Damian Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 Witam, stwierdzilem ze zaprezentuje animatic do mojego filmu, mam nadzieje ze wszyscy wiedzą co to jest animatic, a jak nie wiedzą to sie nauczą i bedą wiedziec :D mysle ze wielu userom przyda sie taka wiedza na temat robienia filmow animowanych ze tak powiem - profesionalnie. film ten bedzie (jest) robiony technikami tradycyjnymi tzn na tasmie filmowej pod specjalną kamerą itp. animatic powstal w 3d bo tak mi jest łatwiej. w animaticu bylo tylko jedno zalozenie czas renderingu jednej ramki nie mogl przekroczyc 8 sekun. i nie przekroczyl :D do animatica podlozylem tymczasowy dzwięk i muzykę oczywiscie prowizorka :) (jak i sam animatic) co do filmu to mozna by sie upierac ze nie jest to do konca moja praca mimo iz pomysł, scenariusz, wlasciwie wszystko robie sam, ale jest to \"zadanie szkolene\" w filmowce co roku na animacji trzeba robic film, robi sie go caly rok, aby na koncu we wrzesniu zaprezentowac przed komisją i ... zdać :) a więc wszystko jest pod czojnym okim profesorow, ktorzy prowadzą w sprawach związanych z realizacją filmu, np. montaz prowadzenie narracji filmowej itp. ale to nie znaczy ze oni robią za mnie :D tyle gadania. daje link do scenariusza i opisu ( prosze nie wsciekac sie na specyficzną \"literackosc\" scenariusza bo wlasnie tak powinien wyglądac prawdziwy scenariusz i tak sie to robi, jest nawet ksiązka na temat pisania scenariuszy :D) http://members.lycos.co.uk/damiannenow/scenFORUM.doc i link do samego animaticu (divx) http://members.lycos.co.uk/damiannenow/ANIMATICtheaim.avi i jeszcze jedna sprawa niestety nie bede mogl zaprezentowac gotowego filmu we wrzesniu na forum, poniewaz transfer z tasmy w chimneypot kosztuje majątek... ale bedzie zblizona wersja z komputera. i nieztety tez nie wcalosci bo nie mam praw majątkowych... niestety jeszcze nei stac mnie na kino niezalezne.... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr Ug Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 A moze tak jakas wersja dla nie posiadajacych Worda? (tak, naprawde nie mam i miec nie zamierzam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 22 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2004 kurde balanzzzz :) word to podstawa!!! zaraz dam... ... oto i wersja bez worda :D http://members.lycos.co.uk/damiannenow/scenFORUM.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SansSerif Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 zaje biste! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr Ug Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 akdsn: http://max3d.pl/forum/viewthread.php?tid=6271 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sharp Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 no prosze,nawet moderatorom zdarza się wymcknąć:> a co to animatica do swietnie zostalon opracowany,bardzo mi sie podoba nie piszac juz o samej postaci ktora zostala pieknie zanimowana! hehe,nie uzywaliscie przypadkiem do tego motion capture? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciuciu Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 No, no, całkiem, całkiem...fajne prowadzenie kamery i niezła fabuła. Widać, że można się nieco dowiedzieć na tej waszej uczelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leander Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 WOW! Prosty ze mnie czlek i nic mnie tak nie rusza jak biegnąca postac z dynamiczna muzyka w tle. Pomysl nie jest jakis super oryginalny, ale jak ukonczysz ten film ladnie, to postaram sie ogladac 3 razy dziennie :)) A macie prawo wystawiac takie produkcje w ramach roznych konkursow, festiwali? Co to za muzyka? Ktos ja robil pod ten animatic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 22 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2004 dzięki za komentaze przychylne! ufff. myslalem ze bede zjechany :) co do liczby mnogiej to lepiej w pojedynczej bo robie sam :D ktos kiedys w szkole probowal w dwojkę, robic z połączonyc budzetow ale były problemy.. chociaz w somie teraz tez jakis taki film powstaje... no w koncu co dwa budzety to nie jeden :D no i niestety te ograniczenia... 