wiecho Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 Dawno mnie tu nie było dzis daje poprawiony model ZIS-5 i chciałem poznac wasza opinnie.
FF Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 Z tym sidewallem to żeś dowalil:) Model wydaje sie spoko.
M4rcus Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 czemu nie piszesz dalej w tym samym topicu tylko nowy zaczynasz?? swietny detal btw:)
ArTooRo Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Świetny model, niesamowicie przyjemny w odbiorze.
infected Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Super model i detal Wydaje mi się jednak, że markę opony i oznaczenia pisze się czytelnie do wewnątrz koła.
wiecho Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Napisano 7 Wrzesień 2009 Nie bedzie zadnej scenki ani tekstur taki czysty model i studio :) Dzieki wszystim za te komentarze :D
kliment woroszyłow Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Model fajny, szkoda ze nie chcesz go texturować. Ale napisy na oponce good year'a przy tej maszynie mają sie jak pięść do oka :D 1
wiecho Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Napisano 7 Wrzesień 2009 Sorry za opone ale nie mogłem znalesc bump opont do zis-5 chodzi o napisy :) bede jeszcze go poprawiał takie tam szczegoły drobne
Houston Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 (edytowane) Sorry za opone ale nie mogłem znalesc bump opont do zis-5 chodzi o napisy :) A kto to widział na ruskiej oponie napisy? ;) Jeśli robisz model szczegółowo to troszkę się poprzyczepiam, a mianowicie: deski w całej skrzyni zachodzą na siebie coby nie przepuszczać np. piasku: http://i25.tinypic.com/2070oxs.jpg Przednie koła powinny być nachylone pod kątem: http://i26.tinypic.com/dbjs3p.jpg Sam bierznik też raczej odbiega od oryginału, na pewno nie był taki jak u Ciebie. Gdybyś pokazał jakieś zbliżenie można by było coś jeszcze wyłapać, służę również referkami - robię ZiS'a 5V ;) pozdrawiam, Hous Edytowane 7 Wrzesień 2009 przez Houston
wiecho Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Napisano 7 Wrzesień 2009 Dzieki Houston z tymi deskami ze nachodza na siebie nie zauwazyłem i tego ze przednie koła sa pod katem :) a bierznik zrobiłem taki jaki umiałem to jest moj pierwszy model z takich bardziej szczegołowo wykonanych ale dzieki za komentarz druga raza jak bede cos modelował bede bardziej patrzył na szczegoly.
wiecho Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Napisano 7 Wrzesień 2009 Hous mam pytanko kiedy pokazesz troche modelu ZiS 5V??
Houston Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 Nie wiem czy pokażę na tym forum ale na razie mam po trochu wszystkiego: trochę podwozia, trochę silnika, nie ma co pokazywać ;)
_Orion_ Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 Piękne autko, detal ala kliment. Z texturami pewnie byłoby jeszcze superanckie.
wiecho Napisano 12 Wrzesień 2009 Autor Napisano 12 Wrzesień 2009 Mam pytanko wie ktos moze jak oswielic scene za pomoca samego hdri? Wyszło mi tak jak widac bardzo zle duzo plam itp
wiecho Napisano 14 Wrzesień 2009 Autor Napisano 14 Wrzesień 2009 Dzis dałem model pod scenke ale widac wyraznie ze jest widoczny plane pod modelem na mapie hali a miał byc niewidoczny tylko cien. Kto pomoze mi jak to usunac lub zrobic zeby sie plane nie odznaczał tylko sam cien na alphie. A wiec zrobiłem to tak wyrendziłem zapisałem alpha i tło wstawiłem w PS plane to nie mate/shadow tylko wlasciwosci plane vary i tam mate alpha contribution -1 i shadow i affect alpha. POMOCY! :)
wiecho Napisano 14 Wrzesień 2009 Autor Napisano 14 Wrzesień 2009 Szkoda ze nikt mi nie pomogł nie powiedział czy jest ok :( Ale wrzucam jeszcze raz model z polaczonym tłem prosze o opinnie czy jest dobrze narazie render jest słabej jakosci bo zalezało mi na czasie.
dac77 Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Model jest super, ale mateiały mają braki. W lakierze ważny jest efekt fresnela. Te odbicia są trochę zbyt mocne, jak na lakier starego samochodu. Wtedy lakiery były bardziej matowe, zwłaszcza że to nie limuzyna.
goran Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 Wpasowanie w tło wydaje mi się bardzo dobre. Zastrzeżenia można mieć do materiałów - wszystko bardzo się błyszczy, szczególnie obręcze kół i lusterko. Lakier też zbyt idealny, ale rozumiem że to materiały jescze nie na gotowo. Równocześnie się wpisaliśmy....
