Napisano 6 Wrzesie艅 200915 l Dawno mnie tu nie by艂o dzis daje poprawiony model ZIS-5 i chcia艂em poznac wasza opinnie.
Napisano 6 Wrzesie艅 200915 l czemu nie piszesz dalej w tym samym topicu tylko nowy zaczynasz?? 聽 聽 swietny detal btw:)
Napisano 7 Wrzesie艅 200915 l Super model i detal Wydaje mi si臋 jednak, 偶e mark臋 opony i oznaczenia pisze si臋 czytelnie do wewn膮trz ko艂a.
Napisano 7 Wrzesie艅 200915 l Autor Nie bedzie zadnej scenki ani tekstur taki czysty model i studio :) Dzieki wszystim za te komentarze :D
Napisano 7 Wrzesie艅 200915 l Model fajny, szkoda ze nie chcesz go texturowa膰. Ale napisy na oponce good year'a przy tej maszynie maj膮 sie jak pi臋艣膰 do oka :D
Napisano 7 Wrzesie艅 200915 l Autor Sorry za opone ale nie mog艂em znalesc bump opont do zis-5 chodzi o napisy :) bede jeszcze go poprawia艂 takie tam szczego艂y drobne
Napisano 7 Wrzesie艅 200915 l Sorry za opone ale nie mog艂em znalesc bump opont do zis-5 chodzi o napisy :) A kto to widzia艂 na ruskiej oponie napisy? ;) Je艣li robisz model szczeg贸艂owo to troszk臋 si臋 poprzyczepiam, a mianowicie: deski w ca艂ej skrzyni zachodz膮 na siebie coby nie przepuszcza膰 np. piasku: http://i25.tinypic.com/2070oxs.jpg Przednie ko艂a powinny by膰 nachylone pod k膮tem: http://i26.tinypic.com/dbjs3p.jpg Sam bierznik te偶 raczej odbiega od orygina艂u, na pewno nie by艂 taki jak u Ciebie. Gdyby艣 pokaza艂 jakie艣 zbli偶enie mo偶na by by艂o co艣 jeszcze wy艂apa膰, s艂u偶臋 r贸wnie偶 referkami - robi臋 ZiS'a 5V ;) pozdrawiam, Hous Edytowane 7 Wrzesie艅 200915 l przez Houston
Napisano 7 Wrzesie艅 200915 l Autor Dzieki Houston z tymi deskami ze nachodza na siebie nie zauwazy艂em i tego ze przednie ko艂a sa pod katem :) a bierznik zrobi艂em taki jaki umia艂em to jest moj pierwszy model z takich bardziej szczego艂owo wykonanych ale dzieki za komentarz druga raza jak bede cos modelowa艂 bede bardziej patrzy艂 na szczegoly.
Napisano 8 Wrzesie艅 200915 l Nie wiem czy poka偶臋 na tym forum ale na razie mam po trochu wszystkiego: troch臋 podwozia, troch臋 silnika, nie ma co pokazywa膰 ;)
Napisano 8 Wrzesie艅 200915 l Pi臋kne autko, detal ala kliment. Z texturami pewnie by艂oby jeszcze superanckie.
Napisano 12 Wrzesie艅 200915 l Autor Mam pytanko wie ktos moze jak oswielic scene za pomoca samego hdri? Wysz艂o mi tak jak widac bardzo zle duzo plam itp
Napisano 14 Wrzesie艅 200915 l Autor Dzis da艂em model pod scenke ale widac wyraznie ze jest widoczny plane pod modelem na mapie hali a mia艂 byc niewidoczny tylko cien. Kto pomoze mi jak to usunac lub zrobic zeby sie plane nie odznacza艂 tylko sam cien na alphie. A wiec zrobi艂em to tak wyrendzi艂em zapisa艂em alpha i t艂o wstawi艂em w PS plane to nie mate/shadow tylko wlasciwosci plane vary i tam mate alpha contribution -1 i shadow i affect alpha. POMOCY! :)
Napisano 14 Wrzesie艅 200915 l Autor Szkoda ze nikt mi nie pomog艂 nie powiedzia艂 czy jest ok :( Ale wrzucam jeszcze raz model z polaczonym t艂em prosze o opinnie czy jest dobrze narazie render jest s艂abej jakosci bo zaleza艂o mi na czasie.
Napisano 15 Wrzesie艅 200915 l Model jest super, ale mateia艂y maj膮 braki. W lakierze wa偶ny jest efekt fresnela. Te odbicia s膮 troch臋 zbyt mocne, jak na lakier starego samochodu. Wtedy lakiery by艂y bardziej matowe, zw艂aszcza 偶e to nie limuzyna.
Napisano 15 Wrzesie艅 200915 l Wpasowanie w t艂o wydaje mi si臋 bardzo dobre. Zastrze偶enia mo偶na mie膰 do materia艂贸w - wszystko bardzo si臋 b艂yszczy, szczeg贸lnie obr臋cze k贸艂 i lusterko. Lakier te偶 zbyt idealny, ale rozumiem 偶e to materia艂y jescze nie na gotowo. 聽 R贸wnocze艣nie si臋 wpisali艣my....