90m kopi ekranowej i ani metra więcej... to raptem 3:40.. i tyle zrobilem, naszczescie im wyzszy rok tym wiecej tasmy :) co do muzyki: zrobiłem sam w MAGIX music maker :) dwa dni roboty i mozna przyzwoitą muzyczke zrobic pod obraz z zachowaniem wszystkich praw autorskich. oczywiscie w filmie bedzie lepsza, wykorzystam pare nagran do ktorych szkoła ma prawa (jest tego SPOPRO) i to wysokiej klasy... przesampluje w magixie i bedzie muza git :D co do konkursow, mamy prawo do pokazow (nie do rozdawania)(coprawda jest problem ze skołowaniem kina ;) i do brania udziału w konkursach ale z tego ewentualna nagrode jest nasza jedynie dochody idą do szkoły. (oczywiscie wszyscy mają to w d** jak juz to sie zrobi tak by nie mozna bylo sciągnąc filmu na hdd. i bedzie git :D nalezalo zacząc od tego ze sama szkołą pcha nasze filmy o ile są dobre i zasluzyly na kopie pokazową na wszystkie liczące sie konkursy, wiec nie mozna na to nazekac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr Ug Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 Super. Niektore ujecia swietne, niektore troche mniej mi odpowiadaly, ale to Ty sie znasz, nie ja :) Zycze powodzenia, zapowiada sie swietny short. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 No chimneypot nietani, fakt. A jak masz jeszcze kilkadziesiat tysi w kieszeni to podloz Vangelisowe Rydwany ognie w tle:) Wiesz, rozumiem ze kazdy musi zrobic film o everymanie ktory biegnie bez celu do zludnego celu, taki znikajacy punkt ale ten dramatyzm i patos chyba nie byl az tak bardzo potrzebny, w kazdym razie przyznaje ze od strony scenariusza mi sie filmik nie podoba, juz wolal bym zeby na koncu bohaterowi spadl fortepian albo kowadlo na glowe:). Za to bardzo fajny montaz i kadry i jest sporo fajnych ujec wiec bedzie sie to napewno dobrze ogladac. No i calkiem sympatyczna muza. Inna sprawa to wlasnie obwarowania szkoly wzgledem tworow ktore w niej powstaly - masakra. Transfery, zalatwienie kina, wysylanie na konkursy - problemy sie zaczynaja dopiero po zrobieniu filmiku. Powodzenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 22 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2004 No podobno tak juz jest ze na pierwszym roku wszyscy studenci cierpią w tych filamch za cały swiat.... w wersjin alternatywnej miało sie okazac ze swiatło słoneczne to tak naprawde reflektory tira ktory to miał zdiąc postac z powierzchni ziemi... :D spoko Bigl za rok bedzie lepszy (smieszny i lekki) pomysł:) a co do problemow to swięta racja.... :( ja bym robił na becie ale jest wymog ze na 1st roku musi byc tradycyjna... :(:(:(:(:(:( ps. co do \"tysi\" to mam ich kilka a nie kilkadziesiąt, i po odieciu kosztow tasmy zostaje mi na kupno conajwyzej płyty wangelisa :D:D :(:(:( no moze odrobine wiecej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 22 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2004 i jeszcze apropo patosu to potwierdza sie nawet w gustach akademików z USA ktorzy to waszemu Baginsowi nic nie dali bo nie zrobił w katedrze kurczaków ze swinskimi ryjami i nie było fajnych grypsow :D:D:DD: (zarcik oczywiscie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr Ug Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEhehehehehehe :> Dlatego poszli po rozum do glowy i wzieli sie za \"Sztuke spadania\" (ktora, jak podaje \"Grafik - magazyn profesjonalnego grafika\" jest adaptacja \"Ruchu generala\"). ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanki Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 fajny animatic. A mam pytanie jaka technika bedzie/jest robiony film ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr Ug Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 Toz to zagadka nie do rozwiklania! Damian napisal drobnymi literkami, zeby nikt nie zauwazyl: \"(...) film ten bedzie (jest) robiony technikami tradycyjnymi tzn na tasmie filmowej pod specjalną kamerą itp. ...\" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanki Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 DruG cos widze nie w humorze ostatnio. Technika tradycyjna ze na tasmie to rozumiem, chodzi mi o technike animacji raczej, bo jak zapewne nie tylko ja wiem a byc moze i DruG, sa rozne, takie wiec moje pytanie jest jaka technika bedziesz klecil ta animacje ?? chyba ze to animacja nie bedzie, wtedy zupelnie watku nie zrozumialem i wszystkich przepraszam za moja ignorancje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 :) nie mnie sie z katedry tlumaczyc, chociaz mniej jest tam tych dramatycznych upadkow:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 22 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2004 :DDD bo te upadki to jak w pasji :D :D:D rysunkowa technika z wykorzystaniem rotoscopingu. kiedys dałęm tu na forum probkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leander Napisano 22 Kwiecień 2004 Share Napisano 22 Kwiecień 2004 > co do muzyki: zrobiłem sam w MAGIX music maker :) no no, zdolniacha :) Naprawde dobrze oddany klimat, np po zgaszeniu neonu. A efekty dzwiekowe (wiatr itp) to z jakis szkolnych zasobow? Bo zdecydowanie za dobre jak na findsounds.com :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 22 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2004 wiatr: Age of mythology kroki:age of mythology wiatr 2:rainbow six 3 dzwonki: age of empires2 dzwięk upadania: koszulka big star i microfon internetowy :) tylko nikomu nie mowcie! ;) ale w filmie bedą ze szkolnych zasobow, mamy tam naprawde spory zbior kilkadziesiąt tyś pozycji 2 wiellkie segregatory drobnym maczkiem i to na kilkunastu CD. bo to w animatiku to prowizorka własciwie. klimat daje ale mnostwo błędow :( w filmie bedzie dopieta na ostatni gozik.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascal Napisano 23 Kwiecień 2004 Share Napisano 23 Kwiecień 2004 Dopiero dzis jestem w stanie looknac anmatic, o ile nie trawie za bardzo takich produkcji co podchodza pod jak by to nazwac... bardziej artystycznych dajacych do myslenia, to w tej formie twoja jest calkiem lekka w sumie to bardzo dobrze bo takich jak ja jest sporo, wychowanych na hollywoodzkiej sieczce, no ale jest OK nie jestem tam zadnych wytrawnym kinomanem bojkotujacym wszystkie mniej powazne produkcje. Ogolnie jako caloksztalt bardzo mi sie podoba, prowadzenie kamery, muzyka tez calkiem niezla i efekty dzwiekowe. Co do efektow dzwiekowych... to koszula daje rade, zreszta ci z Lucas`a tez miewaja sporo pomyslow na roznego rodzaju dzwieki np. w EPISODE I odglos wylaniajacej sie za gory armi droidow to nic innego jak elektryczna golarka wlozona do garnka, dzwiek podwodnego potwora to placz dziecka obnizone do niskich czestotliwosci, dzwiek pola silowego uzyskano po nagraniu odglosu wydawanego przez szwankujacy wiatrak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 23 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2004 dzięks, nigdy nie myslałęm ze ta prowizoryczna muzyka i efekty dzwiekowe bedą sie wam podobac a tu prosze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 23 Kwiecień 2004 Share Napisano 23 Kwiecień 2004 Co do gustow akademikow to ROTK przeczy powyzszej tezie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr. eA Napisano 25 Kwiecień 2004 Share Napisano 25 Kwiecień 2004 No naprawde przyjamnie mi sie ogladalo. Nie do konca przekonal mnie montaz (np ze biegnie a w nastepnej scenie juz idzie, mozna by dodac ujecia jak biegnie coraz wolniej i dopiero idzie) co daje czasem poczucie chaosu. Napisz cos wiecej na temat tej szkoly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 25 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2004 spox w animaticu nie chcialo mi sie robic takich szczegolow jak zwalnianie biegu, to samo dotyczy upadków, to wszystko prowizorka na szybko bo nie o takie rzeczy w animaticu chodzi :) rownie dobze mozna powstawiac same boxy zamiast postaci :) przykłądowa (robocza) klatka: cienie dodane na probe w combustion bedą rysowane :) i postac bedzie stac tam gdzie teraz jest ten bohomaz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