wiecho Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Napisano 15 Wrzesień 2009 Sorry za te materiały ale to jest zwykły vray i reflect 35 i oswietlone vray light dome z hdri mapka. A moze znacie jakis dobry przepis na lakier pewnie bedzie trzeba uzyc fresnelela. A tak w nawiasie to ten lakier nie powinien sie wogole błyszczec tylko zgnita zielen ale to wyglada jakos tak bez efektu. Na ostatnim zdjeciu chodziło mi o wasza opinnie co do wkomponowania w tło :) teraz bede sie brał za lakier itp
wiecho Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Napisano 15 Wrzesień 2009 A zapomniałem o jednym nie ma zabudowy z tyłu bo jak render mi robi to sie max wylacza nie wiem czego to jest wina bez zabudowy jest spoko. Sprzet to Athlon 64 x2 4200 3gb ram ati radeon hd 3850 512mb ram.
wiecho Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Napisano 16 Wrzesień 2009 Jeszcze raz wrzucam małe poprawki sa :)Myśle ze teraz lepiej wyglada
dac77 Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Pomysł z glossy reflections w lakierze jest dobry, ale do finalnego renderingu trzeba będzie podbić jakość - ilość próbek. Materiały rzeczywiste glossy mają to do siebie że są fresnel zależne, to znaczy że przy patrzeniu na wprost odbicia są bardziej rozproszone, a przy ostrych kątach są prawie jak lustro, dlatego dobrze jest mieć dwa materiały z różnym poziomem glossiness i mixować je w zależności od kąta normal. Niestety ta metoda wydłuża znacznie czas renderingu.
wiecho Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Napisano 16 Wrzesień 2009 Dzieki dac77 za rade a moze bys powiedział tak dokładniej jak mieszac dwa materiały lakieru czy to robic np w Blend czy w mix czy inny sposob i czy uzyc falloff i fresnel?
dac77 Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Zakładam że robisz w Maxie, a ja już od kilku lat nie mam tego softu. W maxie robi się trochę inaczej niż w XSI chociaż generalnie to są te same shadery bo to MentalRay. Generalnie o ile pamiętam to blend powinien działać ale tam trzeba podłączyć do sterowania blendem jakiś shader, który Ci da stopniowanie w zależności od kąta. Poszukaj w shaderach żeby wyglądało w preview białe w środku i ciemne na krawędziach (na kuli), albo na odwrót. Gdzieś słyszałem że do Maxa jest plugin który pozwala używać nod. Jak nic nie znajdziesz to może dzisiej pod wieczór uruchomię Windowsa i XSI i zobaczę jak się nazywa ta noda. Ewentualnie można by jeszcze poszukać jakiegoś materiału który ma slot sterujący wartością glossiness i tam wstawić tego shadera bez blend, po odpowiednim mapowaniu wartości i wtedy obędzie się bez blendów czy mixów, ale nie pamiętam czy jest taki materiał (może architectural to ma). W Maya da się to zrobić tak samo jak w XSI.
wiecho Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Napisano 16 Wrzesień 2009 Ok dzieki ale ja renderuje w vray narazie mentala odstawilem i probuje z tym mix tylko ze jest problem z mix bo tam tylko da sie kolory laczyc i standardowo dac reflect i gloss ale testuje cały czas nie dlugo pokaze efekt troche jest problem uzyskac takie ranty zeby odbijały swiatlo na bialo jak sie ma w swieltle hdri
wiecho Napisano 17 Wrzesień 2009 Autor Napisano 17 Wrzesień 2009 wrzucam poprawiony lakier mysle ze teraz nie jest za bardzo błyszczacy :)
Sunedge Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 alo ladny model :) szyby chyba troche zbyt mleczne lampy przednie (szkla) troche jak lusterka wygladaja nie wiem dlaczego, ale gdzies to autko wydaje (mi) sie male na tym tle pzdr
wiecho Napisano 17 Wrzesień 2009 Autor Napisano 17 Wrzesień 2009 material szyb i lamp to tylko test narazie sie meczne nad lakierem zeby sie nie odbijalo nic w nim ale zeby swiatlo załamywał na biało potem reszta. A co do wielkosci to mi sie wydaje ze nawet za duzy co do tła ale to nie problem jest. Cien robie na alphie to w ps mozna model w kazdej chwili powiekszyc :D a tak to moze ktos mi powie jak dobrze zrobic materiał szyb? u mnie to zwykły vray reflect ok 15 i reflact 100 fog lekki zielony na ostatnim renderze przesadziłem ale na wczesniejszych widac ze jest clear :)
wiecho Napisano 18 Wrzesień 2009 Autor Napisano 18 Wrzesień 2009 Chyba juz ostatni raz wrzucam render bo nie mam sil juz mysle ze wam sie spodoba narazie bez tła co myslicie o tym teraz?
dac77 Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 Czy to już koniec tego wątku, czy jeszcze coś zobaczymy?
wiecho Napisano 30 Wrzesień 2009 Autor Napisano 30 Wrzesień 2009 To juz jest koniec zamykam wątek. Zaczynam robic audi s3 2oo8r ale nie idzie mi to :( widocznie jeszcze za słaby jestem w maxie chodz siedze w nim 4lata audi wrzuciłem na forum. Jak by ktos chciał pomoc to jestem za :) duzo zawdzieczam dla mrkrzyska co do modelowania. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi