Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

To może ja zacznę.

Modeluję najładniejszy motocykl kiedykolwiek wyprodukowany, niemiecki Zündapp KS 750. Ze względu na ograniczony polycount prawdopodobnie podaruję sobie kosz. Malowanie najprawdopodobniej zrobię pustynne.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zündapp_KS_750

Tyle mam z dziś, model ma 754 tris (po odliczeniu refek), dawno nie robiłem takich überlowpoly, ale jakoś idzie :)

zundapp_finished1.jpg

Edytowane przez _michal

• Odpowiedzi 55
  • Wyświetleń 6,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Heh ledwo co się zaczeło a ty już masz praktycznie skończony model ;] nice.

Napisano

:/ Ja chcialem byc pierwszy, ale widze ze licho niespi.

Bedzie ciekawie.

Napisano

łeee, nie ma lusterkaa:P zostalo ci 250 tri, i troche elementów do wymodelowania jeszcze.Szkoda ze kosza nie bedzie

Napisano
  • Autor

To chyba koniec modelowania. Mapowanie jutro, dziś mi się już nie chce. Równe 1k.

zundapp_02.jpg

zundapp_03.jpg

Napisano

trochę kanciaste koła. ja bym zweldowal środek i dał podziały, aczkolwiek może trisów nie być z tego dużo. cała reszta super.

Napisano

heh też go kiedyś modelowałem w pracy:) ale do gry ostatecznie nie trafił (chyba)

Napisano
  • Autor

Zamapowane, wypalone ao. Dodałem jeden podział na przednim kole, trochę uprościłem tylne, i tak go prawie nie widać. Cały czas równe 1000tris :)

zundapp_uv.jpg

zundapp_04.jpg

Napisano

zabieraj sie za tekstury, ile czasu mozna sie wykrecac modelowaniem i mapowaniem :D

Napisano

no i zaczyna już teraz przyjemnie wyglądać ;] normal map nie planujesz?

Napisano

Też planowałem zrobić oldschoolowo, a tu wszyscy wokół hi modele trzaskają... Obawiam się, że przy ocenianiu może wyjść to na naszą niekorzyść..

Napisano

zrezygnowałbym ze zdjęcia silnika. troche odstaje. chyba że chcesz mocno podmalować później. I jak tak patrze to też na oldschool mam ochote. next gen sux

E:a kanciastości koła nie widać już tak bardzo co jest dużym plusem.

Napisano
  • Autor

W takim modelu normalmapa może więcej popsuć niż pomóc, będzie zbyt rozmyta przy 512. Zresztą docelowo pewnie filtrowanie też wyłączę. Jak oldschool to oldschool :) Co do silnika - fotka to refka, będę ją podmalowywać.

Napisano

no spoko calkiem ja jednak mysle ze na wszelki wypadek trzasne tez normal mape jako taki bonus :D

Napisano

Wyglada spoko - jestem ciekaw jak wyjdzie ci z tym silnikiem

Napisano
  • Autor
Wyglada spoko - jestem ciekaw jak wyjdzie ci z tym silnikiem

Ja też :rolleyes:

Napisano
  • Autor

Taki mały apdejcik. Zbevelowałem cylindry, przekrój prostokątny się nie sprawdzał, trzeba było trochę obciąć gdzie indziej, ale teraz mam 998 tris :D

Jeszcze nie do końca jestem zadowolony z progressu, ale mało czasu miałem :)

zundapp_06.jpg

Napisano

poki co jest dobrze ale szalu nie robi, mam nadzieje ze to tylko baza i ze finalnie bedzie lepiej xP

Napisano

Empeck pewnie to widziales ale jesli nie to bonny_wip_2.jpg

obczaj oponki, jak fajnie zmapujesz planarnie od boku mozesz podfejkowac geometrie i namalowac "okragla" oponke, najgorsze to zmapowac to po dlugosci bo wtedy masz krzywizne co chwile zalezna od facow :D

Napisano
  • Autor

Fajne to, ale mam już zmapowane kółka wzdłuż, a nie chce mi się już z tym bawić :/ Spróbuję to podmalować, może się uda namalować ładne fale na kółkach ;)

Napisano

nom jak kiedys robilem motorek to tez fale musialem mazgac hardcorowa robota hehe

Napisano
  • Autor

Może go jednak przemapuję ;) Texturkę robię w 1024 to jak przepalę na nowe mapowanie za dużo się nie popsuje (żeby nie było, na screenach jest 512x512).

Napisano
  • Autor

Jutro jeszcze pomaluję silnik, dodam trochę rdzy i błota i koniec.

Kół w końcu nie przemapowywałem, zrobiłem drugie mapowanie (planar z boku), przepaliłem texturkę, podmalowałem, przepaliłem z powrotem, falki na texturze się same zrobiły i wygląda lepiej.

zundapp_09.jpg

Napisano

no to spoko wsumie z tymi falami hehe, ty co ty jaki koniec, popracuj troche highlightami na difie, mzoe lekka zmiana saturacji na lakierze no nie wymienkaj :D

Napisano

jeszcze duzo pracy cie czeka, zle rzeczy zaobserwowales - ao + overlay z kolorem to nie koniec robienia tekstury ;p

Napisano
  • Autor

Thx Hatred :)

Prowokacje co niektórych na mnie nie działają. U mnie przynajmniej progress widać :P

Napisano

ardeni juz jest polowa glowy na wakacjach chodzilo mu ze model 1 klasa a teksturka ssie i musisz duzo popracowac ^^

Napisano

tak jak leyder powiedział "ao + overlay z kolorem to nie koniec robienia tekstury ;p "

wszystko wyglada super ale nad rama i bakiem paliwa jeszcze bym troche przysiedział.

Edytowane przez Bro

Napisano
  • Autor

OK, to na tyle. Model zawsze można dopieszczać, ale nie bardzo mam teraz czas by jeszcze dłubać. Nie jest idealnie, ale ujdzie :) 998 tris. Tak. wiem, że dałem **py z mapowaniem opon :P. Dziękuję za uwagę, czytał Tomasz Knapik.

zundapp_finished.jpg

Napisano

Jeszcze raz gratuluje ukończenia motoru. Pare niedociagniec jest ale ogolnie jest dobrze.

Brud i rdza jak zwykle dobrze sie spisaly. "Max3D" straszna pikseljoza wyszla.

Pro Cube mapa w lusterku wypalona do tekstury jest oszalamiajaca :D

Napisano

Podpisz sie na finalnym obrazku, i wrzuc go do 1go posta.Gratuluje ukonczenia:)