Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć

Używam mapy hdri do oświetlenia obiektu, czy jest możliwość zamaskowania tak mapy by oświetlała obiekt, lecz jej samej nie było widać ( w tle ). Próbowałam ją rozmyć w Image Editor, mało to jednak dało. Widać powiększoną interpolowaną mapę i żle to wygląda.

• Odpowiedzi 20
  • Wyświetleń 3,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No jasne że jest to mozliwe. Zamiast add environment dodaj do sceny sferę zmapuj na niej hdr'kę a potem w object properties dla sfery w zakładce rendering zaznacz opcję unseen by camera. efekt ten sam a większ kontrola nad oswietleniem.

Napisano

Jeżeli HDRka jest jako lightprobe to będzie problem ze zmapowaniem jej na sfere.

Najprostszy sposób żeby ukryć w tle HDRke to wstawić w Compositing Options (standardowy skrót bodajże ctrl+F7) jako background czarny obrazek, może być w rozdzielczości 1x1 dla oszczędzenia pamięci :)

Napisano

Prostszy i łatwiejszy sposób to dać normalnie HDRke i na Background Image wczytać zwykły czarny obrazek (lub w takim kolorze w jakim chcemy naturalne tło). Wtedy nie trzeba się bawić w robienie kulek :)

EDIT:

Nie zauważyłem ale kolega już to napisał - więc metodę już znasz :)

Napisano
  • Autor

Dzięki panowie :)

Compositing to całkiem fajne rozwiązanie problemu i w pewnych przypadkach będzie ok. Pojawia się problem z integralnością sceny tzn. efekt wyszparowania w .psd. tlo staje się odrębnym elementem nie mającym nic wspólnego z pierwszym planem :(

Musze mieć rozwiązanie pośrednie, czyli refleksje + oświetlenie na obiekcie + tlo które jest spójne z "głownym bohaterem sceny".

znów czekają mnie testy :(

:)))

Napisano

do zglebienia tematu przyda Ci sie plug dla LW smart IBL.

bezposredni link

http://www.hdrlabs.com/sibl/software.html

Pozwoli Ci on zrozumiec o co tam biega.

Spradz i porownaj zakladke render w object properties z surface editor.

Z czasem sam plug bedzie zbedny :)

Tak sie sklada, ze link do tej strony znalazl sie w piatek - nowsci.

http://www.max3d.pl/news.php?id=1243

Napisano
Dzięki panowie :)

Compositing to całkiem fajne rozwiązanie problemu i w pewnych przypadkach będzie ok. Pojawia się problem z integralnością sceny tzn. efekt wyszparowania w .psd. tlo staje się odrębnym elementem nie mającym nic wspólnego z pierwszym planem :(

Musze mieć rozwiązanie pośrednie, czyli refleksje + oświetlenie na obiekcie + tlo które jest spójne z "głownym bohaterem sceny".

znów czekają mnie testy :(

:)))

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba chodzi ci o to żeby zachować oświetlenie HDR ale jedynie na obiekcie. Oprócz tego dodać tło które będzie się w tym obiekcie również odbijało? Więc jest tak jak napisałem wyżej należy jeszcze dodać np: add evironment / Textured environment (oraz mały zabieg ale jeśli nie o to chodzi to nie chcę sie rozpisywać). Czy ma to wyglądać jak na obrazku poniżej? Tu obiekt zachował odbicia z HDR'ki choć jej samej nie widać oraz tło odbijające sie w kulce.

Napisano
  • Autor

dzięki za rady :)

sprawdzę!

(oraz mały zabieg ale jeśli nie o to chodzi to nie chcę sie rozpisywać).

proszę, napisz! każda informacja jest CENNA!!!

Napisano

Sposobów na odbicia z HDRki jest kilka

1. z kulki (obiektu) - może być widoczna lub nie (włączasz odbicia/wyłączasz Object Properties->Render->Unsean by Camera

2. z pluginów w Effects->Add Enviroments - kilka do wyboru :)

3. z surfacu modelu - Spherical Map lub Ray Tracing + Spherical Map

Wariant jaki wybierzesz jest mocno uzależniony od efektu jaki chcesz osiągnąć.

Część z tych wariantów jest dobra do odbić ale np. nie do świecenia z HDRki (do tego używasz opcji z pkt. 2) - samą HDRką możesz też sterować z poziomu Image Editor->Processing->HDR Exposure

Co do świecenia HDRką przeczytaj też sobie dobry artykuł na ten temat - http://www.except.nl/lightwave/RadiosityGuide96/

Napisano
  • Autor

Dzięki Gryzoon!

Potrzebny mi efekt błyszczenia, świetlistości odbić.

A, jak na tą chwilę wychodzi mi tępa refleksja :( i już nie mogęęęę.

Wczoraj dorwalam tut z zamapowaną HDR'ką na boxsie gdzie coś się zaczyna dziać.

luminosity jest na zero ale za to mapa wewnątrz ma 400% może to ten kierunek?????

Zresztą sprawdzam i testuje dalej.

Muszę w necie poszukać konkretny przykład o co mi biega :(

dzięki

Napisano

pokombinuj coś z bloomem i advanced options, ja cos takiego kiedys robilem i to jeszcze na lw 5.6, ale nie pamietam jakim pluginem

Napisano
  • Autor

Dziekuje giray :)

Rozswietlenia Bloom sa schematyczne i przypominaja sztuczne rozblyski z efekts na leyerach w psd. Albo, zle tym pracuje :(

Zakladka Advanced z niej korzystam zwlaszcza z dolnej czesci. Ostatatnio przypadkiem testujac ujemne wartosci gdzie sie da... :) trfilam w color highlights - fajne! rezultaty wpisz -100, -150.

A, przy okazji opcje Alpha Channel??????

przy czym sa widoczne i do czego sie stosuje,

jakos przyswoic tego nie moge... HELP!!!!

Znalazlam referke:

[ATTACH]73051[/ATTACH]

Tu jest przyklad gdzie na renderze jest zgodnosci reflesji z diffuzem i spec. Co za nic mi nie wychodzi.

Zazwyczaj tlo tepo odbija sie na obiektach i na tym sie konczy moje HhhhDRi :( brrrrrr, a o grze swiato cienia nie wspone.

Jakie parametry decyduja by osiagnac taka jakosc?

Co z soba musi grac. Sama mapa to malo jak trzeba to zgrac

cholera-ka :(

(gdzies zginely mi polskie znaczki :( sorki

pozdrawiam

agata

Napisano

4_W.JPG

to jeszcze zabawa z LW 3.2 na Amidze, tydzień liczenia... (A4000@68040@40MHz) AD 1993

blister.JPG

to nie jest to samo, ale robiłem sporo próbnych renderów i wydaje mi się że koleżanka w tym przypadku trochę myli spec/gloss z mocno podkręconymi odbiciami. Sugerowałbym podkręcenie ile się da wartości w tych dwóch okienkach odpowiedzialnych za jakość raytracingu

Napisano
hmmm a może wypalić UV i mapę ustawić w kanale spec/gloss?

Dla referki ktora podala Agata uvka ze specem nic nie da. Proponuje takie ustawienia: diffuse0, environment>reflection otpions>raytracing+sphercial map+reflection map jako textura sferyczna !, shaders - fast fresnel. Jeszcze wazne zeby opcjach renderingu wlaczyc raytrace reflection.

Napisano
  • Autor

...dokladnie troszke sie gubie :(

Raz wychodzi raz nie i nie wiem z czego to wynika.

I dlatego musze to poukladac!

Staram sie testowac i porownywac kazda zmiane w interfejsie tylko ze mija drugi rok, a ja dalej bladze.......

pare podstawowych pytan :(

• Ustawienia o ktorych mowicie tycza materialu obiektów docelowych,

czy sphery z hdr'ką????

• dwa okienka z jakoscia to?: ray precision i ray cuttoff?,

czy w kray'u ostatnia zakladka Quality i dolna jej czesc

z luminosity i reflection/refraction?

kolejne referki:

[ATTACH]73057[/ATTACH]

[ATTACH]73058[/ATTACH]

Napisano

z referki widze, ze w despercji szukasz gdzie indziej (slik lub kit pro :) no i ten Hdr Light Studio ;-P

Zostaw te bayery w LW osiagniesz dokladnie to samo!

a nawet... :)

Choć warto szperać i obserwować co z czego wynika i kto na czy zarabia.

Piszesz o SWIATLO-CiENIU, a krecisz sie jedynie wokol światla!!! to 1/2 sukcesu.

W naturze jest prosto >>> slonko swieci = pada cien, swiatlo lokalne, odbite :) pstryk za jednym zamachem.

Czegoś Ci brakuje :) właśnie tej drugiej połówki.

KONKRETY:

Dajesz sphere - zamapuj ja hdr'ką w kanale luminosity (T) + dajesz parametr 100

http://www.newtek.com/forums/showthread.php?t=93122

http://www.digitalin.fr/large/index.php?page=hdr_map_pack

A) pierwszy (dolny) leyer na PSmultiply i wartosc np 80

skopiuj ja i =

B) drugi (górny) na Addtiv wartosc np 200

C) znaczenie ma tez parametr Color daj neutralny szary 140/140/140 +/- SPRAWDZ!

Przy GI dajesz 100-150

Kręć tymi wartosciami wzgledem siebie i patrz co ulega zmianie - dobierz wartosci indywidualnie do hdrmapy-sceny.

Przy czarno-bialym hdrstudio mozesz dodac jakas mape z kolorem (addtiv lub PSmultiply) moze byc nawet spekturm doda Ci realizmu.

Na obiektach dodaj Shaders/FF male wartosci, a nawet -1 -0,5 diffuse.

Myśle, że podobnie kręci erykowal zwlaszcza pierwszy render z flaszkami :)

No to testuj :)