład w obrazku z wieżowcami). A jeżeli chodzi o kolor - mam dokładnie ten sam problem z monitorem - zastanawiam się jednak czy to kwestia monitora (mam jakiś najtańszy crt) czy długiego ślęczenia nad pracą i przyzwyczajenia się oka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 23 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Dzięki za komentarze: - Kazimierz to pisak podmalowany akwarelą - jesli dobrze obliczyłem to mój monitor liczy sobie 7 wiosen (LG flatron) i chyba już nie domaga.. and now ... pojazdo-pociąg, ważne że z karabinami zapraszam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Digital szczerze mówiąc taki sobie... daj więcej architektury pisakiem i akwarelką! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem. Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 a ja powiem odwrotnie. Ciśnij digital, bo cała reszta jest mega a zdecydowanie stać cię by malować kiedyś na światowym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 To ja jeszcze inaczej powiem :)) ten ostatni to juz ma taki poziom ze uhhh! Mi sie to bardzo podoba jak mieszasz tradycyjne techniki z digitalem, a koncept poczolgu jest juz imo w ogole wybitny. Az mi glupio tak ciagle komentowac, ale nie ma to jak radziecki dieselpunk! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crayfish84 Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Ostatni super, poprzednie b&w tez trzymają poziom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 Ten ostatni jest fajniutki. Tradycyjne jednak bardziej mi podchodzą:) Gospoda jest moim zdaniem rewelacyjna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekG Napisano 23 Wrzesień 2009 Share Napisano 23 Wrzesień 2009 mi tez bardzo pochodzi ten ostatni tabletowy...w dobra strone idziesz:] pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panRebonka Napisano 24 Wrzesień 2009 Share Napisano 24 Wrzesień 2009 W porównaniu do tych pierwszych prac czołg jest naprawdę lux. Przydałoby mu się jeszcze trochę speculara, bo teraz jest trochę matowy, plastikowy. Najjaśniejsze bliki powinny być raczej jaśniejsze od nieba, teraz światło na czołgu ma ten sam walor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morbid Karbid Napisano 24 Wrzesień 2009 Share Napisano 24 Wrzesień 2009 Rysunki architektoniczne świetne. Proporcjonalne i bogate w detal. Design też fajny. Z kolorami gorzej, ale zdaje się tylko kwestią czasu, kiedy to podciągniesz. powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dekiel Napisano 24 Wrzesień 2009 Share Napisano 24 Wrzesień 2009 mimo ze tego typu design do mnie kompletnie nie przemawia tak potrafie zouwazyc ze fajnie to wyszlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 27 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2009 Dzięki za komentarze - obiecuję że się postaram bardziej ;) tym razem bardziej lajtowo -> trzy roboty. endżoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 Koncept Tanko-szkop bardzo przyjemny. Po lewej stronie na klacie to "licznik" wyeliminowanych wrogów?=] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MazaQ Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2009 dzięki emmilius - szkopo/robot rzeczywiście ma zamontowany licznik zniszczeń :) ponizej speed, którego motyw został zarżnięty z blogu Mandryka http://mandrykart.wordpress.com/ - generalnie polecam (blog, nie rżnięcie z prac innych) pracka powstała jako 10 min szkic ołówkowy / scan i PS jako tlo robi zdjęcie lasu czy czegoś tam - całość 1h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 (edytowane) Zgodnie z teoria koloru moglbys "wypopowac" ich kolorem czerwonym, jakis blask bijacy zza szybki czy cos w ten desen. Druga sprawa, juz bardziej kompozycyjna przsunal bym ich bardziej na lewo badz prawo, a proporcje dokumentu ustawil na panorame, badz "pionowzlot" ;P Pozdrawiam kolege Mazaka. Update: Zrobilem lekki over twojej pracki, mam nadzieje iz da ci to jakis poglad. Aha te jaskrawe listki na ciemnym tle; moim skromnym zdaniem zbytnio rozpraszaja oko, mozna by je jakos subtelniej przedstawic. Edytowane 29 Wrzesień 2009 przez ICE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi