Napisano 6 Czerwiec 201014 l Od dłuższego czasu borykam się z następującym problemem: Od kiedy tylko zmieniłem w komputerze kartę na GTX 285, zaczęło mi się wieszać 3d studio max - zawiecha totalna, trzeba zresetować kompa. Dodatkowo uszkadza to ostatni zapisany w maxie plik, więc sejwy muszę robić średnio co minutę. Taka zawieszka występuje czasem po kilku minutach pracy, innym razem po kilku godzinach. Dokładnie tą samą sytuacje miałem na innym kompie w robocie, gdy zmieniłem kartę na GTX 260. Zawieszało się dokładnie w ten sam sposób co w domu, szybkie mignięcie ekranu na czarno i nagle komp zamiera ( Problem w robocie minął dopiero po zmianie karty na 470) Problemem nie jest przegrzewanie się karty - (40 st idle, 60 stres). Komp wiesza się TYLKO i wyłącznie pod maxem podczas zwykłej pracy w viewporcie:( Męczyłem tę kartę kilka dni non stop renderingiem GPU oraz grami i wszelkimi innymi sposobami i wszystko działało jak należy. Testowałem wersje maxa 9, 2008 i 2009, wszędzie jest to samo :( Instalowałem sterowniki z płytki jak i najnowsze ze strony nvidii. Prawdopodobnie zostaje mi tylko reinstal systemu ale i tak nie wiem czy to pomoże. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym ???
Napisano 6 Czerwiec 201014 l Też miałem ten problem. Ale tylko pod 7. W innych systemach było ok. To jakiś problem ze sterami, pewnie kiedyś to naprawią. Kupiłem model, który wiedziałem że działa bez problemu i wszystko jest ok.
Napisano 5 Lipiec 201014 l Witam miałem podobnie z radeonem hd5850 i problemem okazał się zasilacz, kupiłem Corsair 850W i od tego czasu sprzęt się ani razu nie zawiesił, jak masz możliwość to sprawdź z jakimś mocnym zasilaczem (od 600W w górę), bo GTX285 pobiera ok 320W (http://pclab.pl/art35006-18.html)w stresie, wliczając w to procka dyski ect. to minimum 600W i to najlepiej na jakimś firmowym zasilaczu. pozdro
Napisano 6 Sierpień 201014 l Norap - Nie zupełnie masz rację. Cały zestaw z GTX285 pobiera 285 Watt. Ja mam Quadro FX4500 (110 Watt max) + GTX470 (215 Watt) + Core i7 @3,2 Ghz +6gb Ram + dyski, teledyski itp.... na zasilaczu Chiefteca 650 Watt.... Bez problemu z wydajnością zasilacza. A pod Maxem i tak się wiesza jeśli GTX pracuje jako główna karta. Sam bym chciał znać rozwiązanie
Napisano 9 Sierpień 201014 l ... Sprawdź z MAX-em 2010. Ja pod 2009 W7 64BIT miałem okropne zwiechy z GTX285. Zmieniłem Max-a na 2010 i problemu nie ma...
Napisano 9 Sierpień 201014 l Witam. Mam kartę Zotac GTX 285 i na początku użytkowania można powiedzieć, że był dramat. Kilka razy dziennie wywalało mi Maxa i Photoshopa. Z czasem zacząłem odczuwać większą poprawę stabilności w miarę instalowania coraz nowszych sterowników do karty. Obecnie karta pracuje poprawnie.
Napisano 9 Sierpień 201014 l Ja mam gtx 260, 3ds max po dłuzszej pracy sie zawieszal (wersja 2009) na systemie Windows XP x64. Zainstalowane nowe sterowniki rozwiązały problem. Więc zgadzam sie z wypowiedziami niektórych - aktualizacja driverów.
Napisano 9 Sierpień 201014 l Miałem kiedyś taki motyw, że wszystko mi działało elegancko z jednym felerem - połowa zakupionych gier mi się nie odpalała (druga połowa działała normalnie). Oczywiście to nie była kwestia sterowników, więc komp poszedł na diagnozę. Niestety nic nie znaleziono o_O Wybrnąłem z tego w prosty sposób - z bratem zamieniliśmy się kartami graficznymi, i teraz i u niego i u mnie cacy wszystko chodzi... norap - mój kolega też miał problem z zasilaczem, tylko że tym problemem nie była jego moc, ale po prostu to, że źle działał... Zasilacz poszedł na gwarancję, i na nowym identycznym działało już OK... Ale ta elektronika pogięta jest... ;)
Napisano 9 Sierpień 201014 l hm takim lekkim offtopem moge powiedzieć że na 460 problemu takiego nie uświadczyłem (karte zakupiłem 2dni temu)
Napisano 9 Wrzesień 201014 l Ja zmieniłem GTX 260 na moją starą ATI 4850 i problem zniknął w maxie. Szkoda tylko, że ATI jest wolniejsza ale przynajmniej nie mam skoków w viewporcie przy każdej próbie przesunięcia i rotacji. Raz zaufałem tej firmie i od razu się przejechałem.
Napisano 11 Wrzesień 201014 l Autor U mnie problem zniknął po przesiadce na win 7. Chociaż dalej jestem niezadowolony bo pod moim ulubionym maxem 9 dalej są bugi, szczególnie z odświeżaniem. pod maxem 2010 wszystko smiga jak należy. Teraz przynajmniej nie ma żadnych zwiech systemu.