Napisano 15 Wrzesie艅 200915 l Autor Sorry za te materia艂y ale to jest zwyk艂y vray i reflect 35 i oswietlone vray light dome z hdri mapka. A moze znacie jakis dobry przepis na lakier pewnie bedzie trzeba uzyc fresnelela. A tak w nawiasie to ten lakier nie powinien sie wogole b艂yszczec tylko zgnita zielen ale to wyglada jakos tak bez efektu. Na ostatnim zdjeciu chodzi艂o mi o wasza opinnie co do wkomponowania w t艂o :) teraz bede sie bra艂 za lakier itp
Napisano 15 Wrzesie艅 200915 l Autor A zapomnia艂em o jednym nie ma zabudowy z ty艂u bo jak render mi robi to sie max wylacza nie wiem czego to jest wina bez zabudowy jest spoko. Sprzet to Athlon 64 x2 4200 3gb ram ati radeon hd 3850 512mb ram.
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l Autor Jeszcze raz wrzucam ma艂e poprawki sa :)My艣le ze teraz lepiej wyglada
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l Pomys艂 z glossy reflections w lakierze jest dobry, ale do finalnego renderingu trzeba b臋dzie podbi膰 jako艣膰 - ilo艣膰 pr贸bek. Materia艂y rzeczywiste glossy maj膮 to do siebie 偶e s膮 fresnel zale偶ne, to znaczy 偶e przy patrzeniu na wprost odbicia s膮 bardziej rozproszone, a przy ostrych k膮tach s膮 prawie jak lustro, dlatego dobrze jest mie膰 dwa materia艂y z r贸偶nym poziomem glossiness i mixowa膰 je w zale偶no艣ci od k膮ta normal. Niestety ta metoda wyd艂u偶a znacznie czas renderingu.
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l Autor Dzieki dac77 za rade a moze bys powiedzia艂 tak dok艂adniej jak mieszac dwa materia艂y lakieru czy to robic np w Blend czy w mix czy inny sposob i czy uzyc falloff i fresnel?
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l Zak艂adam 偶e robisz w Maxie, a ja ju偶 od kilku lat nie mam tego softu. W maxie robi si臋 troch臋 inaczej ni偶 w XSI chocia偶 generalnie to s膮 te same shadery bo to MentalRay. Generalnie o ile pami臋tam to blend powinien dzia艂a膰 ale tam trzeba pod艂膮czy膰 do sterowania blendem jaki艣 shader, kt贸ry Ci da stopniowanie w zale偶no艣ci od k膮ta. Poszukaj w shaderach 偶eby wygl膮da艂o w preview bia艂e w 艣rodku i ciemne na kraw臋dziach (na kuli), albo na odwr贸t. Gdzie艣 s艂ysza艂em 偶e do Maxa jest plugin kt贸ry pozwala u偶ywa膰 nod. Jak nic nie znajdziesz to mo偶e dzisiej pod wiecz贸r uruchomi臋 Windowsa i XSI i zobacz臋 jak si臋 nazywa ta noda. Ewentualnie mo偶na by jeszcze poszuka膰 jakiego艣 materia艂u kt贸ry ma slot steruj膮cy warto艣ci膮 glossiness i tam wstawi膰 tego shadera bez blend, po odpowiednim mapowaniu warto艣ci i wtedy ob臋dzie si臋 bez blend贸w czy mix贸w, ale nie pami臋tam czy jest taki materia艂 (mo偶e architectural to ma). W Maya da si臋 to zrobi膰 tak samo jak w XSI.
Napisano 16 Wrzesie艅 200915 l Autor Ok dzieki ale ja renderuje w vray narazie mentala odstawilem i probuje z tym mix tylko ze jest problem z mix bo tam tylko da sie kolory laczyc i standardowo dac reflect i gloss ale testuje ca艂y czas nie dlugo pokaze efekt troche jest problem uzyskac takie ranty zeby odbija艂y swiatlo na bialo jak sie ma w swieltle hdri
Napisano 17 Wrzesie艅 200915 l Autor wrzucam poprawiony lakier mysle ze teraz nie jest za bardzo b艂yszczacy :)
Napisano 17 Wrzesie艅 200915 l alo ladny model :) szyby chyba troche zbyt mleczne lampy przednie (szkla) troche jak lusterka wygladaja nie wiem dlaczego, ale gdzies to autko wydaje (mi) sie male na tym tle pzdr
Napisano 17 Wrzesie艅 200915 l Autor material szyb i lamp to tylko test narazie sie meczne nad lakierem zeby sie nie odbijalo nic w nim ale zeby swiatlo za艂amywa艂 na bia艂o potem reszta. A co do wielkosci to mi sie wydaje ze nawet za duzy co do t艂a ale to nie problem jest. Cien robie na alphie to w ps mozna model w kazdej chwili powiekszyc :D a tak to moze ktos mi powie jak dobrze zrobic materia艂 szyb? u mnie to zwyk艂y vray reflect ok 15 i reflact 100 fog lekki zielony na ostatnim renderze przesadzi艂em ale na wczesniejszych widac ze jest clear :)
Napisano 18 Wrzesie艅 200915 l Autor Chyba juz ostatni raz wrzucam render bo nie mam sil juz mysle ze wam sie spodoba narazie bez t艂a co myslicie o tym teraz?
Napisano 30 Wrzesie艅 200915 l Autor To juz jest koniec zamykam w膮tek. Zaczynam robic audi s3 2oo8r ale nie idzie mi to :( widocznie jeszcze za s艂aby jestem w maxie chodz siedze w nim 4lata audi wrzuci艂em na forum. Jak by ktos chcia艂 pomoc to jestem za :) duzo zawdzieczam dla mrkrzyska co do modelowania. Pozdro
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto