wesol Napisano 7 Maj 2010 Napisano 7 Maj 2010 Witam, jak uzyskać przezroczysty materiał w 3d view(najlepiej częściowo) jak w maxie po przez alt + x lub materiale zmniejszając opacity. Potrzebne mi jest to retopology, wiec może jaki inny sposób na lepsza widoczność. teraz wygląda to tak Blender 2.5 Pozdrawiam
mandragora Napisano 7 Maj 2010 Napisano 7 Maj 2010 (edytowane) Przejdz do zakładki Object później Display i zaznacz Transparency ale objekt musi mieć dodany materiał włączone Transparency i ustawione Alpha ale jak wracasz do trybu edycji wszystko jest defaultowe, więc nie wiem czy to zasługa rozwojowej wersji czy tak to ma być. Edytowane 7 Maj 2010 przez mandragora
n-pigeon Napisano 7 Maj 2010 Napisano 7 Maj 2010 Przejdz do zakładki Object później Display i zaznacz Transparency ale objekt musi mieć dodany materiał włączone Transparency i ustawione Alpha ale jak wracasz do trybu edycji wszystko jest defaultowe, więc nie wiem czy to zasługa rozwojowej wersji czy tak to ma być. Panel obiektu nie ma nic wspólnego z edit mode, przeźroczystość ścianek w edit mode można ustawić w ustawieniach programu zakładka theme, ale na razie nie działa.
mandragora Napisano 7 Maj 2010 Napisano 7 Maj 2010 Tak, ale ja pytanie trochę inaczej zrozumiałem (raz opcja z transparency mi działała a raz nie co można skierowac w kierunku że jest to alpha i nie ma co się denerwować (czyli ja) tylko przyjąc ze spokojem ) , z kolei piszesz że nie idzie ustawić poziomu przeroczystości scianek w edit mode a ja mogłem sobie swobodnie to zmieniać. Urok alpha. 1
dac77 Napisano 7 Maj 2010 Napisano 7 Maj 2010 OP wcale nie chodzi o transparency. Jemu chodzi o to żeby obiekt na którym buduje nowy nie zasłaniał tego nowego. Tak jak pisałem xray. 1
n-pigeon Napisano 7 Maj 2010 Napisano 7 Maj 2010 OP wcale nie chodzi o transparency. Jemu chodzi o to żeby obiekt na którym buduje nowy nie zasłaniał tego nowego. Tak jak pisałem xray. W sumie i alpha i xray jest potrzebne by wygodnie rotopować :P (xray mniej, bo czasem robi więcej bałaganu niż pożytku) 1
wesol Napisano 7 Maj 2010 Autor Napisano 7 Maj 2010 (edytowane) pierwszy i drugi sposób działa u mnie. Oba się przydadzą! Dzięki panowie :) n-pigeon, wiadomo kiedy maja dodać tą opcje w ustawieniach, zmieni coś? znaczy, czy będzie lepiej? Edytowane 7 Maj 2010 przez wesol
n-pigeon Napisano 7 Maj 2010 Napisano 7 Maj 2010 pierwszy i drugi sposób działa u mnie. Oba się przydadzą! Dzięki panowie :) n-pigeon, wiadomo kiedy maja dodać tą opcje w ustawieniach, zmieni coś? znaczy, czy będzie lepiej? Nigdy nie wiadomo, :) ale jest pewne że jeśli zgłosisz buga to zostanie on naprawiony prędzej czy później, chyba że już został zgłoszony lub problem jest znany. Łale ze mnie debiiilll !!! Opcja File > User Preferences > Themes > Face > Kolor i Alpha (A) działają, tylko będąc w Edit mode zapomniałem włączyć wireframe mode (Z-key). O to ci chodziło?
wesol Napisano 8 Maj 2010 Autor Napisano 8 Maj 2010 Bawiłem się tym kiedyś i tez mi nie działało :D i tez nie włączyłem wirefarame :) Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi