Napisano 17 Luty 201015 l Witam, mam takie pytanko używałem sobie w najlepsze maxa w wersji 9 i tam było fajnie odnośnie zmiany widoku w viewporcie jeśli miałem zmaksymalizowany jakiś widok i chciałem przejść do innego który był ustawiony w innym viewporcie po prostu program przechodził do niego. Teraz jeśli zmieniam widok obojętnie czy zmaksymalizowany czy nie widok zmienia się jedynie w aktualnym viewporcie. Wie ktoś może czy jest jakaś opcja by to działało jak w starym maxie ??
Napisano 17 Luty 201015 l Autor Nie bardzo o to chodziło, nadmienię że nie jestem początkującym użytkownikiem podstawy raczej znam. Podam przykład - pracuję w maxie wer 9 w zmaksymalizowanym widoku np Perspektywy - powiedzmy że chce przejść do widoku Top który jest ustawiony w innym viewporcie a w tej chwili niewidoczny. Naciskam T i przechodzę do ustawionego juz widoku z innego okna. W maxie 2010 poprostu zmieni mi się widok z Perspective na Top w bierzącym viewporcie, żeby przejść do widoku Top ustawionego w innym muszę pokazać 4 okna i potem wybrać Top i zmaksymalizować. Trochę to uciążliwe dlatego pytam się czy ktoś wie jak zrobić zeby było jak w starszych wersjach.
Napisano 17 Luty 201015 l Taa,to genialne udoskonalenie w nowym maxie.Strasznie wkurzajace:) Sprawdż ten skrypcik: http://area.autodesk.com/forum/autodesk-3ds-max/autodesk-3ds-max--3ds-max-design-2010/fix-for-viewport-switching-in-max2010/
Napisano 18 Luty 201015 l Autor mafida - WIELKIE DZIĘKI !! działa :)) znowu mogę przełączać widoki jak wcześniej
Napisano 21 Luty 201015 l skrypt zainstalowałem ale ma niestety wadę, nie przelacza widokow bezposrednio tylko minimalizuje, zmienia widok i maksymalizuje... przy duzych scenach troche to trwa i zaczalem szukac czegos innego, jedyne co narazie znalazlem to przypisanie skrotow do akcji "Active viewport" i przelaczanie sie za ich pomoca. a tak swoja droga to nie znoszę Autodesku za zmuszanie mnie do uzywania ich "ulepszen" dlaczego nie ma mozliwosci wyboru co ma byc po nowemu a co po staremu...
Napisano 22 Luty 201015 l skrypt zainstalowałem ale ma niestety wadę, nie przelacza widokow bezposrednio tylko minimalizuje, zmienia widok i maksymalizuje... przy duzych scenach troche to trwa i zaczalem szukac czegos innego, jedyne co narazie znalazlem to przypisanie skrotow do akcji "Active viewport" i przelaczanie sie za ich pomoca. No niestety przy cięższych scenkach widać lekkie opóżnienie przy przełączaniu. a tak swoja droga to nie znoszę Autodesku za zmuszanie mnie do uzywania ich "ulepszen" dlaczego nie ma mozliwosci wyboru co ma byc po nowemu a co po staremu... No z tymi viewportami to dali d....miejmy nadzieje że poprawią w 2011,chociaż jak znam życie to pewnie nie:D