little-ninja Napisano 25 Kwiecień 2004 Share Napisano 25 Kwiecień 2004 jak dla mnie scenarjusz oki przyjemniacko sie to ogladalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gurth Napisano 25 Kwiecień 2004 Share Napisano 25 Kwiecień 2004 a to juz gdzies wiedzialem ;) czas wybrac sie do filmowki...przejsc sie po czerwonym dywanie i zobaczyc co pisza na wyswietlaczu nad stolem obok siedziby milej pani co serwuje smaczna kawe ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mulczas Napisano 25 Kwiecień 2004 Share Napisano 25 Kwiecień 2004 \"This website is currently under construction\" - nie moge pliku pobrac :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 25 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2004 kliknij prawym klawiszem myszki i wybierz \"save target as\" albo \"zapisz element docelowy jako\" i wszysko bedzie dobze :) co do wyswietlacza to \"jszcze\" nic tam nie ma ;) nie wiedziałem ze pani od kawy ma fanów ... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noic Napisano 25 Kwiecień 2004 Share Napisano 25 Kwiecień 2004 widzę że nie tylko ja mam problem z zessaniem. Damian- robię tak jak pisałeś ale dalej nic. Pojawia sie okienko pobierania ale nic nie idzie i się po jakimś czasie wylacza. Daj to na inny serwer -plisss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 25 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2004 u mnie działa... nie mam innego servera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noic Napisano 25 Kwiecień 2004 Share Napisano 25 Kwiecień 2004 udało się próbowałem na 10 kompach i wkońcu na najgorszym z Win98 udało mi się zessać :) ...od wczoraj próbowałem ... i się opłacało Prawdę mówiąc scenariusz wydawał mi się naciągany a właściwie \"filoza\" i byłem sceptycznie nastawiony ale jak zobaczyłem... naprawdę świtna robota - po prostu broni się jak 115 Super animacja, ujęcia (czy jak to się nazywa). E X T R A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leru Napisano 26 Kwiecień 2004 Share Napisano 26 Kwiecień 2004 Super. W sumie zadnych niewiadomo jakich ruchow ani animacji postaci, zadnych rewelacyjnie zapowadajacych sie modeli nic w sumie nadzwyczajnego a mimo to jest SUPER. Tradycyjna technika - spoko, a moze bys rozwarzyl CELL SHADE bo koncept jest swietny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 26 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2004 tu nie ma nic do rozwazania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadX Napisano 27 Kwiecień 2004 Share Napisano 27 Kwiecień 2004 Człowieku niesamowitę zarówno jako kompozycja całości jak i scenariusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filuh Napisano 28 Kwiecień 2004 Share Napisano 28 Kwiecień 2004 wydawało mi sie że troche źle prowadzisz widza, zarówno muzyką jak i ujęciami. Momentami odjazdowe kawałki przechodziły w słaby klimat i muzykę. Strasznie mieszane uczucia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 26 Lipiec 2004 Share Napisano 26 Lipiec 2004 podoba mi sie choc przyznam ze podobne widziałem juz na http://www.kdlab.net tylko ze z drzewami >>> mowa o kompozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 26 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2004 ?.. a to nie jest czasem animatic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 26 Lipiec 2004 Share Napisano 26 Lipiec 2004 ja nie rozumiem chyba ze to nie do mnie ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 26 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2004 ja nic nie wiem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 26 Lipiec 2004 Share Napisano 26 Lipiec 2004 ja tam wszystko i tak mam w d.....:) ide obaczyc TheAimBeta04.avi po 4 h czekania (caly film ze stalone zdarzył przeleciec...tez dokas biegł :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 26 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2004 no to polecam forest gumpa :) tam jest uczta tla maniaków biegania "dokas" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 26 Lipiec 2004 Share Napisano 26 Lipiec 2004 no co juz tam lubisz to nie wiem, ja jestem za Szczechurą :P gratuluje skonczonej pracy...wyszła jak wyszła : ) ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi