Gość Kozisoft1 Napisano 7 Listopad 2009 Napisano 7 Listopad 2009 Witam. Kupiłem wczoraj komputer stacjonarny i piszę do Was z zapytaniem czy jest on odpowiedni do 3d max, oraz czy bez problemu będę mógł tworzyć animacje? AMD Phenom 9650 Quad-Colre Processor 2.3 GHz Ram 2 GB Płyta główna/karta grficzna (zintegrowana, ale zawsze można dokupić karte G.) Gigabyte MA74 GM-S2H/ Radeon HD 2100 :D Windows 7 64Bit dysk 500GB Pochwalcie się także swoimi kompami oraz napiszcie jak wam działa 3ds. Pozdrawim Kozisoft1
hcpiter Napisano 7 Listopad 2009 Napisano 7 Listopad 2009 Dzialanie maxa zalezne jest od wielkosci sceny wiec pytanie bez sensu. Co do komputera to postow i watkow na ten temat bylo full wiec uzyj funkcji szukaj. 2GB pamieci na win7 64bit ? Jestes pewny ze warto zmarnowac polowe pamieci na uruchomiony system ? No i co do samych animimacji to hmmm jak umiesz to pewnie.
Hubi Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 "(...)Pytanie: Kiedy robiłeś Katedrę, na jakim sprzęcie pracowałeś (procesor, ram, karta graficzna)? Tomek Bagiński: Zaczynałem Katedrę na Dual P3 450 MHz z rivą TNT 2. Kończyłem film na Dulal P3 1 GHz I z gforce 2. Oba komputery miały Giga RAM.(...)" Fragment czatu z Baggins'em z 2003 roku Teraz proponuję Ci obejrzeć Katedrę, jeszcze raz spojrzeć na swoją konfigurację sprzętu, po czym samemu sobie odpowiedzieć na zadane pytanie :) Pozdrawiam!
claude Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 Hubi - bardzo fajny cytat i to powinno zakończyć wieczne pytanie się młodych czy mój komp dobry do 3d Ci co robią wizki w rozdzielczościach 10 000 to inna sprawa oni wiedza sami co im potrzeba
Camel Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 Hubi, na to też wpadłem, ale za późno :) Kozisoft, weźmy pod uwagę to, że najlepiej zacząć na przeciętnym sprzęcie niż na mocnym bo to potrafi nauczyć tego co jest najważniejsze, i w animacjach i poza nimi i wszędzie w 3d oraz 2D - optymalizacji OBRAZU - tekstury, opt. MODELI - vertexy, vertexy.., opt. RENDERU - oświetlenie i rendering oraz materiały. To jest najważniejsze. Zacznij od prostych rzeczy. Szkoda marnować tak szybko pieniędzy na to, co może się okazać nieudane, jeśli się zniechęcisz albo będziesz miał jakiś problem ;) Także więc mając "ten a ten" sprzęt możesz zrobić cokolwiek zechcesz, pamiętając przy tym, że zawsze możesz wycisnąć "siódme poty". Naśladuj mistrzów.
siwy Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 A jak powiemy że twój komp się nie nadaje to co: wymienisz go czy zrezygnujesz z robienia 3d?
Leleń Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 za proca cie pochwale, jesli oczywiscie znasz sie na overclockingu ramu masz za malo (oczywiscie da sie zrobic porzadna scene na starusienkim kompie, ale po co sie meczyc, jesli w dzisiejszych czasach 8gb ram to standard dla grafika) plyta pod proca ujdzie, nic szczegolnego windows x64 glupota na 2gb ramu, jak juz bylo wspomniane dysk 500gb.. a to mi akurat duzo nie mowi :)
ognisty Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 a obudowa jaka? "Pochwalcie się także swoimi kompami oraz napiszcie jak wam działa 3ds." -tutaj przegięcie ;p
latos Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 Komp jak komp za pół roku będzie to sprzęt przeciętnej jakości. W tej dziedzinie najpierw liczy się skill a potem sprzęt. Jak na razie widzimy super kompa ale nie widać żadnej pracy wykonanej na nim. Co to win 7 podczas uruchomienia maxa win 7 zwalnia ok 700mb ramu więc o ram nie ma co się przejmować.
Camel Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 Spoko ;) zacząć od słabego zawsze najlepiej :) No fakt, a po to żeby nie było słychać z Zakopanego aż do Suwałk wrzasku: wydałem 20000zł a na Xeonach mi się sypie! :)
Rekomendowane odpowiedzi