Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Chciałem zaprezentować jeden z projektów które wykonaliśmy w zeszłym roku. To 5 minutowy film animowany o geologicznej genezie powstania okolic Krakowa. Film powstał w tym czasie co "Bieg", ale z różnych względów może być opublikowany dopiero teraz. Całość jest dostępna w kinie 3d w nowo-powstałym muzeum Ojcowskiego Parku Narodowego, online dostępny jest trailer oraz kadry ("mono" oraz anaglifowe "stereo 3d"):

dolina.stereo3dfx.pl

Magazyn Computer Arts zgodził się opubilkować artykuł making off z numeru kwietniowego. Zachęcam do przeczytania:

makingoff_ca.pdf

Sama animacja od strony 3d (mono 3d:)) nie jest wybitna i ma sporo błędów, ale od pewnego momentu najważniejsze stało się ukończenie projektu w terminie z poprawnym i możliwie efektownym stereo 3d. Docenić to można najlepiej na miejscu z okularami polaryzacyjnymi, anaglifowe wersje wiadomo są biedne. Tym bardziej, że kolorystyka nie była dobierana pod anaglify, i tylko na końcu, na potrzeby internetu, wyciągnąłem ile mogłem korekcją kanałów z każdego ujęcia.

edit:

na stronie jest mało "z kuchni", więc może kilka podstawowych informacji:

- animacja renderowana w HD 720p 25fps

- soft 3d: 3ds max 2009/2010 + mental ray, modo 4

- compositing, montaż: adobe AE i Premiere CS4

- texturki w niezastąpionym PS

Edytowane przez arturro

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 4,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Bardzo mi się podoba tekst na stronie - "pięciominutowy w pełni animowany film"... :)). Teraz już wiem dlaczego moje filmy są nie w pełni animowane.... człowiek się uczy całe życie....!!!

Ciekawe też czy film został w pełni zapłacony....:)))

Napisano
  • Autor

w pełni zapłacony i w pełni "oblany" :) w pełni animowany miało znaczyć nie więcej niż brak wstawek video w animacji, ludzie z Parku bawią się też na własną rękę w video stereoskopowe i kręcą podwójnym obiektywem sarenki i inne cuda doliny.

Napisano

Ja bym dal przed ogladaniem info z jakiej odleglosci to sie oglada najlepiej...

Napisano
  • Autor

dzieki za uwage, ale nie za bardzo rozumiem.. zle Ci sie oglada z jakiego powodu? hd animacji na monitorze jest za duze? w sumie docelowo wyswietlane jest to w mini kinie, wiec patrzy sie z daleka na sciane.

Napisano
  • Autor

Nie za duży tu ruch panuje, a szkoda bo byłem ciekaw Waszych opinii, najbardziej na temat samego efektu stereoskopowego.

Magazyn Computer Arts zgodził się opubilkować artykuł making off z numeru kwietniowego. Zachęcam do przeczytania:

makingoff_ca.pdf

Edytowane przez arturro

Napisano

Tak mało osób kończy własne filmy, a więc na poczatku gratulacje ukończenia.

Film obejrzałem oczywiście w oklularkach, pewne momenty mi się podobają, pewne mniej, ale jest w zasadzie tak jak napisałes. W "mono" animacje ogląda sie inaczej niż w okularkach. Tak mało jest filmów i prac w "stereo", że naprawde z przyjemnością oglądam tego typu produkcje i ciesze się, że coraz więcej osób stara się coś stworzyć w "3D".

Napisano

Wiem, że późno składam te oficjalne gratulacje, ale gratuluję :D

Moje zdanie znasz doskonale, więc nie będę się rozpisywał, projekt bardzo mi się podoba, artykuł z Computer Arts również.

Życzę powodzenia przy kolejnych projektach i więcej przespanych nocy :D

Napisano

Moje zdanie w sumie też znasz, ale co tam:D

Wiem, że odwalileś kawał dobrej roboty, więc gratki ukończenia!;)

Napisano

Uczepię się - kałamarnica animuje swój odrzut słabo, i do tego jej przemiesczenie raczej z odrzutem się nie zgadza :(

Ogólnie - fajnie i gratulacje!

Napisano
  • Autor

Oj jest się czego czepiać:) Niestety nie zawsze jest czas na poprawianie błędów, nawet pozornie oczywistych i łatwych w poprawieniu choć odrobinę.

Mam nadzieję, że ludzie mniej doświadczeni znajdą coś ciekawego w artykule. Wymiataczy raczej nic nie zaskoczy.

pozdrawiam

Artur