3d_operator Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 Witam, mam taki problem, że dachówka na większej części dachu wyglada dobrze (działa disp.) a na mniejszej (z lewej strony) żle (tak jakby disp nie działał). W czym jest problem? Jak to zmienic żeby disp wszędzie działał jednakowo? Obie części maja ten sam mat. dachówki i są tak samo mapowane. http://img62.imageshack.us/i/dacho.jpg/
Lukasz_D Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 a ten displace jest na dwóch roznych "obiektach" ? a na pewno ustawiles te same wielkosci ?
3d_operator Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Napisano 18 Kwiecień 2010 a ten displace jest na dwóch roznych "obiektach" ? a na pewno ustawiles te same wielkosci ? zdecydowanie na 100%
RA Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 (edytowane) Displacement (i kilka innych rzeczy niestety) lubi dziedziczyć operacje wykonywane na obiekcie. Np. skalowanie. Może być tak, że wykonałeś różne operacje skalowania w pionie na tych powierzchniach i teraz się to sypie w displu. Ja w takich przypadkach tworzę byle jakiego prymitywa, zmieniam na EditPoly, Attach'uję problematyczne modele (tutaj powierzchnie dachu) i usuwam prymitywa. To wygląda jak obejście problemu, ale niestety nie znalazłem innego, właściwszego rozwiązania. Reset Transform lub Scale nic nie daje. EDIT: Zaznaczenie Relative to bbox pomaga. Edytowane 18 Kwiecień 2010 przez RA
3d_operator Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Napisano 18 Kwiecień 2010 Displacement (i kilka innych rzeczy niestety) lubi dziedziczyć operacje wykonywane na obiekcie. Np. skalowanie. Może być tak, że wykonałeś różne operacje skalowania w pionie na tych powierzchniach i teraz się to sypie w displu. Ja w takich przypadkach tworzę byle jakiego prymitywa, zmieniam na EditPoly, Attach'uję problematyczne modele (tutaj powierzchnie dachu) i usuwam prymitywa. To wygląda jak obejście problemu, ale niestety nie znalazłem innego, właściwszego rozwiązania. Reset Transform lub Scale nic nie daje. EDIT: Zaznaczenie Relative to bbox pomaga. Czyli: tworze prymitywa, poprawnie mapuje go i daje mu disp. Następnie atachuje z tymi mniejszymi kawałkami dachu i usuwam prymitywa. Tak? Nie pomogło :(
RA Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 Z prymitywem nic więcej nie robisz. Tworzysz go, DO niego attach'ujesz dach, a później go (prymitywa) usuwasz. Powinno pomóc. Jeśli to oczywiście ten problem.
3d_operator Napisano 18 Kwiecień 2010 Autor Napisano 18 Kwiecień 2010 (edytowane) To nie to, niestety :( Dach cały czas płaski. Dziwna sprawa ten daszek po skopiowaniu i ustawieniu pod kątem 90 stopni wygląda ok. Natoniast jak jest tak ustawiony jak na fotce to disp działa jakby odwrotnie (to co ma być wypukłe jest wklęsłe). Zmieniając mapkę invert nic sie nie zmienia. Edytowane 18 Kwiecień 2010 przez 3d_operator
Tores Napisano 20 Kwiecień 2010 Napisano 20 Kwiecień 2010 Nie napisałeś jakiego mapowania użyłeś bo to też zależy jaki kolor masz na ściankach pod displacement ale to by oznaczało że masz 2 dla tekstury i dla displacementu oddzielnie. Zmapuj to wszystko unwrapem. Wtedy widzisz wszystko jak się układa i czy nie masz poodwracanych ścianek i wystarczy wtedy tylko jedno mapowanie.
3d_operator Napisano 20 Kwiecień 2010 Autor Napisano 20 Kwiecień 2010 Wczesniej uvw map/box i planar. Teraz zrobiłem tak jak Tores napisałeś i nic. Bez zmian.
Tores Napisano 20 Kwiecień 2010 Napisano 20 Kwiecień 2010 z chęcią zobaczyłbym ten plik bo pomysłów brak a czasami rozwiązanie jest banalne. Jak możesz to wrzuć go na rapidshare i podaj wersję maxa. Wystarczy sam dach
Hynol Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 Ja też mam wrażenie że coś tam ostro skaszaniłeś i bez rzucenia okiem na plik tu nie da rady.
3d_operator Napisano 26 Kwiecień 2010 Autor Napisano 26 Kwiecień 2010 (edytowane) Witam, tym razem mam prawie taki sam problem z brukiem: Z prawej widok z góry z lewej render pod kątem. Jak widać zamiast kostki jedna papka. W viewporcie widać ją ładnie (tak jak powinna wygladać) a na renderze kicha. Napiszę jak to zrobiłem w punktach: 1. Na plane nakładam tex vraymtl z bitmapą kostki. 2. Mapuje plannarnie lub unwrapem. 3. Nakładam vraydisplacement, 2D mapping (lub 3D) amount 0,5 cm, przy większym cały plane wyglada jak po noisie. I to tyle Pytanie: co robię źle? ps Dlaczego ona jest brązowa? Wszystkie inne obiekty otoczenia zachowuja swoje kolory. Edytowane 26 Kwiecień 2010 przez 3d_operator
Tores Napisano 1 Maj 2010 Napisano 1 Maj 2010 nie będę zgadywał. daj plik to się sprawdzi. nikt ci tego przecież nie odbierze. A nisowaty disp może być jak masz za mały podział na planie i nie potrafi disp dobrze sam zagęścić siatki.
staszek Napisano 1 Maj 2010 Napisano 1 Maj 2010 (edytowane) co do detali displace - czy dales w texturze ( w material editor z instance to samo co masz w displace modifikatorze Texture) blur na 0.01 ?( nie chodzi mi o blur w modyfikatorze- tylko w texturze) jeszcze do tego antyaliasing redneringu ma duze znaczenie , a co do koloru to :) hehe no nie wiem... sprawdz shader .. diffuse, reflection, refracion, local envirnoment, minimalna roznica w kolorze ( jesli nie jest szary) w reflection to odrazu zmienia kolor... sprawdz tez czy przypadkiem gdziesw w refraction nie ustawiles jakiegos koloru fog.. moze byc tysiac powodow ;) ale chyba stawiam na kolor odbicia ( reflection - moze dales tam kolorowa texture ?) a moze swiatlo ? (moze jakis exlude. include .. ) Edytowane 1 Maj 2010 przez staszek
Rekomendowane odpowiedzi