Napisano 22 Maj 201014 l Cześć Używam mapy hdri do oświetlenia obiektu, czy jest możliwość zamaskowania tak mapy by oświetlała obiekt, lecz jej samej nie było widać ( w tle ). Próbowałam ją rozmyć w Image Editor, mało to jednak dało. Widać powiększoną interpolowaną mapę i żle to wygląda.
Napisano 23 Maj 201014 l No jasne że jest to mozliwe. Zamiast add environment dodaj do sceny sferę zmapuj na niej hdr'kę a potem w object properties dla sfery w zakładce rendering zaznacz opcję unseen by camera. efekt ten sam a większ kontrola nad oswietleniem.
Napisano 17 Czerwiec 201014 l Jeżeli HDRka jest jako lightprobe to będzie problem ze zmapowaniem jej na sfere. Najprostszy sposób żeby ukryć w tle HDRke to wstawić w Compositing Options (standardowy skrót bodajże ctrl+F7) jako background czarny obrazek, może być w rozdzielczości 1x1 dla oszczędzenia pamięci :)
Napisano 18 Czerwiec 201014 l Prostszy i łatwiejszy sposób to dać normalnie HDRke i na Background Image wczytać zwykły czarny obrazek (lub w takim kolorze w jakim chcemy naturalne tło). Wtedy nie trzeba się bawić w robienie kulek :) EDIT: Nie zauważyłem ale kolega już to napisał - więc metodę już znasz :)
Napisano 19 Czerwiec 201014 l Autor Dzięki panowie :) Compositing to całkiem fajne rozwiązanie problemu i w pewnych przypadkach będzie ok. Pojawia się problem z integralnością sceny tzn. efekt wyszparowania w .psd. tlo staje się odrębnym elementem nie mającym nic wspólnego z pierwszym planem :( Musze mieć rozwiązanie pośrednie, czyli refleksje + oświetlenie na obiekcie + tlo które jest spójne z "głownym bohaterem sceny". znów czekają mnie testy :( :)))
Napisano 21 Czerwiec 201014 l do zglebienia tematu przyda Ci sie plug dla LW smart IBL. bezposredni link http://www.hdrlabs.com/sibl/software.html Pozwoli Ci on zrozumiec o co tam biega. Spradz i porownaj zakladke render w object properties z surface editor. Z czasem sam plug bedzie zbedny :) Tak sie sklada, ze link do tej strony znalazl sie w piatek - nowsci. http://www.max3d.pl/news.php?id=1243
Napisano 22 Czerwiec 201014 l Dzięki panowie :) Compositing to całkiem fajne rozwiązanie problemu i w pewnych przypadkach będzie ok. Pojawia się problem z integralnością sceny tzn. efekt wyszparowania w .psd. tlo staje się odrębnym elementem nie mającym nic wspólnego z pierwszym planem :( Musze mieć rozwiązanie pośrednie, czyli refleksje + oświetlenie na obiekcie + tlo które jest spójne z "głownym bohaterem sceny". znów czekają mnie testy :( :))) Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba chodzi ci o to żeby zachować oświetlenie HDR ale jedynie na obiekcie. Oprócz tego dodać tło które będzie się w tym obiekcie również odbijało? Więc jest tak jak napisałem wyżej należy jeszcze dodać np: add evironment / Textured environment (oraz mały zabieg ale jeśli nie o to chodzi to nie chcę sie rozpisywać). Czy ma to wyglądać jak na obrazku poniżej? Tu obiekt zachował odbicia z HDR'ki choć jej samej nie widać oraz tło odbijające sie w kulce.
Napisano 22 Czerwiec 201014 l Autor dzięki za rady :) sprawdzę! (oraz mały zabieg ale jeśli nie o to chodzi to nie chcę sie rozpisywać). proszę, napisz! każda informacja jest CENNA!!!
