Napisano 14 Wrzesień 200915 l Hej mam od roku i trzech miesięcy takiego oto lapa: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&back=notebooki&ID=12816&katid=48&grupa=666 Przez cały czas leżał on sobie na biurku z podłączonym zasianiem i baterią w środku (95% czasu jechałem na zasilaniu i tylko od czasu do czasu jak chciałem zjeść sobie śniadanko przy stole ściągałem go i wtedy jechał z baterii) Cały czas bateria starczała mi na 50 minut może godzinę (zależy co robiłem) Zauważyłem, że dosłownie od około dwóch tygodni (niemal z dnia na dzień) żywotność baterii drastycznie mi się zmniejszyła (komputer z włączonym ekranem gdzie nie robię dosłownie nic) i starcza na około 10 minut. W tym czasie nie zmieniałem absolutnie żadnych ustawień!!!! Jak myślicie co to jest? Ja stawiam na to, że firma zrobiła baterię, która po skończeniu się gwarancji sobie poprostu pada i trza kupić nową - macie może podobne doświadczenia? A być może zawsze skutki są podobne gdy nie wyciągamy baterii podczas gdy jedziemy prawie cały czas na zasilaniu z sieci?? Plis o jakieś info bo jeżeli tej baterii nie mogę już uratować to chciałbym coś wiedzieć jak w przyszłości postępować z laptopami.. Dzięki:)
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Mam to samo ze swoim Asusem seri f3 i nie mam pojęcia o co cho. Dowiedziałem się tylko, że naładowaną baterię powinno się wyjmować, jeśli pracuje się na zasilaniu z sieci. No ale mądry polak po szkodzie.
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Dokładnie, jeśli bateria jest naładowana, a pracujesz na stałym zasilaniu, wyciągnij ją. Niby przy akumulatorach Li-Ion nie powinno mieć to znaczenia, ale jednak coś jest 'nie teges'. Teraz zostaje Ci zakupić nową:) Pozdr
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Hej, a w miedzy czasie kiedy użytkowałeś lapka, robiłeś formaty baterii? trzeba czasem dać sie jej rozładować do końca
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Autor Co do formatu jak najbardziej.. myślę, że przynajmniej raz na dwa tygodnie specjalnie wyciągałem kabel i czekałem aż się rozładuje..
Napisano 14 Wrzesień 200915 l Kolega ma tez pavilona 15'' no i tez miał problem z bateria zadzwonił do serwisu i mu wysłali nowa, bez odsyłania starej, bo jakieś wadliwe były. Masz jeszcze gwarancje czy tylko rok baterie jest? Nawet jeśli nie masz warto spróbować :)
Napisano 14 Wrzesień 200915 l popieram wesol, spróbować nie zaszkodzi. Czasem zdarza się że producent uznaje wadę produktu nawet po gwarancji - tak było z aparatem mojej dziewczyny, wymienili w nim matrycę pomimo tego że był już sporo po gwarancji - po prostu cała seria była wadliwa. Dowiedz się na stronie producenta czy czasem też tak nie masz. Mój Acer (fakt, inna firma) po ponad 3 latach używania (praktycznie 99% czasu na zasilaniu) stracił może z 10% czasu działania na bateriach.
Napisano 15 Wrzesień 200915 l Autor Napisze do HP a co mi odpowiedzą tu umieszczę;) ..Sam jestem ciekaw ale się nie napalam:D
Napisano 15 Wrzesień 200915 l Kulki to nielicho żeś sobie narobił ;), z praktycznego punktu widzenia źle "sformatowana" bateria nie podlega wymianie gwarancyjnej, natomiast całość podlega ew. rotacji myślowej o ile dobrze sformułujesz tekst pisany.
Napisano 15 Wrzesień 200915 l Autor Miriam jaka źle sformatowana?? Formatuje się raz i to na początku i to był ok wedle wszelkich szkól góralsko-rybackich.. Chodzi raczej o to, że owszem górale gadają, że nie powinno się trzymać baterii w laptopie gdy jedziemy na zasilaniu zewnętrznym ale to na zasadzie, że gdzieś ktoś mówił i w jakimś tam kościele bije ale nie wiadomo jakim..
Napisano 15 Wrzesień 200915 l Baterii już od dłuższego czasu nie trzeba formatować. Tak samo jednym wielkim mitem jest, że się baterie wyciąga z laptopa jak pracuje na zasilaniu. Bateria jak już się naładuje jest odcinana od zew zasilania. Lap i tak pracuje tylko na prądzie z zasilacza. to czy bateria jest w laptopie czy jej nie ma nie ma kompletnie znaczenia. A co do Twojej baterii to i tak nieźle Ci trzymała. Współlokatorka kupiła laptopa. Nowy, chyba Fujitsu-Siemens. Bateria od nowości pozwoliła aż na zamknięcie systemu :P Ale to wogóle był dziwny komp. Śrubki wypadały itd :)
Napisano 15 Wrzesień 200915 l Autor Hejka wysmażyłem coś takiego. "Witam mam problem z baterią w laptopie. Przez cały czas leżał on sobie na biurku z podłączonym zasianiem i baterią w środku (95% czasu pracowałem na zasilaniu) jednak przynajmniej raz na dwa tygodnie specjalnie wyciągałem kabel i czekałem aż się bateria rozładuje.. Cały czas bateria starczała mi na 50 minut może godzinę (zależy co robiłem) Zauważyłem, że dosłownie od około dwóch tygodni (niemal z dnia na dzień) żywotność baterii drastycznie mi się zmniejszyła (komputer z włączonym ekranem gdzie nie robię dosłownie nic) i starcza na około 10 minut. W tym czasie nie zmieniałem absolutnie żadnych ustawień!!!! Komputer kupiłem w czerwcu 2008 roku (gwarancja miała rok) i zastanawiam się czy to nie jest tak, że firma HP zrobiła baterię, która po skończeniu się gwarancji sobie poprostu pada i trza kupić nową. Dlaczego piszę do panstwa? Ponieważ uważam, że to nie jest w porządku zwłaszcza na tak renomowaną firmę jak Hewlett-Packard. Naprawdę zawiodłem się na was i na waszej marce." Wysłałem to do dwóch działów: Pomoc techniczna HP (chyba nie koniecznie to dobre miejsce bo chłopaki zajmują się raczej sprzętem a nie socjologiczno, merytorycznymi aspektami padnięcia baterii na tle wielkiego kryzysu na świecie;) ) oraz do HP BPO cokolwiek to znaczy (taki bardziej kontakt uniwersalny) Zobaczymy czy ktoś się wogóle odezwie..
Napisano 17 Wrzesień 200915 l Autor Hej.. Jeżeli ktoś z was powie złe słowo na HP to ma odemnie osobiście w ryja;) Odpowiedź na mojego maila: "Szanowny Kliencie, Dziękujemy za skorzystanie z usług Serwisu HP. W ramach wyjątku zamówię dla Pana baterię" Po wysłaniu potrzebnych danych.. Numer seryjny, adres itp.. "Bateria została zamówiona. W przeciągu 14 dni otrzyma Pan od nas ją pocztą. Prosimy o cierpliwość." Kilku z was dziękuję za pomysł aby spróbować.. Macie u mnie flachę:D ..tzn z Loki będzie prościej bo Wesol musiałby kurierem dostać;)
Napisano 17 Wrzesień 200915 l to moze tez byc wina wysokiej temperatury.....np podczas renderowania....ja tak zabilem swoja baterie,ale za zarobioną kase kupiłem sobie nowa (nie za cała na szczescie:D)