Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chcąc potrenować sobie funkcje Rhino postanowiłem wymodelować ten oto niedawno zaprezentowany smartphone. I tu pojawił się małe problemy przy modelowaniu, a dokładnie dwa; pierwszy z nich powoduje, że powierzchnie po splicie są optymalizowane, nie są równe z krzywymi tnącymi je:

25539349.th.jpg

52824265.th.jpg

Drugi problem jest taki, że po użyciu funkcji loft, powstała powierzchnia niby jest całością, ale jest ona złożona z kilku części, przez to nie mogę użyć na tych krawędziach funkcji fillet (bugi), ani surface blend:

19202280.th.jpg

Jak temu zaradzić? Byłbym wdzięczny za pomoc :)

Edytowane przez Berger

• Odpowiedzi 24
  • Wyświetleń 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie są optymalizowane. Myślisz meshowo, a to przecież są NURBSy. Po prostu zwiększ w ustawieniach programu precyzję mesha.

Nie pamiętam czy łączenie rozwiąże drugi proglem, ale jeżeli po lofcie jest wiele powierzchni to chyba krzywe były podzielone. Możesz spróbować wyciągnąć krzywe krawiędziowe i połączyć je w jedną (czy możę przebudować?) a potem to samo z izoparmą trochę dalej od krawędzi, utworzyć z tych dwóch krzywych płąszczyznę i wtedy blendować. Albo po prostu potwórz profile między płaszczyznami i z tych krzywych i krawędzi twórz powierzchnie. Wsio w instukcji dla jasności.

Napisano
... pomogło jak narazie ...

Ale które, bo ja już z rok nie widziałem Rhino.

Napisano
  • Autor

Na 100% znikł problem z prezyzcją mesha, natomiast błąd z filletami też znikł, ale nie wiem czy zmiana ustawień ten błąd zniwelowała czy to, że ja zacząłem robić model od nowa kładąc wiekszą uwagę na to co robię.

EDIT:

Błąd dalej się pojawia, ale już go rozwiązałem :) Wystarczyło użyć funkcji "sweep1rail" i za pomocą snapa dodać jedną krawędź:

55246465.th.png

Zaczynam lubić tą medotę modelowania :)

Edytowane przez Berger

Napisano

Zaczynam lubić tą medotę modelowania :)

zaczekaj aż dojdziesz do UV map i exportu :-)

Napisano

model nie najtrudniejszy, ale dobrze idzie

fakt UV z nurbsow fajnie wychodzi :D

Napisano
  • Autor

Hehe, z tego, że UV to masakra zdaje sobie sprawę, na szczęście nie musze w tym projekcie niz z nimi kombinować :D A tutaj taki testowy renderek przygotowany w 5 minut już maxie:

test2a.th.jpg

Edytowane przez Berger

Napisano
  • Autor
Zapomniałeś o slocie na kartę SIM :)

Spokojnie, jeszcze do wymodelowania zostały dolna część telefonu i bok :)

Napisano
  • Autor

Dodaję kolejny up, jakaś litrówka wkradła mi się do napisu na tylniej obudowie:

test04.th.jpg

test05f.th.jpg

test06v.th.jpg

Napisano

Mkay, to parę uwag do tego co już zrobione:

- Napisy z tyłu w sumie powinny zajmować jakąś połowę szerokości obudowy.

- Home button chyba jest zbyt wklęsły i jakieś dziwne obłości ma na krawędziach. W rzeczywistości wygląda jak wycięty Booleanem - praktycznie zero zaokrągleń na krawędziach.

- Szczelinki w obudowie - to są po prostu plastikowe przekładki.

- Soczewka głównej kamery ma ładny szafirowy kolor - taki jak zrobiłeś przy głośniku.

- Przednia część obudowy (z ekranem) nie jest monolitem, ma obwódkę z plastiku, a żłobienie między nią a ekranem jest dość wyraźne.

- Teksturę ekranu masz ze starego OSa :D

btw. Też ostatnio robiłem model srajfona i też miałem kłopot z ikoną kubła z iksem. W końcu zrobiłem ze splajnów ;)

Edytowane przez arev

Napisano

jeszcze jedno chyba masz słaba rodzielczosc texturki do ekranu, bo jakos tak bardzo wyszło płynnie, jak po jakims blurze, a to przecież nowy wyświetlacz, z super rozdzielczościa...

Napisano
  • Autor

Tak, ale problem jest w tym, że nie znalazłem niczego z rozdzielczością inną niż 320x480. Zaraz wrzuce poprawkę obudowy.

Napisano

Tak całkiem final, czy jesteś jeszcze skłonny poprawić parę drobiazgów? :)