Napisano 2 Lipiec 201014 l Sposobów na odbicia z HDRki jest kilka 1. z kulki (obiektu) - może być widoczna lub nie (włączasz odbicia/wyłączasz Object Properties->Render->Unsean by Camera 2. z pluginów w Effects->Add Enviroments - kilka do wyboru :) 3. z surfacu modelu - Spherical Map lub Ray Tracing + Spherical Map Wariant jaki wybierzesz jest mocno uzależniony od efektu jaki chcesz osiągnąć. Część z tych wariantów jest dobra do odbić ale np. nie do świecenia z HDRki (do tego używasz opcji z pkt. 2) - samą HDRką możesz też sterować z poziomu Image Editor->Processing->HDR Exposure Co do świecenia HDRką przeczytaj też sobie dobry artykuł na ten temat - http://www.except.nl/lightwave/RadiosityGuide96/
Napisano 12 Lipiec 201014 l Autor Dzięki Gryzoon! Potrzebny mi efekt błyszczenia, świetlistości odbić. A, jak na tą chwilę wychodzi mi tępa refleksja :( i już nie mogęęęę. Wczoraj dorwalam tut z zamapowaną HDR'ką na boxsie gdzie coś się zaczyna dziać. luminosity jest na zero ale za to mapa wewnątrz ma 400% może to ten kierunek????? Zresztą sprawdzam i testuje dalej. Muszę w necie poszukać konkretny przykład o co mi biega :( dzięki
Napisano 13 Lipiec 201014 l pokombinuj coś z bloomem i advanced options, ja cos takiego kiedys robilem i to jeszcze na lw 5.6, ale nie pamietam jakim pluginem
Napisano 14 Lipiec 201014 l Autor Dziekuje giray :) Rozswietlenia Bloom sa schematyczne i przypominaja sztuczne rozblyski z efekts na leyerach w psd. Albo, zle tym pracuje :( Zakladka Advanced z niej korzystam zwlaszcza z dolnej czesci. Ostatatnio przypadkiem testujac ujemne wartosci gdzie sie da... :) trfilam w color highlights - fajne! rezultaty wpisz -100, -150. A, przy okazji opcje Alpha Channel?????? przy czym sa widoczne i do czego sie stosuje, jakos przyswoic tego nie moge... HELP!!!! Znalazlam referke: [ATTACH]73051[/ATTACH] Tu jest przyklad gdzie na renderze jest zgodnosci reflesji z diffuzem i spec. Co za nic mi nie wychodzi. Zazwyczaj tlo tepo odbija sie na obiektach i na tym sie konczy moje HhhhDRi :( brrrrrr, a o grze swiato cienia nie wspone. Jakie parametry decyduja by osiagnac taka jakosc? Co z soba musi grac. Sama mapa to malo jak trzeba to zgrac cholera-ka :( (gdzies zginely mi polskie znaczki :( sorki pozdrawiam agata
Napisano 14 Lipiec 201014 l to jeszcze zabawa z LW 3.2 na Amidze, tydzień liczenia... (A4000@68040@40MHz) AD 1993 to nie jest to samo, ale robiłem sporo próbnych renderów i wydaje mi się że koleżanka w tym przypadku trochę myli spec/gloss z mocno podkręconymi odbiciami. Sugerowałbym podkręcenie ile się da wartości w tych dwóch okienkach odpowiedzialnych za jakość raytracingu
Napisano 14 Lipiec 201014 l hmmm a może wypalić UV i mapę ustawić w kanale spec/gloss? Dla referki ktora podala Agata uvka ze specem nic nie da. Proponuje takie ustawienia: diffuse0, environment>reflection otpions>raytracing+sphercial map+reflection map jako textura sferyczna !, shaders - fast fresnel. Jeszcze wazne zeby opcjach renderingu wlaczyc raytrace reflection.
Napisano 14 Lipiec 201014 l Autor ...dokladnie troszke sie gubie :( Raz wychodzi raz nie i nie wiem z czego to wynika. I dlatego musze to poukladac! Staram sie testowac i porownywac kazda zmiane w interfejsie tylko ze mija drugi rok, a ja dalej bladze....... pare podstawowych pytan :( • Ustawienia o ktorych mowicie tycza materialu obiektów docelowych, czy sphery z hdr'ką???? • dwa okienka z jakoscia to?: ray precision i ray cuttoff?, czy w kray'u ostatnia zakladka Quality i dolna jej czesc z luminosity i reflection/refraction? kolejne referki: [ATTACH]73057[/ATTACH] [ATTACH]73058[/ATTACH]
Napisano 28 Lipiec 201014 l z referki widze, ze w despercji szukasz gdzie indziej (slik lub kit pro :) no i ten Hdr Light Studio ;-P Zostaw te bayery w LW osiagniesz dokladnie to samo! a nawet... :) Choć warto szperać i obserwować co z czego wynika i kto na czy zarabia. Piszesz o SWIATLO-CiENIU, a krecisz sie jedynie wokol światla!!! to 1/2 sukcesu. W naturze jest prosto >>> slonko swieci = pada cien, swiatlo lokalne, odbite :) pstryk za jednym zamachem. Czegoś Ci brakuje :) właśnie tej drugiej połówki. KONKRETY: Dajesz sphere - zamapuj ja hdr'ką w kanale luminosity (T) + dajesz parametr 100 http://www.newtek.com/forums/showthread.php?t=93122 http://www.digitalin.fr/large/index.php?page=hdr_map_pack A) pierwszy (dolny) leyer na PSmultiply i wartosc np 80 skopiuj ja i = B) drugi (górny) na Addtiv wartosc np 200 C) znaczenie ma tez parametr Color daj neutralny szary 140/140/140 +/- SPRAWDZ! Przy GI dajesz 100-150 Kręć tymi wartosciami wzgledem siebie i patrz co ulega zmianie - dobierz wartosci indywidualnie do hdrmapy-sceny. Przy czarno-bialym hdrstudio mozesz dodac jakas mape z kolorem (addtiv lub PSmultiply) moze byc nawet spekturm doda Ci realizmu. Na obiektach dodaj Shaders/FF male wartosci, a nawet -1 -0,5 diffuse. Myśle, że podobnie kręci erykowal zwlaszcza pierwszy render z flaszkami :) No to testuj :)
Napisano 22 Luty 201114 l Autor mysle ze sie przyda :) http://www.savinoff.com/home/?chapter=extras&part=tutorials