Napisano 27 Kwiecień 201014 l Jak daje do karoserii Mesh Smooth wychodzi mi coś takieg: Dodam, że wcześniej ten element wyglądał prawidłowo, renderowałem już ten element i było ok, nic w nim nie było zmieniane, może coś w programie przez przypadek kliknąłem... Wierzchołki sprawdzałem, wszystkie są połączone tak jak trzeba. Błędy nie tylko w tym miejscu mi się pojawiły.
Napisano 27 Kwiecień 201014 l topologia chyba powinna byc inna, edge powinien isc poprzecznie do tych 'schodow' rownolegle do edge loop nadkola. Jesli jednak wczesniej bylo ok to jest jeden myk... inaczej dziala toorbosmooth i mesh smooth na Editable Poly a inaczej na Editable Mesh sprobuj dodac w stacku Edit mesh ( pod meshsmooth) nad Editable poly ktory prawdopodobnie masz jako baze. Lub na odwrot jesli bazowo masz Editable Mesh.
Napisano 27 Kwiecień 201014 l Prawie zawsze "wygładzanie" nie działa prawidłowo jeżeli masz wierzchołki z których wychodzi pięć krawędzi.
Napisano 27 Kwiecień 201014 l colapsnij wszystko i wtedy dodaj MS. zrob tez jeszcze raz weld'a dla pewnosci
Napisano 27 Kwiecień 201014 l Bacry - jasne t0m3k - no tak ale collapse mu zrobi editable poly znowu jesli byl editable poly :) .. i bedzie to samo.. czyli albo convert to editable mesh albo edit mesh w stacku.. osobiscie wole to drugie poniewaz zawsze mozesz szybiutko wrocic do modelowania w editable poly jak zajdzie potrzeba .. jest chyba raczej lepiej niz w editable mesh modelowac :) Reset tez tu nie ma znaczenia jakby cos... ale jak cos to resetuj na wszelki - wiadomo ... Edytowane 27 Kwiecień 201014 l przez staszek
Napisano 27 Kwiecień 201014 l Autor Prawie zawsze "wygładzanie" nie działa prawidłowo jeżeli masz wierzchołki z których wychodzi pięć krawędzi. A gdzie ty tu widzisz wierzchołek z którego wychodzi 5 krawędzi? Nie mówię, że gdzieś nie mam takich w modelu, ale akurat w tym miejscu nie widzę takowych. Na szczęście postępy zapisuję w nowych plikach, więc cofnąłem się o jeden plik do tyłu i tam było ok, ale dalej nie mam pojęcia od czego to się zrobiło, ale dzięki za rady, w przyszłości skorzystam.
Napisano 27 Kwiecień 201014 l a patrzyles z tym edit mesh ? czy probowales i nie pomoglo ? sproboj tak z ciekawosci jesli nie.. jak juz to fajnie by bylo wiedziec czy to by pomoglo komus kto tez mial podobny problem, jesli masz czas - sorki ze tak cisne ale mialem takie cos raz na kilkadziesiat/set :) modeli... i to pomagalo Edytowane 27 Kwiecień 201014 l przez staszek
Napisano 27 Kwiecień 201014 l a ja tak apropo takich baboli - zna ktoś tutka na temat naprawiania tego rodzaju bugów? / ew. jakiś zbiór porad. Pytałem wujka googla, ale ten opowiadał mi tylko o unikaniu sieczki z "boolean-ów" Edytowane 27 Kwiecień 201014 l przez AdiJager
Napisano 27 Kwiecień 201014 l Niestety nie znam takiej kopalni wiedzy, na autodesk Area mozna popatrzec. Czekam na ewentualne info od greg00 , ja mialem podobny problem nie raz i go rozwiazywalem jak opisalem powyzej - jednak tutaj nie jestem pewien czy to to samo bo nie powiedzial czy probowal i nie zadzialalo.
Napisano 27 Kwiecień 201014 l Stachu - problem o którym piszesz to niewłaściwa interpretacja wygładzania względem smooth grup. Mnie też się parę razy zdarzyło że mimo poprawnej topologii siatka w pewnych miejscach za cholerę nie chciała się wygładzić. Po prostu błąd jakiś wredny. I wtedy faktycznie pomaga konwersja do editable mesh i z powrotem do poly. Więc też bym to obstawiał.
Napisano 27 Kwiecień 201014 l Może po kolei wywal te poligony które sprawiaja problemy, a potem zaznacz border i "cap". Każdy osobno.
Napisano 28 Kwiecień 201014 l No jak tam nie ma wierzchołków z których wychodzi pięć krawędzi to ja jestem.... Każdy smooth (mesh, turbo) najlepiej działa jak są dobrze zaprojektowane ring'i i loop'y.
Napisano 28 Kwiecień 201014 l No błagam cie Hynol jak w czerwonym kółku są cztery krawędzie wychodzące z wierzchołka to ja muszę chyba do szkoły wrócić.
Napisano 28 Kwiecień 201014 l Autor no rzeczywiście :) sorki Ale i tak akurat w tych miejscach jest w miarę dobrze wygładzone, błąd jest trochę wyżej. Co do sprawdzenia w/w metody, niestety nie jestem w stanie, ponieważ już usunąłem tamten plik. Powiem tylko, że karoseria i drzwi są to dwa oddzielne modele attachowane, akurat robiłem klamkę w drzwiach i używałem Boolean'a więc nie wykluczone, że to było przyczyną. W drzwiach nie było błędów, ale w reszcie karoserii w kilku miejscach się pojawiły.
Napisano 28 Kwiecień 201014 l No błagam cie Hynol jak w czerwonym kółku są cztery krawędzie wychodzące z wierzchołka to ja muszę chyba do szkoły wrócić. Acha - nie no fakt. Chodziło mi raczej o to że nie ma tam 5cio czy sześciokątów. Ja dość często mam ponad cztery krawędzie z vertexa i prawdę powiedziawszy nigdy nie mam błędów w tych miejscach.
Napisano 28 Kwiecień 201014 l Autor przykro mi, w backup'ie tylko 3 pliki, a sporo robiłem od tamtego czasu... jutro spróbuję Boleanem coś wyciąć w modelu, może błąd powróci
Napisano 29 Kwiecień 201014 l Błąd ten najczęściej pojawia się gdy robimy ponowny Meshsmooth na siatce która była już raz zagęszczona i zcolaspowana do editable poly.
Napisano 29 Kwiecień 201014 l Autor Niestety nie udało mi się przywrócić błędu... ale jeszcze trochę roboty mam z tym modelem, więc może się uda :)