Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam takie pytanko używałem sobie w najlepsze maxa w wersji 9 i tam było fajnie odnośnie zmiany widoku w viewporcie jeśli miałem zmaksymalizowany jakiś widok i chciałem przejść do innego który był ustawiony w innym viewporcie po prostu program przechodził do niego. Teraz jeśli zmieniam widok obojętnie czy zmaksymalizowany czy nie widok zmienia się jedynie w aktualnym viewporcie.

Wie ktoś może czy jest jakaś opcja by to działało jak w starym maxie ??

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Nie bardzo o to chodziło, nadmienię że nie jestem początkującym użytkownikiem podstawy raczej znam.

Podam przykład - pracuję w maxie wer 9 w zmaksymalizowanym widoku np Perspektywy - powiedzmy że chce przejść do widoku Top który jest ustawiony w innym viewporcie a w tej chwili niewidoczny. Naciskam T i przechodzę do ustawionego juz widoku z innego okna. W maxie 2010 poprostu zmieni mi się widok z Perspective na Top w bierzącym viewporcie, żeby przejść do widoku Top ustawionego w innym muszę pokazać 4 okna i potem wybrać Top i zmaksymalizować. Trochę to uciążliwe dlatego pytam się czy ktoś wie jak zrobić zeby było jak w starszych wersjach.

Napisano

skrypt zainstalowałem ale ma niestety wadę, nie przelacza widokow bezposrednio tylko minimalizuje, zmienia widok i maksymalizuje... przy duzych scenach troche to trwa i zaczalem szukac czegos innego, jedyne co narazie znalazlem to przypisanie skrotow do akcji "Active viewport" i przelaczanie sie za ich pomoca.

a tak swoja droga to nie znoszę Autodesku za zmuszanie mnie do uzywania ich "ulepszen" dlaczego nie ma mozliwosci wyboru co ma byc po nowemu a co po staremu...

Napisano
skrypt zainstalowałem ale ma niestety wadę, nie przelacza widokow bezposrednio tylko minimalizuje, zmienia widok i maksymalizuje... przy duzych scenach troche to trwa i zaczalem szukac czegos innego, jedyne co narazie znalazlem to przypisanie skrotow do akcji "Active viewport" i przelaczanie sie za ich pomoca.

No niestety przy cięższych scenkach widać lekkie opóżnienie przy przełączaniu.

a tak swoja droga to nie znoszę Autodesku za zmuszanie mnie do uzywania ich "ulepszen" dlaczego nie ma mozliwosci wyboru co ma byc po nowemu a co po staremu...

No z tymi viewportami to dali d....miejmy nadzieje że poprawią w 2011,chociaż jak znam życie to pewnie nie:D