Napisano 8 Grudzień 200915 l Witam. Chcę zrobic cos takiego: zrobic x-refa w osobnym pliku i pozniej wielokrotnie go skopiowac w pliku gdzie mam budynek. Chodzi mi o x-ref ktory bedzie "blokiem okna" po to zeby moc modyfikowac tylko jeden element, tak zeby aktualizowal sie scenie z budynkiem. mam sporo tych okien ktore beda sie powtarzac, ale jescze nie mam okreslonego ich konkretnego wygladu, dlatego nie chce ich za kazdym razem wklejac i usuwac po kilkadziesiat razy tylko skorzystac z jednego - ktory bedzie aktuallizowany. Jak powinienem przygotowac takiego x-refa zeby dobrze dzialal w innym pliku i sie zmienial?
Napisano 8 Grudzień 200915 l Nie musisz używać x-refa. Wystarczy, że wszystkie będą sklonowane z instancją. No i będziesz miał podgląd na bierząco w oknie maxa gdy będziesz go modyfikował
Napisano 8 Grudzień 200915 l Autor nie dziala. przesuniecie zeskalowanie pojedynczego elementu ( pinowego slupka na przyklad w oknie) nie przesuwa go w pozostalych. Jak dam do conwer to editable poly to tez nreszta sie nie zmienia tylko ten edytowany obiekt. Chyba ze zle cos robie. Ale wiem ze to co mowisz dziala w przypadku wpisywania parametrow w standardowym boxie ....
Napisano 8 Grudzień 200915 l To co mówi Tores będzie działało jeśli całe okno bedzie z jednego kawałka (szyby i rama w tym samym obiekcie).
Napisano 9 Grudzień 200915 l zrób blok z tego okna. edytując jeden blok edytujesz wszystkie instancje. pozdr.
Napisano 9 Grudzień 200915 l jesli rozmawiamy o 3ds maxie to raczej zrób grupę i kopjuj ją z zaznaczonym parametrem instance