Napisano 7 Listopad 200915 l Witam. Kupiłem wczoraj komputer stacjonarny i piszę do Was z zapytaniem czy jest on odpowiedni do 3d max, oraz czy bez problemu będę mógł tworzyć animacje? AMD Phenom 9650 Quad-Colre Processor 2.3 GHz Ram 2 GB Płyta główna/karta grficzna (zintegrowana, ale zawsze można dokupić karte G.) Gigabyte MA74 GM-S2H/ Radeon HD 2100 :D Windows 7 64Bit dysk 500GB Pochwalcie się także swoimi kompami oraz napiszcie jak wam działa 3ds. Pozdrawim Kozisoft1
Napisano 7 Listopad 200915 l Dzialanie maxa zalezne jest od wielkosci sceny wiec pytanie bez sensu. Co do komputera to postow i watkow na ten temat bylo full wiec uzyj funkcji szukaj. 2GB pamieci na win7 64bit ? Jestes pewny ze warto zmarnowac polowe pamieci na uruchomiony system ? No i co do samych animimacji to hmmm jak umiesz to pewnie.
Napisano 13 Listopad 200915 l "(...)Pytanie: Kiedy robiłeś Katedrę, na jakim sprzęcie pracowałeś (procesor, ram, karta graficzna)? Tomek Bagiński: Zaczynałem Katedrę na Dual P3 450 MHz z rivą TNT 2. Kończyłem film na Dulal P3 1 GHz I z gforce 2. Oba komputery miały Giga RAM.(...)" Fragment czatu z Baggins'em z 2003 roku Teraz proponuję Ci obejrzeć Katedrę, jeszcze raz spojrzeć na swoją konfigurację sprzętu, po czym samemu sobie odpowiedzieć na zadane pytanie :) Pozdrawiam!
Napisano 13 Listopad 200915 l Hubi - bardzo fajny cytat i to powinno zakończyć wieczne pytanie się młodych czy mój komp dobry do 3d Ci co robią wizki w rozdzielczościach 10 000 to inna sprawa oni wiedza sami co im potrzeba
Napisano 13 Listopad 200915 l Hubi, na to też wpadłem, ale za późno :) Kozisoft, weźmy pod uwagę to, że najlepiej zacząć na przeciętnym sprzęcie niż na mocnym bo to potrafi nauczyć tego co jest najważniejsze, i w animacjach i poza nimi i wszędzie w 3d oraz 2D - optymalizacji OBRAZU - tekstury, opt. MODELI - vertexy, vertexy.., opt. RENDERU - oświetlenie i rendering oraz materiały. To jest najważniejsze. Zacznij od prostych rzeczy. Szkoda marnować tak szybko pieniędzy na to, co może się okazać nieudane, jeśli się zniechęcisz albo będziesz miał jakiś problem ;) Także więc mając "ten a ten" sprzęt możesz zrobić cokolwiek zechcesz, pamiętając przy tym, że zawsze możesz wycisnąć "siódme poty". Naśladuj mistrzów.
Napisano 16 Listopad 200915 l A jak powiemy że twój komp się nie nadaje to co: wymienisz go czy zrezygnujesz z robienia 3d?
Napisano 16 Listopad 200915 l za proca cie pochwale, jesli oczywiscie znasz sie na overclockingu ramu masz za malo (oczywiscie da sie zrobic porzadna scene na starusienkim kompie, ale po co sie meczyc, jesli w dzisiejszych czasach 8gb ram to standard dla grafika) plyta pod proca ujdzie, nic szczegolnego windows x64 glupota na 2gb ramu, jak juz bylo wspomniane dysk 500gb.. a to mi akurat duzo nie mowi :)
Napisano 16 Listopad 200915 l a obudowa jaka? "Pochwalcie się także swoimi kompami oraz napiszcie jak wam działa 3ds." -tutaj przegięcie ;p
Napisano 16 Listopad 200915 l Komp jak komp za pół roku będzie to sprzęt przeciętnej jakości. W tej dziedzinie najpierw liczy się skill a potem sprzęt. Jak na razie widzimy super kompa ale nie widać żadnej pracy wykonanej na nim. Co to win 7 podczas uruchomienia maxa win 7 zwalnia ok 700mb ramu więc o ram nie ma co się przejmować.
Napisano 16 Listopad 200915 l Spoko ;) zacząć od słabego zawsze najlepiej :) No fakt, a po to żeby nie było słychać z Zakopanego aż do Suwałk wrzasku: wydałem 20000zł a na Xeonach mi się sypie! :)