Skocz do zawartości

Przezroczysty material w 3d view [2.5]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jak uzyskać przezroczysty materiał w 3d view(najlepiej częściowo) jak w maxie po przez alt + x lub materiale zmniejszając opacity.

Potrzebne mi jest to retopology, wiec może jaki inny sposób na lepsza widoczność.

teraz wygląda to tak

retop.jpg

Blender 2.5

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Przejdz do zakładki Object później Display i zaznacz Transparency ale objekt musi mieć dodany materiał włączone Transparency i ustawione Alpha ale jak wracasz do trybu edycji wszystko jest defaultowe, więc nie wiem czy to zasługa rozwojowej wersji czy tak to ma być.

Edytowane przez mandragora
Napisano
Przejdz do zakładki Object później Display i zaznacz Transparency ale objekt musi mieć dodany materiał włączone Transparency i ustawione Alpha ale jak wracasz do trybu edycji wszystko jest defaultowe, więc nie wiem czy to zasługa rozwojowej wersji czy tak to ma być.

Panel obiektu nie ma nic wspólnego z edit mode, przeźroczystość ścianek w edit mode można ustawić w ustawieniach programu zakładka theme, ale na razie nie działa.

Napisano

Tak, ale ja pytanie trochę inaczej zrozumiałem (raz opcja z transparency mi działała a raz nie co można skierowac w kierunku że jest to alpha i nie ma co się denerwować (czyli ja) tylko przyjąc ze spokojem ) , z kolei piszesz że nie idzie ustawić poziomu przeroczystości scianek w edit mode a ja mogłem sobie swobodnie to zmieniać. Urok alpha.

• Like 1
Napisano

OP wcale nie chodzi o transparency. Jemu chodzi o to żeby obiekt na którym buduje nowy nie zasłaniał tego nowego. Tak jak pisałem xray.

• Like 1
Napisano
OP wcale nie chodzi o transparency. Jemu chodzi o to żeby obiekt na którym buduje nowy nie zasłaniał tego nowego. Tak jak pisałem xray.

W sumie i alpha i xray jest potrzebne by wygodnie rotopować :P (xray mniej, bo czasem robi więcej bałaganu niż pożytku)

• Like 1
Napisano (edytowane)

pierwszy i drugi sposób działa u mnie. Oba się przydadzą!

Dzięki panowie :)

n-pigeon, wiadomo kiedy maja dodać tą opcje w ustawieniach, zmieni coś? znaczy, czy będzie lepiej?

Edytowane przez wesol
Napisano
pierwszy i drugi sposób działa u mnie. Oba się przydadzą!

Dzięki panowie :)

n-pigeon, wiadomo kiedy maja dodać tą opcje w ustawieniach, zmieni coś? znaczy, czy będzie lepiej?

Nigdy nie wiadomo, :) ale jest pewne że jeśli zgłosisz buga to zostanie on naprawiony prędzej czy później, chyba że już został zgłoszony lub problem jest znany.

Łale ze mnie debiiilll !!! Opcja File > User Preferences > Themes > Face > Kolor i Alpha (A) działają, tylko będąc w Edit mode zapomniałem włączyć wireframe mode (Z-key).

O to ci chodziło?