Napisano 18 Styczeń 201015 l Witam, Wiele osób pewnie poznaje tego ziomala, pochodzi on z filmu "Piąty Element" Luca Bessona. Zawsze podobał mi się jego design, więc spróbowałem go przenieść do świata gameartu, w celach raczej czysto dydaktyczno/ćwiczeniowych. Wyniki tej próby możecie obejrzeć niżej. Generalnie to jest mój pierwszy tak kompleksowy gameart i nie wszystko wygląda tak jak powinno. Normale i AO tu i ówdzie są źle wypalone, geometria chwilami szwankuje, ale generalnie jestem zadowolony, wyszło i tak lepiej niż sobie zakładałem. Prawdopodobnie spróbuję te błędy jeszcze poprawić , liczę też na to, że znajdziecie kolejne błędy i poddacie model konstruktywnej krytyce. Highpoly modelowane całkowicie w Wingsie, lowpoly częściowo w Zbrushu :p, ale w większości w Wingsie. Xnormal do palenia map, photoshop do photoshopingu i Marmoset do renderowania. 3657 trisów. Diffuse, specular i normal, każda po 2048x2048, ale przy 1024 wygląda tak samo w tej skali. Screeny updatowane z 19 stycznia: Oryginalne screeny: High Poly: Low Poly: Viewport z Wingsa: I tekstura diffuse z mapowaniem: Edytowane 19 Styczeń 201015 l przez Tul
Napisano 18 Styczeń 201015 l Fajnie wygląda, bardzo ładna tekstura. Pewnie można by UV jeszcze lepiej rozłożyć nakładając podobne elementy na siebie (np. palce i te różowe kółka), ale to już drobiazgi.
Napisano 18 Styczeń 201015 l Moim zdaniem to wygląda bardzo fajnie. Jeszcze długa mi droga do zrobienia takiego czegoś.
Napisano 18 Styczeń 201015 l Hej, imo świetnie to wygląda, gratulacje! :D Może warto by było dodać mapę świecenia na te diamenciki - (emission czy jakoś tak) chyba dodało by do modelu.
Napisano 18 Styczeń 201015 l Autor ziomuś napisał: Może warto by było dodać mapę świecenia na te diamenciki - (emission czy jakoś tak) chyba dodało by do modelu. Mam jakąś tam mapę emission, ale Marmoset ich nie obsługuje. Próbowałem wrzucić też model do Unreal Engine 3, niestety poległem z edytorem materiałów, słabe jakieś wychodziły.
Napisano 18 Styczeń 201015 l Bardzo mi się podoba. Ale chyba ma za dużo głowę w stosunku do oryginału.
Napisano 18 Styczeń 201015 l no mi tez glowa cos nie pasuje/ nie wiem czy to wielkosc czy cos innego ale model bardzo ladny i texturka gratulacje
Napisano 18 Styczeń 201015 l http://usr.audioasylum.com/images/3/35993/fifth_element.jpg no glowa jest duzo mniejsza w orginale ;)
Napisano 18 Styczeń 201015 l Autor Marvin napisał: Bardzo mi się podoba. Ale chyba ma za dużo głowę w stosunku do oryginału. Zgadza się. Oryginał ma krótszą szyję i sporo mniejszą głowę. Co innego film, gdzie można dowolnie kadrować scenę, a co innego gameart. Większa głowa lepiej pokazuje jej detal. Gdybym zastosował oryginalne proporcje, to cały ten detal gdzieś by się zgubił. Nie wiem czy to była dobra decyzja. Cytat http://usr.audioasylum.com/images/3/...th_element.jpg no glowa jest duzo mniejsza w orginale ;) Tutaj akurat proporcje są przejaskrawione. Głowa była trochę większa. http://img690.imageshack.us/img690/7008/vlc2009122313215415.jpg
Napisano 19 Styczeń 201015 l Dobra robota, ładne texturki. Ale faktycznie koledzy mają rację odnośnie proporcji, troszkę nie te.
Napisano 19 Styczeń 201015 l Prawie mi sie podoba ;D Prawie, a wszystko przez glowe. Ladnie wymodelowane, fajnie wyszla tekstura. Ale podobnie jak wiekszosci nie pasuje mi sie pomysl z powiekszonym lbem. Teraz ma proporcje dziecka. Glowna cecha rozpoznawcza tej postaci byla nienaturalnie mala glowa. Tak jakbys Mili Jovovich powiekszyl piersi, bo ich nie widac. Ona nie ma piersi, z duzymi to juz inna laska. Wazne jednak, ze wymodelowales to swiadomie. Moze sie podobac lub nie, ale nie bylo to przypadkowe odejscie od proporcji oryginalu. I nie wiem czy ten detal u nasady szyi jest konieczny. Niby nieduzo poly, ale rownie dobrze wygladaloby na normali. pozdrawiam ludzi dobrej roboty
Napisano 19 Styczeń 201015 l jeszcze jakby troche mniej odstawala dalbym ci 5 gwiazdek ;) duzo lepiej wyglada
Napisano 19 Styczeń 201015 l Autor Jeszcze skróciłem szyję. Więcej już nie ma sensu. Zupdatowałem pierwszy post.